Connect with us

NATO

Summitul NATO de la Washington: De la test de rezistență pentru Joe Biden la elefantul din încăpere. Aliații europeni se tem că o revenire a lui Trump ar paraliza NATO și ajutorul pentru Ucraina

Published

on

© NATO/ Flickr

Corespondență din Washington

Diplomații și liderii euro-atlantici care se pregătesc pentru summitul NATO de săptămâna viitoare își exprimă în privat îngrijorarea profundă cu privire la vârsta, sănătatea și capacitatea președintelui Joe Biden de a câștiga alegerile prezidențiale din 2024 și își manifestă implicit îngrijorarea că revenirea lui Donald Trump la putere ar afecta Alianța Nord-Atlantică și ar paraliza efortul de a susține Ucraina în fața agresiunii ruse, informează Politico, într-un material în care citează mai mulți oficiali europeni.

Acești oficiali străini favorizează în mare parte realegerea lui Biden și au reacționat consternare la recenta prestație a liderului de la Casa Albă în cadrul primei dezbateri prezidențiale cu Donald Trump, temându-se că actualul președinte ar putea fi prea fragil pentru a-l învinge pe fostul președinte democratic și a conduce o superputere globală.

Politico a vorbit cu 20 de persoane legate de NATO sau de viitorul summit al alianței în ultima lună și și-au exprimat neliniștea cu privire la prestațiile lui Biden, mai ales în cadrul dezbaterii prezidențiale de pe 27 iunie.

Nu este nevoie de un geniu pentru a vedea că președintele este bătrân. Nu suntem siguri că, chiar dacă va câștiga, va putea supraviețui încă patru ani“, a declarat un oficial dintr-o țară europeană membră a NATO.

A fost dureros de urmărit, să fim sinceri“, a spus un oficial UE despre dezbatere.

Puțini lideri europeni au abordat în mod oficial vârsta lui Biden și problematica reprezentată de această. Dar Donald Tusk, prim-ministrul Poloniei, a atras atenția în mod public: “Ei au cu siguranță o problemă. Reacțiile au fost lipsite de ambiguitate”.

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la UE și consilier de lungă durată al lui Biden, a declarat că orice accent pus pe vârsta lui Biden provine din preocupările legate de alegeri și de capacitatea acestuia de a obține un al doilea mandat. 

“Nu am auzit niciodată vreun lider care, direct sau indirect, să îmi exprime o îngrijorare cu privire la vârsta sa. Toți sunt îngrijorați de alegeri, deoarece alegerile sunt aproape și sunt îngrijorați de unele dintre lucrurile pe care le-a spus Trump”, a declarat Gitenstein într-un interviu, cunoscut fiind faptul că fostul președinte republican a calificat NATO drept o alianță învechită, a condiționat sprijinul SUA pentru aliații europeni de cheltuielile militare și pune la îndoială sprijinul SUA pentru Ucraina.

Întrebările care se învârt în jurul candidaturii lui Biden au transformat summitul anunțat ca o celebrare a celei de-a 75-a aniversări a NATO într-un alt test de stres pentru un președinte al cărui viitor politic atârnă de un fir de ață.

Biden va trebui să își demonstreze public abilitățile de lider și rezistența la summitul de la Washington, care începe marți dimineața și se desfășoară până joi pe o căldură sufocantă.

În prima zi a summitului, președintele va rosti un discurs important despre cei 75 de ani de existență a NATO la Auditorium Mellon, unde a fost semnat Tratatul Atlanticului de Nord de la Washington, la câțiva ani după cel de-al Doilea Război Mondial, Biden fiind un susținător al consolidării Alianței.

Apoi, miercuri – cele mai aglomerate 24 de ore ale summitului – Biden va da mâna cu liderii celorlalte 31 de state membre, precum și cu națiunile partenere. Apoi va conduce alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, o reuniune de trei ore a Consiliului Nord-Atlantic, la care vor participa ceilalți șefi de stat și de guvern.

Miercuri seară, Biden va găzdui un dineu al liderilor euro-atlantici până târziu în noapte – depășind cu mult ora 20:00, ora-limită de lucru pe care și-a auto-impus-o recent.

Joi, Biden va participa și va conduce o sesiune maraton de reuniuni pe teme care variază de la războiul din Ucraina la consolidarea capacităților de descurajare ale NATO și la situația dinamică a securității în regiunea Indo-Pacific. De asemenea, va trebui să participe la sesiuni bilaterale cu principalii aliați.

Liderul de la Casa Albă va încheia totul cu o conferință de presă individuală, în cadrul căreia, cu siguranță, va primi mult mai multe întrebări despre vârsta și acuitatea sa decât despre relațiile transatlantice.

Summitul din capitala SUA are și o simbolistică politică aparte. Este primul summit pe care Washington-ul îl găzduiește după 25 ani. La 24 aprilie 1999, sub bagheta unui alt președinte democrat, Bill Clinton, liderii NATO se întruneau pentru summitul aniversar de 50 ani de la înființarea Alianței și adoptau un nou Concept Strategic care statua că “se conturează o nouă Europă mai integrată și se dezvoltă o structură de securitate euro-atlantică în care NATO joacă un rol central”. Summitul de la Washington din 1999 era primul summit al Alianței Nord-Atlantice după prima extindere a NATO către Est, la 12 martie 1999 fiind cooptate în Alianță Polonia, Cehia și Ungaria.

Summitul aliat din capitala SUA va pendula între un test de rezistență pentru democratul Joe Biden, slăbit și lipsit de vigoare la prima dezbatere prezidențială cu rivalul republican Donald Trump, și elefantul din încăpere, și anume o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă după alegerile prezidențiale din noiembrie, cu aliații europeni temându-se că un nou mandat al republicanului ar paraliza NATO și ajutorul pentru Ucraina.

Va fi ultimul summit prezidat de către longevivul Jens Stoltenberg, al doilea cel mai longeviv secretar general aliat, care își va încheia cei zece ani de mandat la începutul lunii octombrie, urmând a fi înlocuit de fostul premier olandez Mark Rutte. Astfel, după 14 ani, Țările de Jos vor fi reprezentate de un nou prim-ministru, Dick Schoof, în vreme ce Marea Britanie va fi reprezentată pentru prima dată, după un deceniu și jumătate, de un prim-ministru laburist, aceasta urmând a fi prima călătorie internațională a noul lider de pe Downing Street 10, Keir Starmer. Și în ceea ce privește România va fi un moment aparte, summitul de la Washington reprezentând cel de-al 9-lea și ultimul astfel de eveniment politic euro-atlantic pentru președintele Klaus Iohannis, înainte de a-și încheia mandatul prezidențial. Greutatea simbolisticii politice apasă însă pe umerii președintelui american Joe Biden, elefantul din încăperea summitului întrezărindu-se a fi posibilitatea unui al doilea mandat lui Donald Trump la Casa Albă. Summitul NATO va reprezenta și prima interacțiune dintre liderii aliați și premierul maghiar Viktor Orban, care a sfidat Uniunea Europeană și partenerii cu vizita sa la Moscova pentru a discuta o cale spre pace cu președintele rus Vladimir Putin. De altfel, Viktor Orban era prim-ministru al Ungariei și la summitul NATO de la Washington din aprilie 1999.

NATO a împlinit 75 de ani de la înființare pe 4 aprilie, iar momentul a fost marcat la Bruxelles în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe din NATO unde a fost expus, pentru prima dată în Europa, tratatul fondator în versiunea sa originală. Acum șapte decenii și jumătate, la 4 aprilie 1949, 12 state din Europa Occidentală și America Nord înființau alianța politico-militară prin semnarea, la Washington, a Tratatului Atlanticului de Nord. Cele 12 state fondatoare sunt: Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia, Olanda și SUA. Au urmat valuri succesive de aderare în 1952 (Grecia și Turcia), în 1955 (Germania Federală), în 1982 (Spania), în 1999 (Cehia, Polonia, Ungaria), în 2004 (cel mai mare val de aderare care a cuprins Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia), în 2009 (Albania și Croația), în 2017 (Muntenegru), în 2020 (Macedonia de Nord), în 2023 (Finlanda) și în 2024 (Suedia).

În 1949, Alianța s-a format din state independente, interesate în menținerea păcii și apărarea propriei independențe prin solidaritate politică și printr-o forță militară defensivă corespunzătoare, capabilă să descurajeze și, dacă ar fi necesar, să răspundă tuturor formelor probabile de agresiune îndreptată împotriva ei sau a statelor membre în baza articolului 5 din Tratat privind apărarea colectivă, bazat pe principiul “un atac împotriva unuia dintre aliați este un atac împotriva tuturor”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Jens Stoltenberg, „șocat” de tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump: Aliații NATO sunt uniți pentru a ne apăra libertatea și valorile

Published

on

© NATO

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, s-a declarat „socat” de tentativa de asasinare a fostului preşedinte american Donald Trump și a afirmat că aliații NATO „sunt uniți pentru a ne apăra libertatea și valorile”.

„Sunt șocat de tentativa de asasinat asupra fostului președinte Trump. Îi doresc însănătoșire grabnică și gândurile mele sunt alături de cei afectați. Condamn acest atac. Violenţa politică nu îşi are locul în democraţiile noastre. Aliaţii NATO sunt uniţi pentru a ne apăra libertatea şi valorile”, a scris Stoltenberg pe platforma X.

Citiți și: UE și ONU condamnă tentativa de asasinat asupra fostului președinte american Donald Trump: „Violența politică nu își are locul într-o democrație”

Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat republican la alegerile SUA din noiembrie, a fost evacuat de la un miting de campanie în Pennsylvania, cu o rană sângerândă la urechea dreaptă, după o tentativă de asasinat. 

„În această seară am asistat la ceea ce numim o tentativă de asasinat asupra fostului nostru preşedinte Donald Trump”, a declarat un oficial al FBI, Kevin Rojek într-o conferinţă de presă.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că a fost uşurat să afle că Trump este într-o stare bună de sănătate şi a vorbit cu el sâmbătă seara.

„Sunt recunoscător să aud că este în siguranță și se simte bine. Mă rog pentru el și familia sa și pentru toți cei care au fost la miting. Nu există loc pentru acest tip de violență în America. Trebuie să ne unim ca o națiune pentru a o condamna”, a spus Joe Biden, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Continue Reading

NATO

Bilanțul lui Klaus Iohannis la ultimul său summit NATO: Acord de securitate cu Ucraina, întărirea apărării pe flancul estic și la Marea Neagră, sprijin pentru R. Moldova și aprecierea aliaților pentru donarea unui sistem Patriot către Ucraina

Published

on

© NATO

Corespondență din Washington

Președintele Klaus Iohannis, a participat, în perioada 9-11 iulie 2024, la summitul NATO de la Washington, care a avut loc în contextul marcării a 75 de ani de la înființarea Alianței, unde a semnat un acord bilateral de securitate cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a prezentat contribuția României la consolidarea posturii aliate pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre, e evocat necesitatea sprijinului pentru Republica Moldova, iar decizia României de a dona un sistem Patriot către Ucraina a fost apreciată de aliații NATO, îndeosebi de SUA, informează Palatul Cotroceni într-un comunicat după ultimul summit aliat la care Klaus Iohannis a participat în calitate de șef al statului.

În cadrul reuniunii, aliații NATO au reconfirmat soliditatea unității transatlantice, precum și faptul că NATO este cea mai importantă Alianță politico-militară din istorie. Dincolo de semnificația aniversară, Summitul NATO de la Washington a generat decizii substanțiale pentru securitatea în spațiul euroatlantic și pentru securitatea României, iar țara noastră și-a atins toate obiectivele stabilite.

Summitul a cuprins două reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, inclusiv în formate cu Uniunea Europeană și partenerii NATO din Indo-Pacific, o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, precum și un eveniment aniversar.

De asemenea, liderii au adoptat o serie de documente, printre care: Declarația Summitului, Declarația Consiliului NATO-Ucraina și Angajamentul NATO de extindere a capacității industriale.

Șeful statului a salutat, în cadrul reuniunilor de lucru, faptul că Aliații rămân ferm angajați în implementarea agendei comune, angajament care confirmă că NATO va continua să se adapteze cu succes la un mediu de securitate profund schimbat ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Au fost realizați pași importanți în direcția consolidării posturii NATO de descurajare și apărare, în special de-a lungul Flancului Estic și la Marea Neagră. Au fost adoptate decizii pentru a asigura că NATO are o postură puternică, pe termen lung, bazată pe forțe, capabilități și aranjamente de comandă și control robuste și eficiente, capabile să răspundă tuturor amenințărilor.

Deciziile liderilor vor consolida apărarea spațiului euroatlantic și reziliența tuturor Aliaților, în fața diferitelor amenințări și provocări de securitate, inclusiv hibride și cibernetice.

Țara noastră a depus eforturi substanțiale pentru consolidarea posturii aliate pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre și este pregătită să își asume și pe mai departe un rol activ în acest sens.

Citiți și Klaus Iohannis, la ultimul summit NATO ca președinte: Marea Neagră nu mai este un spațiu mai apropiat de Lună decât de zona euro-atlantică. Aliații au înțeles că Rusia este o amenințare nu din trecut, ci pentru viitor

Președintele Klaus Iohannis a prezentat contribuția țării noastre prin înființarea de către România, Turcia și Bulgaria a grupului naval operativ, MCM Black Sea, care a început recent prima sa misiune de deminare. A încurajat ca pe viitor și alți Aliați să participe la aceste eforturi în regiune.

De asemenea, în marja acestui Summit, a fost definitivată cu Bulgaria decizia anunțată în 2023 la Vilnius de creare a unui Comandament regional pentru Forțele Speciale pe care ambii Aliați îl pun la dispoziția NATO.

Ca parte integrantă a consolidării posturii de descurajare și apărare, au fost făcuți pași importanți în sporirea mobilității militare. Astfel, România va face parte dintr-un coridor de mobilitate militară, împreună cu Bulgaria și Grecia, o inițiativă a părții române.

Măsurile vizând consolidarea rezilienței la nivel național și colectiv includ și crearea condițiilor pentru avansarea eforturilor aliate legate de protecția infrastructurii critice submarine.

Citiți și Declarația summitului NATO de la Washington atestă sprijinul aliat pentru capacitățile de securitate și apărare ale R. Moldova și importanța strategică a regiunii Mării Negre

Marea Neagră este reconfirmată în Declarația Summitului ca regiune de importanță strategică, un aspect pe care România l-a promovat constant și, inclusiv ca urmare a acestor demersuri susținute, regiunea este nu numai recunoscută, ci și tratată ca una de importanță strategică pentru NATO și pentru securitatea euroatlantică. Declarația Summitului reconfirmă această abordare, în linie și cu prevederile Conceptului Strategic al NATO, fiind menționat în mod expres faptul că Alianța este ,,ferm angajată pentru stabilitatea și securitatea’’ acestei regiuni.

Rezultatele Summitului reflectă și faptul că Rusia rămâne cea mai importantă amenințare la adresa securității europene şi euroatlantice și că, în consecință, Alianța trebuie să își adapteze abordarea strategică în acest sens.

Citiți și NATO a aprobat preluarea coordonării ajutorului militar pentru Ucraina printr-o misiune care va avea structuri și pe teritoriul României: Sprijin de 40 de miliarde de euro, anul viitor

În ceea ce privește Ucraina, s-a convenit asupra unui pachet consistent de măsuri în sprijinul Kievului, atât la nivel politic, cât și practic. În primul rând, NATO a aprobat misiunea de Asistență de Securitate și Instruire pentru Ucraina. În al doilea rând, a fost aprobat un angajament NATO de sprijin financiar pentru Ucraina, care va sta la baza asistenței militare acordate de NATO Ucrainei, adaptat la PIB-ul fiecărui aliat.

În același timp, a fost reconfirmat, inclusiv în documentele publice finale ale Summitului, sprijinul ferm pentru parcursul euroatlantic ireversibil al Ucrainei și pentru parcursul ireversibil al acesteia către aderarea la NATO.

Pachetul pentru Ucraina conține și decizia de înființare a unei noi poziții de Reprezentant civil al NATO, la Kiev, care să mențină legătura cu autoritățile ucrainene.

Decizia României de a dona Ucrainei un sistem PATRIOT, în condițiile stabilite în cadrul reuniunii CSAT din 20 iunie 2024, a fost deosebit de apreciată, atât de Ucraina, cât și de Aliații din NATO, în special SUA.

Citiți și Iohannis și Zelenski au semnat, la Washington, acordul de securitate România – Ucraina pentru sprijinirea apărării Ucrainei în fața Rusiei (DOCUMENT)

Totodată, președintele Klaus Iohannis a semnat, la Washington, alături de omologul ucrainean, “Acordul de cooperare în domeniul securității între România și Ucraina”. Țara noastră s-a alăturat astfel celorlalți Aliați și parteneri care au semnat deja acest tip de document bilateral cu Ucraina, implementând Declarația G7 adoptată în marja Summitului NATO din 2023.

România a salutat și faptul că sprijinul NATO pentru Republica Moldova este evidențiat clar în documentele Summitului. Președintele Klaus Iohannis a evocat constant, în reuniunile la nivel înalt, necesitatea de a consolida sprijinul pentru partenerii NATO, în special pentru Republica Moldova, afectată de războiul din proximitatea sa și de acțiunile hibride ale Rusiei de a o destabiliza.

Totodată, aliații au abordat în cadrul Summitului și noi posibilități de cooperare între NATO și partenerii săi – Uniunea Europeană și statele din Indo-Pacific – pe baza obiectivelor, dar și a valorilor comune. Reuniunea a confirmat avansarea dialogului politic și a cooperării practice și interesul comun pentru continuarea tuturor eforturilor în scopul protejării ordinii internaționale bazate pe reguli.

Continue Reading

NATO

Aliații NATO au declarat operațional scutul antirachetă din Polonia. Împreună cu cel din România completează sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice

Published

on

© NATO

Corespondență din Washington

Noul sistem american de apărare împotriva rachetelor balistice “Aegis Ashore” din Redzikowo, Polonia, a devenit operațional și disponibil pentru apărarea Alianței Nord-Atlantice la summitul de la Washington, la opt ani distanță de când aliații au declarat, la summitul de la Varșovia din 2016, capacitatea operațională a sistemului antirachetă de la Deveselu, România.

Denumit “Aegis Ashore”, sistemul face parte dintr-un scut antirachetă NATO mai mare și este conceput pentru a detecta, urmări și intercepta rachetele balistice în zbor.

“Acesta este un pas important pentru securitatea transatlantică și capacitatea NATO de a se apăra împotriva amenințării crescânde a rachetelor balistice”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un comunicat.

“Rachetele balistice au fost utilizate pe scară largă în conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu. Ca Alianță defensivă, nu putem ignora această amenințare. Apărarea antirachetă este un element esențial pentru sarcina principală a NATO de apărare colectivă”, a adăugat Stoltenberg.

Sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice permite detectarea unui atac cu rachete și utilizează datele radar pentru a ghida un interceptor care să distrugă racheta balistică ofensivă a adversarului. Situl de apărare antirachetă din Polonia poate apăra împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă până la intermediară. Aegis Ashore este o componentă-cheie a “capacității operaționale consolidate” de apărare împotriva rachetelor balistice a NATO, declarată de șefii de stat și de guvern aliați la summitul de la Washington.

Misiunea sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice este de a proteja populațiile, teritoriul și forțele europene ale NATO împotriva amenințării tot mai mari reprezentate de rachetele balistice.

Elementele-cheie ale scutului antirachetă al NATO includ cele două amplasamente Aegis Ashore ale SUA din Polonia și România, împreună cu distrugătoare ale marinei americane din Rota, Spania, și un radar de avertizare timpurie în Kurecik, Turcia. Aegis Ashore este pur defensiv. Aproximativ 200 de militari sunt staționați la cele două facilități de interceptare din Polonia și România.

Scutul antirachetă de la Deveselu este deplin operațional și integrat în sistemul NATO din anul 2016.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ18 mins ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

U.E.3 hours ago

UE prelungește măsurile restrictive împotriva Iranului în contextul sprijinului militar pentru războiul Rusiei în Ucraina și pentru grupurile și entitățile armate din Orientul Mijlociu și regiunea Mării Roșii

U.E.4 hours ago

Care este viziunea pentru politică externă a noii șefe a diplomației UE, Kaja Kallas, potrivit experților (DW)

ROMÂNIA4 hours ago

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

ROMÂNIA5 hours ago

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a demisionat pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat. Responsabilitățile sale în materie de transport vor fi preluate temporar de comisarul Wopke Hoekstra

ROMÂNIA7 hours ago

Sebastian Burduja va discuta cu omologii din UE despre rolul energiei geotermale în mixul energetic european și implementarea cadrului politic privind energia în 2030

ROMÂNIA7 hours ago

Directorul general Adrian-Victor Vevera, mesaj la ceas aniversar: ICI București celebrează 54 de ani de excelență. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la transformarea digitală a societății

SUA9 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO3 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending