Connect with us

SUA

Talibanii transmit Statelor Unite că ,,vor regreta” dacă opresc negocierile de pace din Afganistan, preferând calea jihadului

Published

on

© Donald J. Trump/Twitter

Marți, talibanii s-au angajat să continue lupta împotriva forțelor Statelor Unite în Afganistan, după ce președintele Donald Trump a declarat că discuțiile de pace cu grupul armat sunt „moarte”, relatează Agerpres și BBC.

Într-o declarație către Al Jazeera, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că Washingtonul va regreta pentru decizia de a-și întoarce spatele discuțiilor conduse de oficiali de înalt nivel din ambele părți, potrivit BBC.

,,Am avut două căi de a încheia ocupația în Afganistan, una era jihadul și lupta, cealaltă au fost discuțiile și negocierile”, a spus Mujahid, care a adăugat: ,,Dacă Trump vrea să oprească discuțiile, vom alege prima cale și în curând vor regreta”, citează BBC.

Luni, Trump a declarat reporterilor că ,,în ceea ce mă privește, sunt moarte”, referindu-se la negocierile cu grupul armat, adăugând că încă se gândește la retragerea trupelor din Afganistan.

Președintele american a făcut din retragerea trupelor americane din Afganistan un obiectiv esențial al politicii externe, precizând că „Am dori să ne retragem, dar vom face asta la momentul potrivit”.

Cu două zile înainte de aceste declarații, șeful de la Casa Albă a anunțat brusc că va anula reuniunile secrete cu talibanii și președintele afgan, de la Camp David, punând, astfel, capăt la luni întregi de negocieri ale SUA cu liderii talibani – care controlează 70% din teritoriul afgan. 

Președintele afgan Ashraf Ghani, care nu s-a implicat în discuțiile dintre talibani și SUA, a reînnoit apelul la pace și a cerut ca talibanii să fie de acord cu încetarea focului pe fondul creșterii numărului de victime civile.

,,Avem programată o întâlnire. A fost ideea mea și tot ideea mea a fost de a o anula. Nu am discutat cu nimeni altcineva”, a spus  Trump în timp ce pleca de la Casa Albă pentru un miting politic în Carolina de Nord.

,,Am anulat întâlnirile de la Camp David din cauză că ei (talibanii) au făcut un lucru pe care cu siguranță nu ar fi trebuit să-l facă”, a precizat liderul american, condamnând atacul cu bombă care a ucis 12 oameni, inclusiv un soldat american.

Donald Trump a fost criticat pentru posibilitatea de a găzdui reprezentanți ai talibanilor cu doar câteva zile înainte de aniversarea atacurilor din 11 septembrie 2001, însă acesta și-a apărat decizia comentând că „ întâlnirile sunt un lucru bun, nu un lucru rău”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CHINA

Raport al Comunității de informații din SUA: Washingtonul susține că Beijingul ascunde bilanțul real al cazurilor și deceselor provocate de noul coronavirus

Published

on

© The White House/ Flickr

Statele Unite au ajuns la concluzia că Beijingul a minţit în legătură cu bilanţul noului coronavirus, cu mult subevaluat, potrivit unui raport al serviciilor americane de informaţii comentat miercuri în faţa presei de mai mulţi congresmeni, notează AFP.

Întrebat despre acest subiect în cursul briefingului său de presă cotidian, preşedintele american, Donald Trump, s-a arătat destul de evaziv, precizează Agerpres.

“Datele lor sunt poate puţin subestimate şi sunt amabil când spun asta”, a declarat el. “În ce priveşte problema de a şti dacă datele lor sunt corecte, nu sunt un contabil chinez”, a adăugat el puţin mai târziu.

Bloomberg s-a referit miercuri la acest raport confidenţial remis săptămâna trecută Casei Albe. Serviciile de informaţii au subliniat în document că numărul morţilor şi al cazurilor de contaminare afişate de Beijing sunt false, intenţionat sub nivelul real. 

Michael McCaul, un influent republican din Comisia pentru afaceri externe a Camerei, a dezvăluit, de asemenea pe baza acestui raport, că autorităţile chineze au “ascuns adevăratul bilanţ al persoanelor contaminate de maladie”.

De altfel, Washingtonul și Beijingul au purtat un dialog aprins de la distanță, atât președintele Donald Trump, cât și secretarul de stat Mike Pompeo referindu-se la noul coronavirus drept “virusul Wuhan” sau “virusul chinez”. În replică, China a solicitat Statelor Unite să înceteze cu această denumire, însă mai multe publicații de presă chineze au căutat să arată că virusul ar fi venit din SUA.

Pe de altă parte, președinții Donald Trump și Xi Jinping au avut săptămâna trecută o convorbire telefonică în care cei doi lideri au afirmat că Statele Unite și China ”lucrează strâns împreună” în lupta pandemiei de coronavirus.

China, unde primul bolnav de coronavirus a fost detectat oficial în decembrie în orașul Wuhan, capitala provinciei Hubei, a înregistrat 3.312 morţi şi 81.554 de cazuri, potrivit datelor prezentate public.

Mai puţin decât în Statele Unite, unde COVID-19 a făcut până în prezent peste 5.100 de morţi şi a contaminat mai mult de 215.000 persoane.

Pandemia cu virusul Sars-CoV-2 a izbucnit în Wuhan, iar de atunci s-a extins la nivel global. Au fost înregistrate deja peste 936.000 de cazuri și peste 47.000 de decese.

Continue Reading

SUA

SUA și Germania cer Ungariei ca puterile aproape nelimitate acordate guvernului Viktor Orban să nu aducă atingere “libertăților fundamentale” și “statului de drept”

Published

on

© Viktor Orban/ Facebook

Statele Unite au făcut miercuri apel la Budapesta, unde premierul Viktor Orban şi-a atribuit puteri aproape nelimitate în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, să limiteze durata măsurilor excepţionale şi să nu aducă atingere “libertăţilor fundamentale”, în timp ce Germania a transmis că “principiile statului de drept” trebuie respectate de toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv de Ungaria, potrivit AFP.

“În primul rând, aş vrea să subliniez că UE este o comunitate de drepturi şi de valori”, a declarat, într-o conferinţă de presă la Berlin, o purtătoare de cuvânt a guvernului german, Ulrike Demmer, potrivit Agerpres.

“Valorile pe care Uniunea s-a fondat sunt, bineînţeles, respectarea demnităţii umane, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului”, a subliniat această purtătoare de cuvânt a guvernului condus de cancelarul Angela Merkel.

La Washington, întrebat de AFP în legătură cu situaţia din Ungaria, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a făcut apel la toate ţările “să evite să restrângă nejustificat drepturile esenţiale ale omului şi libertăţile fundamentale, printre care posibilitatea ca presa liberă să informeze publicul în legătură cu subiectul crizei şi cu răspunsurile guvernamentale”.

Orice atingere adusă acestor drepturi şi libertăţi “ar submina încrederea opiniei publice în noi ca lideri, într-un moment în care avem mai mare nevoie ca oricând de încredere”, a spus purtătorul de cuvânt, încheie sursa citată.

Luni, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să evalueze dacă noile legi introduse în Ungaria respectă prevederile articolului doi din Tratatul Uniunii Europene, făcând referire la mișcarea de luni a Parlamentului Ungariei care i-a acordat premierului Viktor Orban puteri sporite de a conduce țara prin decret și ordonanțe pe parcursul stării de urgență.

Anterior legislativului european, Comisia Europeană a emis o declarație prin care avertizează că măsurile de urgență impuse de statele membre pentru combaterea COVID-19 trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar și trebuie să fie strict proporționale.

Parlamentul maghiar a votat luni cu o majoritate de două treimi în favoarea unei legi care permite guvernului premierului Viktor Orbán să guverneze prin ordonanțe de guvern pe termen nelimitat. Orban a obţinut astfel undă verde de la legiuitori pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe perioadă nedeterminată, pe care opoziţia o consideră “disproporţionată” în lupta împotriva noului coronavirus.

Proiectul de lege permite guvernului să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă, intrată în vigoare în 11 martie, fără a mai cere avizul parlamentului. Sub acest regim al stării de urgenţă, guvernul ar putea “să suspende utilizarea anumitor legi prin decret, să se distanţeze de dispoziţii statutare şi să introducă alte măsuri extraordinare, cu scopul de a garanta stabilitatea vieţii, a sănătăţii, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, precum şi economia”, scrie în proiectul premierului Viktor Orban.

Textul mai prevede de asemenea instituirea pedepselor cu închisoarea pentru difuzarea de ”ştiri false”, ceea ce a dus la protestul opoziției și al puținelor instituții independente de presă din țară.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Donald Trump îi avertizează pe americani că urmează două săptămâni “foarte dureroase”. Autoritățile din SUA preconizează peste 200.000 de decese din cauza COVID-19

Published

on

© The White House/ Flickr

Preşedintele SUA, Donald Trump, i-a avertizat marţi pe americani că următoarele două săptămâni vor fi “foarte, foarte dureroase”, în timp ce bilanţul noului coronavirus continuă să se înrăutăţească în Statele Unite, notează AFP, potrivit Agerpres.

“Este o chestiune de viață și de moarte. (…) Vom traversa două săptămâni foarte, foarte dificile”, a adăugat preşedintele american într-o conferinţă de presă la Casa Albă.

În timpul conferinței de presă, a fost afișată o proiecție a administrației americane care arăta că în ciuda eforturilor de atenuare a virusului, decesele ar putea ajunge până la 240.000, scrie Bloomberg și ABC News.

O simulare utilizată de Casa Albă privind răspândirea noului coronavirus indică faptul că numărul deceselor cauzate de COVID-19 în SUA ar ajunge la un număr cuprins între 100.000 şi 240.000, a transmis și Agerpres.

Modelul, prezentat la Casa Albă arată o scădere masivă faţă de estimările iniţiale care avansau numărul de 1,5 milioane de decese. Noua simulare ţine cont de măsurile adoptate de autorităţile americane pentru limitarea propagării noului coronavirus, printre care distanţarea socială.

”Suntem convinşi că scăderea va fi înşelătoare. Vom continua să vedem creşteri, dar nu ne putem lăsa descurajaţi de asta”, a spus şeful Institutului Naţional de Boli Infecţioase şi Alergii american, Anthony Fauci.

Numărul persoanelor care au murit din cauza noului coronavirus în Statele Unite este mai mare decât al celor din China, epicentrul pandemiei, potrivit bilanţului oficial prezentat de China şi celui al Universităţii Johns Hopkins, relatează AFP.

Pandemia de Covid-19 a ucis cel puţin 4.000 de persoane în Statele Unite, care are de acum de departe cel mai mare număr de cazuri declarate oficial, comparativ cu 3.305 în China.

Statul New York este epicentrul epidemiei americane, cu aproape 76.000 de cazuri şi 1.550 de decese.

În total, Statele Unite au peste 188.000 de cazuri confirmate

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Advertisement
Advertisement

Trending