U.E.
UE dorește să se implice mai mult în construirea statului palestinian. Borrell propune un cadru de colaborare imediată cu SUA și cu statele arabe pentru o pace durabilă între israelieni și palestinieni
Published
3 weeks agoon

În urma Consiliului Afaceri Externe de luni, Înaltul Reprezentant Josep Borrell s-a adresat presei pe tema necesității urgente de a găsi o soluție post-conflict în criza israeliano-palestiniană. Înaltul Reprezentant a subliniat eșecul moral și politic al comunității internaționale în găsirea unei soluții la conflictul în curs de desfășurare, evidențiind costul uman devastator suferit atât de comunitățile israeliene, cât și de cele palestiniene.
„Această criză dramatică, cu un cost uman ridicat atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni, relevă eșecul politic și moral al comunității internaționale, care nu reușește să găsească o soluție la acest conflict”, a declarat Borrell. El a îndemnat comunitatea globală să înțeleagă gravitatea situației și a subliniat că este imperios să se caute o soluție bazată pe înființarea a două state.
Șeful diplomației UE a afirmat că accentul nu ar trebui să fie pus doar pe reconstrucția Fâșiei Gaza, așa cum s-a făcut de multiple ori până acum, ci pe construirea unui stat palestinian viabil. Pentru a aborda „ziua de apoi”, Borrell a propus un cadru care implică o colaborare imediată cu Statele Unite și cu statele arabe pentru a lucra la o pace durabilă.
Borrell a subliniat trei „nu-uri” și trei „da-uri” ca principii cheie pentru a merge mai departe. Printre „nu-uri” se numără respingerea strămutării forțate a palestinienilor din Gaza, împiedicarea reducerii sau reocupării teritoriului din Gaza de către Israel și sublinierea faptului că problema Fâșiei Gaza nu poate fi separată de problema palestiniană în sens larg.
În ceea ce privește partea pozitivă, Borrell a pledat pentru revenirea unei autorități palestiniene în Gaza, cu termeni de referință și legitimitate definiți de Consiliul de Securitate al ONU. De asemenea, el a solicitat o implicare și un sprijin sporit din partea țărilor arabe, nu doar financiar, ci și politic, în crearea statului palestinian. În plus, a subliniat necesitatea unui angajament mai mare din partea Uniunii Europene în regiune și în construirea statului palestinian.
Borrell a recunoscut reticența statelor arabe de a se concentra pe „ziua de apoi” în contextul crizei actuale, dar a subliniat că angajamentul lor ferm este indispensabil pentru o soluție durabilă. Pentru a contribui la dinamica politică, Borrell și-a anunțat viitoarea sa vizită în Israel, Palestina, Bahrain, Arabia Saudită, Qatar și Iordania.
Înaltul Reprezentant a concluzionat avertizând asupra perpetuării unui ciclu de violență în cazul în care nu se găsește o soluție, subliniind rolul crucial al cooperării și al angajamentului internațional pentru a aduce o pace durabilă în regiune.
Abordarea propusă de șeful diplomației europene este o reflecție a celei propuse de SUA, care susțin unificarea Fâșiei Gaza cu Cisiordania sub Autoritatea Palestiniană și soluția cu două state drept „elemente-cheie ale unei păci și securități durabile” în Orientul Mijlociu.
Totodată, oficialii americani au sugerat că Autoritatea Palestiniană ar trebui să guverneze Gaza după război, ceea ce președintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat că ar fi posibil doar în cadrul unei soluții politice care să returneze teritoriile capturate de Israel în războiul arabo-israelian din 1967.
Netanyahu a declarat sâmbătă că Israelul va păstra „controlul asupra securității pe ansamblu” în Gaza, „inclusiv capacitatea de a pătrunde ori de câte ori dorim pentru a elimina teroriștii care ar putea apărea din nou”. Anterior, acesta a declarat că Israelul nu intenționează să ocupe sau să guverneze Gaza, dar că enclava trebuie „demilitarizată, deradicalizată și reconstruită”.
„Vă voi spune ce nu va exista. Nu va exista Hamas”, a spus el. „De asemenea, nu va exista o autoritate civilă care își educă copiii să urască Israelul, să ucidă israelieni, să elimine statul Israel. Nu poate exista o autoritate care să plătească familiilor criminalilor [sume] în funcție de numărul celor pe care i-au ucis.”
„Nu poate exista o autoritate al cărei lider încă nu a condamnat teribilul masacru 30 de zile mai târziu”, a continuat el, referindu-se la președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. „Nu se poate așa ceva”.
Comentariile din ultimele zile ale lui Netanyahu privind un control militar „pe termen nelimitat” al Fâșiei Gaza după război au stârnit îngrijorare la Washington, americanii temându-se că o nouă ocupație ar putea destabiliza Orientul Mijlociu.
Israelul a ocupat anterior Gaza din 1967 până în 2005 și a impus ulterior restricții severe asupra teritoriului prin frontierele sale, ceea ce a determinat ONU și o serie de organizații pentru drepturile omului să considere Israelul drept putere ocupantă a enclavei palestiniene din cauza blocadei pe care o aplică teritoriului.
Într-o conversație purtată vineri cu sultanul Omanului, președintele Joe Biden a subliniat importanța unui guvern și a unui stat palestinian independent, subliniind că acest rezultat este o parte esențială a strategiei administrației pentru Orientul Mijlociu, informează Casa Albă.
Netanyahu nu a indicat o propunere pentru un nou guvern postbelic în Gaza, lăsând să se înțeleagă că controlul israelian asupra teritoriului este o linie roșie în relațiile americano-israeliene.
Armata israeliană se află în plină invazie terestră în nordul Fâșiei Gaza, pe fondul războiului cu Hamas, și a înconjurat orașul Gaza, cea mai mare așezare.
Războiul a ucis aproximativ 11.000 de palestinieni, inclusiv peste 4.000 de copii, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă
COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie
Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut
Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice
Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție
Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național
COMISIA EUROPEANA
Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”
Published
2 days agoon
November 30, 2023
Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au făcut joi un apel la “pornirea apărării europene și la “o apărare europeană” care să reflecte nivelul de ambiție al “Uniunii noastre geopolitice”.
Cei doi lideri instituționali s-au adresat reuniunii anuale a Agenției Europene de Apărare.
“Liderii vor să le transmită clar cetățenilor lor că vom fi alături de ei pentru a le asigura siguranța și securitatea. Avem nevoie de o adevărată apărare europeană pentru mai multă securitate. Trebuie să construim un triunghi virtuos – de obiective comune și capacități operaționale îmbunătățite”, a spus Charles Michel, într-un discurs.
Șeful Consiliului European consideră că a sosit momentul să creăm o adevărată uniune a apărării, însoțită de o “veritabilă piață unică a apărării”.
Această piață unică a apărării ar trebui să se concentreze asupra a două obiective în viitor, și anume sprijinul militar pentru Ucraina și clădirea apărării europene.
În ceea ce o privește, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei, a indicat în discursul ei că pentru pregătirea industrială în domeniul apărării este necesar “un reflex european mai puternic”, de la planificare la achiziții.
“Strategia industrială europeană în domeniul apărării va sprijini acest reflex pe patru direcții”, a spus ea, enumerându-le: concentrare strategică, reguli mai bune, dublă utilizare și finanțare.
CONSILIUL UE
Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului
Published
2 days agoon
November 30, 2023
Uniunea Europeană a făcut un pas important în direcția protejării jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului împotriva plângerilor nefondate sau a procedurilor judiciare abuzive, după ce președinția spaniolă a Consiliului și Parlamentul European au ajuns la un acord politic cu privire la o directivă care să protejeze aceste persoane de procesele strategice împotriva participării publice (SLAPP).
Utilizarea acestor procese pentru a reduce la tăcere persoanele care se exprimă în legătură cu probleme de interes public este un fenomen în creștere. Directiva va institui garanții procedurale împotriva unor astfel de acțiuni în materie civilă cu implicații transfrontaliere, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
“Democrațiile noastre sunt în pericol atunci când cei bogați și puternici pot reduce la tăcere criticii în instanță doar pentru că vorbesc despre chestiuni de interes public. Prin această nouă lege, UE îi apără pe jurnaliști și pe apărătorii drepturilor omului împotriva proceselor nefondate și abuzive”, a declarat Félix Bolaños, ministrul spaniol al justiției
Persoanele vizate de cazurile SLAPP vor beneficia de o serie de garanții și protecții procedurale. Aceștia pot solicita instanței să:
– Să respingă o cerere în fază incipientă. În cazul în care o cerere este considerată vădit nefondată, un judecător poate decide să respingă cererea în cea mai timpurie etapă posibilă a procedurii. Instanța ar trebui să accelereze astfel de cereri din partea pârâților;
– Să ceară o garanție financiară de la persoana sau societatea care a introdus cererea. O instanță poate decide să solicite ca reclamantul, adică persoana sau societatea care a inițiat o acțiune SLAPP, să depună o garanție financiară pentru cheltuielile de judecată.
– Să solicite alte tipuri de căi de atac. O instanță poate decide, de exemplu, că reclamantul trebuie să suporte costurile procedurii, inclusiv costurile de reprezentare juridică a victimei SLAPP. Un judecător poate decide, de asemenea, că partea care a inițiat cazul SLAPP ar putea fi supusă unei sancțiuni sau altor măsuri la fel de eficiente
Cazuri SLAPP transfrontaliere
Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord cu privire la modul de definire a caracterului transfrontalier al unui caz SLAPP. Se va considera că o chestiune are implicații transfrontaliere, cu excepția cazului în care ambele părți sunt domiciliate în același stat membru ca și instanța sesizată și toate celelalte elemente relevante pentru situație se află în acel stat membru.
Hotărâri judecătorești din țări terțe
În cazul în care o persoană care locuiește în UE este vizată de un caz SLAPP într-o țară terță, statele membre ale UE trebuie să refuze recunoașterea și executarea acestei hotărâri dintr-o țară terță dacă aceasta ar fi considerată vădit nefondată sau abuzivă în statul membru în cauză.
Măsuri în sprijinul victimelor SLAPP
Pentru a sprijini în continuare victimele SLAPP, statele membre vor trebui să furnizeze, într-un singur loc, informații privind garanțiile procedurale și căile de atac.
Pentru a înțelege mai bine amploarea fenomenului, statele membre vor colecta, de asemenea, date specifice disponibile privind cazurile SLAPP de la instanțe.
Acordul va trebui să fie aprobat de reprezentanții statelor membre în cadrul Consiliului (Coreper). Dacă va fi aprobat, textul va trebui apoi să fie adoptat în mod oficial atât de Consiliu, cât și de Parlamentul European.
COMISIA EUROPEANA
Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit
Published
2 days agoon
November 30, 2023
Downing Street a negat că Brexitul este în pericol, în pofida sugestiilor preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform cărora următoarea generaţie ar putea pune Regatul Unit pe calea readerării la Uniunea Europeană, relatează DPA, potrivit Agerpres.
În cadrul unui eveniment găzduit Politico Europe la Bruxelles, von der Leyen a spus că ”direcţia călătoriei” este clară şi a sugerat că generaţia mai tânără va putea ”repara” greşeala reprezentată de ieşirea Regatului Unit din UE.
Întrebată dacă premierul Rishi Sunak este de acord cu această afirmaţie, purtătoarea de cuvânt a Downing Street 10 a răspuns: ”Nu. Graţie libertăţilor noastre legate de Brexit luăm în calcul, chiar acum, cum să ne consolidăm sistemul privind migraţia”.
”Graţie libertăţilor noastre legate de Brexit le garantăm pacienţilor în Regatul Unit că pot avea acces la medicamente mai rapid, că există o mai mare bunăstare a animalelor. Ne concentrăm foarte mult pe asta”, a adăugat reprezentanta executivului de la Londra.
Întrebată dacă Brexitul este în pericol, ea a răspuns negativ.
Desemnarea fostului premier David Cameron în funcţia de ministru de externe al Regatului Unit şi apelul acestuia ca ţara sa să fie ”un prieten, un vecin şi cel mai bun partener posibil” al Uniunii Europene au cauzat îngrijorări în rândul susţinătorilor Brexitului.
Şeful diplomaţiei britanice a avut miercuri, la Bruxelles, o întrevedere cu Maros Sefcovic, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, care se ocupă de chestiunile privind Brexitul la nivelul executivului european.
“Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună la chestiunile care ne interesează pe amândoi, inclusiv sprijinul pentru Ucraina, Acordul de retragere și maximizarea oportunităților oferite de Acordul de comerț și cooperare”, a scris Cameron, pe platforma X (ex-Twitter).
Good to speak with @MarosSefcovic in Brussels.
I look forward to working together on the issues that matter to us both, including support for Ukraine, the Withdrawal Agreement and maximising the opportunities of the Trade and Cooperation Agreement. pic.twitter.com/c5bGNJk2xU
— David Cameron (@David_Cameron) November 29, 2023
Concrete & Design Solutions

Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă

COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE
Trending
- U.E.1 week ago
Lovitură de teatru în Olanda: Partidul anti-imigrație de extremă dreapta obține primul loc la alegerile parlamentare (exit-poll)
- PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago
Cu o majoritate firavă, Parlamentul European solicită liderilor statelor UE să convoace o convenție pentru revizuirea tratatelor
- ENERGIE1 week ago
Grupul elen PPC, care a preluat activele Enel din România, plănuiește investiții pe termen lung în energie regenerabilă, consolidarea și modernizarea rețelei de distribuție și digitalizarea activităților (P)
- U.E.1 week ago
Guvernul olandez în exercițiu, îngrijorat că Geert Wilders ar putea înceta sprijinul pentru Ucraina. Politico Europe titrează că “Wilders este cel mai mare coșmar al UE”
- ROMÂNIA1 week ago
Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat