Un ministru suedez acuza Romania ca nu foloseste fondurile UE pentru sprijinirea romilor. Ce raspunde Guvernul

teodorovici calea europeana TVR1Ministrul suedez pentru integrare, Erik Ullenhag, a acuzat Romania ca nu foloseste suficient fondurile europene pentru sprijinirea populatiei de etnie roma. Ministrul roman al Fondurilor UE, Eugen Teodorovici, a reactionat joi transmitand ca 20% dintre beneficiarii POSDRU sunt de etnie roma.

“Sincer, e socant sa oferim noi mijloace pe care statele membre nu le cer. De exemplu, este profund ingrijorator ca Romania nu solicita instrumentele UE existente pentru a imbunatati situatia romilor”, a declarat oficialul suedez pentru agentia de  TT, citata de AFP.

Ministrul  Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, afirma ca 20% dintre beneficiarii Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) sunt romi.

“In conditiile in care statisticile arata ca beneficiarii finali ai Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) de etnie roma reprezinta aproximativ 20% din totalul persoanelor din aceasta comunitate inregistrata in tara noastra, iar absorbtia la nivelul POS DRU a crescut semnificativ, acuzatiile aduse Romaniei ca nu ar utiliza fondurile UE alocate pentru incluziunea acestei populatii sunt nejustificate”, a declarat Teodorovici, citat de un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

”Actualul Guvern al României a luat toate măsurile necesare pentru a accelera semnificativ absorbţia fondurilor structurale şi de coeziune, iar rezultatele s-au văzut la nivelul tuturor programelor, inclusiv în cazul POS DRU. La nivelul acestui program, rata de absorbţie curentă a crescut de 4,5 ori, de la 6,34% în mai 2012 la  aproximativ 29% la sfârşitul lunii decembrie 2013” a adăugat Teodorovici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.