Corespondență de la München
NATO și Rusia vor utiliza contextul Conferinței de Securitate de la München pentru a se angaja într-un prim dialog la nivel înalt după decizia Statelor Unite de a suspenda obligațiile ce decurg din Tratatul INF și de a demara retragerea din acord în termen de șase luni dacă Federația Rusă nu revine la respectarea completă și verificabilă a acestui acord strategic semnat în 1987 și a cărui încălcare readuce în prim plan riscurile unei noi curse a înarmărilor.
La München, SUA vor fi reprezentate de vicepreședintele Mike Pence, precum și de cea mai mare delegație a Congresului SUA care ia parte la acest important for de dezbateri, din care face parte și noua șefă a Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov se vor întâlni la sfârşitul săptămânii în curs în Germania, la Conferinţa de securitate de la München, pentru a discuta cu privire la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), în timp ce Pence și Lavrov sunt așteptați să participe la o sesiune de dialog pe marginea acestei teme.
Anunțul a fost făcut de secretarul general al Alianței în contextul reuniunii miniștrilor Apărării din NATO care are loc la Bruxelles și în care țările aliate au convenit vor continua dialogul cu Rusia pentru păstrarea acestui tratat, însă în același timp se pregătesc pentru o lume fără acest acord.
”Mă aștept ca tratatul INF să fie, de asemenea, o problemă care va fi abordată la Conferința de Securitate de la München, deoarece acest lucru afectează, desigur, toți aliații NATO, dar și alte țări. Vom continua să discutăm acest lucru în cadrul Consiliului NATO-Rusia și știu că mai mulți aliați au deja și intenționează să discute acest lucru bilateral cu Rusia. Deci, Rusia știe că suntem gata, știe că ne gândim și credem că Tratatul INF este de mare importanță, dar nici un tratat nu va funcționa dacă este respectat doar de o parte. Și, prin urmare, Rusia are responsabilitatea de a reveni la respectarea lui și de a păstra tratatul”, a spus Stoltenberg în cadrul primei reuniuni ministeriale NATO care are loc după ce SUA și Rusia și-au suspendat obligațiile din cadrul Tratatului INF.
Miniștrii aliați, reuniți într-un ”moment critic pentru securitatea transatlantică”, au reiterat că Alianța Nord-Atlantică nu își dorește o nouă cursă a înarmărilor, cerând Rusiei să revină la respectarea completă și verificabilă a acordului.
”NATO a fost și este foarte unită în legătură cu problema INF, ceea ce înseamnă că transmitem un mesaj Rusiei pentru a reveni în conformitate, dar suntem, de asemenea, uniți ca în planul nostru și ne pregătim pentru o lume cu mai multe rachete rusești și fără INF”, a mai spus secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, subliniind că nu există în Europa noi rachete nucleare americane, în timp ce Rusia deține noi rachete capabile să transporte încărcătură nucleară, care sunt mobile și care pun în pericol securitatea euro-atlantică.
De altfel, în cadrul reuniunii aliate, Statele Unite și-au arătat eforturile pe care le-au făcut în ultimii cinci ani pentru a păstra Tratatului și pentru a determina Rusia să revină la respectarea lui.
”Peste 30 de discuții cu oficialii ruși, 6 reuniuni la nivel de experți, 6 declarații formale ale NATO și 5 rapoarte anuale privind respectarea tratatului”, este bilanțul prezentat de SUA aliaților.
Ce știm până în prezent despre noul impas numit INF?
Statele Unite și-au suspendat începând cu 2 februarie 2019 obligațiile din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare și au demarat procesul de retragere din Tratatul INF, care va fi finalizat în 6 luni, cu excepția cazului în care Rusia va reveni în conformitate cu prevederile acordului prin distrugerea tuturor rachetelor sale, a lansatoarelor și a echipamentelor asociate care încalcă înțelegerea ce datează din 1987 și care interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km.
SUA și NATO acuză Rusia de încălcarea acestui acord strategic prin producerea și deținerea rachetei de croazieră 9M729/ SSC-8, despre care Statele Unite și Alianța Nord-Atlantică spun că este mobilă, dificil de depistat și că poate lovi orice oraș european.
Rusia, care susținut că sistemul său de rachete are o rază de acțiune de 480 km, a replicat prin suspendarea la rândul său a obligațiilor ce decurg din Tratatul INF.
Ambii președinți, Donald Trump și Vladimir Putin, au afirmat, în context, că își vor dezvolta opțiuni militare, amplificând riscul unei noi curse a înamărilor.
Pe de altă parte, atât președintele SUA, cât și secretarul general al NATO, au sugerat că salvarea Tratatului INF poate interveni prin negocierea unui nou acord extins care să cuprindă și alte țări, precum China.
Discuțiile NATO-Rusia de la München, marcate de semnalul unei noi competiții strategice globale
Pe de altă parte, discuțiile de la München, îndeosebi cu privire la Tratatul INF – care reprezintă principala sursă de impredictibilitate în aria de securitate euro-atlantică, vor avea ca imagine de ansamblu predicțiile raportului acestei Conferințe.
Regruparea pieselor de bază ale ordinii internaționale și debutul unei noi competiții strategice globale având în avangardă SUA, China și Rusia, iar în plan secund democrațiile liberale precum Franța, Germania, Marea Britanie sau Japonia, sunt elementele rezonante care reies din raportul anual al Conferinței de Securitate de la München, care se defășoară între 15-17 februarie în capitala bavareză sub semnul unei lumi portretizate într-un ”mare puzzle” și influențate de dilema ”cine va aduna piesele” în urma unei reașezări impredictibile a scenei internaționale.
”Marele Puzzle: Cine va aduna piesele?”: Destrămarea ordinii internaționale liberale și intrarea în epoca unei competiții strategice SUA-China-Rusia, cu Europa în eșalonul secund, acestea sunt temele ”zero” printre care vor naviga liderii lumii la Conferința de Securitate de la München.
CaleaEuropeana.ro va relata, pentru al doilea an consecutiv, de la acest important for de dezbateri consacrat securității și apărării la nivel internațional. (Umăriți aici corespondența premieră de la ediția din 2018).