Connect with us

U.E.

Summitul apărării europene: Klaus Iohannis cere creșterea finanțărilor naționale și UE pentru apărare, subliniind că “NATO rămâne baza apărării colective în Europa”

Published

on

© European Union 2025

Președintele Klaus Iohannis a participat luni la summitul liderilor Uniunii Europene pe teme de apărare, care s-a desfășurat la Palatul Egmont din Bruxelles, context în care a subliniat necesitatea creșterii finanțării pentru apărare, atât în bugetele naționale, cât și în bugetul UE, inclusiv necesitatea consolidării securității și a apărării europene, ca prioritate strategică în actualul context geopolitic, a transmis Palatul Cotroceni într-un comunicat. Șeful statului a accentuat faptul că “NATO rămâne baza apărării colective în Europa” și “s-a pronunțat pentru menținerea unui parteneriat transatlantic solid și reciproc avantajos, esențial pentru securitatea și prosperitatea ambelor maluri ale Atlanticului”.

Programul reuniunii a cuprins, de asemenea, o întâlnire a liderilor UE cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, respectiv o întâlnire cu prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Keir Starmer, acesta fiind primul summit consacrat apărării și prima reuniune a liderilor europeni după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, pentru a doua oară.

© Administrația Prezidențială

Potrivit Administrației Prezidențiale, dezbaterile liderilor UE au avut ca subiect central securitatea și apărarea europeană, temă cu o relevanță majoră pe agenda europeană curentă. A fost prima reuniune a liderilor UE dedicată discutării exclusive a acestui subiect și care a vizat identificarea de direcții de orientare strategică în perspectiva „Cartei Albe” privind viitorul apărării europene, care urmează să fie prezentată de către Comisia Europeană în prima parte a acestui an.

Au fost analizate aspecte legate de modalitățile de consolidare a capacităților de apărare europene, inclusiv printr-o finanțare adecvată și prin consolidarea parteneriatelor Uniunii cu actori globali care împărtășesc aceleași valori și interese. De asemenea, au fost abordate Parteneriatul Strategic UE-SUA și modalitățile de aprofundare a legăturii transatlantice, precum și cooperarea UE-NATO.

Discuțiile au avansat pe baza a două principii cheie, respectiv asumarea unei responsabilități sporite a Europei pentru propria sa apărare, pentru a deveni mai rezilientă și mai eficientă în domeniul securității și apărării, și aprofundarea cooperării la nivel european pe acest palier, inclusiv în domeniul industriei de apărare, care are nevoie de predictibilitate și coerență, inclusiv din perspectiva contribuției la obiectivul general de dezvoltare economică și socială a Uniunii.

În cadrul intervenției sale, președintele Klaus Iohannis a susținut necesitatea consolidării securității și a apărării europene, ca prioritate strategică în actualul context geopolitic, în care Rusia rămâne principala amenințare pentru securitatea europeană și euroatlantică.

În acest sens, șeful statului a pledat pentru o abordare inovativă și ambițioasă a finanțării, pentru adaptarea capabilităților și a industriei de apărare la noile condiții geostrategice, aspecte care trebuie să se reflecte atât în deciziile politice, cât și în cele operative privind mecanismele și instrumentele financiare.

© Administrația Prezidențială

Astfel, președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea creșterii finanțării pentru apărare, atât în bugetele naționale, cât și în bugetul UE, pledând, totodată, pentru mobilizarea tuturor instrumentelor aflate la dispoziția UE care ar putea genera resurse adecvate pentru apărare.

În context, 19 țări UE, între care și România, solicită Băncii Europene de Investiții să sporească finanțarea pentru industria de apărare, în contextul unei ”schimbări profunde a mediului de securitate european”.

De asemenea, șeful statului a indicat importanța conectării proceselor de reformare a industriilor naționale de apărare la mecanismele UE, precum și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a domeniului apărării, care să contribuie la susținerea obiectivelor de ansamblu ale Uniunii Europene.

Președintele Klaus Iohannis a accentuat faptul că actualul context al provocărilor la adresa securității nu mai permite abordări separate, nivelul amenințărilor și costurile apărării depășind capacitățile individuale ale statelor membre. În acest sens, șeful statului s-a pronunțat pentru un efort comun, la nivel european, şi o cooperare strânsă la nivelul UE, dar şi al NATO, precum și cu partenerii de încredere la nivel global, pentru a asigura o poziție puternică de descurajare și apărare în Europa și dincolo de aceasta.

Citiți și Klaus Iohannis, la summitul apărării europene: România susține creșterea cheltuielilor pentru apărare în Europa și nu acceptă o apărare europeană separată de NATO

În același timp, președintele Klaus Iohannis a accentuat faptul că NATO rămâne baza apărării colective în Europa și a pledat cu prioritate pentru o cooperare UE-NATO consolidată, în spirit de complementaritate, cu accent special pe industria de apărare și dezvoltarea capabilităților, dar și în ceea ce privește acordarea de asistență militară și ajutor financiar pentru Ucraina.

În ceea ce privește relațiile UE-SUA, șeful statului s-a pronunțat pentru menținerea unui parteneriat transatlantic solid și reciproc avantajos, esențial pentru securitatea și prosperitatea ambelor maluri ale Atlanticului. În context, Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat încrederea într-o agendă de discuții constructivă și pragmatică, în beneficiul Uniunii, al SUA și al statelor membre, ca parte din aceeași comunitate de valori și interese.

De asemenea, șeful statului a subliniat faptul că țara noastră sprijină pe deplin obiectivul dezvoltării în continuare a unui parteneriat solid între Uniunea Europeană și Marea Britanie, evidențiind importanța avansării acestuia cu prioritate pe palierul de securitate și apărare.

Mai ales în circumstanțele geopolitice actuale, președintele Klaus Iohannis a arătat că Regatul Unit rămâne un partener valoros pentru Uniune, exprimând încrederea că această cooperare se va dezvolta în continuare în regiunea extinsă a Mării Negre, unde sprijinul pentru Republica Moldova și Ucraina rămâne esențial.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL UE

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Published

on

© European Union 2025

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kalals, salută discuțiile dintre SUA și Ucraina de la Jeddah, din Arabia Saudită, și rezultatele acestora, ridicând semne de întrebare cu privire la dorința Rusiei de a face pace.

”Trebuie să vedem cu adevărat că mingea este în terenul Rusiei și ce fel de condiții prezintă, ceea ce reprezintă un mare semn de întrebare dacă doresc pacea”, a menționat Kallas înainte de reuniunea miniștrilor de externe din UE.

Aceasta a anunțat pe masa discuțiilor se mai află și situația din Orientul Mijlociu, cea din Gaza, precum și dosarul sirian și recentele evoluții din această țară măcinată de conflict.

”Salutăm planul arab de reconstrucție, planul de reconstrucție din Gaza și încercăm să ajutăm cât de mult putem. În ceea ce privește Siria, izbucnirea violenței este foarte îngrijorătoare și arată că speranța în Siria este cu adevărat amenințată. Acest lucru arată că trebuie să facem mai mult pentru a arăta cu adevărat că Siria merge în direcția cea bună. Trebuie să colaborăm cu partenerii noștri regionali atunci când vine vorba de Siria”, a mai descris oficialul european.

În pofida tensiunilor recente dintre președintele american Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Kievul a fost de acord cu o încetare a focului de 30 de zile mediată de SUA dacă Moscova pune capăt atacurilor sale, arată Deutsche Welle

Doar că președintele Rusiei a prezentat o serie de avertismente privind acceptarea propunerii înaintate de SUA și Ucraina menite să deschidă calea încetării războiului declanșat de Kremlin.

Consilierul pentru securitate națională al lui Donald Trump, Mike Waltz, a declarat că SUA manifestă ”un optimism precaut” cu privire la reușita unui acord de încetare a focului, deși președintele american Donald Trump a apreciat că discuțiile Washingtonului cu Putin au fost ”foarte bune și productive”.

Citiți și: Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin va trebui, ”mai devreme sau mai târziu, să vină la masa” negocierilor, a declarat sâmbătă premierul britanic Keir Starmer după videoconferința organizată la Londra, la care au participat aproximativ 25 de lideri aliați ai Ucrainei.

Dacă Putin vrea cu adevărat pace, este foarte simplu: el trebuie să înceteze atacurile sale barbare contra Ucrainei și să accepte un armistițiu”, a adăugat Starmer, detaliind detaliile discutate de oficiali. 

Aceștia au subliniat nevoie unor acorduri de monitorizare puternice, în eventualitatea în care Rusia va fi de acord cu armistițiul.

În cazul în care Putin refuză o încetare a focului necondiționată, liderii occidentali au convenit să intensifice eforturile de consolidare a poziției Ucrainei prin accelerarea sprijinului militar pentru această țară, prin înăsprirea sancțiunilor contra Moscovei și prin prospectarea căilor legale ”pentru a ne asigura că Rusia plătește pentru daunele pe care le-a produs” Kievului, aluzie la activele rusești înghețate.

În contextul în care planurile ”coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, șefii militari din aproximativ 30 de aliați ai Kievului vor organiza joi, la Londra, o nouă “reuniune de planificare operațională” pentru a stabili modul în care vor trimite trupe de menținere a păcii într-o Ucraină postbelică.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Statele UE dau undă verde celei de-a treia plăți de 3,5 miliarde de euro din cadrul Facilității pentru Ucraina, ridicând valoarea totală a sumei livrate până acum către Kiev la 20 miliarde de euro

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Ucraina urmează să primească aproximativ 3,5 miliarde de euro, după ce Consiliul UE a aprobat o a treia plată de granturi și împrumuturi nerambursabile pentru Ucraina în cadrul Facilității pentru Ucraina. Obiectivul principal al Facilității este de a sprijini stabilitatea macrofinanciară a Ucrainei și recuperarea, reconstrucția și modernizarea acesteia.

Cu această a treia plată, Ucraina va primi aproape 20 de miliarde de euro în cadrul Facilității pentru Ucraina, de la intrarea sa în vigoare acum un an, informează un comunicat al Consiliului UE.

Consiliul UE a concluzionat astăzi că Ucraina a îndeplinit condițiile necesare prevăzute în Planul Ucraina pentru a primi o a treia plată din cadrul Facilității Ucraina.

Ucraina a demonstrat cu succes că a pus în aplicare 13 măsuri diferite. Acestea includ, printre altele, adoptarea de reforme pentru a crește utilizarea energiei regenerabile; creșterea autonomiei autorității de reglementare în domeniul energiei; simplificarea procedurilor de trecere a frontierelor în conformitate cu standardele UE; adoptarea unei strategii pentru agricultură și dezvoltare rurală (inclusiv îndepărtarea minelor de teren din zonele agricole); și continuarea activității de întocmire a listei materiilor prime strategice și critice.

Citiți și: UE este la Kiev la trei ani de la debutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei: Nu este în joc doar destinul Ucrainei, ci și destinul Europei; Un nou ajutor de 3,5 miliarde de euro pentru Kiev

Planul pentru Ucraina stabilește intențiile Ucrainei în ceea ce privește redresarea, reconstrucția și modernizarea țării și reformele pe care își propune să le întreprindă în următorii patru ani ca parte a procesului său de aderare la UE.

În mai 2024, Consiliul a concluzionat că Planul pentru Ucraina îndeplinește condițiile prealabile pentru ca Ucraina să primească sprijin în valoare de până la 50 de miliarde de euro în cadrul Mecanismului pentru Ucraina, iar în august Consiliul a dat undă verde primei plăți periodice.

Mecanismul pentru Ucraina, care a intrat în vigoare la 1 martie 2024, prevede o finanțare stabilă de până la 50 de miliarde euro sub formă de granturi și de împrumuturi pentru a sprijini redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei în perioada 2024-2027.

Din acest cuantum, până la 32 de miliarde euro sunt alocate cu titlu indicativ pentru sprijinirea reformelor și a investițiilor prevăzute în Planul pentru Ucraina, aceasta însemnând că plățile vor fi condiționate de realizarea indicatorilor identificați.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus: „Acest lucru va permite o redresare economică eficientă”

Published

on

© Dan Motreanu / Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu, alături de mai mulți europarlamentari, a semnat o scrisoare prin care solicită Comisiei Europene să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus.

„România este țara din UE cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina. Solicităm Comisiei Europene să propună soluții speciale în cadrul Politicii de Coeziune. Acest lucru va permite o redresare economică eficientă, va opri plecările de cetățeni și va consolida comunitățile locale din aceste regiuni”, a scris deputatul european, pe Facebook.

 

Dan Motreanu a subliniat că cetățenii din aceste regiuni se confruntă zilnic cu efectele negative ale războiului provocat de Rusia în Ucraina, menționând că valul mare de refugiați pune o presiune semnificativă pe sectorul locativ, serviciile medicale și infrastructura publică locală.

De asemenea, europarlamentarul român a avertizat că amenințările hibride, atacurile cibernetice și operațiunile de dezinformare exacerbează și mai mult destabilizarea, subminând coeziunea socială și descurajând investitorii.

„Ca urmare, observăm o depopulare în creștere, falimentul companiilor, o creștere a șomajului și marginalizarea progresivă a acestor regiuni. n calitate de europarlamentar, acționez pentru sprijinirea acestor regiuni. În cadrul Comisiei pentru dezvoltare regională, am susținut un amendament care prevede alocarea a 0,26% din bugetul UE pentru politica de coeziune exclusiv regiunilor de frontieră și zonelor rurale, pentru a sprijini dezvoltarea acestora și pentru a întări securitatea la nivel local”, a concluzionat Dan Motreanu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
CONSILIUL UE14 seconds ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

ROMÂNIA2 minutes ago

România, între cele cinci state ale UE care „dezmembrează” principiile democratice potrivit unui raport privind statul de drept

CONSILIUL UE47 minutes ago

Statele UE dau undă verde celei de-a treia plăți de 3,5 miliarde de euro din cadrul Facilității pentru Ucraina, ridicând valoarea totală a sumei livrate până acum către Kiev la 20 miliarde de euro

SUA56 minutes ago

SUA se retrag din Centrul Internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus: „Acest lucru va permite o redresare economică eficientă”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

”Într-o economie globală în schimbare”, Canada și UE discută despre ”oportunități comerciale transatlantice”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Giganții europeni din domeniul tehnologiei solicită Ursulei von der Leyen un fond suveran de infrastructură pentru a consolida autonomia strategică

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Erdogan a discutat cu Trump despre situația din Ucraina și Siria, precum și despre ridicarea sancțiunilor privind achiziția de avioane de luptă americane

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Zelenski, primă convorbire cu noul premier al Canadei. Intensificarea sancțiunilor împotriva Moscovei, discutată

EDITORIALE3 hours ago

Iulian Chifu: Acord de pace, nod gordian sau șah etern: conflictul din Karabakh

CONSILIUL UE14 seconds ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE2 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL4 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ6 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO1 week ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

Trending