Connect with us

INTERNAȚIONAL

Sondaj Gallup. Popularitatea lui Donald Trump, în continuă scădere

Published

on

Popularitatea lui Donald Trump la numai două luni după învestirea în funcția de președinte al SUA a scăzut la 37 de procente, potrivit celui mai recent sondaj Gallup, notează DPA preluat de Agerpres.

Foto: Twitter/POTUS

În același timp, proporția celor care îl dezaprobă pe noul lider de la Casa Albă a crescut la 58%.Comparativ, la începutul președinției lui Donald Trump — mai exact în a treia sa zi în acest post, la 22 ianuarie — nivelul de aprobare era egal cu cel de dezaprobare, 45%, conform Gallup.

Sondajul a fost realizat telefonic pe un eșantion de 1500 de adulți, cu o marjă de eroare de 3%.

Trump nu s-a bucurat de altfel de o prea mare popularitate nici înainte să devină președinte: cu câteva zile înainte să fie învestit în funcție, cota sa de aprobare era de 40%, aproape jumătate din cea a predecesorului său Barack Obama, care se bucura de sprijinul de 78% dintre americani înainte de învestirea sa pentru primul mandat la Casa Albă, la începutul lui 2009.

Citiți și Sondaj în SUA: Cota de popularitate a lui Donald Trump după o lună de mandat, în scădere

Donald Trump a respins rezultatele sondajelor care îi atribuie o rată scăzută de popularitate, calificându-le drept „știri false” într-un mesaj difuzat în februarie pe Twitter.

Tot în februarie, el a evocat în cadrul unei conferințe de presă un sondaj realizat de compania Rasmussen Reports potrivit căruia cota sa de aprobare ar fi fost de 55%, într-un moment în care sondajele realizate de Gallup și Pew Research indicau 40% și respectiv 39%. Într-un sondaj făcut public vineri, Rasmussen a stabilit aceeași cotă la 48%, menționează DPA.

La o lună de la preluarea mandatului,  Casa Albă a transmis un bilanț al începutului său de mandat, catalogându-l drept un „început de succes”. 

INTERNAȚIONAL

Annalena Baerbock reiterează obiectivul clar al politicii germane privind situația din Orientul Mijlociu: coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui stat palestinian independent

Published

on

© European Union, 2023

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a reiterat poziția sa favorabilă față de un ajutor umanitar mai mare pentru Fâșia Gaza și față de o soluție cu două state în timpul dialogului cu omologi din țări occidentale și arabe, desfășurate la Riad, conform DPA, citat de Agerpres.

Aceasta a detaliat că un stat palestinian independent, ca element al unui proces de pace cuprinzător și al unei soluții cu două state, rămâne un obiectiv clar al politicii germane, conform rapoartelor care circulau în cercurile delegației germane luni seara.

Un astfel de mesaj a venit și din partea omologului francez Stephane Sejourne, care a descris situația din Gaza drept ”catastrofică” și a repetat apelul său la o încetare a focului, conform Deutsche Welle.

”Lucrurile avansează, dar întotdeauna trebuie să fii atent în aceste discuții și negocieri”, a declarat Sejourne pentru agenția de presă Reuters, în marja unei reuniuni a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Riad.

Anterior, luni, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a declarat reporterilor că dorește ca statele membre ale UE să invite liderii arabi la Bruxelles pentru a-și prezenta propunerile pentru promovarea unei soluții cu două state.

”Singura mea speranță, voința mea puternică, este să cred că dacă arabii pun pe masă o propunere, europenii vor trebui să ia în considerare depășirea diviziunilor noastre, deoarece nu este un secret că europenii sunt puternic divizați”, a declarat el.

”Voi propune statelor membre să îi invite pe (n.r. reprezentanții țărilor arabe) să vină la Bruxelles și să ne împărtășească planul lor, pentru că trebuie să încercăm să punem cap la cap abordările noastre”, a adăugat el.

Între timp, președintele american Joe Biden a avut discuții telefonice cu liderii Egiptului și Qatarului cu privire la ultimele evoluții din regiune.

Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a declarat că apelul a abordat negocierile în curs de desfășurare cu privire la o propunere de încetare a focului, precum și pericolele unei escaladări militare în Gaza.

Cei doi lideri au discutat despre eliberarea ostaticilor în schimbul prizonierilor palestinieni, unul dintre principalele puncte de blocaj în orice acord de încetare a focului cuprinzător între Hamas și Israel, a declarat un purtător de cuvânt al președintelui egiptean.

Separat, Biden a vorbit cu șeicul qatarez Tamim bin Hamad Al Thani și l-a îndemnat să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas.

O delegație a Hamas a părăsit Cairo în urma discuțiilor pentru o încetare a focului în schimbul eliberării ostaticilor deținuți de militanții din Gaza, a anunțat televiziunea egipteană de stat Al Qahera TV.

Televiziunea Al Qahera TV a relatat luni seara târziu că Hamas se va întoarce din nou cu un răspuns scris la ultima propunere israeliană transmisă luni de mediatorii din Qatar și Egipt.

Negocierile pentru eliberarea ostaticilor au eșuat în lunile care au urmat unei încetări a focului de o săptămână în noiembrie, care a dus la eliberarea a peste 100 de ostatici în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni deținuți în Israel.

Cu toate acestea, soluția viabilă pentru acest conflict o reprezintă cea a celor două state, care prevede coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui stat palestinian, bazat pe graniţele teritoriilor palestiniene ocupate de Israel din 1967 – Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza.

Cu toate acestea, guvernul israelian respinge definitiv o astfel de soluţie cu două state, în timp ce organizaţia militantă palestiniană Hamas a spus că doreşte un stat palestinian independent, dar nu va recunoaşte oficial statul Israel.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președinții american și egiptean au discutat despre acordul în curs de negociere privind încetarea focului în Fâșia Gaza

Published

on

© The White House/ Flickr

Președintele american, Joe Biden, a discutat telefonic cu președintele egiptean, Abdel Fattah Al-Sisi, cu privire la cele mai recente evoluţii ale negocierilor privind încetarea focului în Fâşia Gaza, informează un comunicat de la Casa Albă.

Joe Biden a confirmat că Statele Unite, împreună cu Egiptul și Qatar, vor depune eforturi pentru a asigura punerea în aplicare integrală a condițiilor acordului. Acesta l-a îndemnat pe președintele Al-Sisi să depună toate eforturile pentru a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, întrucât acesta este acum singurul obstacol în calea unei încetări imediate a focului.

Președintele american a reiterat, de asemenea, importanța protejării civililor și a asigurării faptului că palestinienii nu sunt strămutați în Egipt sau în orice altă locație din afara Gaza.

Cei doi lideri au trecut în revistă inițiativele în curs de desfășurare pentru a spori fluxul de asistență vitală către populația din Gaza, iar președintele i-a mulțumit președintelui Al-Sisi pentru angajamentul său personal față de aceste eforturi pe tot parcursul crizei. Cei doi au convenit să rămână în strânsă coordonare directă și prin intermediul echipelor lor în zilele următoare.

       Citiți și: Antony Blinken speră că Hamas va accepta propunerea ”extraordinar de generoasă din partea Israelului” privind o încetare a focului în Gaza

Continue Reading

SUA

Antony Blinken atrage atenția asupra ”sprijinului incalculabil” pe care China îl oferă ”bazei industriale de apărare a Rusiei”: Reduce ”presiunea masivă” exercitată de Occident asupra acestui sector

Published

on

© State Department Photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat luni că, deși China nu furnizează Rusiei arme și muniții, oferă în schimb industriei militare ruse ”un sprijin incalculabil” prin vânzarea unor produse de micro-electronică, mașini-unelte și optică, anunță EFE, citat de Agerpres.

”Este corect să spunem că China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. Iranul o face. Coreea de Nord o face”, a precizat Blinken într-o dezbatere la o sesiune specială a Forumului Economic Mondial (World Economic Forum – WEF), găzduit de Arabia Saudită.

În schimb, a completat secretarul de stat american, China ”oferă un sprijin incalculabil bazei industriale de apărare a Rusiei”, fapt ce reduce ”presiunea masivă” exercitată de Occident asupra sectorului industrial militar al Moscovei prin sancțiuni, verificări și alte măsuri.

”Dacă ne uităm la ce a făcut Rusia în ultimul an în ce priveşte producţia de muniţii, rachete, tancuri şi vehicule blindate, le-a fabricat într-un ritm mai rapid decât în orice alt moment al istoriei sale moderne, inclusiv în timpul Războiului Rece”, lucru care a fost posibil pentru că Rusia ”primeşte provizii masive de maşini-unelte, micro-electronică şi optică, majoritatea provenite din China”, a explicat şeful diplomaţiei americane, la scurtă vreme după întâlniri cu oficiali chinezi precum președintele Xi Jinping și ministrul de externe Wang Yi, cărora le-a transmis să nu sprijine Moscova prin furnizarea de produse cu dublă întrebuințare.

Citiți și: Blinken îi reiterează lui Xi Jinping că SUA s-au angajat „să mențină și să consolideze liniile de comunicare” cu China

Întâlnirea Blinken – Wang Yi de la Beijing, influențată de dilema “stabilității sau a spiralei descendente în relațiile China-SUA”. Blinken avertizează împotriva calculelor greșite

O preocupare în această direcție a fost exprimată și de președintele american Joe Biden în cadrul convorbirii telefonice pe care a avut-o cu omologul chinez.

De la declanșarea războiului ilegal și neprovocat de către Rusia împotriva Ucrainei, China și-a susținut neutralitatea în acest dosar și a continuat să se prezinte ca un potențial mediator în vederea obținerii păcii, deși consolidarea legăturilor economice, strategice și diplomatice cu Rusia se află la celălalt capăt al spectrului imparțialității.

Conștienți de influența pe care Beijingul o poate avea asupra Moscovei, oficiali americani și europeni și-au intensificat apelurile la adresa primului de a transmite un mesaj clar Rusiei, spunând că războiul din Ucraina privește întreaga comunitate internațională.

Este de așteptat ca această temă să fie abordată, la fel cum s-a întâmplat și cu ocazia vizitei lui Blinken în China, și de președintele francez Emmanuel Macron cu  ocazia vizitei pe care liderul chinez ar urma să o efectueze la începutul lunii mai în Europa, având programată o oprire la Paris, în aceeași lună în care Vladimir Putin va călători în China, prima vizită externă a acestuia din urmă după ce și-a asigurat un nou mandat de președinte al Rusiei într-un simulacru de alegeri.

La acest dialog va participa și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, invitată de liderul francez, respectând cutuma implicării oficialilor UE în creionarea poziționării față de China. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL1 hour ago

Annalena Baerbock reiterează obiectivul clar al politicii germane privind situația din Orientul Mijlociu: coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui stat palestinian independent

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Președinții american și egiptean au discutat despre acordul în curs de negociere privind încetarea focului în Fâșia Gaza

SUA2 hours ago

Antony Blinken atrage atenția asupra ”sprijinului incalculabil” pe care China îl oferă ”bazei industriale de apărare a Rusiei”: Reduce ”presiunea masivă” exercitată de Occident asupra acestui sector

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

EDUCAȚIE2 hours ago

Rectorul Universității din București: Rolul universităților este să producă elite. Dacă România și R. Moldova doresc guvernanți competenți în viitor, datoria este să susțină universitățile de top

ROMÂNIA3 hours ago

ICI București, prezent la evenimentul de diseminare a rezultatelor Forumului Consultativ pentru Energie Sustenabilă în Sectoarele de Apărare și Securitate CF SEDSS

ROMÂNIA3 hours ago

Digitalizarea în România, conform Eurostat: Țara noastră, codașă la multe capitole privind transformarea digitală, dar este fruntașă când vine vorba de numărul femeilor angajate în domeniul TIC

NATO7 hours ago

Klaus Iohannis și Justin Trudeau au discutat despre viitorul summit NATO și acțiuni comune România – Canada în calitate de aliați

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Ursula von der Leyen, invitată de Macron la o reuniune trilaterală la Paris cu Xi Jinping, la prima vizită a președintelui chinez în Europa după cinci ani

REPUBLICA MOLDOVA16 hours ago

“R. Moldova este pe o cale istorică spre UE”: Charles Michel și Maia Sandu au discutat despre lansarea oficială a negocierilor de aderare

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO22 hours ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20241 day ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL6 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending