Connect with us

INTERNAȚIONAL

Turcia vrea mai multe acorduri bilaterale cu România şi Bulgaria

Turcia intenţionează să propună mai multe acorduri României şi Bulgariei, în scopul “ameliorării relaţiilor bilaterale”, a declarat premierul turc Recep Tayyip Erdogan, într-un interviu acordat Al-Jazeera, relatează Today’s Zaman în ediţia electronică de luni.

Published

on

Turcia intenţionează să propună mai multe acorduri României şi Bulgariei, în scopul “ameliorării relaţiilor bilaterale”, a declarat premierul turc Recep Tayyip Erdogan, într-un interviu acordat Al-Jazeera, relatează Today’s Zaman în ediţia electronică de luni.

Visit link:
Turcia vrea mai multe acorduri bilaterale cu România şi Bulgaria

INTERNAȚIONAL

Ucraina este pregătită să colaboreze cu oricine câștigă alegerile prezidențiale din SUA, inclusiv cu Donald Trump, subliniază Volodimir Zelenski

Published

on

© Administrația Prezidențială ucraineană

Ucraina este pregătită să colaboreze cu oricine câștigă alegerile prezidențiale din SUA, inclusiv cu Donald Trump, a declarat luni liderul ucrainean Volodimirr Zelenski, informează Politico Europe.

Fostul președinte și probabil candidatul republican, care a supraviețuit unei tentative de asasinat în weekend, a promis că, dacă va fi reales, va reinstaura versiunea sa de izolaționism condensată în ”America first” (n.r. America pe primul loc), reducând ajutorul pentru Ucraina și punând capăt războiului ”într-o singură zi”.

”Dacă domnul Donald Trump devine președinte, atunci vom lucra cu el. Nu mă tem de asta”, a declarat Zelenski, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev.

O încheiere atât de rapidă a războiului ar implica, probabil, cedarea de către Ucraina a teritoriului pe care Rusia l-a cucerit în timpul agresiunii pornite împotriva Ucrainei în urmă cu doi ani.

Zelenski a recunoscut că, în timp ce majoritatea Partidului Democrat sprijină Ucraina, există poziții diferite în rândul republicanilor, dintre care unii sunt ”mai de dreapta și radicali”.

Cu toate acestea, Zelenski și-a arătat credința că ”majoritatea din Partidul Republican sprijină, de asemenea, Ucraina și poporul ucrainean”.

Zelenski a declarat că rămâne îngrijorat de faptul că turbulențele politice de la Washington ar putea afecta negativ ajutorul acordat Ucrainei, ceea ce s-a întâmplat la începutul acestui an.

”Ne recâștigăm încrederea, deoarece au început să sosească arme. Dar livrarea trebuie să se accelereze. Soldații noștri trebuie să învețe cum să folosească armele. Și ei se antrenează în străinătate. Și toate acestea necesită timp”, a adăugat Zelenski.

În trecut, președintele ucrainean a afirmat că Donald Trump riscă să fie un ”președinte ratat” dacă va câștiga alegerile din noiembrie și va impune un acord de pace prost în Ucraina

Partidul Republican organizează zilele acestea o convenție în cadrul căreia urmează, cel mai probabil, să îl aleagă pe Donald Trump drept candidat pentru alegerile prezidențiale, eveniment în cadrul căruia senatorul J.D. Vance, ales candidat la vicepreședinția SUA

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Keir Starmer solicită o evaluare completă a capabilităților militare ale Marii Britanii în contextul unei „lumi mai periculoase și mai volatile”

Published

on

© Simon Dawson / No 10 Downing Street

Prim-ministrul Keir Starmer a cerut o evaluare completă a stării capabilitățor militare ale Marii Britanii, „epuizate” după 14 ani de guvernare conservatoare, în contextul în care țara se confruntă cu o lume periculoasă și incertă, a anunțat guvernul, potrivit BBC.

Așa-zisa „evaluare strategică a apărării”, lansată de Partidul Laburist în a doua săptămână de la preluarea puterii, va reprezenta o schimbare radicală față de cele anterioare prin implicarea unor personalități publice de rang înalt din afara Whitehall pentru a contura strategiile de apărare și geopolitică în următorii ani, precum și pentru a stabili o „foaie de parcurs” pentru atingerea obiectivului de a cheltui 2,5% din PIB pentru apărare.

Lord Robertson of Port Ellen, fost secretar al apărării și secretar general al NATO, va conduce o echipă formată din generalul Sir Richard Barrons, fost șef al Comandamentului Forțelor Comune și adjunct al șefului Statului Major al Apărării, și Fiona Hill, specialistă în politică externă și fostă consilieră a unui președinte american.

Anunțând evaluarea, premierul Starmer va declara marți în Parlament: „Trăim într-o lume mai periculoasă și mai volatilă…Am promis poporului britanic că voi aduce schimbarea necesară pentru asigura progresul țării noastre și am promis acțiuni, nu vorbe. De aceea, unul dintre primele mele acte de la preluarea funcției este lansarea evaluării noastre strategice a apărării. Ne vom asigura că forțele noastre armate epuizate sunt consolidate și respectate, că cheltuielile de apărare sunt crescute responsabil și că țara noastră are capacitățile necesare pentru a asigura reziliența pe termen lung a Regatului Unit.”

Secretarul apărării, John Healey, care va supraveghea evaluarea, a insistat că aceasta va avea libertatea deplină de a propune planuri și politici inovatoare, folosind lecțiile învățate din Ucraina și alte războaie recente pentru a aduce schimbări în armata britanică și „pentru a contesta interesele înrădăcinate prezente pe alocuri în ierarhia de securitate”.

„Nu are rost să adunăm această echipă formidabilă pentru a conduce evaluarea dacă îi vom reduce capacitatea de a face asta [de a contesta preceptele tradiționale]. Este corect să învățăm din conflictele emergente și să evaluăm ceea ce fac țările potențial ostile. Suntem pregătiți să facem mai mult cu noile tehnologii, pregătiți să sprijinim Ucraina cu elemente care au fost testate în Ucraina”, a spus Healey.

„La începutul unei noi ere pentru Marea Britanie, avem nevoie de o nouă eră pentru apărare. Evaluarea va consolida fundamentele pentru acest nou guvern orientat spre misiune… Forțele noastre armate trebuie să fie mai bine pregătite pentru luptă, mai integrate și mai inovatoare. Avem nevoie de o responsabilitate mai clară, rezultate mai rapide, mai puține risipă și un raport calitate-preț mai bun. Evaluarea va asigura că apărarea este centrală pentru securitatea viitoare a Marii Britanii și pentru creșterea economică și prosperitatea sa”, a adăugat secretarul britanic al Apărării.

Odată cu asigurarea securității interne, evaluarea va garanta că Marea Britanie are capabilitățile necesare pentru a sprijini Ucraina atât timp cât este necesar în războiul împotriva Rusiei. De asemenea, va stabili modalități de consolidare a legăturilor cu statele din Indo-Pacific, Golf și Orientul Mijlociu.

Un prim raport ar urma să fie gata în cursul primului semestru al lui 2025.

În timpul summitului prilejuit de cea de-a 75-a aniversare a NATO, care a avut loc săptămâna trecută la Washington, Starmer a reafirmat sprijinul Regatului Unit pentru alianţa militară occidentală şi „angajamentul său serios” de a aloca 2,5% din PIB pentru apărare.

John Healey a îndemnat NATO, în timpul aceluiaşi summit, să ia în calcul trecerea la un obiectiv de 2,5% din PIB, aliaţii NATO asumându-şi în 2014 angajamentul de a atinge un obiectiv de 2%.

În timpul campaniei electorale, Conservatorii s-au angajat să atingă nivelul de 2,5% până în 2030 și i-au criticat pe Laburiști pentru că nu și-au respectat angajamentul. Laburiștii au insistat că își vor atinge obiectivul atunci când finanțele naționale vor permite acest lucru.

Membrii NATO s-au angajat să cheltuiască cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare până în 2024, însă mulți dintre ei nu ating acest obiectiv.

Se preconizează că aproximativ 23 din cele 32 de țări membre ale Alianței vor atinge obiectivul în acest an.

În prezent, Regatul Unit cheltuie puțin peste 2% din PIB-ul său pentru apărare.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

La două zile după tentativa de asasinat, Donald Trump este nominalizat candidat al Partidului Republican la președinția SUA. Senatorul J.D. Vance, ales candidat la vicepreședinția SUA

Published

on

© Donald J Trump/ Facebook

Partidul Republican l-a nominalizat oficial luni pe Donald Trump, care a supravieţuit sâmbătă unei tentative de asasinat în timpul unui miting de campanie în Pennsylvania drept candidat al său la preşedinţie pentru scrutinul prezidenţial din 5 noiembrie, informează Reuters.

Mai bine de jumătate din cei circa 2.400 de delegaţi republicani care reprezintă diferite state şi teritorii, reuniţi în cadrul convenţiei naţionale a Partidului Republican, care se desfăşoară între 15-18 iulie în Milwaukee, statul Wisconsin, au votat pentru fostul preşedinte care ar urma să accepte oficial nominalizarea joi, printr-un discurs care va reprezenta punctul culminat al convenţiei.

Convenţia Naţională Republicană a început luni, în Milwaukee, cu nominalizarea lui Trump practic asigurată din punct de vedere matematic. El avea nevoie de voturile a 1.215 de delegaţi pentru a o obţine.

Separat, Donald Trump a anunţat luni că-l alege pe senatorul de Ohio, J.D. Vance, pentru a-i fi vicepreşedinte în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie.

“Am decis că persoana cea mai aptă pentru a asuma funcţia de vicepreşedinte al SUA este senatorul J.D. Vance, din marele stat Ohio”, a scris politicianul republican pe reţeaua sa de socializare, Truth Social.

 

Cândva un critic al lui Trump, devenit apărător fervent, J.D. Vance a fost ales de fostul preşedinte republican drept partener de candidatură, o nominalizare care confirmă cariera atipică a acestei voci a Americii umile, notează și Agerpres.

În urmă cu opt ani, înaintea scrutinului prezidenţial din 2016, J.D. Vance era un critic acerb al lui Trump, scrie Reuters, care aminteşte că l-a numit public pe candidatul republican de atunci un “idiot”, despre care a spus că este “vrednic de dispreţ”. În privat, Vance l-a comparat pe Trump cu Adolf Hitler.

Transformarea lui James David Vance – de la un “niciodată trumpist” declarat până la un om loial lui Trump până în pânzele albe – îl face o personalitate relativ stranie în cercul intim al fostului preşedinte republican.

Democraţi, ba chiar şi unii republicani s-au întrebat dacă nu cumva Vance este mai degrabă mânat în luptă de oportunism decât de ideologie.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI58 mins ago

Siegfried Mureșan, vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European: Președinția Ungariei la Consiliul UE va fi un eșec de țară dacă Viktor Orban continuă să se comporte ca cel mai bun prieten al lui Putin

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Ciolacu: Cele mai importante reforme se vor regăsi în cererea de plată numărul patru din PNRR, unde se va vedea direcția și perspectiva României

EDUCAȚIE2 hours ago

Klaus Iohannis, la 160 de ani de la înființarea Universității din București: A reprezentat poarta spre lumina cunoașterii, către Occident, când Corina de Fier separa cele două emisfere

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Ucraina este pregătită să colaboreze cu oricine câștigă alegerile prezidențiale din SUA, inclusiv cu Donald Trump, subliniază Volodimir Zelenski

MAREA BRITANIE2 hours ago

Keir Starmer solicită o evaluare completă a capabilităților militare ale Marii Britanii în contextul unei „lumi mai periculoase și mai volatile”

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul Sebastian Burduja, prezent la Energy Leaders Forum: Integrarea Inteligenței Artificiale în Energie va duce la prețuri mai mici și la un sistem energetic național mai sigur

INTERNAȚIONAL6 hours ago

La două zile după tentativa de asasinat, Donald Trump este nominalizat candidat al Partidului Republican la președinția SUA. Senatorul J.D. Vance, ales candidat la vicepreședinția SUA

ROMÂNIA DIGITALĂ19 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Ciolacu: Cele mai importante reforme se vor regăsi în cererea de plată numărul patru din PNRR, unde se va vedea direcția și perspectiva României

SUA1 day ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO4 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO4 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI4 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO4 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE5 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA5 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

Trending