Connect with us

INTERNAȚIONAL

Trump susține că a discutat cu Putin și că există “progrese” către încheierea războiului ruso-ucrainean, înainte de “primul descălecat” în Europa al noii administrații SUA

Published

on

© en.kremlin.ru

Președintele SUA, Donald Trump, a confirmat duminică faptul că a discutat cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, și că se fac “progrese” către încheierea războiului din Ucraina, însă liderul american a evitat însă să precizeze dacă discuțiile au avut loc înainte sau după ce a preluat mandatul de președinte, pe 20 ianuarie, scrie Europa Liberă.

“Am avut această discuție. Să spunem doar că am avut-o. Și mă aștept să am multe alte conversații. Trebuie să punem capăt acestui război”, a declarat Trump ziariștilor pe 9 februarie, la bordul Air Force One, în timp ce se deplasa la Super Bowl – finala campionatului de fotbal american – din New Orleans.

“Cred că facem progrese. Vrem să oprim războiul dintre Ucraina și Rusia”, a adăugat el.

De asemenea, Donald Trump a spus că administrația sa este în contact cu oficialii ucraineni. “Discutăm cu ambele părți”, a subliniat președintele american, fără a oferi detalii.

Într-un interviu publicat pe 8 februarie de The New York Post, Trump a menționat pentru prima dată că a vorbit cu Putin, dar nu a indicat când a avut loc conversația și nici nu a oferit alte detalii, după cum subliniază și Reuters.

De la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a sugerat că este posibil ca liderii rus și american să fi discutat și că a fost informat despre acest lucru.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Mike Waltz, de asemenea, a refuzat să ofere detalii atunci când a fost întrebat despre comunicațiile dintre cele două țări. “Cu siguranță au loc o mulțime de conversații sensibile”, a declarat Waltz la NBC News.

Un summit Trump – Putin? Întâlnire cu Zelenski la Washington?

Trump a declarat în repetate rânduri că dorește să pună capăt războiului și că se va întâlni cu Putin pentru a discuta despre acest lucru, deși data sau locul unei astfel de întâlniri nu au fost anunțate. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt văzute de Rusia ca posibile locuri pentru un summit.

În primul său mandat, Donald Trump s-a întâlnit de trei ori cu Vladimir Putin, în 2017 la summitul G20 din Germania, în 2018 la Helsinki și în 2019 la summitul G20 de la Osaka.

Donald Trump a declarat pe 7 februarie că este probabil să se întâlnească în curând cu Zelenski. El a precizat că întâlnirea ar putea avea loc la Washington, deoarece “nu merg la Kiev”.

Planul preşedintelui american Donald Trump pentru o soluţionare rapidă în Ucraina nu trebuie doar să pună capăt războiului, ci şi să asigure că nu mai poate exista nicio agresiune rusă, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu difuzat duminică de televiziunea britanică ITV, relatează Reuters.

Primul descălecat al administrației Trump în Europa

Declarațiile lui Trump au venit înaintea unei săptămâni importante în diplomația legată de războiul ruso-ucrainean.

Trimisul special al Casei Albe pentru Rusia și Ucraina, Keith Kellogg, ar urma să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Conferința de Securitate de la München, care începe pe 14 februarie. Presa speculase că trimisul lui Trump va prezenta un plan de pace la München, însă acesta a negat.

Recent, generalul în rezervă Keith Kellogg a arătat că este de părere că “ambele părți vor trebui să accepte concesii” pentru a pune capăt conflictului declanșat de invazia rusă, în timp ce Donald Trump a precizat că discuțiile purtate de țara sa cu Ucraina și Rusia, aflate în conflict de aproape trei ani, se desfășoară “destul de bine”.

De asemenea, vicepreședintele SUA, J.D. Vance, va participa la conferință și urmează să discute cu Zelenski. Secretarul de stat, Marco Rubio, și secretarul apărării, Pete Hegseth, sunt și ei așteptați la München, în timp ce șeful Pentagonului va participa joi și la prima sa reuniune a miniștrilor apărării din cele 32 de state membre NATO.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

SUA

UE mai acordă încă o șansă dialogului comercial cu SUA și amână cu două săptămâni taxele anunțate în urma tarifelor impuse de Trump

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană  a amânat până la jumătatea lunii aprilie planul său de a viza produsele americane ca represalii la taxele impuse de administrația Trump asupra oțelului și aluminiului, informează Deutsche Welle.

Tarifele ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 aprilie, însă UE a decis să acorde încă două săptămâni pentru dialog, în ciuda faptului că taxele președintelui american Donald Trump au fost deja adoptate.

De asemenea, este planificat un al doilea set de tarife care vizează produsele industriale și agricole americane.

Potrivit comisarului UE pentru comerț, Maros Sefcovic, decizia a venit ca o încercare de ”a găsi o soluție reciproc acceptabilă”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat anterior că este responsabilitatea UE să își protejeze consumatorii și întreprinderile.

Blocul celor 27 de membri era pe punctul de a restabili tarifele pentru blugi, whiskey bourbon, motociclete și unt de arahide, tarife care datează din primul mandat al lui Trump ca președinte al SUA.

Măsura UE vizează statele americane controlate de Partidul Republican al lui Trump, precum și mărfurile care, în opinia UE, ar aduce prejudicii întreprinderilor americane într-o măsură care l-ar determina pe președintele SUA să reducă taxele vamale asupra mărfurilor europene.

Franța, Spania și Italia au făcut presiuni asupra Comisiei Europene pentru a amâna măsurile, a relatat agenția franceză de presă AFP, citând două surse europene.

Conform relatării AFP, whisky-u bourbon ar putea fi, de asemenea, retras de pe lista produselor vizate. Acest lucru vine în contextul în care Trump a amenințat cu tarife de 200% pentru vinurile și băuturile spirtoase europene.

Trump ar putea aplica mai multe tarife UE la 2 aprilie, deși administrația sa nu a publicat încă toate detaliile.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski condamnă atacurile masive din Odesa și Zaporojie: „Ne așteptăm la o presiune reală asupra Rusiei din partea Statelor Unite, Europei și a tuturor partenerilor noștri”

Published

on

© European Union 2024

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacurile cu drone rusești asupra orașului-port Odesa, din sudul Ucrainei, ce au avut loc joi seara, subliniind că se așteaptă ca Statele Unite și Europa să exercite „o presiune reală” asupra Moscovei.

Potrivit președintelui ucrainean, începând de joi seară, Rusia a atacat regiunile Ucrainei cu peste două sute de drone de atac și drone de tipul „decoy”. De asemenea, au fost folosite bombe aeriene ghidate.

„Ca urmare a loviturilor masive ale ocupanților asupra regiunii Odesa, au izbucnit incendii într-un mall și în mai multe magazine, iar o clădire rezidențială a fost avariată. Trei copii au fost răniți. În Zaporojie, șase persoane au fost rănite de bombele aeriene rusești, inclusiv un copil de 4 ani. Casele obișnuite și vehiculele au fost avariate. În aceste și toate celelalte regiuni afectate, se acordă asistență victimelor. Serviciile de urgență sunt la fața locului și lucrează”, a scris Volodimir Zelenski, pe platforma X.

 

Președintele ucrainean a subliniat că presiunea comună asupra Rusiei, alături de sancțiuni mai dure și un sprijin mai puternic pentru apărarea Ucrainei, este ceea ce va deschide calea pentru a pune capăt acestui tip de teroare și prelungirii războiului.

„Ne așteptăm la o presiune reală asupra Rusiei din partea Statelor Unite, Europei și a tuturor partenerilor noștri. Aceasta va permite diplomației să funcționeze. Mulțumesc tuturor partenerilor noștri care înțeleg acest lucru și continuă să ajute Ucraina”, a punctat Zelenski.

Odesa a fost vizată începând de joi seara de un atac masiv cu drone care a lăsat o parte a orașului în flăcări și care a avut loc exact când președintele ceh Petr Pavel se afla într-o vizită în acest oraș, informează Reuters și AFP, potrivit Agerpres.

„Odesa este în flăcări, drone ruse au lovit obiective civile în oraș”, a scris Andrii Iermak, șeful administrației prezidențiale a Ucrainei, pe Telegram. Există răniți, potrivit lui Iermak, care nu a oferit însă alte detalii.

Radiodifuziunea publică ucraineană Suspilne a raportat mai mult de 15 explozii în întreg orașul. Înregistrări video postate pe rețelele sociale arată incendii uriașe și locuri ce par să fi fost vizate de lovituri, în timp ce zone din oraș au rămas fără curent.

În pofida acordului între Donald Trump și Vladimir Putin, validat de Kiev la presiunea americană, pentru un armistițiu limitat la loviturile asupra infrastructurilor energetice ale celor două tabere, bombardamentele ruse și ucrainene care au vizat astfel de situri au continuat în ultimele zile.

Continue Reading

JAPONIA

”Vrem că continuăm discuțiile strânse între Japonia și SUA pentru a întări interoperabilitatea și capacitatea de reacție a celor două armate”, reconfirmă Tokyo

Published

on

© State Department photo/ Flickr

Japonia a reiterat vineri hotărârea sa de a-și consolida alianța militară cu SUA, după informații apărute în presă conform cărora Washigtonul a intenționa să renunțe la un proiect de extindere a forțelor americane staționate în arhipelag, informează AFP, citat de Agerpres.

În luna iulie a anului trecut, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat o decizie ”istorică” de modernizare a structurii comandamentului militar din Japonia, subliniind amenințările reprezentate de China în Indo-Pacific.

Statele Unite intenționează să reconstituie Forțele SUA din Japonia (USFJ) ca un cartier general al forțelor comune (JFHQ) care să raporteze comandantului Comandamentului SUA pentru regiunea Indo-Pacific (USINDOPACOM).

Potrivit unor informații apărute în CNN și NBC News, această decizie ar putea fi repusă în discuție de administrația președintelui Donald Trump, angajată într-o amplă campanie pentru reducerea cheltuielilor.

Purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Yoshimasa Hayashi, a declarat vineri că nu există ”nicio schimbare” în acordul încheiat între cele două țări în vederea întăririi capacităților lor de disuasiune în cadrul alianței americano-nipone.

”Vrem că continuăm discuțiile strânse între Japonia și SUA pentru a întări interoperabilitatea și capacitatea de reacție a celor două armate”, a declarat Hayashi în fața presei, fără a preciza dacă SUA au anunțat noi proiecte în Japonia.

Aceste informații, care nu au fost confirmate de Washington, citează un document de lucru, precum și un responsabil american în domeniul apărării.

Citiți și: Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică

Potrivit media americane care invocă această decizie, oprirea expansiunii prevăzute a forțelor americane în Japonia ar permite economisirea a circa 1,1 miliarde de dolari, însă ele avertizează de asemenea asupra riscului politic pe care acest lucru l-ar reprezenta pentru SUA și Japonia, reducând de asemenea comandamentul și controlul americane în regiunea Pacific.

Japonia servește drept bază pentru proiectarea puterii militare a SUA în regiunea Indo-Pacific, găzduind 54 000 de soldați americani, sute de avioane americane și singurul grup de atac de portavioane al Washingtonului dislocat în avans.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.12 minutes ago

Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei

COMISIA EUROPEANA17 minutes ago

Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video

ROMÂNIA27 minutes ago

Președintele Patronatului în Construcții, Alexandru Fulga, la Forumul Construcțiilor 2025: În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România

ROMÂNIA43 minutes ago

CDS, partenerul Forumului Construcțiilor 2025. Alexandru Fulga a adus în prim-plan importanța fondurilor europene, relația dintre stat și sectorul privat, stabilitatea legislativă și digitalizarea industriei

SUA49 minutes ago

UE mai acordă încă o șansă dialogului comercial cu SUA și amână cu două săptămâni taxele anunțate în urma tarifelor impuse de Trump

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul Finanțelor, la Forumul Economic al Transilvaniei: Sprijinirea firmelor românești pentru extinderea pe piețele externe trebuie să devină o prioritate

ROMÂNIA2 hours ago

Președintele interimar al Senatului a discutat la Strasbourg cu omologul spaniol despre colaborarea celor două țări în cadrul UE: România și Spania sunt legate de o prietenie puternică

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Volodimir Zelenski condamnă atacurile masive din Odesa și Zaporojie: „Ne așteptăm la o presiune reală asupra Rusiei din partea Statelor Unite, Europei și a tuturor partenerilor noștri”

ROMÂNIA2 hours ago

Germania: Bundesrat-ul aprobă un plan istoric de reformă a datoriei care va permite investiții masive de miliarde de euro în apărare

JAPONIA2 hours ago

”Vrem că continuăm discuțiile strânse între Japonia și SUA pentru a întări interoperabilitatea și capacitatea de reacție a celor două armate”, reconfirmă Tokyo

POLITICĂ1 day ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL4 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE4 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE6 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending