Connect with us

U.E.

UE și China se angajează să-și consolideze relațiile comerciale și de investiții în baza unei cooperări reciproc avantajoase, în aceeași zi în care Eurostat a arătat că deficitul comercial al UE în relație cu gigantul asiatic este în creștere

Published

on

Summit-ul UE-China de astăzi, 9 aprilie, s-a încheiat prin angajamentul comun al celor două părți de a consolida dimensiunea relațiilor comerciale și de investiții a parteneriatului lor strategic cuprinzător în baza unei cooperări strânse reciproc avantajoase, cu garantarea respectării normelor internaționale. În pregătirea reuniunii la nivel înalt, Eurostat, serviciul statistic al Uniunii Europene, a lansat în dimineața aceasta un comunicat de presă prin care prezenta câteva date referitor la comerțul cu bunuri, servicii și investiții străine directe între Uniunea Europeană și China. Statisticile Eurostat au relevat că UE înregistrează un deficit comercial în creștere față de China în ultimii zece ani, care în 2018 ajungea la suma de 185 miliarde de euro. 

Deficitul comercial al UE în relație cu China, în creștere în ultimul deceniu (2008-2018)

În 2008, UE a înregistrat un deficit comercial cu China de 171 miliarde de euro. De-a lungul perioadei 2008 – 2018 acest deficit a crescut, ajungând la 185 de miliarde de euro în 2018. În acest interval, nivelul exporturilor UE în China au fost cele mai ridicate în 2018 (210 miliarde euro) și cele mai scăzut în 2008 (78 miliarde euro). De cealaltă parte, nivelul importurilor UE din China au fost cele mai ridicate în 2018 (395 miliarde EUR) și cele mai scăzute în 2009 (215 miliarde EUR).

În termeni generali, China este partenerul comercial de top al UE, 20% din importurile statelor membre în 2018 provenind din această țară. Cu toate acestea, în ceea ce privește exporturile UE la nivel global, China este a doua destinație preferată pentru produsele europene, deținând 11% din exporturile UE în 2018, în timp ce Statele Unite ale Americii primește 21% din bunurile comerciale din UE, un volum comercial dublu de mărfuri europene exportate pe piața americană față de cea chineză. 

Autoturismele sunt principalul bun comercial exportat de UE în China, în timp ce aceasta din urmă exportă în statele membre în principal echipamente de telecomunicații. La nivel european, Germania este statul membru care exportă cel mai mult către China.

În ceea ce privește comerțul cu servicii și investițiile străine, UE a înregistrat în 2017 un excedent comercial de 16 miliarde de euro cu China, pe fondul creșterii exporturilor sale către gigantul din Asia și al scăderii importurilor de produse chineze, fiind totodată beneficiarul net al fluxurilor de investiții directe chineze, care s-au ridicat în 2017 la o cifră de 4,2 miliarde de euro. 

Consolidarea cooperării comerciale UE-China bazate pe respectarea normelor internaționale 

Statisticile publicate de Eurostat indică că pe cât de avantajoasă este relația comercială dintre UE și China din punct de vedere economic, se observă că este nevoie de un echilibru mai bun între cele două piețe. În acest sens, la summit-ul de astăzi,  liderii europeni și chinezi au avut în vedere, printre alte aspecte ale parteneriatului strategic, consolidarea cooperării bilaterale în ceea ce privește comerțul și investițiile, cu accent pe tratamentul echitabil și nediscriminatoriu al operatorilor lor economici. 

Potrivit unei declarații comune ulterioare summit-ului, UE și China, reprezentată de premierul Li Keqiang, și-au luat angajamentul  de a avea o cooperare echitabilă intensificată și reciproc avantajoasă în domeniul comerțului bilateral și al investițiilor. Părțile și-au reafirmat disponibilitatea de a-și furniza reciproc accesul mai larg și nediscriminatoriu pe piață. În acest sens, UE și China vor depune mai multe eforturi pentru a găsi soluții reciproc acceptabile pentru o serie de bariere cheie, identificate de ambele părți. De asemenea, ele vor depune toate eforturile necesare pentru a face progrese decisive, în special în ceea ce privește angajamentele de liberalizare, în vederea încheierii unui acord ambițios de investiții globale UE-China în 2020.

Concret, angajamentul luat astăzi se va reflecta prin îmbunătățirea substanțială a accesului pe piață al produselor comercializate în UE și China, eliminarea cerințelor și practicilor discriminatorii care afectează investitorii străini și stabilirea unui cadru echilibrat de protecție a investițiilor. De aceea, ambele părți au fost de acord să instituie un mecanism politic pentru a monitoriza în mod continuu progresele înregistrate în negocieri și să raporteze liderilor până la sfârșitul anului cu privire la pașii făcuți.

Însă poate cel mai important lucru urmărit de UE în relație cu China, pentru menținerea neîntreruptă a fluxurilor comerciale, este cooperarea în baza unui sistem normativ actualizat. În acest sens, Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că reprezentanții Chinei și-au luat angajamentul de a coopera în privința reformei Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) pentru a-i asigura relevanța în continuare în gestionarea provocărilor comerciale globale. În acest scop, UE și China vor intensifica dialogul bilateral cu scopul de a consolida normele internaționale privind subvențiile industriale care sunt un element esențial al reformei OMC.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NEWS

Statistică: Peste 51% dintre români au încredere mare și foarte mare în NATO și Uniunea Eruopeană

Published

on

© Mihai Fifor/ Facebook

Potrivit barometrului INSCOP, românii au cea mai mare încredere la nivel internațional în două instituții: NATO cu 52,5% încredere mare și foarte mare și  Uniunea Europeana  cu 51,4%.

La nivel națioanl, Armata este instituția în care românii au cel mai ridicat nivel de încredere, 64% declarând că au încredere mare și foarte mare în această instituție, urmată de Biserica cu 55,2%.

 Pe următoarele poziții se situează Academia Română cu 45,3%, Președinția cu 39,9%, Presa cu 33,7% și Poliția cu 33,2%. În Guvern au încredere multă și foarte multă 12,6% dintre români.  Pe ultimele poziții se află Parlamentul cu 9,2% încredere multă și foarte multă și partidele politice cu 9%.

În opinia a 63,8% dintre respondenți, aderarea la Uniunea Europeană a adus pentru România mai degrabă avantaje, în timp ce 27,7% sunt de părere că a adus mai degrabă dezavantaje. 8,5% reprezintă non-răspunsurile, arată cele mai recente publicate de INSCOP.

61,8% dintre români consideră că, în calitate de stat membru al UE, România are drepturi egale cu restul statelor membre. 30,5% împărtășesc opinia contrarie iar 7,7% nu știu sau nu răspund.

Într-un procent de 77,3%. cetățenii români consideră că România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, are obligații egale cu celelalte state membre.

În contextul în care România și SUA au încheiat cu parteneriat strategic în urmă cu peste 20 de ani, 51,6% dintre respondenți sunt de părere că relațiile dintre cele două țări ar trebui să devină și mai apropiate, 37,4% cred că ar trebui să rămână așa cum sunt, 4% să fie mai puțin apropiate și 7% nu știu sau nu răspund.

65,5% dintre români sunt de părere că alianța cu SUA este cea mai bună garanție de securitate pentru România, 22,9% își exprimă dezacordul cu această afirmație, iar 11,6% nu știu sau nu răspund.

Un procent de 64,7% dintre români este de părere că România și Ungaria ar trebui să facă mai multe eforturi pentru a-și îmbunătăți relațiile, în timp ce 27,5% sunt în dezacord cu această afirmație și 7,8% nu știu sau nu răspund. Aproape jumătate (47,9%) dintre respondenți consideră că Ungaria nu respectă suveranitatea și unitatea României, 37% sunt în dezacord cu această afirmație și 15,1% nu știu sau nu răspund.

42,7% dintre români consideră că relațiile României cu UE, respectiv cu SUA sunt la fel de importante. 33% dintre respondenți sunt de părere că cea mai importantă relație de colaborare pe plan extern pentru România este cea Uniunea Europeană, în timp ce 19% preferă relația SUA. 5,3% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Jean-Claude Juncker, convins că Brexit-ul va avea loc, consideră ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană “un moment tragic pentru Europa”

Published

on

© European Parliament

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, prevăzută la 31 octombrie, “este un moment tragic pentru Europa”, a declarat preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un interviu publicat duminică de cotidianul spaniol El Pais şi preluat de AFP, potrivit Agerpres.

În alt inverviu recent, Juncker s-a declarat convins că Brexit-ul va avea loc, reiterând că dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fără acord, atunci va exista o nouă graniţă între Irlanda de Nord şi Irlanda, relatează Reuters, notează Agerpres.

“Sunt convins că Brexit-ul va avea loc”, a declarat el pentru Sky News într-un interviu realizat săptămâna trecută, înainte de a vedea ideile pe care guvernul premierului Boris Johnson le-a trimis Bruxellesului în încercarea de a avansa în negocierile privind Brexit-ul.

“Cred că avem încă posibilitatea de a ajunge la un acord” cu Londra, a afirmat totuşi Juncker, calificând drept “constructivă şi parţial pozitivă” întâlnirea pe care a avut-o luni în Luxemburg cu premierul britanic Boris Johnson.

În acelaşi interviu, citat şi de Press Association, Juncker a insistat că Bruxellesul “nu este în niciun fel responsabil” pentru consecinţele unui Brexit fără acord, spunând că vina ar aparţine exclusiv Regatului Unit.

Totodată,  Jean-Claude Juncker, a declarat joi în cadrul unui interviu pentru Sky News că este dispus să renunțe la mecanismul de backstop, menit să asigure o graniță fără fricțiuni între Republica Irlanda și provincia nord-irlandeză, dacă toate obiectivele sale sunt atinse.

Mecanismul de backstop, care reprezintă principala discordie între Regatul Unit și Uniunea Europeană, a fost cuprins în Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, încheiat de fostul prim-ministru britanic, Theresa May, cu negociatorii europeni, în luna noiembrie a anului 2018, stabilit în luna decembrie 2017, fiind inserat în forma inițială a Acordului de retragere.

Marea Britanie a trimis deja Uniunii Europene documentele tehnice cu schimbările pe care şi le-ar dori la acordul cu blocul comunitar în privința Brexit şi va înainta propunerile oficiale atunci când vor fi gata.

Comisia Europeană a confirmat joi, 19 septembrie, primirea documentelor tehnice din partea Londrei. „Am primit documente din partea Marii Britanii şi, pe această bază, vom avea discuţii tehnice astăzi şi mâine asupra unor aspecte privind vama, bunurile manufacturate şi regulile sanitare şi fitosanitare”, a spus purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva.

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Vocea tinerilor din România se poate face auzită la nivel european, completând Chestionarul Comun European pentru cel de-al șaptelea ciclu de ”Dialog UE cu tinerii”

Published

on

© Grupul Național de Lucru și CTR

Dialogul UE cu tinerii (DUET) este un instrument central de participare pentru tinerii din UE și din alte țări europene, după caz, printre elementele-cheie ale acestuia numărându-se dialogul direct între factorii de decizie și tineri, precum și reprezentanții acestora, consultarea tinerilor cu privire la teme relevante pentru aceștia și parteneriatul continuu în ceea ce privește guvernanța procesului la nivel local, național și european.

Completează chestionarul aici.

La nivel național, procesul de Dialog al UE cu tinerii și, implicit aplicarea acestui chestionar, este coordonat de Grupul Național de Lucru.

”Acum este momentul! Chestionarul Comun European pentru cel de-al Șaptelea Ciclu de Dialog UE cu tinerii s-a lansat! Este important să-ți spui părerea pentru a ghida decidenții să creeze politici de tineret sustenabile!”, îndeamnă Grupul Național de Lucru.

Dialogul UE cu tinerii reprezintă comunicarea directă dintre tineri, organizații de tineret, actori relevanți ai societății civile și decidenți cu scopul de a implementa prioritățile în domeniul politicilor de tineret la nivel local, regional, național și/sau european în fiecare stat membru al UE. Totodată, acesta reprezintă un mecanism prin care vocea tinerilor se face auzită în procesul de creare și actualizare a politicilor locale și naționale, a directivelor europene etc.

Dialogul UE cu tinerii se organizează în cicluri de câte 18 luni. Fiecare ciclu se concentrează pe o prioritate tematică diferită setată de către Consiliul de Miniștri. Tematica ciclului actual (1 ianuarie 2019- 30iunie 2020) este Crearea oportunităților pentru tineri (Creating Opportunities for Youth). Trio-ul actual este România (1 ianuarie 2019- 30 iunie 2019), Finlanda (1 iulie 2019- 31 decembrie 2019) și Croația (1 ianuarie 2020- 30 iunie 2020).

Începând cu anul 2010, tinerii din Statele Membre ale Uniunii Europene au posibilitatea de a se implica ȋn largi consultări privind politica de tineret de la nivel local, naţional sau european.
Succesul Dialogului Ue cu tinerii depinde de implicarea activă a tinerilor și a organizațiilor de tineret. La fiecare 18 luni, fiecare țară UE realizează consultări naționale cu tinerii.

La nivel naţional, Dialogul este implementat de Grupul Naţional de Lucru (GNL), organism format din reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai autorităţilor. Grupul Naţional de Lucru este stabilit de către Ministerul Tineretului şi Sportului, pe baza unui apel deschis de candidatură (https://goo.gl/n9VtbQ). La ȋntâlnirile GNL pot fi invitaţi ȋn calitate de contributori şi alţi actori sociali interesaţi.

Pentru perioada noiembrie 2017 – decembrie 2019, GNL are următoarea componență:
Consiliul Tineretului din România (CTR)
Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT)
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)
Federația Forumul Tinerilor din România (FTR)
Uniunea Studenților din România (USR)
Organizația de tineret – Blocul Național Sindical (OT-BNS)
Federația YMCA România

Grupul Național de Lucru încurajează tinerii din România să participe activ la dialog: ”E timpul să ai un rol activ! Convinge-ți cât mai mulți prieteni să completeze chestionarul pentru a oferi cât mai multe perspective și mai multă credibilitate nevoilor tinerilor din statele UE! Completează formularul și oferă-le oportunitatea cât mai multor tineri să-și spună părerea!”

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending