Siria acuză Franţa de înscenarea atacului cu gaz sarin din regiunea Idlib: Acuzațiile lor arată fără dubiu implicarea Franţei în pregătirea acestor crime

Informaţiile oferite de Franţa privind utilizarea gazului sarin în provincia siriană Idlib de către forţele regimului Assad sunt acuzaţii fabricate, parte a unei înscenări, a anunţat joi Ministerul sirian de Externe, relatează site-ul agenţiei SANA, potrivit Gândul.info.

”Republica Arabă Siriană condamnă campania frenetică de inducere în eroare, de minciuni şi bazată pe acuzaţii fabricate lansate de către ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, referitoare la crimele din Khan Sheikhoun. Aceste acuzaţii arată fără dubiu implicarea Franţei în pregătirea acestor crime, în cadrul parteneriatului privind agresiunea asupra Siriei”, se arată în comunicatul diplomaţiei de la Damasc.

Ministerul sirian de Externe apreciază că ”guvernul francez nu are calificarea sau competenţa pentru a decide ce s-a întâmplat în Khan Sheikhoun şi să prezinte o concluzie, iar minciunile şi acuzaţiile vehiculate reprezintă o încălcare flagrantă a autorizaţiilor organizaţiilor internaţionale specializate, în încercarea de a ascunde adevărul cu privire la această crimă şi persoanele care stau în spatele ei.”.

Miercuri, ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, a declarat că forţele loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad au folosit gaz sarin în provincia Idlib (Khan Sheikhoun), potrivit probelor obţinute de către serviciile de informaţii din Franţa.

“Republica Arabă Siriană condamnă campania frenetică de inducere în eroare, de minciuni şi bazată pe acuzaţii fabricate lansate de către ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, referitoare la crimele din Khan Sheikhoun. Aceste acuzaţii arată fără dubiu implicarea Franţei în pregătirea acestor crime, în cadrul parteneriatului privind agresiunea asupra Siriei”, se arată în comunicatul diplomaţiei de la Damasc.

În data de 4 aprilie, un presupus atac chimic desfăşurat în provincia siriană Idlib a ucis 90 de persoane, între care 30 de copii. Administraţia Donald Trump şi alte naţiuni susţin că regimul de la Damasc este responsabil pentru acest incident. În replică, armata americană a lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria. Lovitura a fost efectuată cu 59 de rachete, Casa Albă indicând că baza aeriană Shayrat a fost „asociată programului” sirian de arme chimice. Rusia s-a arătat profund deranjată de acest atac, Kremlinul acuzând Casa Albă de ”inventarea unui pretext” pentru a comite o agresiune asupra unui stat suvernan, argumentând că raidurile aeriene ale regimului Bashar al-Assad au lovit o fabrică pentru arme chimice a rebelilor din Idlib. 

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a anunţat că, în urma rezultatelor unor teste ”incontestabile”, s-a stabilit că în cadrul atacului cu arme chimice din Siria a fost folosit gaz sarin sau o substanţă chimică asemănătoare.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.