Connect with us

SĂNĂTATE

UE va verifica eficiența controalelor anti-Ebola pe aerporturile din țările africane afectate de epidemie

Published

on

ebolaUniunea Europeană ‘va începe imediat verificarea’ eficienței controalelor anti-Ebola puse în aplicare pe aeroporturile din cele trei țări vest-africane cel mai afectate de epidemie, a anunțat joi comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, la finalul unei reuniuni ministeriale la Bruxelles, informează AFP și DPA, potrivit Agerpres.

Această verificare va fi realizată în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cu scopul de a consolida controalele dacă va fi necesar și de a permite o mai bună trasabilitate în UE a posibililor purtători ai virusului, a precizat Borg.

‘Există informații contradictorii cu privire la eficiența acestor controale. Ele sunt făcute, însă problema se pune dacă ele sunt și eficiente’, a mai spus Borg, după o reuniune cu miniștrii sănătății din țările membre UE.

Verificările vor avea loc în Liberia, Sierra Leone și Guineea, a mai spus comisarul european.

Printre propunerile formulate în cadrul reuniunii de la Bruxelles s-a numărat și cea a utilizării sistemelor de informare privind vizele pentru a ști când călători cu grad de risc ajung în Europa și crearea unei baze de date pentru a cunoaște locul unde aceștia se află.

ROMÂNIA

România are șansa să construiască primul centru de tratament inovator pentru pacienții cu afecțiuni oncologice din regiune, subliniază Alexandru Rafila, care speră că va demara licitația cel târziu în august

Published

on

© Alexandru Rafila/ Facebook

România are șansa clară să construiască primul centru de tratament inovator pentru pacienții cu afecțiuni oncologice din regiune, subliniază ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Acesta a semnat marți Ordinul de ministru prin care înființăm Grupul tehnic de lucru cu misiunea de a elabora documentațiile necesare construirii ”Centrului de excelență în protonoterapie”.

”70 de milioane de euro fonduri structurale europene vor fi absorbite în planul nostru integrat de a aborda în mod profesionist afecțiunile oncologice”, a subliniat Rafila într-un mesaj publicat pe Facebook.

El și-a exprimat speranța că cel târziu în august se vor demara licitațiile efective și la scurt timp după proiectarea și execuția.

”Lucrurile se schimbă în sistemul de sănătate, fundamental și vizibil”, a evidențiat ministrul Sănătății.

Conform unui raport al UE și OCDE mortalitatea prin cancer în țara noastră este peste media europeană și a crescut pentru șase tipuri de cancer din anul 2000.

Mai mult, cancerul reprezintă a doua cauză principală de deces din țara noastră, după bolile cardiovasculare, reprezentând 19 % din totalul deceselor. În anul 2019, 50 324 de persoane au murit prin cancer în România, arată documentul.

Citiți și: Planul european de combatere a cancerului: CE recomandă statelor membre să promoveze utilizarea mai mare a vaccinurilor împotriva HPV și a hepatitei B

Rata de mortalitate prin cancer standardizată în funcție de vârstă a fost cu 7 % mai mare decât media UE în anul 2019 și a avut un progres foarte modest față de anul 2011 comparativ cu media UE.

România dispune de un Plan Național de prevenire și combatere a cancerului, legea fiind promulgată de președintele Klaus Iohannis la finalul lunii noiembrie a anului trecut, după ce a primit undă verde din partea Camerei Deputaților, cameră decizională, la 19 octombrie.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European a aprobat crearea unui Spațiu european al datelor privind sănătatea care va permite pacienților să aibă acces la datele lor medicale oriunde s-ar afla în UE

Published

on

© European Union 2021 - Source: EP/Brigitte Hase

Eurodeputații au adoptat crearea unui Spațiu european al datelor privind sănătatea îmbunătățind accesul cetățenilor la datele lor personale de sănătate și stimulând schimbul securizat de date în interes public.

Eurodeputații au votat miercuri, cu 445 de voturi pentru și 142 împotrivă (39 de abțineri), aprobarea acordului interinstituțional privind crearea unui Spațiu european al datelor privind sănătatea.

Potrivit unui comunicat al legislativului european, acesta va permite pacienților să aibă acces la datele lor de sănătate în format electronic, inclusiv dintr-un stat membru diferit de cel în care locuiesc, și va permite profesioniștilor din domeniul sănătății să consulte dosarele pacienților cu acordul acestora (așa-numita utilizare primară), inclusiv din alte țări ale UE. Aceste dosare electronice de sănătate (EHR) ar include fișele rezumative ale pacienților, rețete electronice, imagistica medicală și rezultatele de laborator.

Legislația va face posibil transferul în condiții de siguranță a datelor de sănătate către profesioniștii din domeniul sănătății din alte țări ale UE (pe baza infrastructurii MyHealth@EU), de exemplu atunci când cetățenii se mută în alt stat. Dosarul de sănătate va putea fi descărcat gratuit.

Schimbul de date pentru binele comun, cu garanții

În plus, Spațiul de date privind sănătatea ar putea elibera potențialul de cercetare al datelor privind sănătatea într-un format anonimizat sau pseudonimizat.

Datele, inclusiv dosarele medicale, studiile clinice, agenții patogeni, cererile de rambursare și rambursările de servicii medicale, datele genetice, informațiile din registrele de sănătate publică, datele privind starea de bine și informațiile privind resursele, cheltuielile și finanțarea asistenței medicale, ar putea fi prelucrate în scopuri de interes public, inclusiv pentru cercetare, statistici și elaborarea de politici (așa-numita utilizare secundară).

De exemplu, datele ar putea fi utilizate pentru a găsi tratamente pentru bolile rare, în cazul cărora seturile mici de date și fragmentarea împiedică în prezent progresele în materie de tratamente.

Utilizarea secundară nu va fi permisă în scopuri comerciale, inclusiv pentru publicitate, evaluarea cererilor de asigurare sau a condițiilor de creditare sau luarea de decizii pe piața muncii. Deciziile privind accesul vor fi luate de organismele naționale de acces la date.

Garanții solide de confidențialitate

Legislația garantează că oamenii vor avea un cuvânt de spus în ceea ce privește modul în care sunt utilizate și accesate datele lor. Pacienții vor putea refuza ca datele lor medicale să fie accesate de către practicieni (cu excepția cazului în care acest lucru este necesar pentru protejarea intereselor vitale ale persoanei vizate sau ale unei alte persoane) sau să fie prelucrate în scopuri de cercetare, cu excepția anumitor scopuri de interes public, de elaborare a politicilor sau statistice. De asemenea, pacienții vor trebui să fie informați de fiecare dată când datele lor sunt accesate și vor avea dreptul de a solicita corectarea datelor incorecte.

Acordul provizoriu trebuie să fie aprobat în mod oficial de către Consiliu. Odată publicat în Jurnalul Oficial al UE, acesta va intra în vigoare douăzeci de zile mai târziu. Acesta va fi aplicat doi ani mai târziu, cu anumite excepții, inclusiv utilizarea primară și secundară a categoriilor de date, care se vor aplica între patru și șase ani mai târziu, în funcție de categorie.

Continue Reading

ROMÂNIA

Primul mare proiect de infrastructură din Europa Centrală și de Est care va beneficia de InvestEU, semnat de primarul Ciprian Ciucu pentru construcția spitalului din Sectorul 6

Published

on

© Ciprian Ciucu/ Facebook

Spitalul Sectorului 6 va beneficia de prima sa finanțare în vederea demarării construcției, în urma semnării de către primarul Ciprian Ciucu a unui contract cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru un grant de 1,84 milioane de euro, proiect care beneficiază de sprijinul Uniunii Europene, prin Platforma de Consiliere InvestEU, proiectul urmând a primi, în a doua etapă, o finanțare de 73 de milioane de euro de la BDCE.

Acordul, semnat de la Paris împreună cu Tomáš Boček, Viceguvernatorul BDCE pentru Țările Beneficiare, va oferi Primăriei Sectorului 6 fonduri nerambursabile pentru asistența tehnică la doi ani după ce proiectul a fost analizat și evaluat de către exerciții BDCE.

“După o muncă titanică, iată că au venit și primele rezultate. Faptul că am primit acești bani ne demonstrează că proiectul este unul matur și extrem de important, care a îndeplinește toate condițiile. BDCE finanțează doar proiecte bine întocmite. Din partea băncii, primim expertiză în construirea și managementul spitalelor, experți care să ne îndrume pe tot parcursul implementării. Spitalul generalist va fi unul complex, cu peste 300 de paturi, zece secții, opt săli de operații, șapte săli de nașteri și compartiment de primiri urgențe. Va fi construit pe Bd. Timișoara 101 E, între Militari și Drumul Taberei, aproape de Autostrada A1, de unde vor putea fi preluate rapid și victimele accidentelor rutiere”, a declarat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, într-un comunicat.

În a doua etapă, spitalul va primi din partea BDCE o finanțare în valoare de 73 milioane de euro, la care se vor adăuga fonduri europene și bani de la bugetul local și de stat.

Costul total este estimat la peste 145 de milioane de euro pentru o suprafață totală de 30.413 mp (din care 15.400 pentru spații spitalicești), 307 paturi (257 cu spitalizare continuă și 50 cu spitalizare de zi), 8 săli de operații, 7 săli de nașteri, 75 de cabinete medicale, un compartiment de primiri urgențe de 1.689 mp și 10 secții: Cardiologie, Chirurgie, Medicină internă, Neonatologie, Neurologie, Ortopedie, Oncologie, Obstetrică Ginecologie, Unitate de Terapie Intensivă adulți si Unitate Terapie Intensivă neonatologie.

Până la finalul anului 2023, a fost finalizat studiul de fezabilitate și au fost aprobați în Consiliul Local Sector 6 indicatorii tehnico-economici;

De asemenea, a fost întocmită documentația urbanistică necesară acestui proiect, un Plan Urbanistic de Detaliu, și acesta aprobat;

S-au finalizat documentațiile tehnice și s-au încheiat contractele pentru devierea rețelelor care afectează terenul – liniile de înaltă tensiune și conductele de gaz. Primăria Sectorului 6 a semnat contractele de execuție, iar lucrările de deviere se află în desfășurare;

Concomitent cu aceste lucrări în teren, autoritatea locală e în procedură de achiziție a unui expert tehnic extern, specializat pe acest tip de proiect de investiții, care să realizeze caietul de sarcini pentru Proiectare, Execuție, Echipare și Mentenanță. Acesta va sta la baza licitației pentru realizarea fizică a spitalului.

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) este o bancă multilaterală de dezvoltare, a cărei misiune unică este să promoveze coeziunea socială în cele 43 de state-membre din toată Europa. BDCE finanțează investiții în sectoarele sociale precum educație, sănătate și locuințe accesibile, care se axează pe nevoile categoriilor de persoane vulnerabile. Printre beneficiarii împrumuturilor se numără guverne, autorități de la nivel local și regional, bănci publice și private, organizații non-profit și altele. Ca bancă multilaterală cu rating excelent de credit, BDCE se și auto-finanțează pe piețele internaționale de capital. Aprobă proiecte în baza unor criterii stricte de natură socială, de mediu și de guvernanță și oferă asistență tehnică. În plus, BDCE primește fonduri de la donatori, pentru a-și completa activitățile.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA27 mins ago

România are șansa să construiască primul centru de tratament inovator pentru pacienții cu afecțiuni oncologice din regiune, subliniază Alexandru Rafila, care speră că va demara licitația cel târziu în august

JAPONIA2 hours ago

UE și Japonia au semnat un memorandum de cooperare privind identitățile digitale și serviciile de încredere care va facilita fluxul de date în condiții sigure

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană investighează încălcarea de către Facebook și Instagram a Actului legislativ privind serviciile digitale

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Au fost lansate două instrumente de alertă în temeiul Actului privind serviciile digitale și al Actului privind piețele digitale

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Annalena Baerbock reiterează obiectivul clar al politicii germane privind situația din Orientul Mijlociu: coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui stat palestinian independent

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Președinții american și egiptean au discutat despre acordul în curs de negociere privind încetarea focului în Fâșia Gaza

SUA5 hours ago

Antony Blinken atrage atenția asupra ”sprijinului incalculabil” pe care China îl oferă ”bazei industriale de apărare a Rusiei”: Reduce ”presiunea masivă” exercitată de Occident asupra acestui sector

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

EDUCAȚIE5 hours ago

Rectorul Universității din București: Rolul universităților este să producă elite. Dacă România și R. Moldova doresc guvernanți competenți în viitor, datoria este să susțină universitățile de top

ROMÂNIA6 hours ago

ICI București, prezent la evenimentul de diseminare a rezultatelor Forumului Consultativ pentru Energie Sustenabilă în Sectoarele de Apărare și Securitate CF SEDSS

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO1 day ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20241 day ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL6 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending