Connect with us

JAPONIA

UE și Japonia își consolidează cooperarea strategică în sectorul digital și în privința lanțurilor de aprovizionare cu materii prime critice, domenii esențiale pentru economiile celor două părți

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Parteneriatul strategic dintre UE și Japonia continuă să se dezvolte și să devină și mai dinamic, întrucât cei doi parteneri își consolidează cooperarea în domenii cu potențial economic ridicat, care contribuie la reziliența și securitatea economică în contextul geopolitic actual și al schimbărilor tehnologice accelerate.

Joi, în contextul summitului UE-Japonia, liderii au salutat:

  • Semnarea unui memorandum de cooperare pentru sprijinirea conectivității sigure și reziliente a cablurilor submarine și a unui memorandum de cooperare privind semiconductorii în cadrul primei reuniuni a Consiliului de parteneriat digital Japonia-UE din 3 iulie. UE și Japonia și-au confirmat obiectivul comun de a avansa în domeniul digital pentru a stimula creșterea economică și a promova o transformare digitală centrată pe om, bazată pe principii democratice și drepturi fundamentale comune.
  • Semnarea, la 6 iulie, a Acordului administrativ între Comisie și Organizația japoneză pentru metale și securitate energetică (JOGMEC), care vizează consolidarea cooperării în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare cu materii prime critice.

”Securitatea economică este o preocupare comună a Japoniei și a UE. Împărtășim dependențe similare și amândoi trebuie să ne reducem riscurile din lanțurile noastre de aprovizionare. Unul dintre obiectivele noastre este de a reduce dependența excesivă față de un număr redus de furnizori – mulți dintre ei cu sediul în China – pentru produse vitale pentru economiile noastre, cum ar fi materiile prime esențiale și semiconductorii. Sunt foarte încântată de faptul că am încheiat acorduri de cooperare pe ambele subiecte. Avem atât de multe de câștigat dacă lucrăm împreună în acest sens”, a precizat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Principalele rezultate ale primului Consiliu de parteneriat digital Japonia-UE

În cadrul primei reuniuni a Consiliului de parteneriat digital Japonia-UE, care a avut loc la 3 iulie, cei doi parteneri au semnat un memorandum de cooperare pentru a sprijini o conectivitate submarină sigură, rezilientă și durabilă. În special, aceștia vor promova în comun acțiuni de dezvoltare a conectivității cablurilor submarine prin Arctica, asigurând o conectivitate sigură și de înaltă calitate între UE și Japonia, cu potențialul de a o extinde în Asia de Sud-Est și în regiunea extinsă a Pacificului.

UE și Japonia au semnat, de asemenea, un memorandum de cooperare privind semiconductorii, deschizând calea pentru o cooperare aprofundată în domeniul cercetării și dezvoltării, pentru un mecanism de avertizare timpurie în cazul unor perturbări critice în lanțul de aprovizionare cu semiconductori și pentru cooperarea în domeniul competențelor avansate pentru industria semiconductorilor.

Dincolo de aceste două memorandumuri de cooperare, UE și Japonia au convenit să consolideze cooperarea cu privire la o gamă largă de subiecte de interes comun, cum ar fi inteligența artificială (AI), inclusiv AI generativă; cooperarea în domeniul calculului cuantic și al calculului de înaltă performanță, inclusiv accesul reciproc al cercetătorilor la supercomputerele lor – Fugaku, în cazul Japoniei, și LUMI, Leonardo și Mare Nostrum 5, în cazul UE; cercetarea și standardizarea în domeniul 5G și în viitor; guvernanța datelor și promovarea celor mai bune practici pentru a permite libera circulație a datelor în condiții de încredere; și securitatea cibernetică, inclusiv schimbul de informații și formarea comună. Ambele părți au decis să exploreze acțiuni comune viitoare în domenii cu potențial economic ridicat, cum ar fi transformarea digitală a IMM-urilor și interoperabilitatea identităților digitale, precum și semnăturile electronice pentru a stimula schimburile comerciale digitale.

Consolidarea cooperării în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare cu materii prime esențiale

Săptămâna trecută, înainte de summitul UE-Japonia, Comisia și Organizația japoneză pentru metale și securitate energetică (JOGMEC) au semnat un ”Acord administrativ privind cooperarea în lanțurile de aprovizionare cu materii prime critice”, cu ocazia vizitei președintelui JOGMEC, Hajime Wakuda, la Bruxelles, la 6 iulie.

Acordul face parte din obiectivul UE de a-și consolida colaborarea globală cu parteneri de încredere la nivel multilateral și prin parteneriate reciproc avantajoase, așa cum se subliniază în recenta lege privind materiile prime critice propusă de Comisie.

Acordul reprezintă o oportunitate de a aprofunda cooperarea cu un partener european ambițios și orientat spre viitor, precum Japonia, în chestiuni esențiale pentru tranziția ecologică și digitală a industriilor noastre. Acesta va permite schimbul de informații și aprofundarea înțelegerilor respective în ceea ce privește gestionarea riscurilor din lanțul de aprovizionare, inovarea și cadrele de reciclare și circularitate, precum și schimbul de informații privind proiectele și instrumentele de sprijin relevante.

Co-președinții UE și Japoniei ai Consiliului de parteneriat digital Japonia-UE intenționează să se întâlnească din nou în 2024 la Bruxelles pentru a analiza progresele înregistrate și pentru a lua noi măsuri în vederea aprofundării parteneriatului.

Au început deja să aibă loc reuniuni și schimburi de informații în cadrul Acordului administrativ privind cooperarea în lanțurile de aprovizionare cu materii prime critice. JOGMEC va fi, de asemenea, invitat să participe la ateliere de lucru dedicate în cadrul următoarei Săptămâni europene a materiilor prime, care va avea loc în perioada 13-16 noiembrie 2023

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Denys Shmyhal consideră că nu este loc de ”oboseală” într-un ”război existențial” și este convins că Occidentul va continua să sprijine Ucraina: Nu poți fi obosit atunci când lupți pentru viitorul tău

Published

on

© Guvernul Ucrainei

Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, a descris invazia la scară largă a Rusiei în țara sa drept un ”război existențial” în timpul unei vizite la Tokyo, informează The Guardian.

”Sunt convins că Statele Unite vor sprijini Ucraina, de asemenea, ca Uniunea Europeană, ca Japonia, ca toate țările G7 și FMI și toate organizațiile financiare internaționale”, a declarat Shmygal într-o conferință de presă, întrebat despre oboseala occidentală privind sprijinirea Kievului.

”Așadar, nu putem vorbi de oboseală, pentru că este un război existențial – nu poți fi obosit atunci când lupți pentru viitorul tău, pentru viața ta… pentru ordinea globală de securitate”, a continuat el.

Oficialul ucrainean s-a aflat la Tokyo pentru a participa la Conferința de promovare a creșterii economice și reconstrucției și pentru a căuta să se inspire din modelul nipon pentru a crea ”un miracol ucrainean economic”, informează Guvernul de la Kiev printr-un comunicat

Aceeași instituție anunță că Japonia va aloca 1,25 miliarde de euro pentru a sprijini investițiile nipone în Ucraina, cele două țări semnând nu mai puțin de 56 de documente care au luat forma unor acorduri interguvernamentale, memorandumuri, acorduri între companii și reprezentanți ai autorităților locale.

Vestea vine într-un moment în care armata ucraineană se confruntă cu probleme în a menține linia frontului ca urmare a lipsei armamentului.

Cu doar câteva zile înainte de împlinirea a doi an ide când Moscova a declanșat războiul la scară largă împotriva vecinului său, orașul Avdiivka din estul Ucrainei a fost cucerit, fapt ce oferă Rusiei controlul deplin asupra zonei din jurul Donețkului, un mare oraș ucrainean care a fost cucerit de forțele proxy rusești în 2014.

Armata ucraineană s-a străduit să mențină linia frontului din jurul Avdiivka în ultimele luni, în timpul uneia dintre cele mai intense bătălii din timpul războiului, care a lăsat orașul aproape distrus și a făcut ca aproape toată populația de peste 30.000 de locuitori de dinainte de război să plece.

Președintele american, Joe Biden, avertizase că orașul ar putea cădea în mâinile Rusiei din cauza lipsei de arme, agravată de luni de zile de opoziția congresmenilor republicani față de un nou pachet de finanțare americană pentru armata ucraineană.

Continue Reading

JAPONIA

Japonia va contribui cu 37 de milioane de dolari la consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei

Published

on

© Ministerul de Externe al Japoniei/ X

Ministrul japonez de externe Yoko Kamikawa a promis duminică Ucrainei, în cursul unei vizite la Kiev, prima din acest an, sprijin pentru a continua să se apere în fața agresiunii ruse, anunță DPA, citat de Agerpres.

”I-am urat bun-venit ministrului japonez de externe Kamikawa_Yoko la Kiev. Prima sa călătorie în străinătate și primul nostru vizitator străin în 2024. În ciuda amenințării rachetelor balistice rusești, am purtat discuții fructuoase privind dezvoltarea în continuare a Ucrainei și a Parteneriatului global special al Japoniei”, a spus pe platforma X, fostă Twitter, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Japonia va transfera 37 milioane de dolari într-un fond al NATO, a declarat Kamikawa într-o conferinţă de presă comună cu omologul său Dmitro Kuleba, potrivit mass-media din Ucraina.

Acești bani vor fi destinați pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei și vor fi folosiți pentru sisteme de detectare de drone.

Pe lângă întâlnirea cu Dmitro Kuleba, oficialul nipon a avut o întâlnire și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, acesta din urmă mulțumind Japoniei pentru sprijinul activ pentru Kiev și pentru formula de pace a Ucrainei, care urmează să fie discutată în cadrul unei întâlniri la nivel de consilieri de securitate la Davos, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale ucrainene.

Japonia sprijină Ucraina în lupta împotriva invaziei ruse şi, de asemenea, s-a aliniat la sancţiunile occidentale impuse Rusiei.

La mijlocul lunii decembrie 2023, Japonia și-a extins sancțiunile împotriva Rusiei pe fondul războiului din Ucraina, interzicând utilizarea diamantelor rusești în scopuri neindustriale și adăugând zeci de firme și organizații pe lista sa neagră de comerț.

Continue Reading

JAPONIA

România este alături de poporul japonez, transmite președintele Klaus Iohannis după seismul cu magnitudinea de 7,6 care a lovit centrul Japoniei

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a transmis marți un mesaj de solidaritate cu Japonia, partener strategic al României, după cutremurul devastator care au lovit țara asiatic în prima zi a anului 2024.

“România este alături de poporul japonez în aceste momente dificile. Transmitem sincere condoleanțe familiilor și prietenilor victimelor cutremurelor”, a scris Iohannis, pe platforma de socializare X.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,6 care a lovit luni centrul Japoniei a omorât 48 de persoane, conform unui nou bilanţ provizoriu al autorităţilor locale, relatează Agerpres.

“Numărul total al deceselor a ajuns la 48”, a declarat marţi pentru AFP un oficial al autorităţilor din prefectura Ishikawa, epicentrul dezastrului.

Japonia se află marţi într-o cursă contra cronometru în încercarea de a găsi supravieţuitori în urma cutremurului care a devastat Peninsula Noto.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

NATO12 hours ago

Sondaj: 77% dintre suedezi consideră că securitatea țării lor ”este întărită” prin aderarea la NATO

S&D13 hours ago

Vicepreședinele PES Victor Negrescu: Susținem integrarea completă a României în Schengen și dezvoltarea măsurilor pentru creșterea nivelului de trai în toate statele UE

U.E.15 hours ago

Focurile armatei israeliene au ucis civili palestinieni în timpul operațiunilor de distribuire a ajutoarelor în Gaza, acuză Josep Borrell, care cere o anchetă internațională

COMUNICATE DE PRESĂ15 hours ago

A murit scriitorul Dinu Săraru, membru fondator al Academiei Oamenilor de Știință din România, care lasă în urmă o moștenire de neegalat în literatură, teatru și gazetărie

ROMÂNIA16 hours ago

Cătălin Predoiu, după întâlnirea cu ministrul italian de Interne: Am convenit să dezvoltăm cooperarea polițienească pentru combaterea crimei organizate, a traficului de droguri și a traficului de ființe umane

ROMÂNIA17 hours ago

Sebastian Burduja vine cu ”noutăți importante” în domeniul energiei: România își consolidează poziția geostrategică pentru întreaga regiune

ROMÂNIA18 hours ago

La Forumul Diplomatic de la Antalya, Luminița Odobescu a subliniat importanța consolidării posturii NATO de apărare și descurajare în regiunea Mării Negre, în paralel cu dezvoltarea economică

S&D1 day ago

Nicolas Schmit, ales candidat comun al PES pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Partidul Socialiștilor Europeni a adoptat programul electoral pentru alegerile europarlamentare din iunie

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

32 de ani de la războiul de pe Nistru. Maia Sandu și UE ”condamnă agresiunile armate” și transmit un mesaj ”forțelor care încearcă să sădească neîncredere și discordie” în R. Moldova: Nu vor reuși

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu a stabilit cu Pedro Sanchez ”ultimele detalii privind acordarea dublei cetățenii pentru românii care trăiesc în Spania”: În curând, această dorință a românilor din Spania o să devină realitate

ROMÂNIA4 days ago

Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare

RUSIA5 days ago

Din PE, Iulia Navalnaia transmite Occidentului: Dacă vreți să-l învingeți pe Putin, trebuie să deveniți inovatori. Încetați să mai fiți plictisitori

ROMÂNIA5 days ago

Au fost semnate contractele de execuție pentru construcția spitalelor regionale de urgență din Iași și Cluj. Marcel Ciolacu: Îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă susține o coaliție transpartinică pentru promovarea egalității de gen: Există o legătură directă între o democrație solidă și respectarea drepturilor femeilor

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu, la AmCham CEO Business Forum: Dorim ca SUA să devină partenerul principal non-UE al României. În contextul provocărilor de securitate atât de mari, nu mai avem ” timp de proiecte mici”

NATO1 week ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.1 week ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA2 weeks ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

Trending