Connect with us

ENERGIE

Uniunea Europeană caută să înlocuiască gazele naturale din Rusia cu livrări suplimentare din Nigeria

Published

on

© European Union, 2012/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană este interesată să obţină livrări suplimentare de gaze naturale din Nigeria, într-un moment în care statele membre se pregătesc pentru o posibilă oprire a livrărilor de gaze ruseşti, a declarat sâmbătă Matthew Baldwin, director general adjunct al Directoratului General pentru Energie din cadrul Comisiei Europene, informează Reuters. 

Matthew Baldwin a mers în Lagos, oraș-port pe coastele Nigeriei, unde s-a întâlnit cu oficiali ai celui mai mare producător de petrol din Africa. Oficialul european a fost informat că Nigeria îşi îmbunătăţeşte securitatea în Delta Nigerului şi, de asemenea, intenţionează să redeschidă conducta Trans Niger, undeva după luna august, ceea ce ar putea însemna o creştere a exporturilor de gaze spre Europa.

Citiți și: UE își îndreaptă privirea spre Africa pentru a înlocui importurile de gaze rusești: Nigeria, Senegal şi Angola au un potențial nefolosit

Potrivit lui Matthew Baldwin, Uniunea Europeană importă din Nigeria aproximativ 14% din necesarul său total de gaze lichefiate şi există potenţialul pentru dublarea cifrei, scrie Digi24

Însă producţia de petrol şi gaze a Nigeriei este afectată de furturi şi vandalizarea conductelor, astfel că în prezent terminalul de export pe care compania Nigeria LNG Ltd. îl are pe insula Bonny operează la 60% din capacitate.

„Dacă vom putea ajunge undeva peste 80%, atunci ar putea fi cantităţi suplimentare de gaze lichefiate care ar putea fi disponibile pentru cargouri spot care să vină în Europa. Oficialii nigerieni ne-au spus să avem o nouă rundă de discuţii la finele lunii august, pentru că sunt încrezători că vor putea face progrese cu privire la acest subiect”, a spus Matthew Baldwin.

Compania Nigeria NLG este deţinută de grupul petrolier NNPC Ltd, unde acţionari sunt statul nigerian, precum şi giganţii occidentali Shell, TotalEnergies şi Eni.

Comisia Europeană a propus miercuri ca toate statele membre să reducă folosirea gazelor cu 15% în perioada august 2022 – martie 2023, comparativ cu media din ultimii cinci ani. Obiectivul este voluntar, dar UE îl poate face obligatoriu în cazul în care Bruxelles-ul declară un risc substanţial de deficit de gaze.

Potrivit Comisiei Europene, toţi consumatorii, administraţiile publice, gospodăriile, proprietarii de clădiri publice, furnizorii de energie şi industria pot şi ar trebui să ia măsuri pentru economisirea gazelor. Comisia va accelera, de asemenea, lucrările privind diversificarea aprovizionării, inclusiv achiziţionarea comună de gaze pentru a consolida posibilitatea UE de a-şi asigura livrări alternative de gaze.

Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

ENERGIE

Nicolae Ciucă: Parlamentarii PNL vor propune amendamente pentru ca legea prosumatorilor să răspundă nevoilor acestora. Ca prim-ministru am facilitat finanțări europene pentru stocare

Published

on

© Partidul Național Liberal

Parlamentarii Partidului Național Liberal vor propune amendamente necesare pentru ca forma legii prosumatorilor să răspundă nevoilor acestora, a anunțat miercuri președintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, arătându-se împotriva transferării întregii poveri financiare doar asupra prosumatorului.

“Transferarea întregii poveri financiare doar asupra prosumatorului – prin obligarea acestuia de a investi suplimentar în capacități de stocare – va avea efectul advers, de descurajare a oamenilor să folosească sau să-și instaleze panouri fotovoltaice. Câștigarea independenței energetice implică creșterea ponderii surselor regenerabile în producția națională, însă noile prevederi referitoare la achiziționarea mediilor de stocare pot să îngreuneze acest proces. Sunt necesare modificări legislative care să introducă programe de sprijin pentru prosumatorii existenți sau măsuri care țin de managementul întregului sistem energetic, astfel încât efortul privind creșterea capacităților de producere și stocare a energiei electrice verzi să nu apese puternic pe buzunarele românilor”, a scris Ciucă, pe Facebook.

Poziția sa a venit după ce președintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii prosumatorilor.

În prezent, a arătat Nicolae Ciucă, există atât prin PNRR, cât și prin Fondul de Modernizare, proiecte de instalare a panourilor fotovoltaice, care includ și capacități de stocare.

“Ca prim-ministru, am facilitat finanțări europene pentru realizarea în țară a unor asemenea capacități. Conform solicitării președintelui Klaus Iohannis, parlamentarii PNL vor propune amendamentele necesare pentru ca forma legii să răspundă nevoilor prosumatorilor”, a conchis el.

Continue Reading

ENERGIE

Klaus Iohannis solicită reexaminarea legii prosumatorilor: România riscă să nu mai poată deveni o țară neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea OUG care stabileşte măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.

“Încurajez Parlamentul să identifice acele soluţii legislative care să reducă povara unor costuri suplimentare prea mari pentru prosumatori privind achiziţionarea de capacităţi de stocare a energiei electrice. Totodată, pot fi incluse în legislaţie şi prevederi complementare, precum instituirea de programe de sprijin pentru prosumatorii existenţi sau de măsuri care ţin de managementul întregului sistem energetic, astfel încât efortul privind creşterea capacităţilor de producere şi stocare a energiei electrice verzi să nu cadă preponderent pe umerii oamenilor”, a transmis şeful statului, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

El a evidenţiat că România urmăreşte să îşi extindă capacitatea de producere a energiei solare şi să îmbunătăţească accesul naţional la energia electrică solară la preţuri accesibile, ţara noastră făcând parte din Alianţa Internaţională Solară din decembrie 2023.

“Printr-un amendament care priveşte obligaţia prosumatorilor de a asigura deopotrivă producerea şi stocarea de energie, obiectivul României de a deveni o ţară neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, inclusiv prin utilizarea surselor regenerabile de energie, riscă să nu mai poată deveni realitate”, a explicat Iohannis referitor la actul normativ criticat.

Preşedintele a menţionat că a fost “un permanent susţinător al reglementărilor tehnice şi legislative care să facă posibil ca tot mai mulţi români să deţină instalaţii de producere a energiei electrice, panouri fotovoltaice care să le asigure în primul rând consumul propriu de energie, cât şi posibilitatea de a direcţiona în reţea energia produsă în exces”.

El a amintit că România şi-a propus să instaleze, până în 2030, o capacitate de energie solară de peste opt gigawaţi, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile.

“Ultimele modificări legislative făcute în Parlament înfrânează acest proces, care până acum a adus rezultate bune. De exemplu, până în prezent, aproape 140.000 de prosumatori au instalat peste 1,7 gigawaţi de surse de energie distribuită conectate la reţea, majoritatea covârşitoare bazându-se pe tehnologia solară fotovoltaică. Programe precum ‘Casa verde fotovoltaice’ au fost accesate de către cetăţeni, ceea ce dovedeşte că eforturile din ultimii ani de conştientizare a importanţei producerii de energie verde dau rezultate concrete”, a completat Klaus Iohannis.

În opinia sa, noile prevederi ale legii trimise spre reexaminare, “deşi necesare pe fond, sunt inoportune şi inaplicabile în forma în care sunt reglementate”.

Potrivit şefului statului, în această formă a legii, “transferarea întregii poveri financiare doar asupra prosumatorului, prin obligarea acestuia de a investi suplimentar în capacităţi de stocare, va avea efectul advers, de descurajare a oamenilor de a fi interesaţi să folosească sau să-şi instaleze panouri fotovoltaice”.

El a criticat stabilirea unui termen obligatoriu pentru prosumatori – 31 decembrie 2027 – până la care să achiziţioneze instalaţii de stocare a energiei electrice.

“În lipsa instituirii corelative a unei forme de sprijin din partea statului, se produce şi o discriminare faţă de prosumatorii existenţi”, a indicat preşedintele.

Lipsa disponibilităţii financiare a beneficiarilor de a achiziţiona suplimentar, din surse proprii, baterii pentru stocarea energiei solare induce riscul ca numeroase sisteme de panouri fotovoltaice deja instalate pe imobile să nu poată fi puse în funcţiune şi racordate la reţea în mod corespunzător, a mai explicat Iohannis.

“În această situaţie, contravaloarea instalării şi a achiziţiei respectivelor sisteme nu va putea fi cerută la decontare Administraţiei Fondului pentru Mediu, instalatorii validaţi neputând recupera investiţiile deja realizate. Mai mult, costurile încă ridicate, presupuse de cumpărarea de către prosumatori a unor sisteme de stocare, vor descuraja oamenii să fie interesaţi să-şi instaleze panouri fotovoltaice pentru locuinţele proprii”, a afirmat preşedintele.

Conform acestuia, condiţiile stipulate de legea criticată privind amplasarea de către prosumatori a acumulatorilor ce vor fi utilizaţi în stocarea energiei electrice sunt unele specifice, existând numeroase situaţii în care astfel de instalaţii au produs incendii pe fondul amplasării necorespunzătoare.

“Faptul că majoritatea prosumatorilor cu capacităţi de producţie deja instalate au invertoare care nu permit racordarea unor instalaţii de stocare, fiind necesară înlocuirea cu un dispozitiv compatibil, face discutabilă aplicarea noilor dispoziţii, în contextul în care prosumatorii care au beneficiat de finanţare europeană în implementarea capacităţilor de producţie nu au voie, vreme de cinci ani, să aducă modificări instalaţiilor (panouri şi invertor)”, a mai indicat Klaus Iohannis. 

Continue Reading

ENERGIE

Sebastian Burduja, la Forumul Regional al Energiei pentru Europa Centrală și de Est: Strategia Energetică a României va pune ordine în dezvoltarea sectorului energetic național

Published

on

© Sebastian Burduja - Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat la FOREN – WEC Central & Eastern Europe Regional Energy Forum (Forumul Regional al Energiei pentru Europa Centrală şi de Est), organizat de CNR-CME, unde a discutat cu profesioniști din domeniul energiei despre starea, provocările și oportunitățile sectorului energetic din Europa Centrală și de Est și despre demersurile acestora pentru o energie sigură, accesibilă și verde.

„Profesioniștii din energie formează o comunitate aparte, plină de oameni de calitate. M-am bucurat să-l reîntâlnesc și pe prietenul meu din Republica Moldova, Victor Parlicov , unul dintre cei mai performanți miniștri ai energiei din lume” , a scris Sebastian Burduja pe Facebook.

Potrivit ministrului, anul acesta investițiile au mers pe calea cea bună, „punând la treabă miliarde de euro”:

  • „Investiția 1 din PNRR a fost un succes: 2000 MW de noi capacități de producere a energiei din surse regenerabile.
  • Finalizăm apelul pentru capacități de hidrogen (100 milioane EUR), care va fi lansat curând.
  • Începe modernizarea CET-urilor din Craiova, Constanța, Arad și Râmnicu Vâlcea, urmate de cele din București.
  • Am demarat construcția CET Titan, primul CET nou din București în ultimii 15 ani.
  • Am semnat nu mai puțin de 60 de contracte cu UAT-uri pentru producție de autoconsum.
  • Aproximativ 1 miliard de euro fost contractați pentru modernizarea rețelelor de transport și distribuție”,  a scris Sebastian Burduja pe Facebook.

De asemenea, ministrul Energiei a amintit că: 

  •  Schema de sprijin pentru capacități de stocare rămâne prioritatea zero.
  • Proiectul Tarnița-Lăpușești este aproape de finalizarea studiului de fezabilitate.
  • Programul nuclear civil avansează semnificativ, atât pentru unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, cât și pentru SMR-uri.
  • Interconectorul est-vest printr-un cablu de înaltă tensiune se află în faza studiului de fezabilitate.

„Am accelerat pe toate planurile! Strategia Energetică a României, recent pusă în dezbatere publică, alături de PNIESC, va pune ordine în dezvoltarea sectorului energetic național. Urmează câteva zile de discuții intense la FOREN pentru o energie sigură, accesibilă și verde”, a conchis Sebastian Burduja.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA8 mins ago

Eurostat: Copiii din România sunt cei mai expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI23 mins ago

În ce comisii și subcomisii ale Parlamentului European au intrat cei 33 de eurodeputați români în cea de-a zecea legislatură europeană 2024-2029

ROMÂNIA1 hour ago

Poliția Română recuperează un iconostas valoros în cadrul Operațiunii Europol ”Pandora VIII” împotriva traficului de artă

INTERNAȚIONAL1 hour ago

O primă victorie pentru Macron după alegerile legislative din Franța. Yaël Braun-Pivet, reprezentanta partidului său, a fost realeasă președintă a Adunării Naționale

ROMÂNIA2 hours ago

Proiect ambițios al ICI București: Cercetări Avansate în Inteligență Artificială pentru aplicații biomedicale și vedere artificială

CONSILIUL UE3 hours ago

Slovacia nu se va alătura niciunei tentative sau acţiuni care vizează boicotarea preşedinţiei ungare a Consiliului UE, transmite preşedintele Peter Pellegrini la Budapesta

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Von der Leyen cere statelor membre să desemneze atât un bărbat, cât și o femeie drept candidați pentru funcția de comisar european

ROMÂNIA4 hours ago

România și Turcia își consolidează cooperarea în domeniul muncii și securității sociale. Simona Bucura-Oprescu: Asigurarea egalității de tratament, unul dintre principiile după care se ghidează coordonarea noastră

SĂNĂTATE6 hours ago

Secretarul de stat Alexandru Rogobete: România va beneficia de cele mai înalte tehnologii pentru digitalizarea sistemului medical

U.E.18 hours ago

Klaus Iohannis a pledat, la summitul Comunității Politice Europene, pentru susținerea conectivității energetice europene cu R. Moldova și Ucraina

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

COMISIA EUROPEANA1 day ago

O “veritabilă UE a apărării” cu “NATO pilon al apărării”: Către un nou mandat, Ursula von der Leyen propune o “piață unică pentru apărare” și un “scut aerian european”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Din casa democrației europene, Ursula von der Leyen promite că nu va permite ca “polarizarea” și “extremiștii” să distrugă UE: Alegerile sunt balamalele destinului. Destinul Europei depinde de ce vom face mai departe

COMISIA EUROPEANA1 day ago

În aplauzele eurodeputaților, von der Leyen îl ia la țintă pe Viktor Orban: Rusia mizează că Europa se înmoaie, iar unii îi fac jocul printr-o “misiune de aliniere”

Trending