Connect with us

INTERNAȚIONAL

Șeful Pentagonului respinge cererea Ucrainei de a folosi arme americane pentru a ataca ținte situate pe teritoriul Rusiei

Published

on

© Volodimir Zelenski / X

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a respins vineri încă o dată cererea Ucrainei de a putea să folosească armele americane cu rază lungă de acţiune în atacuri asupra unor ţinte situate pe teritoriul Rusiei, transmite agenţia DPA, potrivit Agerpres.

„Nu cred că există o anumită capabilitate care să poată fi decisivă în acest război”, a explicat Austin la încheierea unei noi întâlniri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care a reunit baza aeriană Ramstein din Germania ţările ce oferă Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia.

Situaţia prezentă de pe câmpul de luptă arată că Rusia deja şi-a mutat la baze din afara razei de acţiune (de 300 de kilometri) a rachetelor americane ATACMS unele dintre avioanele folosite în lansarea bombelor ghidate cu planare, o armă cu mare putere distructivă folosită de armata rusă împotriva poziţiilor ucrainene pe frontul din interiorul Ucrainei.

Cât despre argumentul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit căruia există în Rusia multe ţinte strategice pe care Ucraina le-ar putea lovi dacă ar primi rachete cu rază mai lungă de acţiune, Lloyd Austin a spus că există şi alte modalităţi de atac asupra unor asemenea ţinte, cum ar fi de pildă dronele, pe care Ucraina de altfel chiar le foloseşte pentru atacuri în profunzimea teritoriului rus, îndeosebi asupra rafinăriilor, depozitelor petroliere şi bazelor aeriene.

„Cred că în viitorul previzibil ne vom asigura că ne concentrăm în continuare pe ajutorul prin care Ucraina să-şi poată apăra în mod eficient teritoriul”, a indicat secretarul american al apărării, care a anunţat un nou pachet de ajutor militar al SUA destinat Ucrainei, în valoare de 250 de milioane de dolari.

Volodimir Zelenski s-a declarat recunoscător pentru pentru poziția clară a SUA privind continuarea furnizării sprijinului militar necesar. 

„Am discutat cu Lloyd Austin conținutul pachetului de sprijin pentru apărare de 250 de milioane de dolari, recent anunțat, și alte nevoi de apărare pentru Ucraina”, a scris Zelenski pe platforma X.

 

Citiți și: Jens Stoltenberg cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război”

Președintele Zelenski a solicitat la reuniunea de la Ramstein „mai multe arme” de la aliații Ucrainei pentru a sprijini forțele ucrainene în lupta împotriva invaziei ruse, în special în regiunea Donețk din estul țării.

„Lumea dispune de suficiente sisteme de apărare aeriană pentru a garanta că teroarea rusă nu va avea rezultat și eu vă îndemn să fiți mai activi în această muncă alături de noi asupra apărării aeriene”, a declarat liderul ucrainean. El a solicitat, de asemenea, permisiunea pentru utilizarea armelor cu rază de acțiune lungă „nu doar pe teritoriul ocupat al Ucrainei, ci și pe teritoriul rus”.

SUA

Ambasadoarea SUA la București subliniază importanța egalității de șanse: Pacea și prosperitatea la nivel global sunt strâns legate de echitatea de gen

Published

on

© U.S. Embassy Bucharest

Pacea și prosperitatea la nivel global sunt strâns legate de echitatea de gen, iar țările cu un echilibru mai mare între genuri în leadership sunt mai puțin susceptibile să fie implicate în conflicte, a subliniat ambasadoarea Statelor Unite în România, Kathleen Kavalec, conform Agerpres.

Aceasta a participat la Female Empowerment Summit, eveniment în cadrul căruia a mai evidențiat că țările care au un echilibru mai bun între genuri în forța de muncă, nu doar că înregistrează o creștere a inovației și productivității, dar se bucură și de niveluri mai ridicate de creștere economică, conform discursului publicat de Ambasada Statelor Unite la București.

”Trebuie să privim înainte, către industriile și inovațiile care modelează viitorul nostru — sectoare bazate pe tehnologie, cum ar fi inteligența artificială, securitatea cibernetică și comerțul internațional. Este esențial ca femeile nu doar să fie incluse, ci să fie lideri în aceste domenii. Pe măsură ce ne îndreptăm către o eră în care tehnologia influențează fiecare aspect al vieții și comerțului, leadershipul femeilor în aceste sectoare va fi esențial pentru construirea unui viitor echitabil și durabil. Summitul din acest an se concentrează pe cultură, moștenire și tradiții—o temă puternică ce ne amintește că egalitatea de gen este foarte importantă. Tradițiile, valorile și istoriile noastre joacă un rol crucial în conturarea viitorului. Prin împuternicirea femeilor, onorăm nu doar potențialul lor individual, ci și bogatul patrimoniu cultural pe care îl poartă cu ele”, a spus Kathleen Kavalec.

Diplomatul american a ținut să reliefeze că ”atunci când femeile sunt împuternicite din punct de vedere economic, ele reinvestesc în familiile și comunitățile lor, stimulând creșterea economică și contribuind la pace și stabilitate”.

”Să plecăm de aici astăzi cu energie, cu un angajament reînnoit pentru avansarea egalității de gen și recunoscând că, prin împuternicirea femeilor, construim o lume mai bună pentru toți”, a fost îndemnul ambasadoarei SUA.

Uniunea Europeană este vârf de lance în promovarea egalității de gen, având o strategie în acest sens prin care urmărește ca până în 2025 Europa să se apropie de dezideratul de a deveni un continent în care femeile sunt egale cu bărbații.

O decizie care se aliniază la aceste eforturi este cea din decembrie 2022, când Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord provizoriu cu privire la normele privind transparența salarială care vor permite femeilor să aplice principiul remunerației egale pentru muncă egală prin intermediul unui set de măsuri obligatorii privind transparența salarială.

Pentru a promova rolul de leadership al femeilor, Parlamentul European a adoptat la finalul lunii noiembrie a aceluiași an 2022 directiva ”Femei în consiliile de administrație”, la zece ani de la prima propunere, care stipulează că, până în iulie 2026, toate marile companii din UE cotate la bursă vor trebui să ia măsuri pentru a spori prezența femeilor în conducerea lor.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

La un an de la atacul Hamas, președintele Isaac Herzog cere comunității internaționale să sprijine ”lupta contra inamicilor” Israelului pentru ”a aduce pacea şi un viitor mai bun în regiune”

Published

on

© Kobi Gideon/L.A.M

Președintele israelian Isaac Herzog a lansat luni un apel la adresa comunității internaționale pentru a sprijini Israelul în lupta contra inamicilor săi, în cadrul unui eveniment de omagiere a victimelor atacului terorist comis de organizația teroristă Hamas în urmă cu un an, anunță DPA, citat de Agerpres.

”Aceasta este o cicatrice pentru umanitate. Este o cicatrice pe faţa Pământului”, a spus şeful statului israelian în discursul rostit la locul festivalului muzical Nova, unde pe 7 octombrie 2023 comandouri ale Hamas au ucis cu sânge rece cel puţin 370 de persoane şi au răpit alte 43 pe care le-au dus în Fâşia Gaza.

”Lumea trebuie să conştientizeze şi să înţeleagă faptul că, pentru a schimba cursul istoriei şi pentru a aduce pacea şi un viitor mai bun în regiune, trebuie să susţină Israelul în lupta contra inamicilor săi. Noi ducem bătălia lumii libere”, a subliniat Isaac Herzog.

De cealaltă parte, cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat sprijinul țării sale pentru Israel în lupta contra Hamas.

”Simţim alături de dumneavoastră oroarea, durerea, incertitudinea şi tristeţea. Suntem de partea dumneavoastră. Teroriştii Hamas trebuie să fie combătuţi”, a afirmat Scholz.

El a atras atenţia şi asupra suferinţei civililor palestinieni din Fâşia Gaza, spunând că ”oamenii au nevoie de speranţă şi de perspective dacă urmează să renunţe la teroare”.

”Iată de ce guvernul federal cere o încetare a focului, eliberarea ostaticilor şi un proces politic – chiar dacă acest lucru pare astăzi mai îndepărtat ca niciodată”, a încheiat cancelarul german.

7 octombrie va rămâne în istorie drept ziua în care gruparea teroristă Hamas a ucis într-un raid transfrontalier 1200 de persoane, Israelul răspunzând cu o invazie în Fâșia Gaza care s-a soldat până în prezent cu decesul a peste 40000 de palestinieni, informează Politico Europe.

Ceremonii și comemorări ale atacului Hamas au avut loc luni în tot Israelul, inclusiv un moment de reculegere condus de președintele israelian Isaac Herzog la locul festivalului de muzică Supernova, unde 364 de persoane au fost ucise de militanții Hamas.

Lideri precum președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele francez Emmanuel Macron și-au exprimat, de asemenea, condoleanțele.

Citiți și: La un an de la atacul terorist al Hamas asupra Israelului, liderii instituțiilor UE fac apel la pace și la combaterea antisemitismului

Guvernul României reiterează ”condamnarea fermă a atacurilor atroce ale Hamas împotriva Israelului” și reiterează sprijinul pentru ”demersurile de obținere a unei păci durabile în Orientul Mijlociu”

La sfârșitul săptămânii, Macron și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au avut un schimb de replici după ce Macron a cerut oprirea furnizării către Israel a armelor folosite în Gaza. Netanyahu a catalogat declarația liderului francez drept o ”rușine”. Cei doi lideri au vorbit la telefon duminică, dar Macron nu și-a retras apelul pentru un embargo asupra armelor.

Conflictul din Israel s-a intensificat luna trecută, când țara a vizat mai direct mișcarea politică susținută de Iran și gruparea militantă Hezbollah din Liban.

Israelul și Hezbollah au schimbat tiruri de rachete aproape zilnic începând cu 7 octombrie 2023, dar ostilitățile au escaladat brusc în septembrie, IDF asasinându-l pe liderul grupării, Hassan Nasrallah, și lansând o incursiune terestră în sudul Libanului.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu, mesaj electoral pentru moldoveni pe modelul sloganului și cărții lui Nicolae Ciucă: “Puneți politica în slujba țării!”

Published

on

© presedinte.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, candidată pentru un nou mandat la funcția supremă în stat, a adresat luni un mesaj mobilizator către cetățeni, îndemnându-i să pună “politica în slujba țării”, o sintagmă asemănătoare cu sloganul electoral și cartea “În slujba țării” ale candidatului PNL la președinția României, Nicolae Ciucă.

“Fie sunteți în afara deciziilor, fie faceți parte din ele. Doar dacă veniți la vot și alegeți puteți alege ce doriți! Puneți politica în slujba țării!”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.

 

Maia Sandu a fost desemnată candidată a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru prezidențialele din 20 octombrie, ea subliniind că va cere cetățenilor încă un mandat de președintă pentru a aduce Moldova în “cea mai dezvoltată și pașnică uniune din istorie” – Uniunea Europeană. În acest sens, ea a îndemnat moldovenii să voteze “Da” la referendumul din aceeași zi cu prezidențiale pentru a “pietrui” integrarea Moldovei în UE.

Președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a fost desemnat pe 15 septembrie candidatul acestei formațiuni la funcția de președinte al României pentru alegerile prezidențiale din acest an, liderul liberal intrând în cursa pentru Cotroceni cu promisiunea unui “om în slujba țării”.

În acest context, Ciucă a lansat și un volum intitulat “În slujba țării”, cu dezvăluiri din timpul participării Armatei României la operațiunile din Afganistan și Irak, dar și fragmente din viața sa și cariera militară, până la statutul de șef al Statului Major al Apărării și decizia de a intra în politică.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Ungaria calcă pe urmele Olandei și cere Comisiei Europene o derogare de la aplicarea regulilor UE în materie de migrație și azil

ROMÂNIA3 hours ago

Alexandru Rafila: România a urcat trei locuri în clasamentul performanței sistemelor de sănătate din UE

SUA4 hours ago

Ambasadoarea SUA la București subliniază importanța egalității de șanse: Pacea și prosperitatea la nivel global sunt strâns legate de echitatea de gen

ROMÂNIA5 hours ago

ICI București participă la Bucharest Leaders’ Summit

INTERNAȚIONAL5 hours ago

La un an de la atacul Hamas, președintele Isaac Herzog cere comunității internaționale să sprijine ”lupta contra inamicilor” Israelului pentru ”a aduce pacea şi un viitor mai bun în regiune”

ROMÂNIA5 hours ago

Două proiecte de patrimoniu din România, premiate la Summit-ul European al Patrimoniului Cultural 2024 de la București

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

UE devine emitent de tip suveran pe piețele europene de capital prin lansarea Mecanismului pentru contracte de răscumpărare (Repo)

ROMÂNIA6 hours ago

România sprijină Ucraina în procesul de aderare la UE prin Programul de formare în domeniul afacerilor europene dedicat funcționarilor publici ucraineni: Munca grea abia acum începe. Vă vom fi alături

REPUBLICA MOLDOVA6 hours ago

Maia Sandu, mesaj electoral pentru moldoveni pe modelul sloganului și cărții lui Nicolae Ciucă: “Puneți politica în slujba țării!”

ROMÂNIA7 hours ago

Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutor de stat a României în valoare de 500 de milioane de euro pentru sprijinirea investițiilor în capacitatea de producție de biocombustibili

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA4 days ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH4 days ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI4 days ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA6 days ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO6 days ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA6 days ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

U.E.6 days ago

UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel

ROMÂNIA7 days ago

Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”

Trending