Connect with us

INTERNAȚIONAL

SUA trimit Ucrainei o nouă asistență militară în valoare de 1 mld. de dolari

Published

on

© The White House/ Flickr

SUA anunță o asistență militară suplimentară pentru Ucraina în valoare de 1 miliard de dolari, anunțul fiind făcut de președintele american Joe Biden.  

„L-am informat pe președintele Zelenski că Statele Unite oferă încă 1 miliard de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina, inclusiv artilerie suplimentară și arme de apărare de coastă, precum și muniție pentru artilerie și sisteme avansate de rachete de care ucrainenii au nevoie pentru a-și susține operațiunile defensive din Donbas. Am discutat, de asemenea, despre eforturile secretarului Austin de astăzi de la Bruxelles pentru a coordona un sprijin internațional suplimentar pentru forțele armate ucrainene”, a subliniat președintele american în cadrul unei noi convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean. 

Ajutor militar anunțart ieri de autoritățile americane reprezintă cea de-a 12-a retragere de arme și echipamente din stocurile Departamentului american al Apărării pentru apărarea Ucrainei din august 2021, în valoare de până la 350 de milioane de dolari: „Această autorizație, combinată cu asistența suplimentară de 650 de milioane de dolari anunțată, de asemenea, astăzi, în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei a Departamentului american al Apărării, va aduce asistența totală a SUA pentru securitatea Ucrainei la peste 5,6 miliarde de dolari de când Rusia a lansat invazia brutală și neprovocată la scară largă a Ucrainei la 24 februarie”, a explicat secretarul de stat american, Antony Blinken, într-un comunicat oficial. 

Potrivit secretarului de stat american, „asistența de securitate a SUA și cea a peste 40 de aliați și parteneri continuă să consolideze poziția Ucrainei de a-și apăra independența, suveranitatea și integritatea teritorială, să asigure victorii pe câmpul de luptă și, în cele din urmă, să consolideze poziția Ucrainei la masa negocierilor. Am impus sancțiuni puternice Rusiei, am consolidat disuasiunea și apărarea NATO pe flancul estic și am oferit niveluri istorice de asistență militară și de altă natură Ucrainei, în timp ce aceasta și-a apărat cu curaj teritoriul și libertatea”,  a mai adăugat acesta. 

Într-o declarație comună, recentă, Statele Unite, Regatul Unit și Germania au transmis că rămân profund angajate în susținerea Ucrainei în timp ce aceasta se apără împotriva invaziei neprovocate a Rusiei: „Rusia și-a mutat atenția spre regiunea Donbas, unde se angajează într-un baraj sistematic de rachete cu rază lungă de acțiune și artilerie împotriva pozițiilor militare ucrainene defensive și a infrastructurii civile deopotrivă”, se arată în textul oficial. 

Pentru a ajuta Ucraina să își apere cetățenii și teritoriul suveran, Statele Unite, Regatul Unit și Germania s-au angajat să furnizeze sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) cu rachete MLRS ghidate (GMLRS). Ucraina a solicitat în mod special această capacitate, care va permite forțelor armate ucrainene să angajeze forța invadatoare cu focuri precise la distanțe de aproximativ 70 de kilometri, potrivit declarației comune semnată de SUA, UK și Germania. 

Tot ieri, 15 iunie, secretarul de stat Antony Blinken a discutat cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, pentru a împărtăși actualizări privind asistența americană acordată Ucrainei în timp ce aceasta se apără împotriva războiului brutal și neprovocat al Rusiei.

Secretarul de stat și ministrul de externe Kuleba au discutat despre măsurile de accelerare a livrării de armament greu către Ucraina și de susținere a economiei ucrainene, inclusiv despre eforturile de a se asigura că produsele agricole ucrainene ajung pe piețele internaționale. Secretarul a subliniat eforturile diplomatice ale Statelor Unite pentru a rezolva criza globală de securitate alimentară cauzată de războiul ales de președintele Putin în Ucraina și a prezentat în avans obiectivele SUA pentru următoarele summituri ale G7 și NATO.

Totodată, SUA au reamintit că au ajutat și cu instruirea militarilor ucraineni. Potrivit generalului american Mark A. Milley, „până în prezent, am instruit 420 de ucraineni cu privire la obuzierul M777, 300 de ucraineni cu privire la [obuzierul] autopropulsat M109, 129 cu privire la transportorul blindat de trupe M113, 100 cu privire la sistemele aeriene fără pilot și 60 de ucraineni au absolvit astăzi, cel mai recent, cu privire la [sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate]”, a declarat acesta.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

MAREA BRITANIE

Regatul Unit și Danemarca își suplimentează sprijinul financiar și militar furnizat Ucrainei: Stăm umăr la umăr în fața ”invaziei lui Putin”

Published

on

© Oleksii Reznikov/ Twitter

Regatul Unit și Danemarca au anunțat că își vor spori ajutorul militar și financiar destinat Ucrainei. Miniștrii apărării ai celor două țări, Ben Wallace, respectiv Morten Bodskov, s-au întâlnit joi la Copenhaga cu omologul lor ucrainean, Oleksii Reznikov, pentru a discuta despre sprijinul pe termen lung pentru ţara est-europeană invadată de Rusia în 24 februarie, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, Londra a anunțat că va trimite sisteme de rachete cu capacitate de lansare multiplă (MLRS) în Ucraina, arată un comunicat al Ministerului britanic al Apărării.

În egală măsură, Marea Britanie va oferi un număr semnificativ de rachete de tip M31A1 cu ghidaj, care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 80 km, permițând Ucrainei să continue să se apere.

”Această ultimă tranșă a sprijinului militar va permite forțelor armate ale Ucrainei să se apere împotriva agresiunii ruse. Sprijinul nostru continuu trimite un mesaj foarte clar: Marea Britanie și comunitatea internațională se opun acestui război ilegal și vor sta umăr la umăr, oferind ajutor militar defensiv Ucrainei pentru a o ajuta să se apere în fața invaziei lui Putin”, a dat asigurări Wallace.

Să nu uităm că trupele ucrainene au fost instruite în Marea Britanie cu privire la modul de utilizare a lansatoarelor, astfel încât să poată maximiza eficiența sistemelor.

Acest lucru vine în completarea angajamentului Marii Britanii de a instrui până la 10.000 de soldați ucraineni în ceea ce privește abilitățile de luptă ale infanteriei pe câmpul de luptă în următoarele luni. Canada, Danemarca, Suedia, Finlanda și Țările de Jos au anunțat că vor sprijini programul.

La rândul său, Danemarca a anunțat că va suplimenta cu 110 milioane de euro ajutorul financiar pentru Ucraina, a anunţat premierul danez Mette Frederiksen într-o conferinţă de presă, după reuniunea de la Copenhaga.

”Acesta este un război împotriva valorilor pe care sunt construite Europa şi lumea liberă. Astăzi ne reafirmăm angajamentul de a sprijini Ucraina”, a subliniat şefa executivului danez.

Noile măsuri, printre care trimiterea de instructori în Marea Britanie pentru a pregăti soldaţi ucraineni fără nicio experienţă militară sau cu experienţă limitată şi antrenarea de militari ucraineni pe teritoriul danez, vor duce valoarea totală a asistenţei Danemarcei pentru Ucraina la peste 3 miliarde de coroane daneze (415 milioane de euro).

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Contractul care face posibile schimburile comerciale de energie electrică între România și R. Moldova a fost semnat. Primele tranzacții sunt estimate pentru luna octombrie

Published

on

© Transelectrica/ Facebook

Contractul care va permite alocarea de capacitate pentru schimburile comerciale de energie electrică pe linia de interconexiune între România și Republica Moldova a fost semnat joi de Transelectrica și Moldelectrica (Operatorul de Transport și de Sistem din Republica Moldova).

”Prin colaborarea susţinută a celor doi Operatori de Transport şi de Sistem în vederea unui acord comun care se va concretiza prin alocarea de capacitate de interconexiune, va exista un flux dinamic al tranzacţiilor de energie electrică între participanţii la piaţa de energie din România şi cei din Republica Moldova”, este precizat într-un comunicat al Transelectrica.

Potrivit sursei mai sus amintite, schimburile comerciale de energie electrică cu Republica Moldova vor începe imediat după finalizarea întregului proces care implică armonizarea detaliilor tehnice și aspectelor comerciale. Astfel, primele tranzacții de energie electrică între România și Republica Moldova sunt estimate pentru luna octombrie a acestui an.

”Realizarea cu succes a procesului de comercializare a energiei electrice pe interconexiunea între România și Republica Moldova reprezintă un angajament de susținere între cei doi Operatori de Transport și de Sistem și, de asemenea, contribuie la dezvoltarea și buna funcționare a pieței de energie la nivel european”, mai este precizat în comunicat.

În 16 martie 2022 s-a realizat sincronizarea cu succes a sistemelor electroenergetice din Ucraina și Republica Moldova cu sistemul electroenergetic european.

Continue Reading

NATO

Șeful Pentagonului anunță, în vizita sa în Letonia, că vor fi mai multe forțe americane în statele NATO ale Flancului Estic

Published

on

Photo By: Air Force Staff Sgt. Julian Kemper, DOD

Secretarul Apărării al Statelor Unite, Lloyd Austin, a vizitat o parte din cei 600 de soldați americani din Letonia și s-a întânit cu liderii letoni pentru a discuta despre modalitățile de asigurare a apărării unui aliat important al NATO și modalitățile de descurajare a Rusiei, se arată în comunicatul oficial. 

Oficialul le-a transmis soldaților americani că sunt cei mai buni ambasadori pe care îi are SUA și i-a îndemnat să își cunoască aliații letoni: „Ieșiți și cunoașteți-vă partenerii letoni alături de care s-ar putea să fiți nevoiți să luptați”, a spus el.

În cadrul unei perioade de întrebări și răspunsuri, un soldat l-a întrebat pe secretar dacă nu există o modalitate de a crește antrenamentul realist cu trupele letone și cu alte forțe NATO din această națiune pentru a-l descuraja pe președintele rus Vladimir Putin. Secretarul a subliniat soldaților că unul dintre motivele pentru care se află în Letonia este acela de a găsi modalități de a crește oportunități de instruire cu trupele letone și alte forțe NATO pentru a-l descuraja pe președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Șeful Pentagonului anunță că vor fi mai multe forțe americane în Letonia și în cadrul alor state aliate NATO de pe Flancul Estic al alianței: „Președintele Joe Biden a anunțat această decizie la summitul NATO de la Madrid. La acea reuniune istorică, Biden a anunțat decizia de a menține pe loc forțele militare americane substanțiale care au ajuns în regiune în timpul invaziei rusești din Ucraina.”

Unul dintre avantajele de a avea echipe de luptă de brigadă cu sediul în Europa va fi capacitatea Statelor Unite și a aliaților din NATO de a face antrenamente consistente împreună, ceea ce menține forțele americane din Europa pregătite, a declarat un înalt oficial al apărării care călătorește împreună cu secretarul.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA1 week ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

Team2Share

Trending