Connect with us

SĂNĂTATE

UE își consolidează securitatea sanitară. A fost adoptat un Acord provizoriu privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate

Published

on

© European Union, 2014

Negociatorii Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns ieri, 23 iunie, la o poziție comună cu privire la proiectul de regulament privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate. Acest text consolidează pregătirea, supravegherea, evaluarea riscurilor și alerta timpurie, precum și răspunsurile din partea UE și a statelor membre în caz de amenințări transfrontaliere pentru sănătate, potrivit comunicatului oficial. 

Noua legislație privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății prevede o serie de măsuri de consolidare a cadrului de pregătire pentru situații de criză, inclusiv stabilirea unui plan al UE de combatere a crizelor sanitare și a pandemiilor și a unor planuri naționale elaborate de statele membre. Planul Uniunii va include dispoziții privind schimbul de informații între nivelul UE și cel național, alerta timpurie și gestionarea riscurilor. Planurile statelor membre vor conține informații similare, iar la elaborarea acestora, statele membre vor colabora între ele și cu Comisia pentru a asigura coerența planurilor lor cu planul Uniunii. Astfel, va fi instituit un cadru coerent și comun pentru pregătirea și răspunsul în situații de criză.

Comisia  Europeană salută acordul politic la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul. 

Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a declarat: “Prin acordul de astăzi, dispunem de un cadru solid al UE în materie de securitate sanitară, care ne va permite să detectăm, să ne pregătim și să răspundem mult mai bine la viitoarele pandemii sau alte amenințări grave la adresa sănătății. Având în vedere că toate propunerile Uniunii Europene a Sănătății sunt acum pe masă, solicităm instituțiilor să colaboreze pentru adoptarea lor rapidă.”

Comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, a declarat: “Astăzi ne realizăm viziunea noastră politică pentru o Uniune Europeană a Sănătății puternică. În ultimii doi ani, am consolidat agențiile UE și am înființat o nouă Autoritate europeană pentru situații de urgență și pregătire în domeniul sănătății, HERA, iar astăzi adăugăm cel mai important pilon al securității sanitare. Începând de acum, avem, de asemenea, un cadru de cooperare mai puternic pentru a preveni, pregăti și răspunde la amenințările transfrontaliere la adresa sănătății. COVID-19 este încă printre noi și vedem amenințări sanitare emergente, cum ar fi variola maimuței, împotriva cărora Uniunea noastră în domeniul sănătății este astăzi mai necesară ca niciodată.”

Totodată, textul prevede că Executivul European poate recunoaște o urgență de sănătate publică la nivelul UE, declanșând astfel mecanisme de monitorizare a penuriei de medicamente sau de activare a sprijinului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Comitetul pentru securitate sanitară

În ceea ce privește Comitetul pentru securitate sanitară (CSS), negociatorii din partea Consiliului și a Parlamentului European au convenit că CSS ar trebui să joace un rol în coordonarea acțiunilor Comisiei și ale statelor membre pentru punerea în aplicare a Regulamentului privind amenințările transfrontaliere pentru sănătate.

Aceștia au decis, de asemenea, că respectivul comitet poate adopta avize și orientări privind măsurile de răspuns pentru prevenirea și controlul unei amenințări sanitare. În cazul în care Comitetul pentru securitate sanitară supune procedurii de vot adoptarea orientărilor sale, votul va fi decis cu o majoritate de două treimi.

Consiliul și Parlamentul European au convenit, de asemenea, asupra următoarelor:

  • Comisia va facilita simulări de criză pentru a asigura funcționarea planului UE de pregătire și răspuns și va actualiza planul, după caz;
    pe baza contribuțiilor din partea statelor membre, Comisia va elabora rapoarte cu privire la planurile acestora în materie de răspuns la crizele sanitare. Recomandările din cadrul rapoartelor vor face obiectul unei prezentări generale, care va fi făcută publică;
  • Comisia și statele membre se vor putea angaja proceduri comune de achiziții publice pentru achiziționarea de contramăsuri medicale. Decizia statelor membre de a participa la astfel de achiziții va fi luată pe baza informațiilor furnizate în prealabil și în condițiile convenite cu Comisia.

Acest proiect de regulament face parte dintr-un pachet mai amplu de propuneri privind uniunea europeană a sănătății. Pachetul, prezentat de Comisia Europeană la 11 noiembrie 2020, constă în trei propuneri: pe lângă regulamentul privind amenințările transfrontaliere pentru sănătate, acesta include și un mandat consolidat pentru Agenția Europeană pentru Medicamente, precum și pentru Centrul de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). A fost deja încheiată revizuirea atât a mandatului EMA, cât și a mandatului ECDC. Acest pachet a fost completat prin crearea, în septembrie 2021, a noii Autorități pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA), a cărei misiune este de a asigura aprovizionarea cu contramăsuri medicale înainte și în timpul unei crize sanitare.

La nivelul Consiliului, acordul politic provizoriu la care s-a ajuns astăzi va fi mai întâi înaintat spre aprobare Comitetului Reprezentanților Permanenți. Ulterior, va fi lansată o procedură formală de adoptare.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

COMISIA EUROPEANA

COVID-19: Comisia Europeană a semnat un contract de achiziții comune ce va asigura aprovizionarea cu aproape 3,5 mil. de cure de tratament

Published

on

© European Union, Source: EC - Audiovisual Service

Ieri, 23 noiembrie, Autoritatea pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA), din cadrul Comisiei, a semnat un contract-cadru de achiziție publică în comun vizând aprovizionarea cu Paxlovid, un tratament oral care conține un inhibitor de protează a SARS-CoV-2, destinat pacienților expuși riscului de a dezvolta forma severă a COVID-19. Contractul este semnat cu compania farmaceutică Pfizer și se va derula în cursul unei perioade inițiale de 12 luni, informează comunicatul Executivului. 

asigură aprovizionarea cu aproape 3,5 milioane de cure de tratament împotriva COVID-19 prin intermediul unui contract de achiziție publică în comun

Treisprezece țări, reprezentând state membre ale UE și ale SEE și țări candidate la aderarea la UE, participă la procedura de achiziție publică. Ele vor putea achiziționa până la 3 427 517 de cure de tratament, cu durată de cinci zile, cu Paxlovid, care se administrează oral.

Paxlovid poate fi utilizat în tratamentul COVID-19 la adulții care nu necesită oxigen suplimentar și care sunt expuși unui risc crescut de dezvoltare a formei severe a bolii. Se preconizează că Paxlovid va fi eficace împotriva actualelor tulpini circulante și dominante ale virusului.


Comisia este decisă să construiască o Uniune europeană a sănătății mai puternică și mai activă, care să fie pregătită și capabilă să răspundă amenințărilor emergente la adresa sănătății. Pandemia de COVID-19 a demonstrat importanța cooperării țărilor europene și a valorii adăugate a unui răspuns comun la amenințările transfrontaliere la adresa sănătății.

Acordul de achiziție publică în comun gestionat la nivelul UE oferă unui număr de 36 de țări participante posibilitatea de a achiziționa în comun contramăsuri medicale ca alternativă la achizițiile publice efectuate la nivel național sau în completarea acestora.

HERA continuă să colaboreze îndeaproape cu țările participante pentru a identifica și a pune în aplicare priorități în materie de achiziții publice în comun.

Scopul mecanismului de achiziții publice în comun este de a asigura un acces mai echitabil la contramăsuri medicale specifice și de a îmbunătăți securitatea aprovizionării, oferind posibilitatea pentru țările UE participante de a beneficia de prețuri mai echilibrate.

Continue Reading

ROMÂNIA

Guvernul sprijină cuplurile infertile din România. Nicolae Ciucă: Creșterea natalității, o răspundere a Executivului

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă susține că Executivul sprijină cuplurile tinere și persoanele singure pentru accesa fonduri destinate creșterii natalității în România. 

„Este o problemă pe care am asumat-o la nivel guvernamental și am asumat-o în sensul în care considerăm ca fiind răspunderea noastră să venim cu soluții, astfel încât să putem să asigurăm condițiile necesare pentru ca cuplurile tinere și persoanele singure să poată să aibă acces către aceste facilități, prin care să asigurăm creșterea natalității”, a transmis înaltul oficial. 

De asemenea, acesta a precizat că prin acest proiect, „cei care își doresc, vor putea să beneficieze de sprijinul pentru intrarea în programele de asigurare a natalității, prin fertilizarea in vitro. Este o măsură pe care doamna ministru a susținut-o, pe care și noi am susținut-o și, de aici înainte, este doar o chestiune de timp și de coordonare pentru ca ea să se aplice efectiv și de care să beneficieze toți cei care așteaptă de mult timp reglementarea acestei măsuri.”

„Ceea ce vreau să subliniez este faptul că trebuie să ne bucurăm de faptul că avem resursa financiară, am avut și beneficiem de efectele măsurilor economice care au fost luate la nivelul Guvernului, pentru ca bugetul de stat să poată să dispună de resursele financiare, astfel încât să susținem astfel de proiecte. Ca atare, mulțumindu-vă încă o dată, vă doresc succes în implementare și să avem o situație cât se poate de bine coordonată între ministere și cei care implementează efectiv acest program”, a mai adăugat acesta.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

CE a adoptat programul de lucru EU4Health pentru 2023, care va avea un buget de peste 700 de mil. euro pentru realizarea obiectivelor UE în materie de sănătate

Published

on

© European Union, 2020

Comisia Europeană a adoptat ieri, 21 noiembrie, programul de lucru EU4Health pentru anul 2023, în urma unui aviz pozitiv din 16 noiembrie, informează un comunicat oficial al Executivului European. 

Cu un buget de 735,8 milioane de euro, acest program de lucru va permite realizarea unor progrese rapide în ceea ce privește acțiunile prioritare legate de dezvoltarea în continuare a Uniunii Europene a Sănătății. Printre acestea se numără acțiuni legate de consolidarea rezilienței UE la amenințările transfrontaliere la adresa sănătății și de punerea în aplicare a Spațiului european de date privind sănătatea, a Strategiei farmaceutice pentru Europa și a Planului european de combatere a cancerului, precum și finanțarea rețelelor europene de referință, a eforturilor de abordare a provocărilor legate de sănătatea mintală și a sănătății globale.

Programul de lucru va sprijini, de asemenea, urgențele legate de sănătate datorate războiului nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei.

În luna iulie a acestui an, Comisia Europeană a semnat un acord de asociere cu autoritățile ucrainene, deschizând accesul la finanțare în cadrul programului EU4Health.

Citiți și: Programul emblematic EU4Health, de 5,1 miliarde de euro, a intrat în vigoare. Va fi pus în aplicare de noua Agenție Executivă pentru domeniile Sănătății și Digital

Continue Reading

Facebook

NATO24 mins ago

Secretarul general al NATO laudă „sprijinul puternic” acordat de Germania Ucrainei în fața invaziei ruse: „Face o diferență decisivă”

ROMÂNIA2 hours ago

Bogdan Aurescu va avea consultări politice cu Antony Blinken la București. Discuțiile vor marca aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Stategic România-SUA

ROMÂNIA2 hours ago

România, pe locul 2 în UE la contribuția cu personal în cadrul Frontex: 161 de polițiști de frontieră au participat, în 2022, la 12 operațiuni comune la frontierele externe ale UE

COMUNICATE DE PRESĂ2 hours ago

Bucharest Forum 2022: Noua arhitectură politică și economică europeană dezbătută în marja reuniunii miniștrilor de externe NATO din România

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

INTERNAȚIONAL16 hours ago

”Cereale din Ucraina”: Volodimir Zelenski a inițiat un program umanitar internațional pentru combaterea crizei alimentare globale

ROMÂNIA21 hours ago

Marcel Ciolacu a fost numit vicepreședinte al Internaționalei Socialiste la nivelul Europei Centrale și de Est

U.E.22 hours ago

Franța și Irlanda, pas important în construirea Interconectorului Celtic. Comisarul pentru energie: Proiectul este de o importanță capitală

COMISIA EUROPEANA22 hours ago

Comisia Europeană înființează un număr de telefon al UE destinat victimelor violenței împotriva femeilor

ROMÂNIA1 day ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea NATO de la București, o expresie a solidarității Aliate cu statele Flancului Estic și o reconfirmare a importanței strategice a României și a Mării Negre

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

U.E.2 days ago

Volodimir Zelenski subliniază importanța unității europene în fața războiului rus: Suntem cu toții părți ale unui întreg

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis pledează pentru coerența posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg flancul estic și anunță reluarea de către România a misiunilor de poliție aeriană în țările baltice din 2023

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Ursula von der Leyen, încrezătoare că împreună putem ”reafirma ce înseamnă să fii european”: Cei care au luptat pentru libertate nu vor accepta robia unui trecut hidos

NATO2 days ago

Stoltenberg le va cere Aliaților, la București, să facă „mai mult” pentru Ucraina: Șansele pentru o soluție pașnică cresc în funcție de ce se întâmplă pe câmpul de luptă

NATO3 days ago

Bogdan Aurescu: Vreme de trei zile România va fi capitala diplomatică europeană și euroatlantică, găzduind reuniunile miniștrilor de externe NATO și liderilor de la München

NATO3 days ago

CEO-ul Leviatan Design: Digitalizarea companiei este aliniată la standardele UE și pornește de la nevoia de a oferi predictibilitate privind calitatea produselor oferite

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis: Este posibil să avem un vot privind aderarea României la Schengen pe data de 8 decembrie. Suntem pregătiți să găsim soluții și să avem un vot

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Klaus Iohannis reiterează că România sprijină R. Moldova în criza energetică: Avem nevoie de interconectări directe mai multe și mai bune

Daniel Buda3 days ago

Daniel Buda cere Comisiei Europene flexibilizarea Directivei privind conservarea habitatelor: Fermierii din întreaga UE sunt afectați de prezența marilor prădători

Team2Share

Trending