Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

UE ”crede profund într-o lume și o ordine bazate pe reguli, pe forța legii și nu pe legea forței”, subliniază Charles Michel: În acest moment întunecat, Pactul pentru viitor oferă puțină lumină

Published

on

© European Union, 2024

Uniunea Europeană ”crede profund într-o lume și o ordine bazate pe reguli, pe forța legii și nu pe legea forței, pe forța regulilor care trebuie decise împreună”, a subliniat președintele Consiliului European, Charles Michel, la summitul World Leaders Climate Action din Baku.

Acesta a descris o lume ”pe muchie de cuțit”, caracterizată de ”războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, războiul din Gaza și criza tragică din Orientul Mijlociu, războaiele civile din Sudan”.

Acestea și multe alte conflicte provoacă dezastre umanitare pentru populațiile civile și polarizează societățile noastre din întreaga lume. Imperialismul violent, răzbunarea eternă și pedeapsa colectivă sunt otrăvuri care ne pun pe toți în pericol”, a avertizat oficialul european.

Dincolo de aceste amenințări, cea ”climatică este una existențială pentru rasa umană”, fiind nevoie de ”curaj, solidaritate, ambiție și instinct de supraviețuire” pentru a o soluționa, consideră Charles Michel.

”În fiecare săptămână, undeva în lume, ne confruntăm cu consecințele devastatoare ale schimbărilor climatice. Această amenințare climatică este existențială pentru rasa umană și noi, rasa umană, suntem responsabili pentru acest război împotriva naturii. Și este adevărat că unii poartă această responsabilitate mai mult decât alții, așa-numitele țări dezvoltate. De aceea, acordurile de la Paris trebuie să fie tratatul nostru de pace cu natura. Principiul cooperării trebuie să fie mijlocul de punere în aplicare a acestui acord. Curaj mai degrabă decât amânare, solidaritate mai degrabă decât egoism, ambiție mai degrabă decât renunțare, alegerea instinctului de supraviețuire mai degrabă decât sinucidere colectivă”, a arătat președintele Consiliului European.

El a subliniat angajamentul UE de a sprijini țările în curs de dezvoltare prin parteneriate pentru o tranziție energetică corectă, amintind și de Pactul pentru viitor, care a apărut ”într-un moment întunecat pentru ordinea multilaterală bazată pe reguli”, conform descrierii lui Michel.

”Euro este moneda climei. Euro este moneda finanțării prin obligațiuni ecologice, iar mai mult de o treime din acestea sunt emise în euro. n urmă cu câteva săptămâni, la New York, am învins previziunile sumbre prin încheierea unui acord: Pactul pentru viitor. În acest moment întunecat pentru ordinea multilaterală bazată pe reguli, acest pact oferă puțină lumină. Sper că această COP va fi una a încrederii, a tenacității și a faptelor care se ridică la nivelul declarațiilor. Puteți conta pe Uniunea Europeană”, a conchis Charles Michel.

Adunarea Generală a ONU a aprobat în luna septembrie un plan de acțiune menit să reunească națiunile lumii, din ce în ce mai divizate, pentru a face față provocărilor secolului al XXI-lea, de la schimbările climatice și inteligența artificială la escaladarea conflictelor și creșterea inegalității și sărăciei.

“Pactul pentru viitor” de 42 de pagini îi provoacă pe liderii celor 193 de state membre ale ONU să transforme promisiunile în acțiuni reale care să facă o diferență în viața celor peste 8 miliarde de oameni din lume.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL EUROPEAN

Într-o întâlnire cu Maia Sandu, noul președinte al Consiliului European și-a exprimat sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru drumul european al R. Moldovei

Published

on

© Administrația Prezidențială din Republica Moldova

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întâlnire cu Antonio Costa, noul președinte al Consiliului European care și-a preluat mandatul la 1 decembrie și care și-a exprimat, în cadrul întrevederii, sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru drumul european al Moldovei și a reafirmat angajamentul său de a susține inițiativele care vor aduce beneficii directe cetățenilor moldoveni.

”Pentru perioada imediat următoare, am convenit să începem cât mai repede implementarea programului de creștere economică, susținut de UE, să finalizăm în 2025 negocierile pentru aderarea la Zona unică de plăți, pentru ca moldovenii să nu mai plătească taxe pentru tranzacțiile cu băncile din UE și să eliminăm, în totalitate, taxele de roaming,”, a menționat Maia Sandu, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale din Republica Moldova.

Ea a dat asigurări că țara sa ”va continua să progreseze și să construiască un viitor mai bun pentru cetățenii săi”.

Președinta Maia Sandu a avut mai multe întâlniri cu lideri europeni și evenimente, prilejuite de vizita pe care a efectuat-o la Bruxelles.

În cadrul întrevederii cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, aceasta a mulțumit instituției europene pentru sprijinul oferit Republicii Moldova în drumul său către aderarea la Uniunea Europeană.

De altfel, tema aderării țării la UE a reprezentant elementul central din cadrul discuțiilor dintre Maia Sandu și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, existând speranțe că anul 2025 va veni cu deschiderea primelor capitole de negociere.

Maia Sandu a avut o întrevedere și cu secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Mark Rutte, unde au fost abordate relațiile dintre Republica Moldova și NATO, un parteneriat de 30 de ani, precum și aspecte legate de securitatea regională.

De asemenea, aceasta s-a adresat Consiliului Atlanticului de Nord, marcând o premieră în istoria președinților Republicii Moldova.

Tot la Bruxelles, Maia Sandu a fost onorată cu Premiul European „Richard Coudenhove-Kalergi”, acordat liderilor și personalităților care promovează unitatea europeană, democrația și valorile comune pe continentul nostru.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European, prima întâlnire cu prim-ministrul britanic. Cei doi lideri au discutat despre modalitățile de consolidare a relației dintre Regatul Unit și UE

Published

on

© António Costa / X

Președintele Consiliului European, António Costa și prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer, s-au întâlnit joi la Downing Street și au convenit să consolideze relația dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană. 

Potrivit unui comunicat de presă, António Costa l-a invitat pe prim-ministrul britanic să participe la întâlnirea informală a șefilor de stat sau de guvern din cele 27 de țări membre din 3 februarie. Keir Starmer  a fost încântat să accepte invitația și așteaptă cu interes să discute despre cooperarea strategică consolidată cu UE, în special în domeniul apărării.

„Am avut o primă întâlnire excelentă la Downing Street cu Keir Starmer. Am discutat despre modalitățile de consolidare a relației dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană. Mă bucur foarte mult că premierul a acceptat invitația mea de a ni se alătura la reuniunea informală a liderilor UE din 3 februarie”, a scris António Costa, pe platforma X.

 

În cadrul primei lor întâlniri, cei doi lideri au discutat despre provocările geopolitice actuale. Aceștia și-au reiterat angajamentul ferm de a oferi în continuare sprijin politic, financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic Ucrainei și poporului său atât timp cât va fi necesar și atât de intens cât va fi necesar.

Mai mult, aceștia au abordat situația și ultimele evoluții din Orientul Mijlociu. Referindu-se la Siria, au convenit asupra importanței asigurării unei tranziții pașnice către o stabilitate politică pe termen lung după căderea regimului brutal al lui Assad.

Liderii au reafirmat că Acordul de retragere, inclusiv Cadrul Windsor și Acordul de comerț și cooperare, reprezintă fundamentul relațiilor dintre Regatul Unit și UE și și-au reafirmat angajamentul comun față de punerea în aplicare deplină și fidelă a acestor acorduri.

De asemenea, au privit spre primul summit UE – Regatul Unit, care va avea loc la începutul anului 2025, convenind că acesta va oferi o ocazie importantă de a înregistra noi progrese în domenii-cheie pentru a aduce beneficii tangibile cetățenilor Regatului Unit și ai UE.

Recent, premierul Keir Starmer menționa că Marea Britanie dorește să aibă relații bune cu toți aliații săi, fie că este vorba de UE, fie că este vorba de SUA conduse de Donald Trump.

De altfel, oficialul britanic și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au semnat de curând o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summituri bilaterale.

Obiectivul lui Starmer este mai conturat, și anume acela de a relansa relațiile cu Uniunea Europeană, inclusiv printr-un pact de securitate.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă

Published

on

© European Union, 2024

Noul președinte al Consiliului European, Antonio Costa, organizează primul Summit al liderilor europeni la Bruxelles în data de 19 decembrie. Succesorul lui Charles Michel le-a trimis astăzi șefilor de stat și de guvern invitația oficală. Reuniunea se va concentra asupra situației din Ucraina. De asemenea, liderii statelor membre vor discuta despre poziția UE la nivel global, extinderea proiectului european pentru Balcanii de Vest, dar și despre relația transatlantică. 

„Sunt încântat să vă invit la prima mea reuniune a Consiliului European în calitate de Președinte al Consiliului European, care va avea loc joi, 19 decembrie, precum și la Summitul UE-Balcanii de Vest de miercuri, 18 decembrie, ambele la Bruxelles”, se arată în scrisoarea oficială. 

Costa l-a invitat la Bruxelles și pe președintele Zelnski să participe alături de liderii europeni pentru a discuta cu privire la modul în care Europa poate sprijini cel mai bine Ucraina.

Președintele Consiliului European susține că este important să se discute cu privire la calea de urmat a UE în ceea ce privește prioritățile globale într-un peisaj marcat de tensiuni geopolitice.

Extinderea reprezintă un alt subiect principal de discuție „Cred că extinderea este principala investiție geopolitică pe care o putem face în vecinătatea noastră. În contextul geopolitic actual, Uniunea Europeană își poate consolida cel mai bine rolul pe scena internațională prin crearea unei rețele mai largi și mai profunde de parteneri din întreaga lume, fiind mai conștientă de interesele lor specifice – și explorând potențialul intereselor comune.”

Un alt subiect regăsit pe agenda liderilor se referă la relația transatlantică, „forjată de o istorie comună, bazată pe valori comune și reflectată într-o rețea densă de schimburi economice.”

De asemenea, în scrisoarea trimisă statelor membre, Costa le propoune liderilor europeni să abordeze și problema migrației

Situația din Orientul Mijlociu va fi și ea dezbătută pentru a se stabili cum UE poate contribui cel mai bine la eforturile de dezescaladare.

Nu în ultimul rând, premierul Viktor Orban va încheia reuniunea prin prezentarea rezultatelor obținute de președinția maghiară a Consiliului UE. 


Antonio Costa, succesorul lui Charles Michel în funcția de președinte al Consiliului European, și-a început oficial atribuțiile la 1 decembrie, în ziua în care și a doua Comisie a Ursulei von der Leyen a preluat mandatul. Mandatul lui Costa este de doi ani și jumătate și va depinde de liderii europeni dacă va fi reînnoit la jumătatea anului 2027.

António Costa, ales de liderii UE la sfârșitul lunii iunie, a declarat că va fi „pe deplin angajat în promovarea unității între toate cele 27 de state membre” și că se va concentra „pe punerea pe drumul cel bun a Agendei strategice”, care va oferi orientări Uniunii Europene pentru următorii cinci ani, în trei direcții majore de acțiune: o Europă liberă și democratică, o Europă puternică și sigură, o Europă prosperă și competitivă.

Intrat pentru prima dată în politică în 1982, Costa, în vârstă de 63 de ani a fost deputat, parlamentar, ministru, primar al Lisabonei și, cel mai recent, prim-ministru al Portugaliei timp de opt ani (2015-2024). 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL20 minutes ago

Parlamentarii georgieni îl aleg președinte pe fostul fotbalist Mihail Kavelașvili, aliat al partidului de guvernământ pro-rus Visul Georgian

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a fost suspendat din funcție. UE se așteaptă la o „soluționare rapidă și ordonată” a crizei politice prin care trece partenerul său strategic

U.E.5 hours ago

UE pregătește noi sancțiuni împotriva agenților ruși responsabili de organizarea unor atacuri hibride în Europa

ROMÂNIA5 hours ago

Pași concreți spre eliminarea vizelor: România, în dialog cu SUA și Comisia Europeană

ROMÂNIA5 hours ago

Alte trei aeronave F-16, achiziționate de România, au aterizat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii

FONDURI EUROPENE7 hours ago

România a încasat doar 1,9 mld de euro din fondurile structurale ale UE pentru perioada 2021-2027 dintr-un potențial de 31 mld. de euro. Rata de absorbție este de 6,11%

INTERVIURI24 hours ago

INTERVIU Oana Țoiu avertizează că “nu doar extremismul ne îndepărtează de calea europeană, ci și lipsa reformelor și faptul că oamenii văd risipiți banii lor din taxe. Ne unește ca partide drumul european, dar nu e suficient, partidele trebuie să arate că au înțeles lecția”

EDITORIALE1 day ago

Dan Cărbunaru: NU SUNTEM PREGĂTIȚI

COMUNICATE DE PRESĂ1 day ago

Performanțele Concrete&Design Solutions, premiate în cadrul Galei Star Construct, organizată de FPSC

U.E.1 day ago

Francois Bayrou, politician centrist și vechi aliat al președintelui Macron, devine noul premier al Franței

NATO2 days ago

Mark Rutte, în primul discurs major ca secretar general NATO: Aliații trebuie “să treacă la o mentalitate de război”. Cu peste 3% din PIB pentru apărare am câștigat Războiul Rece

ROMÂNIA2 days ago

“Europa are un viitor, iar solidaritatea europeană există”, afirmă artizanul aderării la României la Schengen, Cătălin Predoiu, după “decizia istorică”

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis, după decizia istorică a aderării depline a României la Schengen: Cei care dau vina pe UE pentru nemulțumirile cetățenilor nu ne vor binele. Când ne gândim la o viață mai bună, ne dorim mai multă Europă

ROMÂNIA2 days ago

România este în Schengen cu drepturi depline! – exclamă Klaus Iohannis: “O decizie așteptată prea mult timp. Poziția strategică a României, poartă între Estul și Vestul Europei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI2 weeks ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ2 weeks ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

Trending