Corespondență din Bruxelles
Obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova este un succes al al Uniunii Europene, al Republicii Moldova, iar într-o parte rezonabilă și al României, a declarat joi seară președintele Klaus Iohannis după ce șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, oficializând o decizie istorică la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.
“Cu siguranță că este un succes al nostru, al tuturor, al Uniunii Europene, al Republicii Moldova, într-o parte rezonabilă și al României. Însă trebuie să fim conștienți, ne bucurăm foarte mult de acest succes, la care România a lucrat, deci ne-am implicat. Tot timpul ne-am implicat pentru a promova înțelegerea și, iată, acum și acordarea statutului”, a spus Iohannis, în cadrul unor declarații de presă susținute după anunțarea deciziei.
Șeful statului a mai subliniat că Moldova și Ucraina trebuie să se apuce foarte rapid să lucreze la reforme și a asigurat că, din partea României, Moldova va primi absolut tot ajutorul de care are nevoie.
“Noi vom veni cu toată experiența și expertiza pe care am acumulat-o în acești ani, în faza de candidat, dar și în faza de proaspăt membru, și cred că, pentru Moldova, acesta va fi un ajutor valoros”, a precizat el.
Astfel, șeful statului a ținut să precizeze că această recunoaștere a perspectivei europene și atribuire a statutului de candidat ” este primul pas dintr-o serie mai lungă de pași”.
“Eu îmi doresc tare mult ca, într-un termen rezonabil, să ajungem în faza în care se întâmplă ce am descris în prima mea campanie electorală pentru Președinția României, ca România și Moldova să fie împreună în Uniunea Europeană“, a conchis Iohannis.
La finalul declarațiilor, președintele a fost primul lider UE care a vorbit la telefon cu Maia Sandu după decizia istorică a Consiliului European de a acorda R. Moldova statut de candidat.
Citiți și DOCUMENT Textul care consfințește perspectiva europeană a Ucrainei, R. Moldova și Georgiei: Viitorul acestor țări și al cetățenilor lor este în cadrul UE
“Consiliul European recunoaște perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei. Viitorul acestor țări și al cetățenilor lor se află în cadrul Uniunii Europene. Consiliul European a decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova”, se arată în concluziile adoptate de Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Mario Draghi și ceilalți lideri europeni.
În documentul adoptat, liderii invită Comisia Europeană să raporteze Consiliului cu privire la îndeplinirea condițiilor specificate în avizele Comisiei cu privire la cererile de aderare respective, ca parte a pachetului său obișnuit de extindere. De asemenea, se precizează că “Consiliul va decide cu privire la măsurile ulterioare după ce toate aceste condiții vor fi îndeplinite pe deplin”.
În ceea ce privește Georgia, Consiliul European s-a declarat “pregătit să acorde Georgiei statutul de țară candidată după ce vor fi abordate prioritățile specificate în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Georgiei”.
Progresul fiecărei țări către Uniunea Europeană va depinde de meritele proprii în îndeplinirea criteriilor de la Copenhaga, luând în considerare capacitatea UE de a absorbi noi membri.