Connect with us

IRAN

Serviciul de informații interne al Germaniei (BfV) avertizează: Capacitățile în dezvoltare ale Iranului de a comite atacuri cibernetice reprezintă un pericol

Published

on

Iranul și-a dezvoltat capacitățile de a comite atacuri cibernetice și constituie un pericol pentru companiile și instituțiile de cercetare germane, arată raportul anual al serviciului de informații interne BfV al Germaniei, informează Reuters, citat de Agerpres.

Foto: Facebook/ Horst Seehofer

Raportul, făcut public marţi de ministrul german de interne Horst Seehofer şi de agenţia BfV, invocă înmulţirea constantă a numărului de atacuri cibernetice având ca origine probabilă Iranul începând din 2014 şi precizează că numeroase astfel de atacuri au fost observate asupra unor ţinte germane în 2017.

Anterior, BfV a menţionat Rusia, China şi Iranul ca ”jucători majori în spatele activităţilor de spionaj care sunt îndreptate împotriva Germaniei”.

În 2015, raportul BfV preciza că principalele motive pentru care Iranul desfăşoară activităţi de spionaj în Germania sunt ”pentru a suprima mişcările de opoziţie din ţară şi din străinătate”, dar şi pentru a aduna informaţii secrete politice, ştiinţifice şi industriale din ţări occidentale.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL EUROPEAN

UE va continuă să depună eforturi pentru salvarea acordului nuclear cu Iranul: Pacea globală, securitatea și dezvoltarea economică pot fi atinse doar prin acțiuni multilaterale

Published

on

© European Union, 2021

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a avut joi o discuție telefonică cu președintele Iralului, Hassan Rouhani, care le-a oferit prilejul de a discuta despre impactul socio-economic al pandemiei de COVID-19, dar și despre Acordul nuclear.

”Președintele Consiliului European a subliniat importanța pe care o acordă Uniunea Europeană implementării depline a Planului de acțiune comprehensiv comun (JCPoA) în contextul arhitecturii globale de neproliferare. Președintele Michel și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acțiunile Iranului care constituie o abatere de la angajamentele Teheranului, inclusiv decizia de suspendare a protocolului adițional. În acest context, președintele Michel a punctat importanța contiunării cooperării cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică, mai ales în contextul apropiatei vizite a directorului AIEA, Rafael Mariano Grossi, în Iran”, este menționat într-un comunicat al Consiliului European.

În sursa mai sus amintită se precizează că Charles Michel i-a transmis președintelui iranian că menținerea unei deschideri față de diplomație, acompaniată de pași pozitivi, reprezintă o etapă crucială.

”UE va continua să depună eforturi pentru a facilita implementarea deplică a acordului nuclear și revenirea Statelor Unite în acest acord. Pacea globală, securitatea și dezvoltarea economică pot fi atinse doar prin acțiuni multilaterale”, mai este subliniat în comunicat.

În virtutea acestui efort concertat, Statele Unite au dat curs unei invitații lansate de Uniunea Europeană de a participa la discuții în prezența Teheranului pentru a relansa eforturile de restabilite a acordului.

”Statele Unite acceptă o invitaţie din partea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene la o reuniune a P5+1 (un grup format din Statele Unite, Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia) şi Iranului pentru a discuta despre cea mai bună modalitate de a avansa în ce priveşte programul nuclear al Iranului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Anterior, cancelarul german, Angela Merkel, a subliniat într-o discuție telefonică cu liderul iranian nevoia unei soluții diplomatice.

După retragerea SUA de către fostul preşedinte Donald Trump din acordul nuclear multilateral din 2015, Iranul s-a retras din majoritatea angajamentelor luate.

Noua administraţie a lui Joe Biden şi-a exprimat voinţa de a reveni în acord, dar cere Iranului să se conformeze mai întâi pe deplin prevederilor acestuia.

Teheranul se declară gata să revină asupra angajamentelor sale, dar cere ridicarea sancţiunilor mai întâi, şi respinge apelurile la extinderea termenilor acordului.

Acordul nuclear cu Iranul a fost semnat în 2015 la Viena, de Grupul P5+1 din care fac parte marile puteri (China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Germania), după negocieri care au durat un deceniu.

Printre prevederile acordului se număra și obligația asumată de Iran de a permite timp de 25 de ani controale extinse ale programului său nuclear din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

SUA, Regatul Unit, Germania și Franța au adoptat o declarație privind Iranul: Washington-ul acceptă invitația UE de a participa la discuții cu Teheranul pentru restabilirea acordului nuclear

Published

on

© Dominic Raab/ Twitter

După o reuniune virtuală a miniştrilor de externe francez, britanic, german şi american, Washingtonul a anunţat joi acceptarea unei invitaţii din partea Uniunii Europene la discuţii în prezenţa Teheranului pentru a relansa eforturile de restabilire a acordului nuclear P5+1 cu Iranul din care SUA s-au retras în timpul administrației Trump.

“Statele Unite acceptă o invitaţie din partea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene la o reuniune a P5+1 (un grup format din Statele Unite, Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia) şi Iranului pentru a discuta despre cea mai bună modalitate de a avansa în ce priveşte programul nuclear al Iranului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Într-o declarație comună adoptată, secretarul de stat Antony Blinken și miniștrii de externe Dominic Raab, Jean-Yves Le Drian și Heiko Maas, E3 și Statele Unite și-au exprimat interesul comun de securitate fundamentală în susținerea regimului de neproliferare nucleară și asigurarea faptului că Iranul nu va putea dezvolta niciodată o armă nucleară.

Declarația a fost adoptată în cursul unei întrevederi în care cei trei miniștri europeni erau reuniți la Paris, în vreme ce șeful diplomației americane s-a alăturat prin videoconferință de la Washington.

În acest context, au subliniat că JCPOA a fost o realizare cheie a diplomației multilaterale.

E3 a salutat intenția declarată a Statelor Unite de a restabili diplomația cu Iranul, precum și reluarea unui dialog încrezător și aprofundat între E3 și Statele Unite.

Administraţia Joe Biden a anulat în acest context o proclamaţie unilaterală făcută în septembrie de guvernul Donald Trump cu privire la revenirea la sancţiunile internaţionale împotriva Iranului.

Citiți și Cancelarul german Angela Merkel pledează pentru o soluție diplomatică pentru salvarea acordului nuclear cu Iranul

Franţa, Germania, Marea Britanie şi Statele Unite “îndeamnă Iranul să ia în considerare consecinţele unei măsuri atât de grave, mai ales în acest moment de oportunitate pentru revenirea la diplomaţie”.

“Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reamintit că, aşa cum a declarat preşedintele Joe Biden, dacă Iranul ar reveni la respectarea strictă a angajamentelor sale, Statele Unite ar face acelaşi lucru şi că sunt gata să înceapă discuţiile cu Iranul pentru a se ajunge la acest lucru”, a subliniat documentul.

După retragerea Statelor Unite din acordul încheiat în 2015, decisă de fostul preşedinte american Donald Trump, şi restabilirea unor sancţiuni care sufocă economia iraniană, Teheranul s-a eliberat treptat de numeroase limite cu care fusese de acord să fie impuse programului său nuclear.

Instalarea lui Joe Biden la Casa Albă pe 20 ianuarie a dat speranţă reluării dialogului, după politica de “presiune maximă” exercitată de predecesorul său. Dar noua administraţie americană cere ca Teheranul să revină mai întâi la termenii acordului care ar trebui să împiedice Iranul să se doteze cu arma atomică.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Cancelarul german Angela Merkel pledează pentru o soluție diplomatică pentru salvarea acordului nuclear cu Iranul: Este timpul pentru semnale pozitive care să construiască încrederea

Published

on

© Bundesregierung

Cancelarul german, Angela Merkel, a făcut miercuri apel la o soluție diplomatică pentru salvarea acordului nuclear cu Teheranul într-o conversație telefonică cu președintele iranian Hassan Rouhani, potrivit DPA, citat de Agerpres.

Conform purtătorului de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, cancelarul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Iranul ”va continua să nu își îndeplinească obligațiile care îi revin în temeiul acordului nuclear”.

Prin urmare, este ”timpul pentru semnale pozitive care să construiască încrederea şi să crească şansele pentru soluţii diplomatice”, a spus Angela Merkel, potrivit informării furnizate de Seibert.

Şefii diplomaţiilor franceză, britanică şi germană vor discuta joi cu omologul lor american Antony Blinken despre dosarul nuclear iranian, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe francez, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Jean-Yves Le Drian îi va primi la Paris pe omologii săi Heiko Maas şi Dominic Raab, cărora li se va alătura prin videoconferinţă secretarul de stat american, pentru o discuţie ”consacrată în principal Iranului şi securităţii regionale în Orientul Mijlociu”, se menţionează într-un comunicat.

Sâmbătă, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) se va deplasa la Teheran, cu doar câteva zile înainte de intrarea în vigoare a suspendării anumitor inspecții de către republica islamică.

După retragerea SUA de către fostul preşedinte Donald Trump din acordul nuclear multilateral din 2015, Iranul s-a retras din majoritatea angajamentelor luate.

Noua administraţie a lui Joe Biden şi-a exprimat voinţa de a reveni în acord, dar cere Iranului să se conformeze mai întâi pe deplin prevederilor acestuia.

Teheranul se declară gata să revină asupra angajamentelor sale, dar cere ridicarea sancţiunilor mai întâi, şi respinge apelurile la extinderea termenilor acordului.

Acordul nuclear cu Iranul a fost semnat în 2015 la Viena, de Grupul P5+1 din care fac parte marile puteri (China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Germania), după negocieri care au durat un deceniu.

Printre prevederile acordului se număra și obligația asumată de Iran de a permite timp de 25 de ani controale extinse ale programului său nuclear din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

INTERNAȚIONAL41 mins ago

COVAX: Germania trimite peste 600.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 în Abidja și Ghana – Africa

INTERNAȚIONAL56 mins ago

Președintele Joe Biden: SUA nu vor accepta niciodată anexarea ilegală a Crimeei. Crimeea este Ucraina

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Președintele Ucrainei va cere sprijin internțațional pentru recuperarea Crimeei prin organizarea summitului internațional ”Platforma Crimeea”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care se cere echitate în accesul la vaccinurile anti-COVID-19

U.E.2 hours ago

Ministrul Bogdan Aurescu, despre certificatele de vaccinare: ”Până când nu va exista o poziţie la nivel european, va trebui să aşteptăm”

ROMÂNIA17 hours ago

Primarul Emil Boc și Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC, au organizat dezbaterea privind viitorul document strategic al Municipiului Cluj-Napoca în materie de mobilitate 

Dragoș Pîslaru17 hours ago

Dragoș Pîslaru: România are un potențial imens pentru a fi reprezentată în cadrul rețelei europene Eurocities, unde se dezvoltă idei cu adevărat inovatoare pentru orașe incluzive

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

Vasile Blaga18 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga: „La fel ca strategia comună privind vaccinarea, UE are nevoie de o strategie unică în implementarea certificatelor de vaccinare”

CONSILIUL EUROPEAN19 hours ago

Klaus Iohannis, către liderii europeni: România susține inițiativele UE pentru securitate și apărare, dar în deplină complementaritate cu NATO

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

EVENIMENTE21 hours ago

Dezbatere | Eurodeputații Cristian Bușoi și Nicu Ștefănuță: UE, în pragul disoluției dacă nu ar fi cumpărat împreună vaccinurile. PE, implicat în campania europeană de vaccinare

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG, consideră că noile norme propuse de Comisia Europeană pentru platformele digitale sunt ”echilibrate”: Majoritatea prevederilor sunt deja implementate de eMAG

EVENIMENTE23 hours ago

Dezbatere: Eurodeputații Cristian Bușoi si Nicu Ștefănuță: Este inadmisibil să avem prețuri diferențiate la tratamente. România are nevoie de o politică a medicamentului inteligentă

Dragoș Tudorache23 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Comisia Europeană trebuie să intervină dur pentru protejarea pieței unice digitale împotriva distorsionării concurenței de către giganții tehnologici

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi3 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

ROMÂNIA4 days ago

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul 2 în UE la administrarea schemei complete de vaccinare anti-COVID

Dragoș Pîslaru5 days ago

Dragoș Pîslaru: Soliditatea PNRR constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare ai Mecanismului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL5 days ago

Israelul și Egiptul au convenit să construiască un gazoduct offshore pentru a creşte exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

Advertisement
Advertisement

Trending