UE va cere liderilor G20 să contribuie cu 4,5 mld. dolari la eforturile de găsire a unui tratament pentru COVID-19, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă comună cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu privire la prioritățile europene pentru Summitul virtual al liderilor G20 de pe 21 și 22 noiembrie.
Potrivit liderilor de la Bruxelles, summitul G20 din acest weekend ar putea marca „un nou început pentru cooperarea globală” în contextul în care 2020 a fost un an foarte dificil, marcat de provocări extraordinare în sănătate și economie pe fondul pandemiei de coronavirus. Speranțele UE sunt întărite și de schimbările care se prefigurează în relația transatlantică odată cu noua administrație a președintelui ales Joe Biden, care s-a angajat deja să impulsioneze cooperarea multilaterală inclusiv în domeniul sănătății globale, o chestiune tratată evaziv de administrația Trump, a arătat șefa Comisiei Europene.
von der Leyen a amintit că unele dintre principalele domenii la care UE a lucrat în contextul G20 sunt sănătatea, economia, schimbările climatice și o mai bună protecție a mediului pentru a preveni dezastrele viitoare și în toate aceste patru domenii, Europa a adus recent contribuții decisive alături de G20 care au dus agenda globală mai departe.
Astfel, în contextul pandemiei de coronavirus care a a trimis „o undă de șoc în întreaga lume”, aceasta subliniază că este prioritară combaterea virusului, care necesită eforturi conjugate la nivel internațional pentru găsirea unor vaccinuri și terapii eficiente la prețuri accesibile. Aceste eforturi se traduc la rândul lor în investiții foarte costisitoare în cercetare, estimate la un total de cca. 38 mld. de dolari, din care au fost asigurate doar 4 mld. până în prezent.
Șefa Comisiei Europene precizează că Acceleratorul ACT și facilitatea COVAX, mecanism de achiziții de vaccinuri sigure la care participă 94 de țări cu venituri mari și 92 de țări cu venituri mici și medii, sunt principalele instrumente ale luptei globale împotriva pandemiei și au nevoie de finanțare suplimentară pentru a-și dovedi eficacitatea. Prin urmare, UE le va cere liderilor G20 să aloce 4,5 mld. de dolari înainte de sfărșitul anului pentru a asigura accesul echitabil la un vaccin pentru toți oamenii la nivel global.
De asemenea, liderul Executivului European a precizat că UE se concentrează, de asemenea, pe sprijinirea economiilor europene, precum și a țărilor în curs de dezvoltare și cu venituri reduse, sprijinind prelungirea suspendării datoriilor până la mijlocul anului 2021, cu posibilitatea unei prelungiri suplimentare de 6 luni după aceea. Astfel UE va promova la G20 o redresare bazată pe o creștere ecologică, incluzivă, durabilă și digitală prin implementarea Agendei 2030 și a obiectivelor sale de dezvoltare durabilă.
Summitul va fi, totodată, o „ocazie pentru a reafirma angajamentul UE față de ordinea internațională bazată pe reguli și comerțul liber și echitabil”, a mai spus von der Leyen.
În cele din urmă, UE va pleda pentru egalitatea de gen și condiții de muncă decente pentru toți, inclusiv în cadrul lanțurilor globale de aprovizionare, precum și pentru eforturil continue de eradicare a muncii în rândul copiilor, a muncii forțate și a traficului de persoane și a sclaviei moderne.