Connect with us

SĂNĂTATE

UE va verifica eficiența controalelor anti-Ebola pe aerporturile din țările africane afectate de epidemie

Published

on

ebolaUniunea Europeană ‘va începe imediat verificarea’ eficienței controalelor anti-Ebola puse în aplicare pe aeroporturile din cele trei țări vest-africane cel mai afectate de epidemie, a anunțat joi comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, la finalul unei reuniuni ministeriale la Bruxelles, informează AFP și DPA, potrivit Agerpres.

Această verificare va fi realizată în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cu scopul de a consolida controalele dacă va fi necesar și de a permite o mai bună trasabilitate în UE a posibililor purtători ai virusului, a precizat Borg.

‘Există informații contradictorii cu privire la eficiența acestor controale. Ele sunt făcute, însă problema se pune dacă ele sunt și eficiente’, a mai spus Borg, după o reuniune cu miniștrii sănătății din țările membre UE.

Verificările vor avea loc în Liberia, Sierra Leone și Guineea, a mai spus comisarul european.

Printre propunerile formulate în cadrul reuniunii de la Bruxelles s-a numărat și cea a utilizării sistemelor de informare privind vizele pentru a ști când călători cu grad de risc ajung în Europa și crearea unei baze de date pentru a cunoaște locul unde aceștia se află.

SĂNĂTATE

Comisia Europeană semnează un acord de 20 mil. euro pentru combaterea rezistenței antimicrobiene

Published

on

© CaleaEuropeana/ Zaim Diana

Comisia Europeană, cu sprijinul Băncii Europene de Investiții (BEI), a semnat un acord HERA Invest cu societatea daneză de biotehnologie SNIPR Biome, în valoare de 20 de milioane de euro, pentru dezvoltarea de terapii inovatoare care vizează în mod specific infecțiile rezistente la antibioticele tradiționale.

„Acesta este un pas important în abordarea rezistenței antimicrobiene, una dintre cele mai presante amenințări la adresa sănătății mondiale. Tehnologia CRISPR de ultimă generație a SNIPR Biome vizează și elimină cu precizie bacteriile rezistente la medicamente, de exemplu prin intermediul unui produs conceput pentru a preveni infecțiile sanguine cauzate de E.coli”, se arată în comunicatul oficial al Executivului. 

Rezistența antimicrobiană este o pandemie tăcută. Numai în UE, 35.000 de persoane mor în fiecare an din cauza ei, iar infecțiile rezistente reprezintă o povară semnificativă pentru sistemele noastre de sănătate. Acordul HERA Invest de astăzi reprezintă o etapă importantă și arată importanța inovării întreprinderilor europene în combaterea acestei amenințări majore pentru sănătate. HERA Invest se asigură că Europa rămâne în fruntea descoperirilor medicale”, a declarat Hadja Lahbib, comisarul pentru egalitate, pregătire și gestionarea crizelor.

Olivér Várhelyi, comisarul pentru sănătate și bunăstarea animalelor, a declarat: „Una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății în Europa și în lume este rezistența antimicrobiană. Combaterea acesteia necesită sprijin pentru inovare, pentru a reduce actualele investiții insuficiente în sector, împreună cu crearea unei piețe pentru antibiotice și tratamente noi și eficiente, dezvoltate și fabricate în Europa. Vom continua activitatea pentru a atinge obiectivele pentru 2030, bazându-ne pe activitatea importantă deja desfășurată și recunoscând legătura dintre sănătatea animală și sănătatea umană.”


HERA Invest este o inițiativă emblematică menită să consolideze autonomia strategică a Europei în ceea ce privește pregătirea pentru urgențe sanitare. Susținută de 110 milioane de euro din programul EU4Health, ca parte a inițiativei InvestEU, aceasta vizează întreprinderile mici și mijlocii. Banca Europeană de Investiții, în parteneriat cu HERA, oferă împrumuturi de risc care acoperă până la 50% din costurile unui proiect.

HERA Invest își propune să umple golul financiar acolo unde resursele sectorului privat sunt insuficiente, mobilizând fonduri publice pentru a încuraja investițiile private în dezvoltarea de contramăsuri medicale. Prin sprijinirea cercetării și dezvoltării în aceste domenii, HERA Invest urmărește să se asigure că Europa rămâne pregătită să facă față viitoarelor provocări din domeniul sănătății.

   Citiți și: Uniunea Europeană a sănătății: UE intensifică acțiunile de combatere a rezistenței la antimicrobiene

Continue Reading

ROMÂNIA

Este nevoie de un progres mai rapid la nivelul Consiliului privind revizuirea Legislației Farmaceutice din UE, susține secretarul de stat Alexandru Rogobete

Published

on

© Alexandru Rogobete - Facebook

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Alexandru Rogobete, prezent la reuniunea miniștrilor din cadrul Consiliului EPSCO de la Bruxelles, a reiterat importanța accelerării procesului de negociere la nivelul Consiliului cu privire la revizuirea cadrului farmaceutic în Uniunea Europeană,  „pentru a răspunde cât mai adecvat nevoilor tuturor pacienților din România și din Uniunea Europeană.”

„Este nevoie de un progres mai rapid în acest dosar legislativ la nivelul Consiliului, pentru a răspunde cât mai adecvat nevoilor tuturor pacienților din România și din Uniunea Europeană, indiferent de locul în care aceștia trăiesc, respectiv pentru diminuarea diferențelor de acces la terapii moderne dintre statele membre. Cel mai important aspect este ca noua legislație europeană să asigure accesul egal pentru toți pacienții”, a transmis secretarul de stat într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

   Citiți și: Miniștrii sănătății din UE se reunesc la Bruxelles pentru a discuta despre stadiul actual al revizuirii Legislației Farmaceutice a UE (3 decembrie)

Propunerea de revizuire a legislației farmaceutice a UE se bazează pe nivelul ridicat de protecție a sănătății publice și de armonizare deja obținut în ceea ce privește autorizarea medicamentelor. Obiectivul general al reformei este de a se asigura că pacienții din întreaga UE au acces în timp util și echitabil la medicamente.

Un alt obiectiv al propunerii este de a spori securitatea aprovizionării și de a aborda deficitele prin măsuri specifice, inclusiv obligații mai stricte pentru titularii autorizațiilor de introducere pe piață de a notifica deficitele potențiale sau reale și retragerile, încetările și suspendările de pe piață înainte de o întrerupere prevăzută în vederea continuării aprovizionării cu un medicament pe piață. Pentru a sprijini competitivitatea globală și puterea inovatoare a sectorului, trebuie găsit un echilibru adecvat între acordarea de stimulente pentru inovare, cu un accent mai mare pe nevoile medicale nesatisfăcute, și măsuri privind accesul și accesibilitatea financiară.

   Citiți și: Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”

Legislația farmaceutică a UE a permis autorizarea unor medicamente sigure, eficace și de înaltă calitate. Cu toate acestea, accesul pacienților la medicamente în întreaga UE și securitatea aprovizionării reprezintă preocupări din ce în ce mai mari, reflectate în recentele concluzii ale Consiliului și în rezoluțiile Parlamentului European.

Reamintim că pacienții din România au acces la doar 17% din medicamentele inovative aprobate la nivel european, pentru care așteaptă 778 de zile.

Prin urmare, obiectivele propunerii de revizuire a legislației farmaceutice a UE sunt următoarele:

  • Obiective generale:
    • Garantarea unui nivel ridicat de sănătate publică prin asigurarea calității, a siguranței și a eficacității medicamentelor pentru pacienții din UE.
    • Armonizarea pieței interne pentru supravegherea și controlul medicamentelor, precum și a drepturilor și obligațiilor care revin autorităților competente ale statelor membre.
  • Obiective specifice:
    • Asigurarea faptului că toți pacienții din întreaga UE au acces în timp util și în mod echitabil la medicamente sigure, eficace și la prețuri accesibile;
    • Îmbunătățirea securității aprovizionării și asigurarea faptului că medicamentele sunt întotdeauna disponibile pentru pacienți, indiferent de locul în care locuiesc în UE;
    • Oferirea unui mediu atractiv, favorabil inovării și competitivității pentru cercetare, dezvoltare și producția de medicamente în Europa;
    • Creșterea durabilității medicamentelor din punct de vedere al mediulu.

Toate obiectivele generale și specifice prezentate mai sus sunt, de asemenea, relevante pentru domeniul medicamentelor pentru boli rare și pentru copii.

Strategia farmaceutică pentru Europa reprezintă un răspuns global la provocările actuale ale politicii farmaceutice, prin acțiuni legislative și nelegislative care interacționează împreună pentru a-și atinge obiectivul general de a asigura aprovizionarea UE cu medicamente sigure și accesibile financiar și de a sprijini eforturile de inovare ale industriei farmaceutice din UE. Revizuirea legislației farmaceutice este esențială pentru atingerea acestor obiective.

Continue Reading

SĂNĂTATE

Ministerul Sănătății: Un amplu program de screening oncologic va fi finanțat cu 11 mil. euro în parteneriat cu Banca Mondială

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Ministerul Sănătății anunță finalizarea unui program de screening oncologic care va avea o finanțare prin Proiectul Băncii Mondiale în valoare de 11 milioane de euro, în contextul în care cancerul rămâne cea de-a doua cauză principală a mortalității în România, informează platforma Împreună Învingem Cancerul.

Potrivit celui mai recenet raport al OCDE privind starea de sănătatea în rândul statelor membre, principalele cauze ale mortalității provocate de cancer, în cazul României, sunt cancerul pulmonar, cancerul colorectal, cancerul mamar (care afectează aproape exclusiv femeile) și cancerul de prostată (care afectează numai bărbații). 

      Citiți și: Raport OCDE: România este țara din UE care investește cel mai puțin în sănătate. Doar 5,7% din PIB merg la serviciile medicale, față de 12,6% în Germania

Finanțat prin Proiectul Băncii Mondiale, programul aduce echipamente medicale în peste 60 de unități sanitare și centre regionale de screening din România.

Principalele echipamente medicale achiziționate sunt:

  • Echipamente pentru citologie și HPV
  • Colposcoape digitale și mobile
  • Dispozitive de electrocauterizare și electrochirurgie
  • Mamografe;
  • Linii de colonoscopie;
  • Mese ginecologice.

Investițiile cheie în sistemul de sănătate românesc trebuie să continue pe axele prioritare, una dintre acestea este cu certitudine Planul Național de Combatere și Control al Cancerului. Românii trebuie să știe că depistarea precoce și screeningul sunt indispensabile atât pentru creșterea gradului de succes al tratamentului cât și pentru eficientizarea întregului sistem de răspuns la boală”, a precizat ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila.

„Pentru că putem să reducem costurile de tratament atunci când detectăm această cumplite afecțiuni din timp. Sunt foarte multe state europene care au înțeles, în timp, că programele naționale de screening sunt indispensabile atât pentru salvarea de vieți, cât și pentru economia de resurse în sistem. Noi nu suntem acolo, dar este clar că mergem pe drumul cel bun cu parteneri puternici, precum Banca Mondială”,  a completat și dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat și coordonatorul proiectului Băncii Mondiale în Ministerul Sănătății.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.24 minutes ago

Spațiul cibernetic al Europei este mai sigur și mai protejat. A intrat în vigoarea Legea privind reziliența cibernetică

ROMÂNIA31 minutes ago

ICI București și Agerpres extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional, un demers ce marchează extinderea utilizării inteligenței artificiale în fluxurile de știri regionale

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Situația din Ucraina și sprijinul occidental pentru Kiev, pe agenda discuțiilor premierului polonez cu președintele francez și liderul opoziției germane

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Ziua Internațională a Drepturilor Omului. MAE: Respectul pentru drepturile omului este indispensabil pentru pace, democrație și dezvoltare durabilă

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Roxana Mînzatu, după ce un studiu OCDE arată o scădere sau stagnare a competențelor adulților în materie de citire, scriere și calcul: Este nevoie de o schimbare transformatoare în abordarea europeană a competențelor

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Republica Moldova primește 50 milioane de euro asistență macrofinanciară de la Comisia Europeană

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII4 hours ago

Banca Europeană de Investiții oferă împrumuturi în valoare de 3 miliarde de euro pentru agricultură în întreaga Europă, cu accent pe tinerii fermieri, egalitatea de gen și investițiile verzi

ROMÂNIA4 hours ago

ICI București și InfoCons au lansat primul proiect european la nivel global pentru conștientizarea, educarea și informarea pieței cu privire la securitatea și securizarea conceptelor vizuale

U.E.4 hours ago

UE semnalează: Regresul democratic al Georgiei și măsurile represive împotriva protestarilor au consecințe asupra relațiilor noastre bilaterale

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Von der Leyen, alături de fermierii europeni: Trebuie să aveți o poziție de negociere mai puternică față de cei care stabilesc prețurile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI6 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII6 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ1 week ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending