Connect with us

CHINA

UE solicită OMC instituirea unor comitete pentru soluționarea disputei comerciale cu China referitoare la restricțiile comerciale asupra Lituaniei și la brevetele în domeniul înaltei tehnologii

Published

on

UE a solicitat astăzi înființarea a două comitete în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului pentru două dintre disputele comerciale pe care le are cu China.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, unul dintre ele se referă la legalitatea restricțiilor comerciale pe care China le-a instituit împotriva exporturilor lituaniene și a exporturilor UE cu conținut lituanian începând din decembrie 2021. Celălalt se referă la legalitatea restricțiilor impuse de China deținătorilor de brevete de înaltă tehnologie din UE de a avea acces la instanțele UE pentru a-și proteja și aplica în mod eficient drepturile.

În ambele cazuri, măsurile chinezești sunt extrem de dăunătoare pentru întreprinderile europene. În plus, măsurile discriminatorii ale Chinei împotriva Lituaniei afectează comerțul intra-UE și lanțurile de aprovizionare intra-UE și au un impact asupra funcționării pieței interne europene, inclusiv prin ajustări forțate ale pieței. Eliminarea acestor măsuri este atât în interesul economic, cât și strategic al UE.

Măsurile luate de China au redus cu 80% comerțul cu Lituania

Începând cu decembrie 2021, China a aplicat măsuri discriminatorii și coercitive împotriva importurilor din Lituania și împotriva importurilor de produse UE cu conținut lituanian. Acestea au inclus respingerea importurilor lituaniene de către autoritățile vamale chineze, restricții de import care afectează companiile multinaționale care utilizează inputuri din Lituania și o reducere a exporturilor chineze către Lituania. De asemenea, China a oficializat brusc interdicții complete de import pentru alcool, carne de vită, produse lactate, bușteni și turbă provenind din Lituania, ca parte a aceluiași grup de măsuri, invocând argumente fitosanitare pentru a face acest lucru. Atunci când i s-au cerut explicații suplimentare, China nu a reușit să demonstreze că aceste interdicții erau justificate. Statisticile vamale chineze arată că schimburile comerciale din Lituania către China au scăzut cu 80 % în perioada ianuarie-octombrie 2022 față de anul precedent.

Prin solicitarea unui comitet al OMC, UE își protejează statele membre împotriva măsurilor discriminatorii ale Chinei, pe care UE le consideră ca fiind contrare normelor OMC.

Măsurile împotriva acțiunilor în justiție impuse de Beijing ( anti-suit injunctions) pun botniță deținătorilor de brevete high-tech

Începând din august 2020, instanțele chineze au emis decizii – cunoscute sub numele de ”anti-suit injunctions” – care împiedică companiile deținătoare de brevete de înaltă tehnologie (cunoscute sub numele de brevete esențiale pentru standarde) să își protejeze efectiv tehnologiile în instanțele din afara Chinei, inclusiv în instanțele din UE. Aceste ”anti-suit injunctions” limitează în mod nejustificat capacitatea titularilor de brevete de înaltă tehnologie, de exemplu, o companie europeană care deține tehnologie pentru telefoane mobile, de a se adresa unei instanțe din UE pentru a soluționa un litigiu cu un posibil licențiat, de exemplu, un producător chinez de telefoane mobile, cu privire la condițiile unei licențe de brevet. Încălcarea acestor interdicții împotriva proceselor duce la amenzi de până la 130 000 de euro pe zi.

Companiile europene dețin o serie de brevete de înaltă tehnologie, ceea ce conferă UE un avantaj tehnologic. Măsura chineză privează efectiv companiile europene de înaltă tehnologie de posibilitatea de a-și exercita și de a-și valorifica drepturile de brevet în UE sau în fața oricărei alte instanțe din afara Chinei. În cazul în care există întrebări referitoare la drepturile de brevet ale UE, instanțele UE ar trebui să decidă. La rândul lor, producătorii chinezi au solicitat aceste interdicții împotriva acțiunilor în justiție pentru a face presiuni asupra titularilor de drepturi de brevet în vederea oferirii unui acces mai ieftin la tehnologia europeană.

UE consideră că măsurile chinezești sunt incompatibile cu Acordul OMC privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (TRIPS). Prin aceste acțiuni în încetare a proceselor, China impune în mod unilateral norme în beneficiul propriilor sale întreprinderi, în detrimentul sistemului multilateral al OMC de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală.

Prin solicitarea unui comitet al OMC în acest caz, UE încearcă să se asigure că industria sa de înaltă tehnologie își poate exercita în mod eficient drepturile de brevet pentru a proteja investițiile în inovare.

Organul de soluționare a litigiilor (OSD) al OMC va discuta cererea UE în cadrul următoarei sale reuniuni din 20 decembrie 2022. China se poate opune înființării unui comitet o singură dată. Dacă va face acest lucru, UE își va reînnoi cererea, iar comitetul va fi instituit la reuniunea din 30 ianuarie 2023 a OSD. Procedurile comitetului pot dura până la un an și jumătate.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

UE solicită Chinei să-și folosească influența pentru a convinge Rusia să se retragă din Ucraina pentru ”a opri vărsarea de sânge”

Published

on

© European Union, 2022

Uniunea Europeană a solicitat joi Chinei să-și folosească influența asupra Moscovei pentru ”a opri vărsarea de sânge” în Ucraina, convingând Rusia să-și retragă trupele din țara pe care a invadat-o, anunță France Presse, conform Agerpres.

Li Hui, trimisul special al Beijingului aflat în turneu prin Europa pentru a discuta despre soluționarea politică a conflictului din Ucraina, a fost întâmpinat la Bruxelles de Enrique Mora, ”mâna dreaptă” a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, înainte de a pleca vineri la Moscova.

Reprezentantul UE ”a salutat” vizita lui Li la Kiev săptămâna trecută, după apelul telefonic al preşedintelui chinez Xi Jinping către liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

”UE aşteaptă de la China, membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, să lucreze pentru retragerea imediată şi necondiţionată a tuturor forţelor şi echipamentelor militare ruse de pe întreg teritoriul ucrainean”, se precizează în comunicat.

Ambele părți ”au convenit să rămână în contact şi să continue să lucreze pentru o pace durabilă în Ucraina”.

Li Hui, fost ambasador al Chinei la Moscova, se află de o săptămână într-un turneu prin Europa pentru a discuta despre ”rezolvarea politică” a conflictului din Ucraina.

Acesta a vizitat Ucraina, Polonia și Franța, înainte de a vizita Rusia.

Beijingul a prezentat în luna februarie o propunere de încetare a focului în 12 puncte, intitulată ”Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene”, primită cu rezerve de liderii occidentali, care au opinat că acesta trebuie judecat după faptele sale, nu după vorbe.

Citiți și: Președintele Consiliului European susține că este în interesul UE să mențină o cooperare „stabilă și constructivă” cu China

China, aflată într-o relație afabilă cu Moscova, unite de aceeași viziune anti-NATO și anti-SUA, nu a condamnat până acum războiul pornit de Putin împotriva Ucrainei și a proferat retorica Rusiei la adresa Alianței.

Continue Reading

CHINA

Franța și UE sunt hotărâte să sprijine Ucraina pe ”pe termen lung” și ”în toate domeniile”, este mesajul transmis de Paris emisarului chinez aflat în turneu prin Europa

Published

on

© Présidence de la République France/ Flickr

Franța și Uniunea Europeană sunt hotărâte să sprijine Ucraina ”pe termen lung” și în ”toate domeniile”, a reafirmat Parisul, marți, unui emisar chinez, trimis de Beijing în Europa pentru a discuta despre o soluționare politică a războiului declanșat de Rusia, anunță AFP, citat de Agerpres.

Ministerul francez de Externe, reprezentat de directorul său general pentru afaceri politice și de securitate, Frédéric Mondoloni, a subliniat ”întreaga responsabilitate a Rusiei în izbucnirea şi continuarea războiului”, în cursul unei întâlniri cu emisarul special chinez Li Hui, însărcinat cu problema ucraineană, potrivit unui comunicat al Parisului.

Conform sursei, Franța a salutat ”reluarea dialogului dintre China și Ucraina” și a reamintit că aceasta din urmă ”îşi exercită dreptul de legitimă apărare” şi a insistat că Franţa şi UE sunt ”hotărâte să sprijine (Ucraina) pe termen lung, în toate domeniile”.

Li Hui, fost ambasador al Chinei la Moscova, se află de o săptămână într-un turneu prin Europa pentru a discuta despre ”rezolvarea politică” a conflictului din Ucraina.

Acesta a vizitat Ucraina și Polonia înainte de a vizita Franța, de unde va porni spre Germania și, ulterior, Rusia.

Beijingul a prezentat în luna februarie o propunere de încetare a focului în 12 puncte, intitulată ”Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene”, primită cu rezerve de liderii occidentali, care au opinat că acesta trebuie judecat după faptele sale, nu după vorbe.

Citiți și: Macron afirmă că Rusia a intrat într-o “formă de vasalitate faţă de China” și că a “pierdut geopolitic” războiul cu Ucraina

China, aflată într-o relație cordială cu Moscova, unite de aceeași viziune anti-NATO și anti-SUA, nu a condamnat până acum războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei.

 

Continue Reading

CHINA

China își trimite reprezentantul special pentru afaceri eurasiatice într-un tur european pentru găsirea unei soluții politice la criza din Ucraina

Published

on

© Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Trimisul special al Chinei pentru afaceri euro-asiatice, Li Hui, își va începe săptămâna viitoare misiunea de a găsi o soluție politică la criza dintre Ucraina și Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, informează AFP, preluat de Agerpres.

„Din 15 mai, ambasadorul Li Hui, reprezentant special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, va merge în Ucraina, Polonia, Franţa, Germania şi Rusia pentru a discuta cu fiecare dintre aceste părţi despre o reglementare politică a crizei ucrainene”, a declarat presei Wang Wenbin.

Li Hui este fost vice-ministru al afacerilor externe şi specialist în spaţiul ex-sovietic. A fost ambasador al Chinei în Rusia timp de zece ani, între 2009 şi 2019, având contacte regulate cu preşedintele rus Vladimir Putin. Acesta va fi cel mai înalt oficial chinez care va ajunge pe teritoriul ucrainean de când Rusia a organizat invazia din februarie 2022.

„Vizita reprezentanților chinezi în țările relevante este o altă demonstrație a angajamentului Chinei de a promova pacea și discuțiile. Aceasta demonstrează pe deplin că China este ferm de partea păcii”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing. „Actuala criză din Ucraina se prelungește și se intensifică, iar efectul de propagare continuă. China este dispusă să continue să joace un rol constructiv în construirea unui mai mare consens internațional privind încetarea focului, inițierea discuțiilor de pace și prevenirea escaladării situației … pentru a promova o soluționare politică a crizei ucrainene”, a adăugat oficialul chinez.

Vizita reprezentantului special a fost anunțată pentru prima dată de președintele chinez Xi Jinping în convorbirea cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, luna trecută, prima lor discuție de la începutul războiului.

Beijingul a fost supus unor presiuni enorme din partea Washingtonului și a aliaților săi pentru a face mai mult pentru a media în război.
Deși a făcut apeluri repetate la pace, China nu a condamnat Rusia pentru agresiunea sa. În februarie, la prima aniversare a războiului, a prezentat un document de poziție în 12 puncte, dar documentul nu a oferit sugestii specifice pentru a pune capăt conflictului.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.3 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE3 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.4 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO5 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA5 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.5 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.5 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA6 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA6 hours ago

În ajunul summitului CPE de la Chișinău, UE sancționează cinci persoane, între care Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, sub regimul de sancțiuni creat la propunerea României pentru a contracara acțiunile de destabilizare a R. Moldova

REPUBLICA MOLDOVA10 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO5 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ5 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ6 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA6 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending