Connect with us

NATO

Sondaj GMF: Peste 80% dintre români consideră NATO, UE și implicarea SUA în apărarea Europei drept “importante” pentru securitatea națională

Published

on

© NATO/ Flickr

Mai mult de trei sferturi (77%) dintre cetățenii din 14 state transatlantice spun că NATO joacă un rol important în securitatea țării lor, în scădere cu doar 1 punct procentual față de anul trecut, cu Portugalia și țările apropiate geografic de războiul Rusiei în Ucraina (Lituania, Polonia, România) în poziția de țări aliate care consideră de prim rang importanța NATO pentru securitatea lor națională. Rezultatele sunt cuprinse în sondajul fanion “Transatlantic Trends 2023” dat publicității de think tank-ul German Marshall Fund of the United States și în care România, în mod paradoxal, se află în top țări care apreciază influența SUA și UE în politica globală, dar se află și între primele țări care au o pozitivă imagine cu privire la influența Chinei și a Rusiei în afacerile globale, Bucureștiul fiind considerat, în același timp, alături de Ankara, partenerul transatlantic pe care te poți baza cel mai puțin. 

Transatlantic Trends 2023 prezintă rezultatele unor sondaje reprezentative realizate în 14 țări de pe ambele maluri ale Atlanticului: Canada, Franța, Germania, Italia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite. Împărțit în cinci capitole, acest raport evaluează opinia publică cu privire la problemele structurale contemporane cu impact asupra ordinii mondiale, relațiile transatlantice, securitatea și apărarea, China și provocările globale.

Ponderea persoanelor de pe ambele maluri ale Atlanticului care consideră că NATO este “foarte importantă” pentru securitatea lor națională a sărit cu 20 de puncte procentuale, la 46%, între 2021 și 2022. Ea abia dacă se modifică (45%) în 2023, confirmând schimbarea semnificativă declanșată de invazia Rusiei în Ucraina.

Importanța NATO pentru securitatea națională: Portugalia, Polonia, Lituania și România – statele care acordă cea mai mare apreciere Alianței Nord-Atlantice

Respondenții din Lituania (77%) sunt cei mai predispuși să considere NATO foarte important pentru securitatea țării lor, urmați de Portugalia (89% per total cu: 63% foarte important, 26% oarecum important) și Polonia (87% per total cu: 60% foarte important, 27% oarecum important). Lituania devansează țările menționate la percepția “foarte important”, dar nu per total, luând în calcul și opțiunea de răspuns “oarecum important”.

Majoritățile din România (85% per total cu: 59% foarte important, 26% oarecum important) și din Țările de Jos (79% per total cu: 51% foarte important, 28% oarecum important) au aceeași opinie. În ceea ce privește România, se constată o diminuare a percepției importanței NATO cu 3% față de sondajul din 2022, deși cea mai importantă provocare de securitate pe care o resimt românii este legată de un potențial război între țări (25%), urmată de Rusia (15%).

Mai mult de trei sferturi (78%) dintre respondenții din Germania și Regatul Unit consideră, de asemenea, că NATO este foarte important sau oarecum important pentru securitatea națiunii lor.

Opinia publică franceză este, comparativ, mai puțin solidă în favoarea NATO.

Aproximativ două treimi (67%) dintre respondenții din Franța spun că alianța este foarte importantă sau oarecum importantă, o scădere de 5 puncte procentuale față de 2022, dar totuși cu 15 puncte procentuale mai mare decât în 2021.

În Suedia, a cărei aderare la NATO este în curs de desfășurare, și în Italia, 69% dintre respondenți consideră că NATO este foarte sau oarecum importantă pentru securitatea națională.

Cea mai semnificativă schimbare a opiniei publice pe această temă a avut loc în Turcia, unde 77% dintre respondenți consideră că NATO este foarte sau oarecum important, ceea ce reprezintă un salt de 12 puncte procentuale față de anul trecut.

În America de Nord, 72% dintre respondenții din Canada și 70% dintre respondenții din Statele Unite afirmă că NATO este foarte important sau destul de important pentru securitatea lor națională, în conformitate cu rezultatele din 2022 (75% și 71%). Ponderi notabile ale opiniei publice din SUA (16%) și Canada (14%) nu știu dacă alianța este importantă pentru securitatea națională.

© Transatlantic Trends 2023/ GMF

Implicarea SUA în securitatea europeană: Deși la 79%, sprijinul românilor pentru implicarea SUA în securitate europeană a scăzut cu cinci puncte procentuale

Pe ambele maluri ale Atlanticului există majorități clare în favoarea implicării SUA în securitatea și apărarea europeană.

În medie, 71% dintre respondenți doresc să vadă Washingtonul “foarte implicat” sau “oarecum implicat” în securitatea europeană, ceea ce indică faptul că sprijinul general a rămas stabil față de 2022 (72%).

Cei mai vocali susținători ai implicării SUA sunt respondenții din Polonia (86%), Lituania (84%) și Portugalia (82%). Cei mai sceptici, deși în continuare susținători în general, sunt respondenții din Turcia (53%), Italia (61%), Franța (62%) și Spania (63%).

Sprijinul pentru implicarea SUA rămâne stabil sau aproape stabil în majoritatea țărilor analizate, dar ponderea respondenților care consideră că Statele Unite ar trebui să fie “foarte implicate” a scăzut ușor în nouă din cele 14 țări analizate. Aceasta a scăzut cu 7 puncte procentuale în Germania și cu 5 puncte procentuale în Lituania, România (79%) și Spania.

© Transatlantic Trends 2023/ GMF

Importanța Uniunii Europene: România rămâne în top trei țări care percep UE drept importantă pentru securitatea națională

La fel ca și în studiul Transatlantic Trends de anul trecut, UE este considerată importantă pentru securitatea națională de către majorități puternice din statele membre ale UE, precum și din Turcia și Regatul Unit.

O medie de 79% dintre respondenții din cele 10 state membre ale UE cuprinse în sondaj afirmă că blocul este “foarte important” sau “oarecum important” pentru securitatea națională a țării lor. Această opinie este cel mai larg împărtășit de cei din Portugalia (93%), Lituania (86%), România (83%) și Spania (80%).

În rândul respondenților din UE, cei din Franța și Germania au fost cei mai puțin predispuși să descrie UE ca fiind importantă pentru securitatea națională, deși o proporție semnificativă (71% și 73%) consideră că este. Opinia franceză și germană este similară cu cea din statele nemembre.

În Regatul Unit, 70% dintre cetățenii britanici consideră că UE este importantă pentru securitatea națională, procent ușor mai mare decât cel de 67% dintre turci care împărtășesc această opinie.

În ceea ce privește politica UE în materie de apărare, cei mai entuziaști pentru un rol mai mare al UE în domeniul securității și apărării sunt cei din Portugalia (68%), Lituania (65%), România (62%) și Italia (58%).

Dintre cei care cred că UE ar trebui să facă mai mult în materie de securitate și apărare, majoritatea doresc ca Uniunea să acționeze împreună cu partenerii, această opinie fiind împărtășită de 80% dintre portughezi, 75% dintre români și 72% dintre britanici, în partea de top.

© Transatlantic Trends 2023/ GMF

Sondajul care analizează tendințele transatlantice în cele 14 țări a fost realizat în luna iulie a acestui an pe un eșantion de aproximativ 1.500 de cetățeni din fiecare stat inclus în acest studiu.

Autorii sondajului sunt Alexandra de Hoop Scheffer, vicepreședinte GMF, și experții Martin Quencez și Gesine Weber.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Ministrul Odobescu: Reacția rapidă a NATO, la solicitarea României, la incidentele cu drone demonstrează capacitatea de a apăra fiecare centimetru al teritoriului aliat

Published

on

© MAE

Reacţia rapidă a NATO şi a aliaţilor, la solicitarea României, la incidentele recente cu drone care au adus atingere inclusiv teritoriului României a fost “exemplară” şi demonstrează încă o dată capacitatea NATO de a asigura apărarea fiecărui centimetru al teritoriului aliat, a afirmat, marţi, ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, într-o declaraţie de presă comună cu omologul său ceh, Jan Lipavsky, aflat în vizită la Bucureşti.

“Am prezentat omologului ceh evaluarea noastră cu privire la situaţia de la graniţa României, precum şi măsurile multidimensionale luate de România inclusiv cu privire la facilitarea tranzitului de cereale din Ucraina şi sprijinul acordat refugiaţilor ucraineni. Ca state situate în prima linie, împărtăşim abordări similare cu privire la ameninţarea generată de Rusia”, a arătat Odobescu, citată de Agerpres.

Ea a evidenţiat importanţa formatului Bucureşti 9 din care fac parte ambele state şi care oferă “prilejul de a discuta cu o singură voce”.

“Împreună am condamnat deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate în Marea Neagră şi riscul de escaladare ca urmare a agresiunii ruse asupra Ucrainei, inclusiv atacurile brutale de noaptea trecută în apropierea graniţei cu România. În acelaşi timp, am salutat măsurile fără precedent de consolidare a posturii de descurajare şi apărare a Alianţei pe Flancul estic, în special în regiunea Mării Negre”, a subliniat Luminiţa Odobescu.


Citiți și 

NATO își exprimă solidaritatea cu România după ce fragmente de drone similare cu cele folosite de Rusia au fost găsite pentru a treia oară pe teritoriul României

Stoltenberg i-a transmis lui Klaus Iohannis solidaritatea NATO cu România după ce fragmente dintr-o dronă similară cu cele ale Rusiei au fost găsite în România

Patru avioane F-16 ale Forțelor Aeriene SUA și 100 de militari americani au sosit în România pentru a proteja spațiul aerian al țării noastre și al NATO

Ministrul ceh a exprimat susţinerea ţării sale în ceea ce priveşte exporturile de cereale din Ucraina pe teritoriul României, “în situaţia în care ţări din Africa suferă de foame” Totodată, el a transmis susţinerea privind aderarea României la spaţiul european de liberă circulaţie.

“Sunt convins că România aparţine spaţiului Schengen, ceea ce am susţinut fără rezerve în timpul Preşedinţiei noastre a Consiliului Uniunii Europene şi chiar dacă până la sfârşit nu s-a reuşit convingerea tuturor statelor membre pentru acest lucru. Considerăm că este locul României în spaţiul Schengen şi vom oferi experienţa noastră în acest sens”, a spus Lipavsky, amintind astfel că președinția cehă a Consiliului UE a pus, anul trecut, pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne votul pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Cei doi miniştri au semnat un Memorandum de Înţelegere privind consultările politice, care să creeze cadrul pentru un “dialog structurat în domenii de interes comun”.

Continue Reading

NATO

SUA acordă Poloniei un împrumut de 2 miliarde de dolari pentru modernizarea armatei: Securitatea Poloniei este vitală pentru apărarea colectivă a flancului estic NATO

Published

on

© Mark Brzezinski/ Twitter

Statele Unite au acordat Poloniei un împrumut direct de două miliarde de dolari pentru modernizarea armatei, a anunţat luni Departamentul de Stat într-un comunicat.

“Polonia este un aliat de bază al SUA, iar securitatea Poloniei este vitală pentru apărarea colectivă a flancului estic al NATO”, a subliniat Departamentul, adăugând că “pe lângă rolul central de sprijin pentru facilitarea asistenţei internaţionale pentru Ucraina vecină, Polonia şi-a demonstrat angajamentul de nezdruncinat pentru întărirea securităţii regionale, prin investiţiile sale solide în cheltuielile de apărare”.

Potrivit diplomației de la Washington, Polonia continuă să dea dovadă de leadership în cadrul NATO în ceea ce privește respectarea promisiunii de investiții în domeniul apărării asumate la summitul din Țara Galilor din 2014.

Polonia intenționează să extindă în mod semnificativ forțele armate poloneze, mai arată sursa citată citând exemple precum renunțarea la echipamentele militare de origine rusă pe care le deținea în trecut în favoarea unui program ambițios de modernizare a apărării pe mai mulți ani și în valoare de mai multe miliarde de dolari.

De asemenea, autoritățile de la Varșovia au încheiat un Acord de cooperare consolidată în domeniul apărării (EDCA) cu Statele Unite, găzduiește forțe aliate și americane, inclusiv Grupul de luptă NATO condus de SUA și Comandamentul Corpului V al SUA (Forward), și participă în mod activ la misiuni NATO în întreaga regiune.

Guvernul SUA oferă până la 60 de milioane de dolari în FMF pentru costul acestui împrumut, care va contribui la accelerarea modernizării apărării Poloniei prin sprijinirea achizițiilor urgente de articole și servicii de apărare din Statele Unite.

Împrumuturile directe FMF sunt un instrument de cooperare în domeniul securității rezervat unora dintre cei mai importanți parteneri ai noștri în materie de cooperare în domeniul securității.  Veniturile împrumutului vor avansa în continuare efortul de modernizare militară a Poloniei într-o gamă largă de capacități, contribuind substanțial la consolidarea apărării și descurajării flancului estic al NATO.

Polonia urmăreşte să îşi modernizeze capacităţile de apărare în contextul invaziei ruse în Ucraina şi are ca obiectiv pentru anul acesta cheltuieli pentru apărare de 4% din PIB, dublu faţă de nivelul agreat de NATO.

În acest scop, guvernul de la Varşovia a încheiat deja acorduri în valoare de câteva miliarde de dolari cu partenerii de la Washington şi Seul, pentru dotarea armatei terestre şi a forţelor aeriene.

Continue Reading

NATO

România va achiziționa 32 de avioane F-35 cu 6,5 miliarde de dolari. Parlamentul a luat act de solicitarea Ministerului Apărării Naționale

Published

on

© NATO

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act, marţi, de solicitarea Ministerului Apărării Naţionale privind obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35, informează Agerpres.

În document, MApN solicită aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare “Avion multirol de generaţia a V-a, F-35”, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS).

“Faza I a programului de înzestrare va fi iniţiată în anul 2023 şi presupune achiziţia a 32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic iniţial a Serviciilor de instruire, de simulatoare de zbor şi de muniţii aer-aer şi sol-sol, pentru o valoare estimată de 6.5 miliarde USD, iar cantităţile de echipamente, altele decât aeronavele, ce vor fi achiziţionate urmează a fi stabilite cu exactitate după iniţierea procedurii de atribuire a respectivului contract de achiziţie”, se arată în solicitarea MApN.

În solicitare, MApN subliniază că, pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României, continuă demersurile pentru achiziţia de noi echipamente militare care să contribuie la dezvoltarea şi menţinerea unor capabilităţi de apărare robuste şi reziliente, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât descurajării unei posibile agresiuni şi articulării unui răspuns adecvat la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate, inclusiv în spectrul neconvenţional, hibrid, cât şi îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calităţii de stat membru NATO.

Solicitarea a fost trimisă către Comisiile de apărare ale celor două Camere ale Parlamentului.

Amintim că CSAT a decis în luna aprilie că modernizarea Forțelor Aeriene Române va continua cu achiziția avioanelor de ultimă generație F-35 și cu sporirea capabilităților de apărare aeriană

Ulterior, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a precizat că dotarea cu avioane F-35 va fi realizată la orizontul anilor 2030.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
POLITICĂ30 mins ago

Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament privind pachetul fiscal-bugetar: Singura cale prin care România se poate dezvolta este un parteneriat Guvern – mediul de afaceri

INTERNAȚIONAL34 mins ago

OSCE: Ministrul Odobescu a condamnat atacurile Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv cele din imediata vecinătate a granițelor României

ROMÂNIA41 mins ago

Klaus Iohannis i-a primit pe noii ambasadori ai Belgiei, Estoniei, Finlandei, Lituaniei, Olandei și Sloveniei, cu care a discutat despre coordonarea în cadrul NATO și UE

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții Commit Global, o inițiativă internațională demarată de Code for Romania: Este o oportunitate de a profila România ca actor important

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Premierul R. Moldova, vizită la Berlin. Dorin Recean va participa la Forumul de Afaceri Germania – România alături de premierul Marcel Ciolacu

U.E.15 hours ago

Comisia Europeană propune o sumă suplimentară de 15 miliarde de euro pentru țările care primesc un număr mare de refugiați, inclusiv ucraineni

U.E.16 hours ago

Prin Declarația de la Cáceres, miniștrii culturii din UE se angajează să depună eforturi pentru recunoașterea culturii ca nou obiectiv de dezvoltare durabilă

U.E.16 hours ago

Emmanuel Macron introduce un nou plan de stimulente pentru combaterea schimbărilor climatice: Politica ecologică a Franței nu ar trebui să fie punitivă

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană pune la dispoziție 7 miliarde de euro pentru proiecte de transport, inclusiv cele care facilitează exporturile și importurile Ucrainei și R. Moldova. În premieră, Kievul și Chișinăul pot cere direct finanțare din partea UE

NATO17 hours ago

Ministrul Odobescu: Reacția rapidă a NATO, la solicitarea României, la incidentele cu drone demonstrează capacitatea de a apăra fiecare centimetru al teritoriului aliat

U.E.19 hours ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA19 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA2 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA3 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA5 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU5 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu6 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE6 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

Trending