Connect with us

SĂNĂTATE

UE își consolidează securitatea sanitară. A fost adoptat un Acord provizoriu privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate

Published

on

© European Union, 2014

Negociatorii Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns ieri, 23 iunie, la o poziție comună cu privire la proiectul de regulament privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate. Acest text consolidează pregătirea, supravegherea, evaluarea riscurilor și alerta timpurie, precum și răspunsurile din partea UE și a statelor membre în caz de amenințări transfrontaliere pentru sănătate, potrivit comunicatului oficial. 

Noua legislație privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății prevede o serie de măsuri de consolidare a cadrului de pregătire pentru situații de criză, inclusiv stabilirea unui plan al UE de combatere a crizelor sanitare și a pandemiilor și a unor planuri naționale elaborate de statele membre. Planul Uniunii va include dispoziții privind schimbul de informații între nivelul UE și cel național, alerta timpurie și gestionarea riscurilor. Planurile statelor membre vor conține informații similare, iar la elaborarea acestora, statele membre vor colabora între ele și cu Comisia pentru a asigura coerența planurilor lor cu planul Uniunii. Astfel, va fi instituit un cadru coerent și comun pentru pregătirea și răspunsul în situații de criză.

Comisia  Europeană salută acordul politic la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul. 

Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a declarat: “Prin acordul de astăzi, dispunem de un cadru solid al UE în materie de securitate sanitară, care ne va permite să detectăm, să ne pregătim și să răspundem mult mai bine la viitoarele pandemii sau alte amenințări grave la adresa sănătății. Având în vedere că toate propunerile Uniunii Europene a Sănătății sunt acum pe masă, solicităm instituțiilor să colaboreze pentru adoptarea lor rapidă.”

Comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, a declarat: “Astăzi ne realizăm viziunea noastră politică pentru o Uniune Europeană a Sănătății puternică. În ultimii doi ani, am consolidat agențiile UE și am înființat o nouă Autoritate europeană pentru situații de urgență și pregătire în domeniul sănătății, HERA, iar astăzi adăugăm cel mai important pilon al securității sanitare. Începând de acum, avem, de asemenea, un cadru de cooperare mai puternic pentru a preveni, pregăti și răspunde la amenințările transfrontaliere la adresa sănătății. COVID-19 este încă printre noi și vedem amenințări sanitare emergente, cum ar fi variola maimuței, împotriva cărora Uniunea noastră în domeniul sănătății este astăzi mai necesară ca niciodată.”

Totodată, textul prevede că Executivul European poate recunoaște o urgență de sănătate publică la nivelul UE, declanșând astfel mecanisme de monitorizare a penuriei de medicamente sau de activare a sprijinului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Comitetul pentru securitate sanitară

În ceea ce privește Comitetul pentru securitate sanitară (CSS), negociatorii din partea Consiliului și a Parlamentului European au convenit că CSS ar trebui să joace un rol în coordonarea acțiunilor Comisiei și ale statelor membre pentru punerea în aplicare a Regulamentului privind amenințările transfrontaliere pentru sănătate.

Aceștia au decis, de asemenea, că respectivul comitet poate adopta avize și orientări privind măsurile de răspuns pentru prevenirea și controlul unei amenințări sanitare. În cazul în care Comitetul pentru securitate sanitară supune procedurii de vot adoptarea orientărilor sale, votul va fi decis cu o majoritate de două treimi.

Consiliul și Parlamentul European au convenit, de asemenea, asupra următoarelor:

  • Comisia va facilita simulări de criză pentru a asigura funcționarea planului UE de pregătire și răspuns și va actualiza planul, după caz;
    pe baza contribuțiilor din partea statelor membre, Comisia va elabora rapoarte cu privire la planurile acestora în materie de răspuns la crizele sanitare. Recomandările din cadrul rapoartelor vor face obiectul unei prezentări generale, care va fi făcută publică;
  • Comisia și statele membre se vor putea angaja proceduri comune de achiziții publice pentru achiziționarea de contramăsuri medicale. Decizia statelor membre de a participa la astfel de achiziții va fi luată pe baza informațiilor furnizate în prealabil și în condițiile convenite cu Comisia.

Acest proiect de regulament face parte dintr-un pachet mai amplu de propuneri privind uniunea europeană a sănătății. Pachetul, prezentat de Comisia Europeană la 11 noiembrie 2020, constă în trei propuneri: pe lângă regulamentul privind amenințările transfrontaliere pentru sănătate, acesta include și un mandat consolidat pentru Agenția Europeană pentru Medicamente, precum și pentru Centrul de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). A fost deja încheiată revizuirea atât a mandatului EMA, cât și a mandatului ECDC. Acest pachet a fost completat prin crearea, în septembrie 2021, a noii Autorități pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA), a cărei misiune este de a asigura aprovizionarea cu contramăsuri medicale înainte și în timpul unei crize sanitare.

La nivelul Consiliului, acordul politic provizoriu la care s-a ajuns astăzi va fi mai întâi înaintat spre aprobare Comitetului Reprezentanților Permanenți. Ulterior, va fi lansată o procedură formală de adoptare.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

ROMÂNIA

Ziua Ambulanței din România. Nicolae Ciucă: Guvernul pregătește accesarea fondurilor europene destinate sănătății

Published

on

© Guvernul României

Cu prilejul Zilei Ambulanței din România, premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că actualul Guvern pregătește accesarea fondurilor europene destinate domeniului sănătății.

„Perioada de pandemie a pus o presiune suplimentară asupra profesioniștilor din asistența medicală de urgență prespitalicească, care și-au făcut datoria cu aceeași responsabilitate. Misiunea de a salva vieți este o luptă continuă, adeseori nedreaptă, cu timpul și resursele. Acțiunile și demersurile guvernamentale în domeniul sănătății urmăresc să asigure tuturor cetățenilor servicii medicale de cât mai bună calitate, să crească capacitatea sistemului, să pregătească proiecte pentru spitale noi sau renovate, dotate cu echipamente performante”, a transmis prim-ministrul.

De asemenea, acesta transmite ca se vor integra resursele bugetului național cu cele europene: „Așa cum ne-am angajat prin Programul de Guvernare, vom majora de la an la an finanțarea publică a sectorului de sănătate cu cel puțin 0,5% din PIB, pentru a ne apropia de media europeană. Înseamnă o îmbunătățire constantă, având în vedere că PIB-ul României este în continuă creștere.”

„În același timp, pregătim accesarea fondurilor europene destinate domeniului sănătății. Cele aproape 2,5 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență și cele 4 miliarde prin Programul Operațional Sănătate sunt bani pentru un sistem de sănătate modern, digitalizat și transparent. Un sistem care oferă cetățenilor posibilitatea alegerii informate a serviciilor medicale de calitate, dar și oportunități de dezvoltare și motivare a cadrelor medicale”, a mai adăugat șeful Executivului.

Continue Reading

SĂNĂTATE

Ministerul Sănătății anunță 80 de mil. de euro din PNRR disponibili pentru reabilitarea a 30 de ambulatorii 

Published

on

© Ministerul Sănătății - România/ Facebook

Ministerul Sănătății a lansat în consultare publică astăzi, 25 iulie, Ghidul solicitantului pentru selectarea a cel puțin 30 de Unități de asistență medicală ambulatorie. Cel puțin 30 de ambulatorii/unități medicale publice sau structuri publice care furnizează asistență medicală ambulatorie vor putea fi reabilitate, modernizate, extinse și dotate cu echipamente medicale, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se arată în comunicatul oficial. 

Cele mai multe dintre ambulatorii (cel puțin un număr de 20), vor fi situate în regiuni sau municipalități mai puțin dezvoltate în care PIB/capita este mai mic decât 75% din media UE -27 (în conformitate cu definiția UE).

Pentru investiția în ambulatoriile de specilitate sunt alocate 80.200.000 de euro.

Valoarea minimă nerambursabilă a finanțării alocată per proiect este de 500.000 euro fără TVA, iar valoarea maximă nerambursabilă a finanțării alocată per proiect este de 2,673 mil. euro fără TVA.

Data lansării apelului de proiecte este 30 septembrie 2022. 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană reia achiziția comună de medicamente pentru tratarea COVID-19. A fost semnat un nou contract pentru Remdesivir

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Comisia Europeană, prin Autoritatea sa pentru Pregătirea și Răspunsul în Domeniul Sanitar (HERA), a semnat un nou contract-cadru de achiziție comună cu compania farmaceutică Gilead pentru furnizarea de Veklury® (remdesivir), un tratament antiviral cunoscut și folosit până acum pentru pacienții cu COVID-19, se arată în comunicatul oficial al Executivului. 

Acesta este cel de-al doilea contract-cadru pentru acest tratament, primul contract fiind încheiat în aprilie 2022. De asemenea, 22 de state membre și țări din UE participă la achiziția comună a UE, în cadrul căreia pot achiziționa până la 2.250.000 de fiole.

„Încă de la începutul pandemiei, Comisia Europeană a depus eforturi neobosite pentru a facilita accesul pacienților europeni la echipamente medicale și tratamente. Acesta este un angajament pe care ni l-am asumat în cadrul Strategiei terapeutice a UE și pe care îl respectăm acum prin intermediul unui al doilea contract, pentru a ne asigura că tratamentele antivirale sunt disponibile pentru pacienții care au nevoie de ele. COVID-19 este încă alături de noi și vom continua să ne asigurăm că, pe lângă vaccinuri, avem la dispoziție și medicația necesară pentru a-i trata pe cei care au nevoie. Protejarea sănătății publice a cetățenilor noștri va fi întotdeauna prioritatea Uniunii Europene a Sănătății”, a transmis comisarul european pentru sănătate. 

În UE, Remdesivir poate fi utilizat pentru tratamentul COVID-19 la pacienții adulți și adolescenți cu pneumonie care necesită oxigen suplimentar, precum și pentru adulții care nu necesită oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut de evoluție către o formă severă de COVID-19.

Acordul comun de achiziții publice al UE oferă celor 36 de țări participante posibilitatea de a achiziționa în comun contramăsuri medicale, ca alternativă sau completare la achizițiile la nivel național. Anterior, au fost încheiate contracte-cadru pentru medicamente împotriva COVID-19 cu Hoffmann-La Roche și GlaxoSmithKline Ltd. pentru achiziționarea de anticorpi monoclonali.

HERA continuă să colaboreze îndeaproape cu țările participante pentru a identifica și a pune în aplicare prioritățile pentru achizițiile comune. 

Continue Reading

Facebook

U.E.49 mins ago

UE alocă 246 milioane de euro pentru furnizarea de servicii esențiale refugiaților palestinieni

RUSIA2 hours ago

Estonia, Finlanda și Letonia fac front comun și solicită UE să-și închidă granițele pentru turiștii ruși

Daniel Buda3 hours ago

Comisia Europeană răspunde la interpelarea eurodeputatului Daniel Buda cu privire la scumpirea utilajelor agricole: Luăm măsuri pentru a ajuta industriile europene să atenueze impactul războiului

euro bani moneda
COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană aprobă României o schemă de ajutor de stat în valoare de 358 mil. de euro pentru sprijinirea întreprinderilor afectate de pandemie 

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană și Moderna au ajuns la un acord pentru a răspunde mai bine necesităților statelor membre în materie de vaccinuri anti-COVID-19 pentru sezonul rece

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Politica antitrust: Comisia Europeană solicită feedback cu privire la efectele exceptării de care beneficiază consorțiile de transport maritim de linie

ROMÂNIA4 hours ago

Eurostat: România, pe primul loc în UE în ceea ce privește ponderea cheltuielilor pentru protecție împotriva incendiilor. În 2020, țara noastră a alocat 690 de milioane de euro pentru aceste servicii

ROMÂNIA5 hours ago

INS: Deficitul balanței comerciale a urcat la 15 miliarde de euro în primele șase luni, fiind mai mare cu aproape 5 miliarde de euro față de aceeași perioadă a anului trecut

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Zelenski, recunoscător SUA pentru ajutorul militar: Fiecare dolar primit reprezintă un pas spre înfrângerea adversarului

U.E.6 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz, sub lupa anchetatorilor în cadrul unei anchete privind un uriaș scandal fiscal

INTERNAȚIONAL5 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA6 days ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA6 days ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

NATO2 weeks ago

Polonia a semnat contracte de achiziții de arme din Coreea de Sud: Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina invadată de Rusia

Team2Share

Trending