Connect with us

CONSILIUL UE

TVA-ul în era digitală. Consiliul UE convine asupra normelor care vor contribui la combaterea fraudei în materie de TVA și vor ușura obligațiile administrative pentru întreprinderile mici și furnizorii individuali de servicii

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene a ajuns la un acord cu privire la noi măsuri care vor aduce normele UE privind taxa pe valoarea adăugată în era digitală.

Cu noi norme privind facturile electronice și raportarea datelor în timp real, precum și activitățile desfășurate prin intermediul platformelor digitale, acest pachet legislativ va combate frauda fiscală, va sprijini întreprinderile și va promova digitalizarea.

”După aproape doi ani de negocieri, Consiliul a ajuns la un acord privind pachetul privind TVA. Acesta este o piatră de temelie pentru tranziția digitală și un pas important în îmbunătățirea competitivității UE. Noile norme vor actualiza sistemele noastre de TVA pentru a reflecta digitalizarea economiilor noastre, vor contribui la combaterea fraudei în materie de TVA și vor ușura obligațiile administrative pentru întreprinderile mici și furnizorii individuali de servicii”, a declarat Mihály Varga, ministrul ungar de Finanțe.

Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, acordul acoperă trei acte – o directivă, un regulament și un regulament de punere în aplicare – care, luate împreună, aduc modificări la trei aspecte diferite ale sistemului TVA. Noile norme vor:

  • vor face ca obligațiile de raportare a TVA pentru tranzacțiile transfrontaliere să fie complet digitale până în 2030
  • vor solicita platformelor online să plătească TVA pentru serviciile de cazare pe termen scurt și de transport de persoane în majoritatea cazurilor în care furnizorii individuali de servicii nu percep TVA
  • îmbunătățirea și extinderea ghișeelor unice online pentru TVA, astfel încât întreprinderile să nu fie nevoite să efectueze înregistrări costisitoare pentru TVA în fiecare stat membru în care își desfășoară activitatea

Raportarea digitală a TVA

În prezent, întreprinderilor li se solicită o dată la câteva luni să transmită autorităților fiscale naționale „declarații rectificative” privind bunurile și serviciile vândute întreprinderilor din alte state membre ale UE care sunt impozabile în statele membre respective.

Acest lucru deschide o breșă pentru ca escrocii să exploateze dificultățile cu care se confruntă autoritățile în detectarea rapidă a tranzacțiilor suspecte sau frauduloase, deoarece datele sunt incomplete și nu sunt disponibile în timp real.

Consiliul a convenit acum că va fi instituit un sistem digital de raportare în timp real în scopuri de TVA prin intermediul facturilor electronice.

Întreprinderile vor emite facturi electronice pentru tranzacțiile transfrontaliere între întreprinderi și vor raporta automat datele către administrația lor fiscală. Acesta se va baza pe standardul european existent pentru facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice. Administrațiile fiscale naționale vor partaja apoi datele prin intermediul unui nou sistem informatic care va fi capabil să furnizeze analize ale activităților suspecte.

Un cadru la nivel național va asigura calitatea datelor incluse în facturile electronice, cu flexibilitate pentru statele membre în punerea în aplicare a cadrului respectiv.

Astfel, statele membre vor dispune de informații rapide și complete privind tranzacțiile transfrontaliere pe care le pot utiliza pentru a combate frauda în materie de TVA.

Consiliul a convenit că sistemul UE ar trebui să fie în funcțiune în 2030 și că toate sistemele naționale existente ar trebui să devină interoperabile cu sistemul UE până în 2035.

TVA pentru economia platformelor

În prezent, mulți furnizori de servicii online de închiriere de locuințe și de transport de persoane nu plătesc TVA. Acest lucru se datorează în principal faptului că aceștia tind să fie fie furnizori individuali (cum ar fi un șofer sau o persoană care își închiriază apartamentul), fie întreprinderi mici, care de obicei nu sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA sau care adesea pur și simplu nu sunt conștiente de obligațiile lor sau de normele de conformitate fiscală din alte state membre.

Acest lucru duce la neîncasarea unor sume mari de TVA și, uneori, la concurență neloială între serviciile tradiționale de cazare și transport și cele care funcționează prin intermediul platformelor.

În temeiul noilor norme, operatorii de platforme economice vor fi responsabili de colectarea și remiterea TVA-ului, în cazurile în care furnizorii lor de servicii nu plătesc ei înșiși TVA (conform așa-numitului model ”furnizor considerat”). Platforma va colecta TVA direct de la client și o va remite autorităților fiscale.

Consiliul a oferit statelor membre o mai mare flexibilitate prin extinderea definiției închirierii de locuințe pe termen scurt în scopuri fiscale și prin acordarea posibilității statelor membre de a excepta întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) de la aplicarea normelor privind furnizorii externi. De asemenea, Consiliul a convenit asupra unei perioade scurte de tranziție pentru aplicarea normelor privind furnizorii revăzuți.

Ghișeu unic pentru înregistrarea în scopuri de TVA

Pentru moment, un sistem de ”ghișee unice” permite întreprinderilor să declare și să vireze TVA-ul datorat pentru vânzările lor de bunuri și servicii către consumatori dintr-o țară a UE în alta, prin intermediul administrației unui stat membru și într-o singură limbă.

Cu toate acestea, întreprinderile care doresc să vândă bunuri consumatorilor dintr-un alt stat membru decât al lor (de exemplu, dintr-un depozit sau dintr-o piață săptămânală din statul membru respectiv) trebuie să se înregistreze de două ori în scopuri de TVA.

Prin urmare, noile norme vor extinde acum domeniul de aplicare al sistemului existent de ”ghișee unice” la vânzările între întreprinderi și consumatori ale anumitor produse, cum ar fi energia electrică sau gazele, care sunt efectuate într-un alt stat membru decât cel al acestora – nu doar la livrările transfrontaliere.

Aceasta va include situațiile în care întreprinderile doresc pur și simplu să transfere stocuri într-un alt stat membru pentru a le vinde ulterior direct consumatorilor.  

În acest fel, ghișeul unic extins va permite unui număr și mai mare de întreprinderi să își îndeplinească obligațiile în materie de TVA prin intermediul unui singur portal online și într-o singură limbă.

Consiliul a convenit, de asemenea, să transfere răspunderea pentru plata TVA în tranzacțiile între întreprinderi de la furnizorul unui bun sau serviciu la cumpărător, în cazul în care furnizorul respectiv nu este stabilit în statul membru în care taxa pe valoare adăugată este datorată (în cadrul așa-numitului ”mecanism de taxare inversă”). Acest lucru era deja posibil în anumite situații, dar va deveni obligatoriu în viitor.

Spre deosebire de propunerea Comisiei, Consiliul a decis să nu extindă dispoziția existentă privind furnizorul considerat – care plasează responsabilitatea colectării TVA pe platformele care facilitează tranzacțiile, mai degrabă decât pe furnizorii subiacenți – la toate bunurile furnizate de platformele online și la transferurile de bunuri proprii. De asemenea, Consiliul a convenit să nu modifice normele privind operele de artă și antichitățile. 

De asemenea, Consiliul a decis să discute propunerea de a face obligatoriu ghișeul unic pentru importuri în cadrul aspectelor legate de TVA din propunerea de reformă a Codului vamal al Uniunii, care este în prezent discutată în cadrul Consiliului.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL UE

Un acces mai bun la locuri de muncă durabile și de înaltă calitate poate ajuta persoanele cu dizabilități să obțină independență financiară și o mai mare incluziune socială, subliniază Consiliul UE

Published

on

© European Union, 2024/ Source: EC - Audiovisual Service

Un acces mai bun la locuri de muncă durabile și de înaltă calitate poate ajuta persoanele cu dizabilități să obțină independență financiară și o mai mare incluziune socială. În concluziile aprobate astăzi privind promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități prin ocuparea forței de muncă, adaptări rezonabile și reinserție, Consiliul invită țările UE să ajute persoanele cu dizabilități să (re)intre pe piața muncii.

”În ultimii ani, UE a înregistrat progrese considerabile în ceea ce privește promovarea și protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități, după cum atestă directivele adoptate recent privind cardul european de dizabilități și cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilități. Concluziile de astăzi se bazează pe acest impuls, concentrându-se pe dreptul persoanelor cu dizabilități de a avea acces la locuri de muncă ca o cale către autonomia economică și incluziunea socială”, a subliniat Adam Kosa, ministru de stat maghiar pentru persoane cu dizabilități.

Strategia UE privind persoanele cu dizabilități recunoaște importanța locurilor de muncă de calitate în asigurarea independenței persoanelor cu dizabilități și a menținerii unei calități decente a vieții. În plus, angajatorii beneficiază, de asemenea, de pe urma angajării persoanelor cu dizabilități, deoarece locurile de muncă diverse pot avea un impact pozitiv asupra performanței și productivității angajaților.

Cu toate acestea, în 2021, doar aproximativ jumătate dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani cu dizabilități aveau un loc de muncă, comparativ cu aproape trei sferturi dintre persoanele fără dizabilități, femeile cu dizabilități fiind deosebit de afectate. În plus, atât femeile, cât și bărbații cu dizabilități câștigă în medie mai puțin decât cei fără dizabilități.

Consiliul invită statele membre să promoveze incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități prin:

  • adoptarea de măsuri, inclusiv stabilirea de obiective naționale de ocupare a forței de muncă, pentru a îmbunătăți ratele de ocupare a forței de muncă pentru persoanele cu dizabilități
  • promovarea unei abordări nediscriminatorii în cadrul politicilor care să ia în considerare nevoile individuale
  • consolidarea și promovarea accesului la serviciile sociale și de sprijin
  • promovarea ocupării forței de muncă pe piața deschisă a forței de muncă, inclusiv prin promovarea egalității de tratament și sprijinirea regimurilor de lucru flexibile
  • consolidarea, acolo unde este necesar, a cadrelor naționale privind adaptările rezonabile
  • dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor de reabilitare
  • îmbunătățirea colectării de date și a schimbului de bune practici

De asemenea, Consiliul solicită Comisiei să elaboreze un raport privind progresele înregistrate în punerea în aplicare a Strategiei UE privind persoanele cu dizabilități, precum și să monitorizeze situația ocupării forței de muncă de către persoanele cu dizabilități.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE invită statele membre să abordeze deficitul de forță de muncă și de competențe prin sporirea sprijinului pentru formare și educație

Published

on

© European Union, 2023/Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul UE invită statele membre să abordeze deficitul de forță de muncă prin sporirea sprijinului pentru formare și educație, în special pentru persoanele care sunt în prezent subreprezentate pe piața muncii.

Potrivit unui comunicat al instituției, combaterea deficitului de forță de muncă și de competențe este una dintre provocările-cheie ale timpurilor noastre, cu implicații asupra competitivității Uniunii Europene, creșterii durabile și favorabile incluziunii, capacității de inovare, coeziunii sociale și tranziției ecologice și digitale.

Penuria de forță de muncă și de competențe se accentuează în toate țările UE, ca urmare a schimbărilor demografice, a cererii de noi competențe și a condițiilor de muncă precare din anumite sectoare. Pe de altă parte, multe persoane de vârstă activă din Europa sunt inactive economic sau subocupate. Acesta este cazul în special al femeilor, al lucrătorilor slab calificați, al lucrătorilor în vârstă, al tinerilor, al persoanelor din minoritățile etnice și al persoanelor cu handicap. Consiliul invită țările UE să ajute aceste grupuri subreprezentate să aibă acces la locuri de muncă în domenii deficitare, inclusiv prin:

  • oferirea de oportunități de perfecționare și recalificare în domenii în care există nevoi identificate pe piața forței de muncă;
  • abordarea obstacolelor individuale și structurale în calea participării pe piața muncii;
  • abordarea diferențelor de remunerare între femei și bărbați și combaterea stereotipurilor de gen;
  • promovarea unor condiții de muncă echitabile, decente și stabile;
  • în cooperare cu Comisia, îmbunătățirea previziunilor privind forța de muncă și competențele.

„UE trebuie să abordeze problema deficitului de forță de muncă și de competențe dacă dorim să rămânem în avangarda competitivității, inovării și creșterii durabile. Măsurile propuse în concluziile de astăzi nu numai că vor contribui la soluționarea acestor deficite, ci vor permite și grupurilor subreprezentate să aibă acces pe piața muncii și să își sporească autonomia economică”, a decșarat Márton Nagy, ministrul ungar al economiei. 

La 20 martie 2024, Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune pentru a aborda deficitul de forță de muncă și de competențe și propune să colaboreze cu statele membre și cu partenerii sociali pentru a aborda aceste probleme în lunile și anii următori. Decizia vine în contextul în care, de aproape un deceniu, deficitul de forță de muncă și de competențe a crescut în toate statele membre.

Aceste deficite sunt determinate de schimbările demografice, de cererea de noi competențe legate de evoluțiile tehnologice și de dubla tranziție, de dorința UE de a-și dezvolta în continuare propriile sectoare industriale, de nevoile de apărare și de securitate, precum și de provocările legate de condițiile de muncă în anumite sectoare și locații.

Continue Reading

CONSILIUL UE

UE, mai rezistentă în fața amenințărilor cibernetice. Statele membre adoptă noi legi pentru consolidarea capacităților de securitate cibernetică

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Pentru a consolida solidaritatea și capacitățile Uniunii Europene de a detecta, de a se pregăti și de a răspunde amenințărilor și incidentelor de securitate cibernetică, Consiliul UE a adoptat luni două noi acte legislative care fac parte din „pachetul” legislativ privind securitatea cibernetică, și anume „legea privind solidaritatea cibernetică” și o modificare specifică a legii privind securitatea cibernetică (CSA).

Potrivit comunicatului oficial, noua lege stabilește capacitățile UE pentru a face Europa mai rezistentă în fața amenințărilor cibernetice, consolidând în același timp mecanismele de cooperare. Aceasta instituie, printre altele, un „sistem de alertă privind securitatea cibernetică”, o infrastructură paneuropeană compusă din centre cibernetice naționale și transfrontaliere din întreaga UE.

Acestea sunt entități responsabile cu schimbul de informații și însărcinate cu detectarea amenințărilor cibernetice și cu luarea de măsuri în consecință. Centrele cibernetice vor utiliza tehnologii de ultimă generație, cum ar fi inteligența artificială (IA) și analiza avansată a datelor, pentru a detecta și partaja în timp util avertismente privind amenințările și incidentele cibernetice la nivel transfrontalier. Acestea vor consolida cadrul european existent și, în schimb, autoritățile și entitățile relevante vor putea răspunde mai eficient și mai eficace la incidentele de securitate cibernetică.

Noul regulament prevede, de asemenea, crearea unui mecanism de urgență în materie de securitate cibernetică pentru a spori gradul de pregătire și a consolida capacitățile de răspuns la incidente în UE.

Acesta va sprijini:

  • acțiuni de pregătire, inclusiv testarea vulnerabilităților potențiale ale entităților din sectoarele extrem de critice (sănătate, transporturi, energie etc.), pe baza unor scenarii și metodologii de risc comune
  • o nouă rezervă de securitate cibernetică a UE constând în servicii de răspuns la incidente din sectorul privat, gata să intervină la cererea unui stat membru sau a instituțiilor, organismelor și agențiilor UE, precum și a țărilor terțe asociate, în cazul unui incident de securitate cibernetică semnificativ sau la scară largă
  • asistență tehnică reciprocă

În cele din urmă, noua lege stabilește un mecanism de revizuire a incidentelor pentru a evalua, printre altele, eficacitatea acțiunilor întreprinse în cadrul mecanismului de urgență cibernetică și utilizarea rezervei de securitate cibernetică, precum și contribuția acestui regulament la consolidarea poziției competitive a sectoarelor industriei și serviciilor.

Modificarea specifică a Legii privind securitatea cibernetică din 2019

Această modificare specifică vizează consolidarea rezilienței cibernetice a UE prin facilitarea adoptării viitoare a unor sisteme europene de certificare pentru așa-numitele „servicii de securitate gestionate”. Noua lege recunoaște importanța tot mai mare a serviciilor de securitate gestionate în prevenirea, detectarea, răspunsul și recuperarea în urma incidentelor de securitate cibernetică. Aceste servicii pot consta, de exemplu, în gestionarea incidentelor, teste de penetrare, audituri de securitate și consultanță legată de asistența tehnică.

În așteptarea rezultatelor evaluării CSA, această modificare specifică va permite instituirea unor sisteme europene de certificare pentru aceste servicii de securitate gestionate. Aceasta va contribui la creșterea calității și comparabilității acestora, la promovarea apariției unor furnizori de servicii de securitate cibernetică de încredere și la evitarea fragmentării pieței interne, având în vedere că unele state membre au început deja să adopte sisteme naționale de certificare pentru serviciile de securitate gestionate.

După semnarea lor de către președinții Consiliului și Parlamentului European, ambele acte legislative vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE în următoarele săptămâni și vor intra în vigoare la 20 de zile de la această publicare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL8 minutes ago

UE monitorizează îndeaproape ultimele evoluții din Siria și condamnă atacurile aeriene ale Rusiei asupra zonelor dens populate

NATO40 minutes ago

NATO: Norvegia trimite în Polonia avioane F-35 și sisteme antiaeriene NASAMS pentru protejarea centrului logistic strategic de la Rzeszów

SECURITATE52 minutes ago

Polonia își va reduce cheltuielile pentru apărare din cauza deficitului, dar tot va avea cel mai mare buget al apărării raportat la PIB în rândul țărilor NATO

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Luminița Odobescu participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe NATO. Evoluțiile din Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei, printre principalele teme

U.E.1 hour ago

”Protestele masive din ultimele zile” din Georgia arată că popoul dorește în continuare ”un viitor în UE”, subliniază Berlinul, criticând Guvernul de la Tbilisi că se îndepărtează de acest obiectiv

MAREA BRITANIE2 hours ago

Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale

INTERNAȚIONAL2 hours ago

SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari

ROMÂNIA4 hours ago

“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce un cont de X atribuit ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ14 hours ago

Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ2 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună

ROMÂNIA5 days ago

Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre

Comisari europeni, Mînzatu, ursula von der leyen
COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”

Trending