Connect with us

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

SONDAJ EUROPARLAMENTARE 2014 la NIVEL NAȚIONAL: Cu cât a CRESCUT PSD, cu cât a SCĂZUT PNL, care este diferența dintre PMP și PDL și cum stă acum independentul Mircea DIACONU

Published

on

Ruperea USL şi înregistrarea oficială a partidului prezidenţial au reconfigurat scena politică – arată un sondaj INSCOP Research, privind intenţia de vot la alegerile europarlamentare, realizat la comanda ziarului „Adevărul”. Cercetarea a fost efectuată în perioada 1-7 mai, pe un eşantion reprezentativ de 1.056 de persoane.

SURSA: Adevărul

SURSA: Adevărul

PSD cunoaşte o uşoară creştere, de trei procente, ajungând la 40,7%, iar PNL cunoaşte o scădere tot de trei procente, ajungând la 16,9%. Partidul Mişcarea Populară şi-a dublat practic zestrea electorală – de la 4,6 la 10,2%. PMP ajunge astfel al patrulea partid, în urma unui PDL care a coborât de la 17,5 la 11,3%. Ar mai trece pragul electoral UDMR şi Forţa Civică. Dintre independenţi, doar Mircea Diaconu ar putea primi 1,2%.

Sondajul, în detaliu

Chestionaţi în legătură cu prezenţa la alegerile europarlamentare din 25 mai, 32% au răspuns că se vor prezenta cu siguranţă la vot, iar 28,9% indică faptul că probabil vor merge la vot. 9,7% spun că probabil nu se vor prezenta la vot, 9,6% spun că sigur nu se vor prezenta la vot, în timp ce 17,3% declară că încă nu s-au hotărât. 2,5% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. Datele de prezenţă la urne la alegerile europarlamentare din 2007 şi din 2009 când participarea nu a depăşit 30% sugerează faptul că indicatorul cel mai potrivit pentru a estima prezenţa la vot este opţiunea de răspuns „Cu siguranţă Da“, adică 32% din votanţi. Câţi dintre cei 28,9% care declară că „probabil vor merge la vot“ vor şi face efectiv acest lucru este imposibil de estimat. Estimarea intenţiei de vot se bazează pe răspunsurile exprimate de 65% din totalul eşantionului (adică din totalul populaţiei investigate, 65% au ales un partid). Restul de 35% din populaţia investigată a ales opţiunile de răspuns „Nu m-am hotărât“, „Nu merg la vot“, „Nu ştiu/Nu răspund“.

Remus Ştefureac, director INSCOP, a ţinut să facă următoarele precizări: „Rezultatele vor trebui citite cu reţinerea firească determinată de faptul că prezenţa reală la urne pe 25 mai se va situa, probabil, în jurul procentului de 30%, fapt care poate afecta distribuţia voturilor pe partide la alegeri, comparativ cu estimarea din sondaje realizată cu trei săptămâni înainte de data scrutinului. În acest sens, trebuie ţinut cont şi de faptul că pe fondul unei participări mai reduse la vot, bazinele de votanţi fideli ai partidelor vor conta mai mult, aşadar, dincolo de simpatia generală de care se bucură fiecare partid la nivelul populaţiei în ansamblu, un indicator decisiv al rezultatelor finale va fi dimensiunea partidului şi capacitatea organizaţională de mobilizare la vot a alegătorilor proprii“.

Partidele preferate

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri europarlamentare, Alianţa PSD-UNPR-PC ar obţine 40,7% din voturi, în stagnare comparativ cu măsurătoarea de la începutul lunii martie când aceeaşi alianţă înregistra 40,4% din opţiunile de vot. Alianţa PSD-UNPR-PC este urmată în clasamentul intenţiei de vot de Partidul Naţional Liberal care ar fi votat de 16,9% din respondenţi (17,6% luna trecută). PNL este urmat de Partidul Democrat Liberal, care suferă o cădere în intenţia de vot de la 13,7% în martie, la 11,3% la măsurătoarea din luna mai. Partidul Mişcarea Populară îşi continuă tendinţa ascendentă, înregistrând 10,2% din intenţiile de vot (comparativ cu 9,1% în luna martie). PMP pare a creşte pe seama scăderii PDL. Conform măsurătorii din luna mai, celelalte formaţiuni care trec pragul parlamentar de 5% sunt Uniunea Democrată a Maghiarilor din România cu 5,2% (5,1% în luna martie) şi Forţa Civică, cu 5,1% (4,7% în luna martie). Sub pragul electoral Partidul Poporului Dan Diaconescu ar fi votat de 3,8% din cei care exprimă o opţiune (4,1% în martie), urmat de PRM cu 2,8% (2,7% în martie) şi PNŢCD cu 1,3% (1,7% în luna martie).

Candidatul independent Mircea Diaconu ar fi votat de 1,2% din respondenţi, în timp ce 0,5% ar votat alţi candidaţi independenţi. De asemenea, 1% ar vota un alt partid decât cele incluse în lista predefinită de opţiuni. Nu s-au hotărât cu cine să voteze 21,1% din cetăţenii cu drept de vot. De asemenea, 10,9% declară ferm că nu merg la vot, în timp ce 3% nu ştiu sau nu răspund. Opţiunile de răspuns „Nu m-am hotărât“, „Nu merg la vot“, „Nu ştiu/Nu răspund“ au fost citite respondenţilor de către operatorii de interviu.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

STUDIU Parlameter 2014: Doua treimi dintre europeni NU se simt bine informati in legatura cu Parlamentul European

Published

on

O majoritate a cetățenilor europeni apreciază rolul pe care Parlamentul European l-a jucat în alegerea noului președinte al Comisiei, spune sondajul Parlameter, 2014 publicat vineri. Mai mulți europeni simt acum că vocea lor contează în luarea deciziilor la nivelul UE. Peste jumătate dintre respondenți au declarat că aderarea la UE este un lucru bun.

rp_European-parliament-strasbourg-inside-e1397734605729.jpg

Sondajul realizat în urma alegerilor europene din mai la UE și a inaugurării ulterioare a Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, a reflectat o conștientizare sporită în rândul cetățenilor, atât față de afacerile europene cât și față de Parlamentul European. Nivelul de cunoștiințe cu privire la Parlamentului European rămâne totuși slab.

Principalele constatări (modificări față de iunie 2013)

58% dintre respondenți au auzit recent despre Parlamentul European (+11 de puncte), în timp ce 40% (-10 puncte) nu.
– Imaginea Parlamentului a fost pozitivă în procent de 30% stabil, 43% neutru (+ 1 punct) și 23% negativ (-2 puncte).
67% nu se simt bine informați cu privire la activitatea Parlamentului (+ 1 punct față de noiembrie 2011).
63% au fost de acord ca, luând în considerare rezultatele alegerilor și alegerea președintelui Comisiei reprezintă un progres democratic, în timp ce 18% nu sunt de acord și 19% nu s-au pronunțat.
41% au considerat că vocea lor contează în Uniunea Europeană (+2 puncte).
– Principalele priorități politice ale UE au fost combaterea sărăciei și a excluziunii sociale 54% (+3 puncte), economia, coordonarea bugetară și politica de impozitare 31% (+1 punct), protecția consumatorilor și a sănătății 30% (-3 puncte), și combaterea terorismului și respectarea libertății individuale 29% (+4 puncte).
54% (+4 puncte) consideră că aderarea la UE este un lucru bun, 14% (-3%) sunt de părere că este un lucru rău, în timp ce 29% (-2 puncte) nu au apreciat acest aspect.

Context

Eurobarometrul Parlamentului European – Parlameter 2014 a fost comandat de către PE. La sondaj au participat 27801 de cetățeni, între 29 noiembrie și 9 decembrie 2014 care au răspuns unor întrebări privind percepțiile și cunoașterea instituției și a Uniunii Europene în ansamblu, precum și a domeniilor de politică. Acest studiu anual oferă rezultate atât la nivel european cât și la nivelul statelor membre.

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Europarlamentarul Monica Macovei a câştigat un proces intentat fostului ministru Dan Şova

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei a anunţat, marţi, că a câştigat, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, procesul intentat lui Dan Şova, care a susţinut că tatăl acesteia ar fi fost “general de Securitate” şi “şeful Securităţii Giurgiu”.macovei_monica

”Am câştigat procesul cu Şova şi la Curtea de Apel. Minciunile lui Şova despre tatăl meu au fost demontate. Curtea de Apel Bucureşti a decis că Dan Şova a minţit atunci când a spus că tatăl meu ar fi fost «general de securitate» şi «şeful Securităţii Giurgiu»”, se arată într-un comunicat remis presei.

Monica Macovei aminteşte că, anterior, şi Tribunalul Bucureşti a decis că Şova ”a minţit” când a făcut aceste acuzaţii mincinoase în legătură cu tatăl său şi a admis, în octombrie 2013, acţiunea depusă de ea şi de mama sa, prin care îi solicita dovezi lui Şova.

“Dan Şova nu a avut şi nu are nicio dovadă, a minţit cu bună ştiinţă”, arată Macovei.

Monica Macovei mai precizează că hotărârea din decembrie 2014 a Curţii de Apel din Bucureşti este definitivă şi executorie şi că o va executa.

Potrivit unei postări anterioare făcută pe blogul personal, Monica Macovei arăta că a solicitat în acţiunea depusă la Tribunalul Municipiului Bucureşti ca Dan Şova să îşi ceară public scuze şi să plătească daune morale în valoare de 700.000 lei.

 

.

 

 

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Curiozitățile Parlamentului European. Cine este cel mai tânăr eurodeputat și ce delegație națională și-a schimbat întreaga componență

Published

on

Anul ce tocmai s-a încheiat a constituit unul în care Parlamentul European a început legislatura cu o componență politică și a încheiat-o cu alta. Acest lucru se întâmplă o dată la cinci când au loc alegerile europene.

Deși au o importanță diferită în fiecare stat, alegerile europarlamentare sunt adesea European-parliament-brusselsconsiderate alegeri de rang secund, iar componența Parlamentului generează de multe ori un interes doar din perspectiva propriului stat (cine sunt europarlamentarii care mă reprezintă). În campania electorală europeană (prima în care am avut și confruntări directe între pretendenții la șefia Comisiei Europene) s-a pus accent problemele economice, criza locurilor de muncă, pericolul extremismului, dar și egalitatea de gen în politica europeană. Printre temele de campanie s-a numărat și angajabilitatea tinerilor, o problemă serioasă pentru statele membre dar și pentru Bruxelles.

Între 22-25 mai 2014 s-a schimbat componența Parlamentului European. V-ați întrebat ce aduce diferit noul legislativ european?

În primul rând, avem o diferență de 65 de ani între cel mai tânăr euro-deputat, danezul Anders Primdahl Vistisen (12.11.1987, 27 de ani) și cel mai vârstnic, grecul Emmanouil Glezos (9.09.1922, 92 de ani).

Problematica egalității de gen la cel mai înalt nivel european este un subiect sensibil pe agenda de la Bruxelles, fie că vorbim despre Comisie sau Parlament. În urma alegerilor noului Parlament din totalul membrilor săi 36.88% sunt femei. Cele mai multe provin din Malta (66,67%). Cu un procent semnificativ în această direcție contribuie și România (28.12%; procentul s-a modificat o dată cu numirea doamnei Corina Crețu în calitate de comisar european).

Dacă ne gândim că o dată la cinci ani au loc alegeri iar tranziția dinspre un Parlament spre altul este dificilă, rezultatele din 2014 ne contrazic. Avem un total de 50.6% deputați realeși, în timp ce 49.4% sunt deputați noi. Cu alte cuvinte, în 2014 am legitimat un Parlament European care este pe jumătate identic cu cel din perioada 2009-2014.

La nivelul delegațiilor regăsim cifre interesante. Germania este țara cu cei mai mulți deputați realeși (69.79%) în timp ce Grecia este statul cu cei mai mulți deputați noi, un procent impresionant de 100%. La fel de impresionant este și numărul partidelor politice naționale, care prin intermediul euro-deputaților sunt prezente în PE: 186.

Totodată, să nu uităm că alegerile europene din 2014 sunt primele ce se desfășoară sub aplicabilitatea Tratatului de la Lisabona, iar în urma acestora Parlamentul European a revenit la componența prevăzută de Tratat – 751 de membri. În acest context, România a trecut de la 33 de membri în PE, la 32.

.

.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.1 hour ago

Raportul Draghi privind competitivitatea Europei regăsește motorul franco-german gripat în gândirea geopolitică “franco-franceză” și “priorități diferite”

U.E.1 hour ago

Taxarea importurilor de mașini electrice chinezești divizează UE: După Germania și Spania, Ungaria avertizează în legătură cu declanșarea unui război economic și comercial cu China

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu Maia Sandu la Chișinău: România va continua să sprijine fără echivoc parcursul european al R. Moldova

ROMÂNIA2 hours ago

România ajută cu produse alimentare populația civilă din Liban

ROMÂNIA3 hours ago

România obține la CJUE anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I privind obligația întoarcerii la sediu a vehiculelor de transport rutier la 8 săptămâni

JAPONIA3 hours ago

Lumea devine din ce în ce mai divizată, iar ”Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine”, atrage atenția noul premier al Japoniei, care sprijină crearea unei alianțe militare regionale

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA4 hours ago

ICI București este prezent la RePatriot Summit 2024 pentru a facilita accesul antreprenorilor la cele mai noi tehnologii și soluții digitale

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană a reușit să obțină sprijinul țărilor membre UE de a impune taxe vamale suplimentare de până la 35,3% asupra importurilor de mașini electrice din China

REPUBLICA MOLDOVA5 hours ago

Maia Sandu a discutat cu Giorgia Meloni: Italia ne susține ferm pe drumul nostru european

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA1 day ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH1 day ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA3 days ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO3 days ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA3 days ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

U.E.3 days ago

UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel

ROMÂNIA3 days ago

Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”

Trending