Turcia cere Germaniei să nu recunoască genocidul armean pentru a permite o vizită la Incirlik

Turcia va permite vizita unei delegaţii parlamentare germane în baza militară Incirlik dacă Guvernul de la Berlin se va distanţa de rezoluţia prin care masacrul antiarmean din 1915 este catalogat genocid, afirmă Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, citat de site-ul agenţiei Reuters, conform Gândul.info.

INCIRLIK AIR BASE, Turkey -- (U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Vince Parker)

INCIRLIK AIR BASE, Turkey — (U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Vince Parker)

Vizita la Incirlik “depinde de paşii făcuţi de Germania. Dacă vor face paşii necesari, vom permite vizita”, a declarat Mevlut Cavusoglu într-o conferinţă de presă desfăşurată luni la Ankara.

”Cei care intervin în istoria noastră şi o manipulează nu pot primi aprobare pentru o astfel de vizită”, a adăugat şeful diplomaţiei turce. Alţi oficiali din cadrul Ministerului turc de Externe au explicat că Mevlut Cavusoglu cere Guvernului Germaniei să se distanţeze de rezoluţia parlamentară din iunie, prin care masacrul otoman antiarmean din 1915 este catalogat ”act de genocid”.

Turcia este nemulţumită de o rezoluţie adoptată de Parlamentul german în luna iunie, care a calificat masacrarea armenilor de către forţele otomane, în 1915, drept genocid, le-a refuzat accesul aleşilor germani în baza de la Incirlik.

Tensiunile dintre cei doi aliaţi NATO au luat amploare după tentativa dejucată de lovitură de stat din 15 iulie.

Luna trecută, Merkel a subliniat că parlamentarii trebuie să aibă dreptul să îi viziteze pe cei 250 de soldaţi aflaţi la bază, dar nu a ameninţat cu retragerea trupelor.

Oficialii turci au blocat o vizită la Incirlik a mai multor parlamentari germani, la începutul acestei veri. Mai mult, săptămâna trecută, Ankara a anunţat că nu va aproba o vizită pe care intenţionează să o facă membrii Comisiei pentru buget a Parlamentului german în luna octombrie.

Citiți și:  Der Spiegel: Germania ia în calcul o posibilă retragere a avioanelor sale militare de la baza turcă Incirlik

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.