SUA vor spori ajutorul economic pentru Republica Moldova

dolariStatele Unite vor spori ajutorul economic pentru Republica Moldova, angajată într-un proces de aderare la Uniunea Europeană, a anunţat luni secretarul de Stat american, Jonn Kerry, care a denunţat presiunile Moscovei asupra acestei foste republici sovietice.

“Vom suplimenta fondurile pentru a ajuta R.Moldova să îşi dezvolte competitivitatea”, a declarat pentru presă secretarul de Stat american, înainte de o întrevedere cu premierul moldovean, Iurie Leancă, la Washington, potrivit Mediafax.

Washingtonul prevede să deblocheze încă 2,8 milioane de dolari pentru Republica Moldova, suma totală urmând să ajungă la 7,5 milioane.

În contextul în care Rusia a preluat controlul asupra Crimeei, o peninsulă din sudul Ucrainei aflată la aproximativ 600 de kilometri de Republica Moldova, John Kerry şi-a arătat îngrijorarea faţă de o eventuală atitudine similiară a Moscovei faţă de Chişinău.

“Îmi pare rău să spun, dar Rusia face presiuni asupra R.Moldova. Există probleme legate de sursele de energie”, a denunţat şeful diplomaţiei americane, adăugând că Washingtonul este “ferm angajat în direcţia aleasă de R.Moldova”.

John Kerry urmează să se deplaseze marţi la Kiev pentru a reafirma “sprijinul puternic al Statelor Unite pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei” şi a ameninţat Moscova cu măsuri de retorsiune dacă va continua “invazia” şi “agresiunea” în Crimeea.

Spre deosebire de Ucraina, R.Moldova a semnat la sfârşitul lui 2013 un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

 

 

 

.

One Response to SUA vor spori ajutorul economic pentru Republica Moldova

  1. Pingback: Obama, întrevedere cu Iurie Leancă. SUA oferă sprijin Republicii Moldova | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.