Connect with us

ROMÂNIA

SUA anunță: România a intrat oficial în Visa Waiver. Românii vor putea călători fără vize în Statele Unite începând cu 31 martie 2025

Published

on

© Ambasada României în SUA/ Facebook

Secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu secretarul de stat Antony Blinken, a desemnat vineri, în mod oficial, România ca țară participantă la Programul Visa Waiver (VWP), marcând intrarea României în programul care facilitează circulația fără vize a cetățenilor români în Statele Unite, țara noastră devenind al 43-lea stat din lume inclus în acest program, iar începând cu 31 martie 2025 românii vor pot călători în SUA fără vize.

Conform unui comunicat al Departamentului american pentru Securitate Internă, secretarul Mayorkas și secretarul Blinken felicită România pentru îndeplinirea cerințelor stricte de securitate pentru aderarea la Programul Visa Waiver. România va intra efectiv în Programul Visa Waiver la 31 martie 2025.

“România este un partener excepțional al Statelor Unite, iar relația noastră strategică nu a făcut decât să se consolideze în ultimii ani. Intrarea României în VWP este o dovadă a parteneriatului nostru strategic și a angajamentului nostru comun pentru securitate și prosperitate economică”, arată sursa citată.

Aderarea României la Visa Waiver a fost marcată concomitent la București și la Washington. La sediul Guvernului României, premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului Ilie Bolojan și ambasadoarea SUA Kathleen Kavalec au participat la o ceremonie în acest sens, o alta fiind organizată de la Washington în prezența secretarului Alejandro Mayorkas și ambasadorului român Andrei Muraru.

 

Programul Visa Waiver reprezintă punctul culminant al parteneriatelor de securitate cuprinzătoare dintre Statele Unite și țările desemnate care îndeplinesc cerințe stricte legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, aplicarea legii privind imigrația, securitatea documentelor și gestionarea frontierelor.

Printre cerințele programului se numără faptul că țara în cauză trebuie să aibă o rată de refuz a vizelor de vizitator neimigrant mai mică de 3 % în cursul anului fiscal precedent; să emită documente de călătorie sigure; să acorde privilegii reciproce de călătorie tuturor cetățenilor și resortisanților americani, fără deosebire de origine națională, religie, etnie sau sex; și să colaboreze îndeaproape cu autoritățile americane de aplicare a legii și de combatere a terorismului.

România a depus eforturi semnificative la nivelul întregului guvern pentru a îndeplini toate cerințele programului, inclusiv prin încheierea de parteneriate cu Statele Unite în vederea schimbului de informații privind terorismul și infracțiunile grave cu agențiile americane de aplicare a legii și de securitate și prin îmbunătățirea verificării persoanelor care călătoresc spre și prin România.

La fel ca în cazul tuturor țărilor participante la programul Visa Waiver, Departamentul pentru Securitate Internă va monitoriza în permanență respectarea de către România a tuturor cerințelor programului și, conform statutului, va efectua o evaluare cuprinzătoare a continuării desemnării României în cadrul VWP în ceea ce privește interesele de securitate națională și de aplicare a legii ale Statelor Unite, cel puțin o dată la doi ani.

CBP anticipează că aplicația online și aplicația mobilă ESTA (Electronic System for Travel Authorization) vor fi actualizate la sau în jurul datei de 31 martie 2025, pentru a permite majorității cetățenilor și resortisanților României să solicite să călătorească în Statele Unite în cadrul VWP în scopuri turistice sau de afaceri pentru o perioadă de până la 90 de zile fără a obține mai întâi o viză americană. Aceste autorizații sunt în general valabile timp de doi ani.

Cetățenii români posesori de vize B-1/B-2 valabile pot folosi în continuare viza pentru a călători în Statele Unite, iar vizele B-1/B-2 vor rămâne o opțiune pentru cetățenii români, mai arată sursa citată

Cetățenii americani beneficiază deja de călătorii fără viză în România și sunt eligibili să rămână în România pentru o perioadă de până la 90 de zile în scop turistic sau de afaceri dacă dețin un pașaport valabil cel puțin trei luni de la data sosirii.

România este cel de-al 43-lea membru al Programului Visa Waiver și cea de-a patra țară adăugată sub mandatul secretarului Mayorkas după Croația (2021), Israel (2023) și Qatar (2024).

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Ministrul Alexandru Rafila: Odată cu aplicarea noului Regulament HTA, România își propune să recupereze decalajele în materie de acces la medicamente inovatoare

Published

on

© Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, salută intrarea în vigoare a Regulamentului privind Evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA) și subliniază importanța acestuia în scurtarea timpului de așteptare al pacienților în vederea accesării tratamentulor de ultimă generație. De asemenea, ministrul pledează pentru o Uniune Europeană a Sănătății puternică și echitabilă. 

Intrarea în vigoare a noului Regulament european privind evaluarea tehnologiilor medicale (HTA) reprezintă un pas înainte pentru creșterea accesului la tratamente inovatoare, în timp cât mai scurt, pentru pacienții din România. Activitatea de evaluare clinică desfășurată de acum într-o singură etapă la nivel european, care are loc imediat după acordarea unei autorizații unice valabilă în toate statele UE, va permite ca autoritățile naționale să ia decizii mai rapide, dar și mai informate, cu privire la stabilirea prețurilor și rambursarea noilor tehnologii medicale”, a transmis Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o declarație pentru CaleaEuropeana.ro

Potrivit ministrului, Regulamentul va face ca pacienții să poată beneficia în viitorul apropiat de un acces mai rapid decât în prezent la medicamentele de ultimă generație: „Odată cu aplicarea noului Regulament HTA, alături de o adaptare a legislației naționale în domeniu, aflată deja în discuție, țara noastră își propune să recupereze decalajele în materie de acces la medicamente inovatoare.”

Nu în ultimul rând Alexandru Rafila a salutat implicarea experților români care au luat parte încă de la etapa negocierilor pentru adoptarea acestui Regulament: „Am încredere că autoritățile noastre vor aplica fără întârzieri această nouă legislație europeană, pentru că o vor face în beneficiul pacienților. A fost o muncă de echipă care trebuie să continue la fel de intens pentru a avea rezultatele așteptate cât mai rapid.”

„Împreună cu restul statelor membre și instituțiile cheie ale UE, putem realiza o Uniune Europeană a Sănătății puternică, în care accesul echitabil la tratamente inovatoare să fie cu adevărat posibil, indiferent de cetățenie”, a conchis ministrul.

Regulamentul privind Evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA) a intrat în vigoare duminică, 12 ianuarie. Acest regulament le va asigura pacienților statelor Uniunii Europene accesul la cel mai bun tratament disponibil pe piață, analizând în același timp costurile pentru pacient și impactul asupra organizării sistemelor de sănătate în administrarea tratamentului. 

   Citiți și: Noul regulament HTA intră în vigoare. Pacienții statelor UE vor beneficia de un acces mai rapid la tratamente inovatoare

Health Technology Assessment (HTA), așa-numita Evaluare a Tehnologiilor Medicale (ETM), reprezintă un proces complex ce măsoară valoarea adăugată a unei noi tehnologii medicale în comparație cu tehnologiile existente. HTA poate fi un instrument extrem de important pentru pacienții români în ceea ce privește accesul la noile medicamente, România fiind printre țările UE care le oferă gratuit pacienților cele mai puține medicamente inovatoare.

Într-o primă etapă, începând cu 12 ianuarie, aceste noi norme se vor aplica cererilor de autorizație de introducere pe piață pentru un nou medicament împotriva cancerului sau un medicament pentru terapie avansată (ATMP). Normele vor fi extinse la medicamentele orfane în ianuarie 2028, iar din 2030 vor acoperi toate medicamentele noi. Dispozitivele medicale selectate cu risc ridicat vor fi, de asemenea, evaluate începând cu 2026.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Românii vor avea nevoie de o autorizație electronică de călătorie pentru deplasarea în Israel. Cum poate fi obținută

Published

on

© Ambasada Israelului în România - Facebook

Ambasada Israelului în România anunță că, în conformitate cu informațiile primite de la Autoritatea pentru Populație și Imigrație (PIBA), începând cu 1 ianuarie 2025, resortisanții țărilor scutite de viză, printre care și România, trebuie să dețină o aprobare ETA-IL (Autorizație electronică de călătorie) înainte de plecarea spre Israel.

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2025, turiștii care doresc să intre în Israel vor trebui să dețină un pașaport cu o valabilitate de cel puțin 90 de zile de la data intrării în Israel.

Pașii pentru obținerea ETA-IL:

  • se obține doar de pe site-ul oficial al guvernului (adresa URL se termină cu „gov.il”).
  • ETA-IL costă doar 25 de shekeli israelieni, adică mai puțin de 7 dolari sau puțin peste 33 RON
  • veți primi o notificare prin e-mail atunci când PIBA va primi cererea dumneavoastră
  • vă puteți aștepta la un răspuns la cererea dvs. în termen de 72 de ore de la depunerea acesteia
  • PIBA va trimite o chitanță pentru plata dvs. Dacă nu primiți o chitanță, înseamnă că nu ați utilizat site-ul oficial ETA-IL.

Cei care sunt eligibili vor putea călători în Israel și vor putea rămâne pentru o perioadă de până la 90 de zile sau mai puțin.

O autorizație ETA-IL va rămâne valabilă pentru o perioadă de până la 2 ani sau până la expirarea pașaportului actual – în funcție de situația care intervine mai întâi.

Continue Reading

ROMÂNIA

Autoritatea pentru Digitalizarea României a finalizat interconectarea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) cu alte baze de date naţionale, jalon din PNRR

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Autoritatea pentru Digitalizarea României a finalizat Jalonul 437 din Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C14- Buna guvernanță, ce vizează interconectarea şi interoperabilitatea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) cu alte baze de date naţionale, consolidând astfel eficienţa şi transparenţa procesului de achiziţii publice din România, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al ADR, remis luni AGERPRES, această realizare a fost posibilă graţie integrării tehnologiilor digitale şi a conceptului de interconectare care au permis consolidarea capacităţii administrative a autorităţilor şi entităţilor contractante.

”Prin această reformă, se contribuie la modernizarea sistemului naţional de achiziţii publice”, subliniază ADR.

În cadrul acestui proiect, SEAP a fost integrat cu următoarele instituţii şi sisteme:

  • Agenţia Naţională de Integritate (ANI) – alinierea Formularului de integritate ANI la cerinţele de flexibilitate în utilizare;
  • Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) – publicarea informaţiilor relevante privind contestaţiile şi deciziile aferente acestora la nivelul procedurilor de atribuire;
  • Ministerul Afacerilor Interne (MAI) – obţinerea cazierului judiciar pentru fluidizarea şi debirocratizarea procesului de achiziţie publică;
  • Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) – accesarea cazierului fiscal pentru simplificarea procedurilor de achiziţie publică;
  • Oficiul Naţional pentru Registrul Comerţului (ONRC) – interconectare realizată pentru acces rapid la datele de înregistrare ale companiilor;
  • Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) – colaborare eficientă prin integrarea sistemelor informatice în procesul de control ex-ante al procedurilor de atribuire;
  • Ministerul Justiţiei (MJ) – publicarea informaţiilor relevante în procesul de soluţionare a plângerilor formulate în legătură cu procedurile de achiziţie publică.

Beneficiile reformei sunt:

  • digitalizare – implementarea soluţiilor digitale pentru a simplifica şi a îmbunătăţi procesele de achiziţie publică;
  • interconectare – crearea unor legături eficiente între diferitele entităţi şi autorităţi pentru a asigura transparenţă şi eficienţă;
  • fonduri europene – utilizarea fondurilor europene pentru a sprijini această transformare şi modernizare;
  • eficienţă – consolidarea capacităţii administrative şi reducerea costurilor asociate procesului de achiziţie publică.

Planul Național de Redresare și Reziliență cuprinde investiții de peste 6 miliarde de euro, care vor contribui la transformarea digitală a țării, aducându-ne astfel mai aproape de un alt deziderat, acela de a adera la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

De altfel, la sfârșitul anului 2023, OCDE și Autoritatea pentru Digitalizarea României au publicat un document intitulat ”Analiza guvernării digitale a României: Către o guvernare matură din punct de vedere digital”, cuprinde o serie de recomandări în patru domenii-cheie: guvernanța guvernării digitale, capacități digitale în sectorul public, un sector public bazat pe date, proiectarea și furnizarea de servicii în era digitală.

În document sunt amintite ”acțiunile concrete pentru a promova transformarea digitală a sectorului public”, printre acestea numărându-se ”stabilirea unui cloud guvernamental și a unei platforme naționale de interoperabilitate”, fapt ce face ca ”tranziția către guvernarea digitală în România” să ”se desfășoare pe o cale similară cu cea a țărilor membre OCDE”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO2 hours ago

Secretarul general NATO cere europenilor să crească bugetele apărării, folosind “o mică parte” din fondurile de pensii și sănătate: Dacă nu, europenii “se pot apuca de cursuri de limbă rusă”

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Liderii europeni, convocați de Antonio Costa la o reuniune excepțională UE-NATO-Regatul Unit consacrată apărării europene pe februarie, la Château de Limont

CONSILIUL UE7 hours ago

UE prelungește cu încă un an măsurile restrictive împotriva celor care sprijină sau facilitează acțiunile violente ale Hamas și ale Jihadului Islamic Palestinian

ROMÂNIA7 hours ago

Ministrul Alexandru Rafila: Odată cu aplicarea noului Regulament HTA, România își propune să recupereze decalajele în materie de acces la medicamente inovatoare

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Românii vor avea nevoie de o autorizație electronică de călătorie pentru deplasarea în Israel. Cum poate fi obținută

U.E.8 hours ago

Șefa diplomației germane avertizează asupra riscurilor pentru pacea fragilă din Siria, în contextul discuțiilor despre ridicarea sancțiunilor UE

G78 hours ago

Șase țări din UE solicită Comisiei Europene să reducă plafonul de preț al G7 pentru petrolul rusesc: Este momentul să sporim și mai mult impactul sancțiunilor noastre

PARLAMENTUL EUROPEAN9 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu, apel la combaterea minciunilor răspândite de extremiști: Dezvoltarea României, posibilă doar alături de lumea democratică, UE și NATO

ROMÂNIA9 hours ago

Autoritatea pentru Digitalizarea României a finalizat interconectarea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) cu alte baze de date naţionale, jalon din PNRR

ROMÂNIA10 hours ago

România înregistrează cel mai mare deficit de cont curent din UE în trimestrul al treilea din 2024 (Eurostat)

INTERNAȚIONAL6 days ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.1 week ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.1 week ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE1 week ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni

U.E.3 weeks ago

După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți

Trending