Uniunea Europeană a suspendat acordarea de fonduri de dezvoltare Ungariei, în valoare de 495 milioane de euro

     Ungaria se confruntă cu decizia miniștrilor de Finanţe ai zonei euro de suspendare a fondurilor de dezvoltare acordate acestei țări, în valoare de 495 milioane de euro, după ce guvernul de la Budapesta a eșuat în reducerea deficitului bugetar la un nivel sustenabil, informează Adevarul.ro.

UPDATE: Miniştrii de Finanţe ai statelor UE au decis să sancţioneze Ungaria cu o măsură de o duritate fără precedent: fondurile europene în valoare de 495 de milioane de euro, alocate pentru 2013, sunt suspendate începând de astăzi. Budapesta are timp până pe 22 iunie să ia măsuri “decisive” de remediere a planului de cheltuieli publice, caz în care sancţiunea va fi ridicată, relatează AFP, potrivit Gandul.info.

“Decizia înseamnă o motivare puternică pentru Ungaria, să pună în aplicare o politică fiscală viabilă şi sustenabilă”, a declarat Olli Rehn, comisarul european pentru Economie.

Totuşi, Austria a acuzat UE că aplică standarde duble în acest caz: Spania a obţinut, cu o seară înainte, o scutire de la sancţiuni, deşi înregistrează un deficit bugetar foarte mare. Olli Rehn a replicat că Ungaria a mai fost păsuită o dată, în 2011, iar regulile sunt diferite pentru statele non-euro.

Miniștrii de Finanțe ai UE vor vota astăzi, la Bruxelles, asupra propunerii Comisiei Europene de a suspenda fondurile de dezvoltare a infrastructurii începând cu 2013. Această măsură va afecta 29% din partea care revine statului maghiar din totaul fondurilor de coeziune, conform Comisiei Europene citată de agenția de știri Bloomberg.

Conform noilor estimări ale Comisiei, deficitul s-ar putea mări la 3,6% din produsul intern brut anul viitor de la 3% anul acesta. Reglementările UE specifică faptul că guvernele trebuie să-și mențină deficitul anual sub 3% din PIB.

Ungaria are la dispoziție șase luni pentru a „întreprinde măsuri de corectare a deficitului excesiv într-un mod sustenabil și credibil” a declarat Comisia Europeană pe 6 martie. „Mai mult ca sigur” că înghețarea fondurilor va fi aprobată la întâlnirea de astăzi, a recunoscut Peter Szijjarto, purtătorul de cuvânt al lui Viktor Orban, adăugând că Ungaria va implementa măsurile necesare pentru a evita pierderea fondurilor.

Sursa articol: Adevarul.ro; Gandul.info
Sursa foto: en.wikipedia.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.