Connect with us

COMISIA EUROPEANA

SUA, UE și Indonezia au adoptat la Bali o declarație comună privind consolidarea Parteneriatului pentru infrastructură și investiții globale

Published

on

© European Union, 2022 Source: EC - Audiovisual Service

Astăzi, 15 noiembrie, Indonezia, Statele Unite și Uniunea Europeană au găzduit împreună un eveniment privind Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale (PGII) în marja Summitului liderilor G20, în cadrul căruia au reafirmat, printr-o declarație comună, angajamentul lor de a consolida parteneriatele globale pentru investiții de înaltă calitate în infrastructura durabilă, transparentă și de calitate în țările cu venituri mici și mijlocii, potrivit comunicatului de la Casa Albă. 

În conformitate cu tema G20 pentru 2022, „Recuperăm împreună, recuperăm mai puternic”, evenimentul privind Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale (PGII) a evidențiat modalitățile prin care națiunile G20 investesc împreună și investesc mai puternic pentru a face față provocărilor critice cu care se confruntă lumea în prezent.

„O infrastructură de calitate este esențială pentru rezultatele țărilor în materie de dezvoltare, pentru lanțurile de aprovizionare globale, pentru securitatea economică și națională, precum și pentru sănătatea și bunăstarea planetei și a oamenilor din întreaga lume. Acesta este motivul pentru care, la Summitul liderilor G7 din iunie din Germania, liderii au lansat PGII și și-au anunțat intenția de a mobiliza 600 de miliarde de dolari pentru investiții în infrastructura globală până în 2027”, se mai arată în comunicat.

Evenimentul privind Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale (PGII) demonstrează importanța parteneriatelor în vederea obținerii unei infrastructuri de calitate între membrii G20. Co-gazdele și participanții – printre care s-au numărat Argentina, Canada, Franța, Germania, India, Japonia, Republica Coreea, Senegal și Regatul Unit – au anunțat noi proiecte și noi forme de colaborare în ceea ce privește investițiile în sectoare-cheie, cum ar fi climatul și tranziția energetică, conectivitatea digitală, sănătatea și securitatea sanitară, educația și egalitatea de gen, precum și transporturile.

Tot astăzi, 15 noiembrie, a fost lansat Parteneriatul pentru o tranziție energetică echitabilă (JETP) la care va participa în premieră și Indonezia. Acest parteneriat pe termen lung va accelera tranziția justă a sectorului energetic din Indonezia, în concordanță cu menținerea limitei de 1,5 °C a încălzirii globale, susținută de un sprijin de 20 de miliarde de dolari din surse publice și private, informează un comunicat al Executivului European. 

„Indonezia este mândră să contribuie la mobilizarea obiectivului global care va schimba jocul, acela de a cataliza 600 de miliarde de dolari în investiții în infrastructură până în 2027. În calitate de Președinție a G20 și de președinte al ASEAN anul viitor, Indonezia se va asigura că țările în curs de dezvoltare vor beneficia de această inițiativă globală transformatoare, colaborând îndeaproape cu partenerii, inclusiv în ASEAN și în regiunea Indo-Pacific, pentru a realiza viziunea Parteneriatului global pentru infrastructură și investiții, pentru a investi în infrastructură pentru viitor și pentru a realiza viziunea Președinției indoneziene a G20”, a declarat Președintele Republicii Indonezia, Joko Widodo.

„Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale reunește parteneri – de la guverne, din sectorul privat și nu numai – pentru a obține rezultate reale pentru oamenii din întreaga lume, inclusiv aici, în Indonezia. Astăzi, liderii G20 au evidențiat importanța de a investi împreună și de a investi mai puternic pentru a răspunde nevoii enorme de infrastructură mai bună în țările cu venituri mici și mijlocii din întreaga lume, iar noi îi invităm pe toți cei care împărtășesc această viziune să se alăture eforturilor noastre”, a declarat Președintele SUA, Joe Biden.

„Parteneriatul global pentru infrastructură și investiții este o inițiativă geostrategică importantă într-o epocă de concurență strategică. Împreună cu principalele democrații, oferim parteneriate de infrastructură orientate spre valori, de înaltă calitate și transparente pentru țările cu venituri mici și mijlocii. Parteneriatul pentru o tranziție energetică echitabilă lansat cu Indonezia este un exemplu esențial”, a transmis Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

COMISIA EUROPEANA

Giganții europeni din domeniul tehnologiei solicită Ursulei von der Leyen un fond suveran de infrastructură pentru a consolida autonomia strategică

Published

on

© European Union, 2025

Airbus, Dassault Systèmes și peste 90 de companii europene din domeniul tehnologic și grupuri industriale au cerut președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să creeze un fond suveran pentru infrastructură, cu scopul de a consolida investițiile publice în tehnologiile avansate. Apelul a fost făcut într-o scrisoare deschisă, datată 14 martie, obținută de Reuters, relatează Agerpres.

Scrisoarea subliniază nevoia stringentă ca Europa să-și protejeze autonomia strategică în sectoarele critice, în contextul măsurilor recente luate de Statele Unite și Uniunea Europeană. Companiile avertizează că dependența excesivă a Europei de tehnologii externe reprezintă un risc major pentru securitate, fiabilitate și creșterea economică.

Fondul propus ar trebui să finanțeze sectoare esențiale din lanțul valoric tehnologic, cum ar fi calculul cuantic și dezvoltarea semiconductorilor. Semnatarii susțin că o astfel de inițiativă este vitală pentru atingerea independenței tehnologice a Europei.

De asemenea, scrisoarea solicită adoptarea unei politici de achiziții publice “Buy European” („Cumpără european”, n.r.) pentru a stimula cererea și a încuraja companiile europene să investească în tehnologii critice. Această măsură nu ar avea scopul de a exclude jucătorii non-europeni, ci de a crea un mediu competitiv favorabil furnizorilor europeni.

Printre susținătorii apelului se numără OVHcloud, Institutul European de Software, European Startup Network, Asociația Germană de Inteligență Artificială, Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) și banca publică franceză Bpifrance. Scrisoarea a fost adresată și comisarului european pentru tehnologie, Henna Virkkunen.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Raport Comisia Europeană: 70% dintre consumatorii europeni au încredere că drepturile lor sunt respectate de comercianți, însă riscurile online persistă

Published

on

© European Union 2018

Înainte de Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor de mâine, Comisia Europeană a publicat raportul privind condițiile de consum, care arată că 68% dintre consumatorii europeni se simt încrezători în siguranța produselor pe care le cumpără, iar 70% au încredere că drepturile lor de sunt respectate de comercianți, informează comunicatul oficial. 

Cu toate acestea, datele din raportul respectiv arată și că riscurile online pentru consumatori persistă, inclusiv înșelăciunile, recenziile false și practicile publicitare înșelătoare. 

Comisia Europeană ia măsuri decisive pentru a aborda provocările cu care se confruntă consumatorii din întreaga UE. Odată cu intrarea în vigoare a noii Reglementări Generale privind Siguranța Produselor, consumatorii sunt acum mai bine protejați împotriva expunerii la produse nesigure vândute atât online, cât și offline.

Pentru a aborda riscurile legate de bunurile vândute de comercianții cu amănuntul online din afara UE și de piețele care găzduiesc comercianți din afara UE, Comisia a adoptat la începutul acestui an Comunicarea privind pachetul privind comerțul electronic. De asemenea, Comisia pregătește o lege privind echitatea digitală pentru a consolida protecția consumatorilor împotriva practicilor dăunătoare online, în complementaritate cu normele digitale existente ale UE.

În urma intrării în vigoare, în 2026, a noilor norme prevăzute de Directiva privind dreptul la reparații și de Directiva privind responsabilizarea consumatorilor în vederea tranziției ecologice, consumatorii vor beneficia, de asemenea, de reparații mai ușoare, de o reutilizare sporită a produselor și de informații mai clare privind durabilitatea și reparabilitatea.

Principalele concluzii ale raportului de anul acesta:

  • 70% dintre consumatori sunt de părere că comercianții și furnizorii de servicii respectă drepturile consumatorilor, în timp ce 61% dintre consumatori au încredere în organizațiile publice pentru a proteja aceste drepturi.
  • Comerțul electronic transfrontalier este în creștere, 35% dintre consumatori cumpărând dintr-o altă țară a UE și 27% din afacerea UE în 2024.
  • Cumpărătorii online sunt cu peste 60% mai predispuși să întâmpine probleme cu achizițiile lor, comparativ cu cei care cumpără offline.
  • 93% dintre cumpărătorii online își fac griji cu privire la publicitatea online direcționată, inclusiv cu privire la colectarea datelor personale, publicitatea excesivă și personalizarea.
  • 45% dintre consumatori s-au confruntat cu înșelăciuni online, iar mulți s-au confruntat cu practici neloiale, inclusiv recenzii false și reduceri înșelătoare.
  • În ciuda unei încetiniri a ratei inflației în 2024 și a unei îmbunătățiri a sentimentului consumatorilor în comparație cu 2022, 38% dintre consumatori și-au exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea lor de a-și plăti facturile, iar 35% cu privire la posibilitatea de a-și permite alimentele preferate.
  • 74% dintre consumatori au observat cazuri în care produsele ambalate își reduc dimensiunea, în timp ce 52% au observat o scădere a calității fără o scădere corespunzătoare a prețului.
  • Considerentele de mediu în deciziile de cumpărare au scăzut cu 13% din 2022, din cauza considerentelor legate de costul produselor și serviciilor durabile și a neîncrederii în fiabilitatea declarațiilor de mediu.

Citiți și: Echitate digitală: Asociațiile comercianților din UE propun șase recomandări axate pe o aplicare mai strictă a normelor actuale și pe ajustări progresive pentru protejarea consumatorilor care fac cumpărături online

Rezultatele raportului vor fi discutate cu statele membre, asociațiile de consumatori și întreprinderile și vor contribui la pregătirea viitoarelor inițiative, cum ar fi Agenda pentru consumatori 2025-2030 și Legea privind echitatea digitală .

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen anunță extinderea sancțiunilor UE împotriva Moscovei pentru alte 2.400 de persoane și entități rusești

Published

on

© European Union, 2025

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leye, anunță că Uniunea Europeană își intensifică presiunea asupra Moscovei. Astfel, sancțiunile europene vor fi extinse pentru 2.400 de persoane și entități rusești.

Printre măsurile anunțate de președinta Executivului European se numără interdicițiile de călătorie, înghețarea activelor și interzicerea finanțării. 

„Determinarea noastră de a sprijini Ucraina este decisivă”, a scris președinta Ursula von der Leyen într-un mesaj postat pe platforma X.

Reamintim că Uniunea Europeană a adoptat pe 24 februarie, cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, consolidând măsurile economice și individuale menite să slăbească capacitatea regimului de la Kremlin de a continua războiul ilegal și neprovocat împotriva Ucrainei. Pachetul de sancțiuni, adoptat la marcarea a trei ani de la începutul invaziei la scară largă, vizează sectoare esențiale ale economiei ruse și include restricții asupra entităților și persoanelor implicate în susținerea agresiunii.

   Citiți și: UE adoptă al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei la 3 ani de la invazia Ucrainei, pentru a oferi Kievului „cea mai puternică poziție posibilă” în negocieri

Prin adoptarea acestui pachet de sancțiuni, Uniunea Europeană a transmis un mesaj clar: agresiunea Rusiei nu va rămâne nepedepsită, iar sprijinul pentru Ucraina va continua până la restabilirea păcii și securității internaționale.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL8 minutes ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

ROMÂNIA16 minutes ago

România, alături de Macedonia de Nord. Patru pacienţi cu arsuri vor fi transportați de o aeronavă C-27J Spartan de la Skopje în Lituania

U.E.1 hour ago

Europa de Sud trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare, avertizează ministrul lituanian de externe: „Este timpul să devenim serioși”

ROMÂNIA1 hour ago

2.000 de localități din România vor beneficia de fonduri europene. Ministerul Muncii lansează selecția pentru cel mai amplu program social

CONSILIUL UE2 hours ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

ROMÂNIA2 hours ago

România, între cele cinci state ale UE care „dezmembrează” principiile democratice potrivit unui raport privind statul de drept

CONSILIUL UE2 hours ago

Statele UE dau undă verde celei de-a treia plăți de 3,5 miliarde de euro din cadrul Facilității pentru Ucraina, ridicând valoarea totală a sumei livrate până acum către Kiev la 20 miliarde de euro

SUA3 hours ago

SUA se retrag din Centrul Internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus: „Acest lucru va permite o redresare economică eficientă”

INTERNAȚIONAL3 hours ago

”Într-o economie globală în schimbare”, Canada și UE discută despre ”oportunități comerciale transatlantice”

INTERNAȚIONAL8 minutes ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 hours ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE2 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL4 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ6 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending