Connect with us

RUSIA

UE demontează dezinformarea rusă cu privire la Georgia: Kremlinul urmărește să creeze o prăpastie între această țară și partenerii ei, UE și NATO

Published

on

© EU vs Disinformation/ Facebook

Uniunea Europeană prezintă câteva dintre principalele narațiuni ale Kremlinului cu privire la războiul ruso-georgian, menite să dezinformeze publicul din Georgia și nu numai pentru a crea o ”prăpastie între această țară și partenerii săi internaționali, precum Uniunea Europeană și NATO”. 

Serviciul European de Acțiune Externă prin intermediul EUvsDisinfo, emblematicul proiect al grupului operativ East StratCom, demontează astfel propaganda rusă cu privire la acest conflict izbucnit la 7 august 2008, dovadă a încălcării dreptului internațional de către Moscova, fapt duplicat în prezent și în Ucraina, țară suverană și independentă care se luptă din februarie cu forțele ruse pentru redobândirea libertății.

Dezinformarea Kremlinului

Care este realitatea de fapt 

Anglo-saxonii au păcălit Georgia și l-au determinat pe Saakașvili să pornească un război cu Rusia. Ca urmare, Georgia a pierdut de jure teritorii pe care le pierduse deja de facto înainte.

Georgia este o țară suverană care a fost atacată de Rusia în 2008. Multe organizații internaționale au condamnat ocuparea Abhaziei și Osetiei de Sud.

Comisia independentă de anchetă a UE privind războiul dintre Rusia și Georgia din 2008 a confirmat că Rusia a provocat Georgia cu mult timp înainte și că ”o mare parte din acțiunile militare rusești au depășit cu mult limitele rezonabile ale apărării”.

La 14 ani de la războiul ruso-georgian, Rusia continuă să își încalce obligațiile internaționale prin consolidarea controlului său, inclusiv militar, în Abhazia și Osetia de Sud.

Agresiunea Georgiei din 2008 și lovitura de stat armată din Ucraina din 2014 au fost organizate de Washington.

Conform dreptului internațional, Abhazia și Osetia de Sud nu fac parte din Georgia, iar Peninsula Crimeea face parte din Rusia din 2014.

 

Narațiunea pro-Kremlin menită să dezinformeze încearcă să nege orice rol al Rusiei în războiul ruso-georgian, dând vina pe Statele Unite pentru războiul care s-a soldat cu ocuparea Abhaziei și Osetiei de Sud de către forțele militare ruse, fapt condamnat de organizații internaționale, dar și instituții europene, printre care Delegația UE în Georgia și Parlamentul European. Rusia ocupă în prezent 20% din teritoriul georgian, continuând să încalce dreptul internațional.

Nu a existat nicio lovitură de stat în Ucraina. Protestele spontane din această țară au reprezentat o reacție organică a unei largi pături societale din Ucraina la brusca retragere a fostului președinte Ianukovici din promisul Acord de Asociere cu UE, din noiembrie 2013.

Niciun organism internațional nu recunoaște așa-numitul referendum din Crimeea. Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție intitulată ”Integritatea teritorială a Ucrainei”, în care este stipulat că referendumul din Crimeea nu a fost valid și în care declară că nu recunoaște anexarea ilegală a acestei peninsule.

Uniunea Europeană nu recunoaște și continuă să condamne cu tărie încălcarea dreptului internațional. Ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei, UE a impus măsuri restrictive împotriva Rusiei.

Georgia este un pion în jocurile politice. Țările mici sunt adesea sacrificate în jocurile politice ale marilor puteri. Occidentul este interesat doar de teritoriul georgian. Occidentul dorește să modifice legislația georgiană după propriul șablon, iar acest lucru se datorează faptului că Occidentul poate schimba și scăpa de guvernul nedorit ori de câte ori dorește. De aceea, în ultima vreme, ei (partenerii occidentali) vorbesc doar despre guvernul de coaliție, un model de guvern care poate fi răsturnat în orice moment. De aceea, Georgia este folosită ca o armă în lupta împotriva Rusiei.

 

O narațiune comună pro-Kremlin privind ”suveranitatea pierdută” care contestă statalitatea georgiană și susține că Georgia este condusă de Occident. Această narațiune este în concordanță cu narațiunea recurentă de dezinformare pro-Kremlin despre Occidentul beligerant care ”încearcă” să încercuiască Rusia.

Georgia nu se află sub controlul niciunui guvern sau organizație străină. Atât UE, cât și SUA respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei.

UE și Georgia se bucură de o relație bună, bazată pe Acordul de asociere UE-Georgia, care include o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA), care a intrat în vigoare în iulie 2016 și care urmărește asocierea politică și integrarea economică. UE este principalul partener comercial al Georgiei, cu o cotă de 27 % din totalul schimburilor comerciale ale acesteia în 2020. În plus, UE este cel mai mare donator al Georgiei și oferă anual peste 120 de milioane de euro sub formă de granturi pentru a sprijini agenda ambițioasă de reforme a Georgiei.

SUA desfășoară un experiment biologic în Georgia, ceea ce reprezintă o amenințare pentru populație. Documente interne arată că laboratorul Lugar din Tbilisi face experimente pe oameni și creează arme biologice. În cazul în care virușii sunt descoperiți sau folosiți în scopuri ilicite, consecințele ar putea fi catastrofale. Cel mai îngrijorător este faptul că încă nu știm câte experimente secrete efectuează Statele Unite în întreaga lume. Cele peste 200 de laboratoare biologice militare americane din întreaga lume au stârnit controverse și dezbateri serioase.

 

 

Această narațiune de dezinformare pro-Kremlin privind laboratoarele biologice americane din întreaga lume face parte din campania de dezinformare purtată de ani de zile de Moscova.

În mod semnificativ, în ciuda afirmațiilor privind ”dovezi” și ”documente”, niciunul dintre acestea nu este prezentat. De fapt, laboratoarele biologice sunt implicate în prevenirea riscurilor de boli complexe și, împreună cu alte proiecte similare, în contracararea bioterorismului.

Laboratorul Lugar este o țintă frecventă a dezinformării rusești. Centrul Richard Lugar pentru cercetare în domeniul sănătății publice este o unitate a Centrului Național pentru Controlul Bolilor și Sănătate Publică (NCDC), care a devenit operațional în august 2013. Este o instituție de prim rang în rețeaua de laboratoare a NCDC și servește drept laborator de referință pentru sistemul de sănătate publică din Georgia.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

RUSIA

Kremlin: Putin a cerut, în discuția cu Trump, oprirea înarmării forțelor ucrainene și furnizării de informații către Kiev pentru un armistițiu complet

Published

on

© Trump White House/ Flickr

Președintele rus Vladimir Putin nu a acceptat o încetare a focului mai largă, de 30 de zile, susținută de Statele Unite și pe care Ucraina a declarat că este pregătită să o accepte, ci o încetare a focului limitată la infrastructura energetică din Ucraina, liderul rus dorind oprirea tuturor livrărilor de arme către Ucraina ca o condiție prealabilă pentru orice acord de încetare completă a focului.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului citat de Reuters și The Guardian, președintele rus a ridicat “puncte semnificative” cu privire la împiedicarea ca un astfel de armistițiu să fie folosit de Ucraina pentru a mobiliza mai mulți soldați și a se reînarma.

Comunicatul Kremlinului subliniază că o prioritate pentru Rusia rămâne “necesitatea de a opri mobilizarea forțată în Ucraina și de a reînarma forțele armate ucrainene”, iar o “condiție-cheie” pentru prevenirea escaladării războiului este “încetarea completă a ajutorului militar străin și a furnizării de informații către Kiev”.

Citiți și Casa Albă: Trump și Putin au convenit că drumul către pace începe cu încetarea focului privind infrastructura energetică și demararea imediată a negocierilor pentru încetarea completă a focului

Într-o declarație publicată după convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin, Casa Albă a declarat că cele două părți au convenit să poarte “negocieri tehnice” privind o încetare a focului maritim și, ulterior, încetarea totală a focului și pacea permanentă.

“Aceste negocieri vor începe imediat în Orientul Mijlociu”, a declarat Casa Albă după o convorbire telefonică a cărei durată a fost de cel puțin 90 de minute.

De asemenea, Trump și Putin “au convenit că un viitor cu o relație bilaterală îmbunătățită între SUA și Rusia are un potențial enorm”, cu “afaceri economice enorme și stabilitate geopolitică”.

Continue Reading

RUSIA

Casa Albă: Trump și Putin au convenit că drumul către pace începe cu încetarea focului privind infrastructura energetică și demararea imediată a negocierilor pentru încetarea completă a focului

Published

on

@ White House/ Flickr

Președintele rus Vladimir Putin a fost de acord parțial cu propunerea președintelui american Donald Trump privind o încetare a focului în Ucraina, Casa Albă confirmând marți în urma convorbirii telefonice dintre cei doi lideri că Moscova a fost de acord cu o încetare a focului limitată în domeniul energiei și al infrastructurii în Ucraina, ca parte a inițiativei conduse de SUA de a pune capăt invaziei ruse din Ucraina.

Într-o declarație publicată după convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin, Casa Albă a declarat că cele două părți au convenit să poarte “negocieri tehnice” privind o încetare a focului maritim și, ulterior, încetarea totală a focului și pacea permanentă.

“Aceste negocieri vor începe imediat în Orientul Mijlociu”, a declarat Casa Albă după o convorbire telefonică a cărei durată a fost de cel puțin 90 de minute.

De asemenea, Trump și Putin “au convenit că un viitor cu o relație bilaterală îmbunătățită între SUA și Rusia are un potențial enorm”, cu “afaceri economice enorme și stabilitate geopolitică”.

Declarația integrală difuzată de Casa Albă, conform The Guardian:

“Astăzi, președintele Trump și președintele Putin au vorbit despre nevoia de pace și de încetare a focului în războiul din Ucraina. Ambii lideri au fost de acord că acest conflict trebuie să se încheie cu o pace durabilă. Ei au subliniat, de asemenea, necesitatea îmbunătățirii relațiilor bilaterale dintre Statele Unite și Rusia. sângele și comoara pe care atât Ucraina, cât și Rusia le-au cheltuit în acest război ar fi mai bine cheltuite pentru nevoile oamenilor lor.

Acest conflict nu ar fi trebuit să înceapă niciodată și ar fi trebuit să fie încheiat cu mult timp în urmă prin eforturi de pace sincere și de bună credință.

Liderii au convenit că drumul către pace va începe cu o încetare a focului în domeniul energiei și al infrastructurii, precum și cu negocieri tehnice privind punerea în aplicare a unei încetări a focului maritim în Marea Neagră, încetarea completă a focului și pacea permanentă. Aceste negocieri vor începe imediat în Orientul Mijlociu.

Liderii au vorbit pe larg despre Orientul Mijlociu ca despre o regiune cu potențial de cooperare pentru prevenirea conflictelor viitoare. Aceștia au discutat în continuare despre necesitatea de a stopa proliferarea armelor strategice și se vor angaja alături de alții pentru a asigura o aplicare cât mai largă.

Cei doi lideri au împărtășit opinia conform căreia Iranul nu ar trebui să fie niciodată în poziția de a distruge Israelul.

Cei doi lideri au convenit că un viitor cu o relație bilaterală îmbunătățită între Statele Unite și Rusia are avantaje uriașe. Aceasta include afaceri economice enorme și stabilitate geopolitică atunci când se va ajunge la pace”.

Declarația difuzată de Kremlin cuprinde argumentele lui Putin și o listă lungă de condiții și cerințe din partea sa.

Partea rusă “a subliniat o serie de puncte semnificative” care necesită o analiză suplimentară, inclusiv cu privire la “controlul efectiv” asupra oricărei încetări a focului de-a lungul liniei de conflict și la cererea Rusiei de a opri mobilizarea ucrainenilor și reînarmarea forțelor sale armate, alături de cererea sa mai largă de a “elimina cauzele profunde ale crizei”.

Declarația a adăugat, de asemenea, “condiția-cheie” a Moscovei de a preveni o nouă escaladare a conflictului în cererea de a “înceta complet” ajutorul militar străin și schimbul de informații pentru Ucraina.

Dar citirea confirmă că Putin a fost de acord cu o încetare a focului de 30 de zile privind infrastructura energetică și spune că liderul rus a emis deja ordinele relevante.

Textul Kremlinului mai spune că Putin a “răspuns constructiv” la propunerea de încetare a focului pe mare, fiind așteptate negocieri suplimentare pe această temă.

În comunicat se mai precizează că Putin l-a informat pe Trump cu privire la planurile privind un schimb ruso-ucrainean de 175 de prizonieri de război de fiecare parte și, “ca gest de bunăvoință”, o nouă eliberare a 23 de militari ucraineni “grav răniți”.


Donald Trump anunțase luni că intenționează să discute marți despre încheierea războiului din Ucraina cu președintele rus Vladimir Putin și că negociatorii au discutat deja despre “împărțirea anumitor bunuri”, referindu-se la vizita emisarului special Steve Witkoff la Moscova de săptămâna trecută

Tot la finele săptămânii trecute, secretarul de stat american Marco Rubio și ministrul rus de externe Serghei Lavrov au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina. De asemenea, consilierul pentru securitate națională al lui Donald Trump, Mike Waltz, a declarat că SUA manifestă ”un optimism precaut” cu privire la reușita unui acord de încetare a focului, deși președintele american Donald Trump a apreciat că discuțiile Washingtonului cu Putin au fost ”foarte bune și productive”.

Între timp, premierul britanic Keir Starmer a cerut sâmbătă ca “armele să tacă în Ucraina” și a declarat că puterile militare europene se vor întâlni joi, la Londra, în timp ce planurile de asigurare a unui acord de pace trec la o “fază operațională”.

Starmer a vorbit într-o conferință de presă în Downing Street, după o reuniune virtuală a “coaliției celor dispuși” pe care liderul britanic a convocat-o și la care au participat liderii instituțiilor Uniunii Europene, cei ai națiunilor europene, inclusiv României, ai NATO, Canadei, Ucrainei, Australiei și Noii Zeelande.

Statele Unite și Ucraina au adoptat marți, la Jeddah, pe malul Mării Roșii, o declarație comună care conciliază tensiunile dintre Washington și Kiev apărute în urma altercației dintre președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski, cu SUA anunțând ridicarea imediată a suspendării schimbului de informații și reluarea asistenței de securitate pentru Ucraina și cu Ucraina acceptând o propunere americană pentru un armistițiu de 30 de zile și pentru pași concreți către restabilirea unei păci durabile, ca urmare a invaziei ruse.

După această declarație, aliații europeni ai Ucrainei și SUA au precizat că mingea este în terenul Rusiei, dar au arătat că se îndoiesc de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Trump anunță că va discuta marți cu Putin despre încheierea războiului Rusia-Ucraina: Vom vorbi despre teritorii și împărțirea anumitor bunuri

Published

on

© Trump White House/ Flickr

Președintele american Donald Trump a declarat că intenționează să discute marți despre încheierea războiului din Ucraina cu președintele rus Vladimir Putin și că negociatorii au discutat deja despre “împărțirea anumitor bunuri”.

“Voi vorbi cu președintele Putin marți. S-a lucrat mult în weekend”, a declarat Trump reporterilor la bordul Air Force One, în timpul unui zbor târziu de întoarcere în zona Washington din Florida.

“Vrem să vedem dacă putem pune capăt acestui război. Poate că putem, poate că nu putem, dar cred că avem o șansă foarte bună”, a spus Trump, citat the The Guardian.

Trump încearcă să câștige sprijinul lui Putin pentru o propunere de încetare a focului de 30 de zile pe care Ucraina a acceptat-o săptămâna trecută, în timp ce ambele părți au continuat schimbul de lovituri aeriene grele în weekend, iar Rusia s-a apropiat de expulzarea forțelor ucrainene din punctul lor de sprijin de câteva luni în regiunea Kursk din vestul Rusiei.

“Vom vorbi despre teritorii. Vom vorbi despre centrale electrice”, a declarat Trump, când a fost întrebat despre concesii. “Cred că avem o mare parte din acestea deja discutate foarte mult de ambele părți, Ucraina și Rusia. Vorbim deja despre asta, împărțirea anumitor bunuri”, a continuat liderul de la Casa Albă.

Comentariile au venit la câteva ore după ce trimisul său special, Steve Witkoff, a declarat că președintele rus “acceptă filosofia” condițiilor de încetare a focului și de pace ale lui Trump.

Witkoff a declarat pentru CNN că discuțiile cu Putin pe parcursul mai multor ore săptămâna trecută au fost “pozitive” și “bazate pe soluții”.

Dar emisarul președintelui Trump a refuzat să confirme atunci când a fost întrebat dacă cererile lui Putin includeau predarea forțelor ucrainene la Kursk, recunoașterea internațională a teritoriului ucrainean confiscat de Rusia ca fiind rusesc, limitarea capacității Ucrainei de a se mobiliza, oprirea ajutorului militar occidental și interzicerea forțelor străine de menținere a păcii.

La finele săptămânii trecute, secretarul de stat american Marco Rubio și ministrul rus de externe Serghei Lavrov au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina. De asemenea, consilierul pentru securitate națională al lui Donald Trump, Mike Waltz, a declarat că SUA manifestă ”un optimism precaut” cu privire la reușita unui acord de încetare a focului, deși președintele american Donald Trump a apreciat că discuțiile Washingtonului cu Putin au fost ”foarte bune și productive”.

Între timp, premierul britanic Keir Starmer a cerut sâmbătă ca “armele să tacă în Ucraina” și a declarat că puterile militare europene se vor întâlni joi, la Londra, în timp ce planurile de asigurare a unui acord de pace trec la o “fază operațională”.

Starmer a vorbit într-o conferință de presă în Downing Street, după o reuniune virtuală a “coaliției celor dispuși” pe care liderul britanic a convocat-o și la care au participat liderii instituțiilor Uniunii Europene, cei ai națiunilor europene, inclusiv României, ai NATO, Canadei, Ucrainei, Australiei și Noii Zeelande.

Statele Unite și Ucraina au adoptat marți, la Jeddah, pe malul Mării Roșii, o declarație comună care conciliază tensiunile dintre Washington și Kiev apărute în urma altercației dintre președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski, cu SUA anunțând ridicarea imediată a suspendării schimbului de informații și reluarea asistenței de securitate pentru Ucraina și cu Ucraina acceptând o propunere americană pentru un armistițiu de 30 de zile și pentru pași concreți către restabilirea unei păci durabile, ca urmare a invaziei ruse.

După această declarație, aliații europeni ai Ucrainei și SUA au precizat că mingea este în terenul Rusiei, dar au arătat că se îndoiesc de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA17 minutes ago

România și Bulgaria își consolidează cooperarea în Schengen pentru a garanta mobilitatea ”în siguranță” a cetățenilor 

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI21 minutes ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene explicații privind adoptarea unei strategii a UE pentru fuziunea nucleară

ROMÂNIA24 minutes ago

ICI București, prezent la Cybersecurity Forum pentru a promova securitatea cibernetică și dezvoltarea de soluții pentru protejarea infrastructurii critice și a datelor

INTERNAȚIONAL53 minutes ago

Premierul Canadei anunță un acord cu Australia pentru întărirea securității în Arctica: Prioritățile SUA, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe

ROMÂNIA1 hour ago

MIPE și Camera de Comerț și Industrie Franceză în România vor organiza grupuri de lucru tematice pentru accelerarea absorbției fondurilor europene

ROMÂNIA1 hour ago

Bolojan și Ciolacu s-au pus de acord privind poziția României la Consiliul European axat pe competitivitate, simplificare, apărare și Ucraina

U.E.2 hours ago

De la Berlin, Macron salută “votul istoric” al Bundestagului privind investițiile în apărare: “O veste bună pentru Germania și o veste bună pentru Europa”

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Gabriela Firea a organizat în Parlamentul European o dezbatere privind egalitatea de gen la nivelul UE: Nu vrem să lăsăm generațiilor viitoare un sistem injust

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Macron, Scholz și Starmer salută “progresul lui Trump către o încetare a focului”, dar cer ca Ucraina să fie la masa discuțiilor: Ucraina poate conta pe Europa. Nu vom dezamăgi Kievul

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 hours ago

”România, pe drumul cel bun către OCDE. Obiectivul aderării în 2026 poate fi atins”, subliniază secretarul de stat Luca Niculescu

INTERNAȚIONAL2 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE4 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL5 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending