Miniștrii de Externe din țările UE și omologii lor din țările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina) au decis luni, la Bruxelles, organizarea unui nou summit al Parteneriatului Estic pe 24 noiembrie, tot la Bruxelles, în care atât UE, cât și partenerii estici vor pleda pentru o cooperare și mai strânsă.
”Ne-am reafirmat angajamentul puternic pentru o cooperare mai strânsă. Summit-ul nostru din noiembrie se va concentra pe acest lucru”, a transmis șefa diplomației europene, Federica Mogherini, conform unui comunicat al Consiliului UE remis CaleaEuropeana.ro.
Ultimul summit al Parteneriatul Estic a avut loc la Riga în anul 2015, atunci când țările UE a reconfirmat importanța strategică a acestui parteneriat, însă provocările apărute ulterior – în special Brexit – au influențat o diminuare a intensităților în relația dintre Uniunea Europeană și țările partenere din est. Reuniunea din noiembrie, a 5-a din istoria acestei inițiative de cooperare, va fi desfășurată sub președinția estonă a Uniunii Europene.
Cele patru priorități – economie, guvernanță, conectivitate și societate – convenite la Riga se vor afla pe masa discuții și la următorul summit.
La reuniunea de luni de la Bruxelles, România a fost reprezentată de secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euro-atlantic, George Ciamba.
În cadrul intervenției sale, oficialul român a subliniat în intervenţia sa importanţa consolidării Parteneriatului Estic în contextul regional marcat de multiple provocări, acesta reprezentând cadrul prioritar prin care UE şi statele partenere pot contribui la asigurarea stabilităţii, securităţii şi prosperităţii în regiune, inclusiv prin consolidarea rezilienţei partenerilor şi sprijinul în gestionarea ameninţărilor hibride şi a comunicării strategice, informează un comunicat MAE.
Totodată, Ciamba a menţionat că Parteneriatul Estic reprezintă una din politicile de succes ale UE şi a enumerat principalele rezultate deja obţinute în acest context: implementarea Acordurilor de Asociere şi a Acordurilor de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre statele partenere şi UE, precum şi liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, încheie sursa citată.
Parteneriatul Estic, o inițiativă polono-suedeză a fost lansat în anul 2009, a fost considerat pentru o bună perioadă un instrument de succes al politicii europene de vecinătate. Eșecul major al summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, atunci când Ucraina condusă de Viktor Ianukovici a decis să nu semneze Acordul de Asociere cu UE și criza de securitate și de instabilitate din regiune ce au decurs de la acel moment, a pus acest instrument de succes într-un con de umbră.
Cu toate acestea, în baza Acordurilor de Asociere și a înțelegerilor cu UE, trei țări ale Parteneriatului Estic – Georgia, R. Moldova și Ucraina – beneficiază de liberalizarea regimului de vize în raport cu UE, dar și de asistență macro-financiară.
.