Connect with us

SUA

SUA sprijină cu un milion de dolari urmărirea în justiție a crimei de agresiune împotriva Ucrainei, în contextul în care Rusia continuă să încalce flagrant dreptul internațional

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Statele Unite, prin Departamentul de Stat, au anunțat că oferă un sprijin de 1 milion de dolari Centrului Internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA), care a fost înființat la Haga, în cadrul Eurojust, cu sprijinul Comisiei Europene, ca parte a ”angajamentul de neclintit față de integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei”.

”În contextul în care Rusia continuă să încalce flagrant dreptul internațional, iar războiul lui Putin împotriva Ucrainei continuă să provoace o suferință extraordinară, Statele Unite rămân concentrate pe colaborarea cu Ucraina și cu comunitatea internațională pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili de crimele internaționale comise în Ucraina”, a precizat Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, conform unui comunicat la instituției. 

Centrul internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune împotriva Ucrainei va continua investigațiile privind războiul de agresiune al Rusiei, oferind Ucrainei și țărilor partenere un forum în care să colaboreze pentru a construi cele mai solide cazuri posibile pentru viitoarele urmăriri penale.

”Procurori din mai multe sisteme juridice – inclusiv din sistemul nostru – colaborează deja în cadrul ICPA pentru a asigura și a împărtăși probe esențiale și pentru a desfășura investigații solide și independente”, a detaliat oficialul american.

Statele Unite ”sunt mândre să fie alături de Ucraina și de partenerii noștri internaționali în reiterarea angajamentului nostru de a susține Carta ONU și de a face dreptate pentru crima de agresiune”, a completat acesta.

Washingtonul îi încurajează și pe alții să sprijine ICPA și să contribuie la eforturile internaționale de a face dreptate pentru Ucraina și de a-i trage la răspundere pe cei vinovați pentru războiul de agresiune al Rusiei”.

Conform Eurojust, ICPA este un centru judiciar unic integrat în Eurojust pentru a sprijini anchetele naționale privind crima de agresiune legată de războiul din Ucraina. Datorită ICPA, procurorii independenți din diferite țări vor putea să lucreze împreună în același loc în fiecare zi, să facă schimb de probe într-un mod rapid și eficient și să convină asupra unei strategii comune de anchetă și urmărire penală. Activitatea ICPA va participa și va contribui în mod eficient la orice urmărire penală viitoare privind crima de agresiune, indiferent de instanța competentă în fața căreia va fi prezentată.

Participanții la ICPA vor beneficia de sprijinul operațional, tehnic, logistic și financiar personalizat al Eurojust. Baza de date care cuprinde probe privind crimele internaționale cele mai grave (CICED), gestionată de Eurojust, va avea un rol esențial în facilitarea activității ICPA. Probele introduse deja în CICED în contextul altor crime internaționale (genocid, crime împotriva umanității și crime de război) pot fi la fel de relevante pentru ancheta privind crima de agresiune. De asemenea, va fi posibilă stocarea în CICED a probelor naționale depuse de viitorii participanți la ICPA pentru a fi analizate ulterior.

Amplasarea în Haga prezintă mai multe avantaje. Nu numai că ICPA va avea acces direct la expertiza valoroasă a Secretariatului Rețelei europene de puncte de contact cu privire la persoane vinovate de genocid, crime împotriva umanității și crime de război, găzduit de Eurojust, ci va facilita și cooperarea și coordonarea strânsă cu CPI și cu alți actori din domeniul justiției internaționale.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Marcel Ciolacu: Cooperarea cu SUA a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic

Published

on

© Guvernul României

Securitatea energetică rămâne o prioritate strategică pentru România, a subliniat premierul Marcel Ciolacu în cadrul întrevederii cu secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm, desfășurată ieri, la Washington DC, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeama.ro.

„Cooperarea cu Statele Unite ale Americii în acest domeniu a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic. Guvernul României susține cu fermitate implementarea proiectelor energetice aflate în curs. Obiectivul nostru ca țară este să fim independenți energetic și să asigurăm resursele necesare cetățenilor și economiei, indiferent de evoluțiile în plan internațional”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

În perspectiva cooperării în domeniul energetic, șeful Executivului a menționat că proiectele Unităților 3 și 4 de la Cernavodă și cel al Centralei SMR de la Doicești rămân prioritare, având în vedere obiectivele asumate de România în domeniul schimbărilor climatice.  

Secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm, a subliniat interesul părții americane pentru cooperarea în acest domeniu mai ales în cel al energiei regenerabile. În discuții, accentul a fost pus pe cooperarea în domeniul energiei nucleare care reprezintă un punct distinct al interesului SUA, care sunt implicate în implementarea Proiectului Cernavodă, inclusiv prin finanţare prin EximBank de până la 3,05 miliarde USD.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a salutat interesul Statelor Unite pentru dezvoltarea proiectelor energetice comune, componentă esențială a colaborării economice bilaterale.

„Creșterea comerțului bilateral a depășit 5 miliarde USD în 2022 și este pe cale să stabilească un nou record în acest an. Alături de proiectele comune de investiții și interesul reciproc de a amplifica colaborarea în sectoare care aduc plus valoare, precum cercetare, dezvoltare, inovare, sunt argumente definitorii pentru a crește Parteneriatul nostru Strategic la nivelul unui real parteneriat economic”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul României se află într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii – la Washington D.C. și New York – împreună cu o delegație  guvernamentală din care fac parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, și Radu Oprea, ministrul Economiei.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ciolacu, după întâlnirea cu Blinken: Să avem în vedere și sprijinirea R. Moldova; Anul viitor s-ar putea face anunțul intrării României în Visa Waiver

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat luni, la Washington, că Parteneriatul strategic cu Statele Unite este cel mai important pentru România, mai ales în contextul crizei de securitate în urma agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei.

Șeful Guvernului a făcut aceste precizări la debutul întâlnirii sale cu secretarul de stat Antony Blinken, care l-a primit pe premierul român la sediul Departamentului de Stat.

“Aşa cum aţi menţionat dumneavoastră, România a fost şi o să fie alături de Ucraina până când o să obţină victoria împotriva Federaţiei Ruse. România şi-a învăţat lecţia în ceea ce priveşte Rusia cu mult timp în urmă. Cunoaştem poporul rus şi sistemul de agresiune, de aceea o să vă rugăm, în afară de Parteneriatul pe care îl aveţi că România, să avem întotdeauna în vedere şi Republica Moldova. Este cea mai vulnerabilă ţară în acest moment din Europa, după Ucraina, unde există un conflict armat, iar în Republica Moldova există un conflict şi un război hibrid asupra preşedintei Maia Sandu şi asupra unui Guvern democratic”, a subliniat Ciolacu.

 

După întrevedere, Ciolacu a estimat că România va intra anul viitor în programul Visa Waiver.

“Din ce-am convenit astăzi, cred că anul viitor se va face anunţul. Va fi un efort susţinut atât de către partea americană, cât şi de cetăţenii români şi de diaspora din Statele Unite ale Americii, deadline-ul fiind anul 2025, renunţarea la vize. Chiar a fost o discuţie aplicată”, a declarat premierul.

Marcel Ciolacu este în vizită oficială la Washington D.C. şi la New York până miercuri, împreună cu o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, şi ministrul economiei, Radu Oprea.

Luni, Marcel Ciolacu a participat la ceremonia oficială de depunere a unei coroane de flori la Cimitirul Eroilor Arlington din Washington. Ceremonialul include 19 salve de tun şi onorul drapelului.

Ulterior, premierul român s-a întâlnit, la Pentagon, cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi, la Departamentul de Stat, cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken. La finalul zilei, s-a întâlnit şi cu Jennifer Granholm, secretar pentru energie al SUA.

Continue Reading

ROMÂNIA

Antony Blinken salută “rolul critic” al României pentru apărarea și economia Ucrainei: Datorită României, Ucraina poate exporta cereale

Published

on

© Guvernul României

România este şi a fost mereu un partener foarte apropiat şi un aliat foarte apreciat, a afirmat, luni, secretarul de stat Antony Blinken, la întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu, pe care l-a primit la sediul Departamentului de Stat de la Washington.

Blinken a apreciat “rolul critic pe care România îl joacă în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, subliniind că Statele Unite sunt recunoscătoare României.

“Vedem acest lucru chiar acum, în special atunci când vine vorba de a ajuta la apărarea Ucrainei împotriva agresiunii rusești în curs de desfășurare și de rolul critic pe care România l-a jucat și continuă să îl joace pentru a se asigura că Ucraina are ceea ce are nevoie pentru a se apăra, dar și, în mod critic, capacitatea de a continua să exporte cereale, grâu și alte lucruri care sunt atât de vitale nu numai pentru economia Ucrainei, ci și pentru oamenii din întreaga lume. Și este în mare parte datorită României că Ucraina continuă să poată face acest lucru”, a precizat el, conform transcrierii declarațiilor de la debutul intâlnirii, furnizată de diplomația americană.

 

Blinken a subliniat că SUA și România colaborează foarte îndeaproape în domeniul cooperării nucleare civile, fiind parteneri în ceea ce “va fi unul dintre cele mai importante și mai interesante proiecte pentru viitorul energiei nucleare civile și va fi eficient în abordarea schimbărilor climatice”.

Totodată, şeful diplomaţiei americane a amintit că a vizitat România în mai multe rânduri şi a spus că parteneriatul strategic “devine tot mai puternic”.

“Am avut marele privilegiu de a mă afla în România în mai multe ocazii de-a lungul celor 30 de ani de activitate guvernamentală, inclusiv cu mulți ani în urmă cu președintele Clinton și apoi mult mai recent, iar ceea ce am văzut este un parteneriat care nu a făcut decât să se consolideze. Acesta se bazează în mod fundamental pe legăturile dintre popoarele noastre, dar se datorează și activității dintre guvernele noastre, precum și dintre sectoarele noastre private, un alt aspect pe care dorim să continuăm să îl aprofundăm”, a conchis el.

Premierul Marcel Ciolacu a fost însoţit la întrevederea de la Washington de ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul economiei, Radu Oprea.

Întrevederea Blinken – Ciolacu a avut loc după ce premierul român a fost primit la Pentagon de secretarul apărării Lloyd Austin.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA4 hours ago

România ”este pregătită să joace un rol de lider în efortul global” de triplare a capacității de producție a energiei regenerabile până în 2030, anunță Sebastian Burduja

ROMÂNIA6 hours ago

Raport testare PISA: Elevii din România, cu mult sub nivelul european la cunoștințele de matematică, citit și științe

CONSILIUL UE6 hours ago

România sprijină extinderea competențelor Parchetului European, instituție cu rol important în combaterea criminalității organizate, a punctat Alina Gorghiu în cadrul reuniunii cu omologii din UE

CHINA6 hours ago

Înaintea summitului UE-China, ministrul de externe Wang Yi pledează în fața ambasadorilor țărilor UE pentru ”dialog și cooperare reciproc avantajoasă” pentru a evita ”o confruntare a blocurilor”

POLITICĂ7 hours ago

Lansarea Institutului de Studii Populare. Dan Motreanu: Istoria PNL a fost marcată de modernizarea României, alianța țării cu statele democratice, apartenența la Europa. Avem misiunea să apărăm aceste valori

ROMÂNIA8 hours ago

Marcel Ciolacu: Cooperarea cu SUA a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic

U.E.8 hours ago

Actul privind infrastructura Gigabit: Statele membre adoptă o poziție pentru implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

ENERGIE8 hours ago

George Agafiței, director pentru afaceri instituționale și sustenabilitate al PPC, a fost ales președinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană

COMUNICATE DE PRESĂ9 hours ago

Reprezentanții ICI București au susținut un curs de Cyber Diplomacy în cadrul Interregional CyberDrill pentru Europa și Asia-Pacific, eveniment dedicat îmbunătății capacităților de răspuns la incidente de securitate informatică

COMUNICATE DE PRESĂ9 hours ago

eMAG aniversează 22 de ani. Oricine intră pe site sau în aplicație în perioada 5-7 decembrie și ”învârte” roata aniversară poate câștiga garantat, în fiecare zi, timp de trei zile

ROMÂNIA11 hours ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA1 day ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Trending