COMISIA EUROPEANA
Ursula von der Leyen a prezentat structura Comisiei Europene pentru mandatul 2019-2024: ”Această echipă va defini calea europeană”. Rovana Plumb primește portofoliul Transporturilor
Published
6 years agoon

Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat marți componența și structura viitoarei Comisii Europene, precum și portofoliile alocate celorlalți 26 de comisari europeni pentru mandatul 2019-2024. Noua Comisie Europeană va avea trei vicepreședinți executivi, Frans Timmermans, Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis, precum și alți cinci vicepreședinți, unul fiind Înaltul Reprezentant Josep Borrell și ceilalți patru provenind din Europa de est și de sud-est. Nominalizarea României pentru funcția de comisar european, Rovana Plumb, va primi portofoliul Transporturilor.
“Această echipă va defini calea europeană: vom acționa cu hotărâre împotriva schimbărilor climatice, ne vom consolida parteneriatul cu Statele Unite, ne vom defini relațiile cu o Chină mai autonomă și vom fi un vecin fiabil, de exemplu pentru Africa. Această echipă va trebui să apere valorile și standardele noastre de nivel mondial. Vreau o Comisie condusă cu hotărâre, care se axează în mod clar pe aspectele care ne preocupă și care oferă răspunsuri. Vreau să fie o Comisie bine echilibrată, agilă și modernă. Această echipă va trebui acum să câștige încrederea Parlamentului. Comisia mea va fi o comisie geopolitică dedicată politicilor durabile și doresc ca Uniunea Europeană să fie gardianul multilateralismului, pentru că știm că suntem mai puternici realizând împreună ceea ce nu putem face singuri”, a declarat von der Leyen.
Noul colegiu va avea opt vicepreședinți, inclusiv Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (Josep Borrell). Vicepreședinții sunt responsabili pentru prioritățile majore cuprinse în orientările politice. Rolul acestora este de a orienta activitatea Comisiei în ceea ce privește ambițiile emblematice, cum sunt Pactul ecologic european, o Europă pregătită pentru era digitală, o economie în serviciul cetățenilor, protejarea modului nostru de viață european, o Europă mai puternică pe plan internațional și un nou elan pentru democrația europeană. Comisarii se află în centrul structurii noului colegiu. Ei vor gestiona expertiza furnizată de direcțiile generale.
Trei vicepreședinți executivi vor avea o funcție dublă. Fiecare dintre ei va fi atât vicepreședinte responsabil pentru una dintre cele trei teme principale de pe agenda președintelui ales, cât și comisar.
Vicepreședintele executiv Frans Timmermans (Olanda) va coordona activitatea cu privire la Pactul ecologic european. El va gestiona, totodată, politicile climatice, fiind sprijinit de Direcția Generală Politici Climatice.
Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager (Danemarca) va coordona întreaga noastră agendă privind o Europă pregătită pentru era digitală și va fi comisar pentru concurență, sprijinită de Direcția Generală Concurență.
Vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis (Letonia) va coordona activitatea privind o economie în serviciul cetățenilor și va fi comisarul pentru servicii financiare, sprijinit de Direcția Generală Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital.
Ceilalți cinci vicepreședinți sunt:
Josep Borrell (Spania, actualmente ministrul spaniol al afacerilor externe): Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate/VP desemnat, O Europă mai puternică pe plan internațional;
Věra Jourová (Republica Cehă, comisar în Comisia Juncker): Valori și transparență;
Margaritis Schinas (Grecia, fost deputat în Parlamentul European, funcționar cu o lungă experiență în Comisia Europeană): Protejarea modului nostru de viață european;
Maroš Šefčovič (Slovacia, vicepreședinte al Comisiei Juncker): Relații interinstituționale și prospectivă;
Dubravka Šuica (Croația, deputat în Parlamentul European): Democrație și demografie. De asemenea, Dubravka Šuica va coordona, din partea Comisiei, activitatea Conferinței privind viitorul Europei.

© Photo collage (sources: Institutional official photos & Wikipedia)
Ceilalți comisari desemnați sunt următorii:
Johannes Hahn (Austria) va fi responsabil de „Buget și administrație” și va raporta direct președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen. Ca membru cu vechime al colegiului, el cunoaște importanța promovării unei administrații moderne.
Didier Reynders (Belgia), avocat de profesie, are foarte multă experiență ca ministru de finanțe, ministru al afacerilor externe și europene și ca ministru al apărării la nivel național. În noua Comisie, el va fi responsabil de „Justiție” (inclusiv tematica statului de drept).
Mariya Gabriel (Bulgaria) este în prezent comisar european. Ea s-a ocupat cu dedicație și energie de portofoliul digital și i se încredințează acum crearea de noi perspective pentru generația tânără (portofoliul „Inovare și tineret”).
Stella Kyriakides (Cipru) este un psiholog clinician cu mulți ani de experiență în domeniul afacerilor sociale, al sănătății și al prevenirii cancerului. Ea va avea portofoliul „Sănătate”.
Kadri Simson (Estonia) este un deputat cu vechime în Parlamentul estonian și a fost ministru al afacerilor economice și al infrastructurii. Ea se va ocupa de portofoliul „Energie”.
Jutta Urpilainen (Finlanda) nu a fost numai ministru de finanțe și membru al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului finlandez, ci și trimis special în Etiopia. Ea va fi titulară a portofoliului „Parteneriate internaționale”.
Sylvie Goulard (Franța), fost deputat în Parlamentul European, este o europeană dedicată și convinsă. În calitate de comisar pentru piața internă, ea va gestiona activitatea noastră privind politica industrială și va promova piața unică digitală. De asemenea, ea va fi responsabilă pentru noua Direcție Generală pentru Industria de apărare și Spațiu.
László Trócsányi (Ungaria) este fostul ministru al justiției din Ungaria. El va avea portofoliul „Vecinătate și extindere”.
Phil Hogan (Irlanda), actualul comisar pentru agricultură, își va pune experiența la dispoziția noii Comisii având în responsabilitate portofoliul „Comerț”.
Paolo Gentiloni (Italia), fost prim-ministru al Italiei și ministru al afacerilor externe, va împărtăși din vasta sa experiență ca titular al portofoliului „Economie”.
Virginijus Sinkevičius (Lituania), ministrul lituanian al economiei și inovării, va fi responsabil pentru „Mediu și oceane”.
Nicolas Schmit (Luxemburg) își reunește experiența de la Parlamentul European și pe aceea de ministru pentru ocuparea forței de muncă la nivel național, și va prelua responsabilitatea portofoliului „Locuri de muncă”.
Helena Dalli (Malta) și-a dedicat viața politică egalității, ocupând atât postul de ministru pentru dialog social, protecția consumatorilor și pentru libertăți civile, cât și pe acela de ministru al afacerilor europene și al egalității. Ea va avea portofoliul „Egalitate”.
Janusz Wojciechowski (Polonia) a fost vreme îndelungată deputat în Parlamentul European, membru al Comisiei pentru agricultură și este în prezent membru al Curții de Conturi Europene. El va fi responsabil pentru portofoliul „Agricultură”.
Elisa Ferreira (Portugalia) este în prezent viceguvernator al Banco de Portugal. Ea a fost deputat în Parlamentul European timp de mai mulți ani și a fost, pe plan național, atât ministru al planificării, cât și ministru al mediului. Ea va avea portofoliul „Coeziune și reforme”.
Rovana Plumb (România) este deputat în Parlamentul European (vicepreședinte al Grupului Socialiștilor și Democraților) și a ocupat, la nivel național, posturile de ministru al mediului și schimbărilor climatice, ministru al muncii, ministru al fondurilor europene, ministru al educației și ministru al transporturilor. Ea se va ocupa de portofoliul „Transporturi”.
Janez Lenarčič (Slovenia) este un diplomat sloven. El a fost secretar de stat pentru afaceri europene și a colaborat strâns timp de mai mulți ani cu Organizația Națiunilor Unite, cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa și cu Uniunea Europeană. El se va ocupa de portofoliul „Gestionarea crizelor”.
Ylva Johansson (Suedia) este, pe plan național, ministru pentru ocuparea forței de muncă, dar și fost ministru al școlilor și ministru al sănătății și îngrijirii persoanelor în vârstă, precum și deputată în Parlamentul suedez. Este, în același timp, un expert foarte respectat în domeniile ocupării, integrării, sănătății și bunăstării. Ea va avea portofoliul „Afaceri interne”.

© European Commission
În următoarea etapă, Parlamentul European va trebui să aprobe întregul colegiu al comisarilor, inclusiv Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate/vicepreședintele Comisiei Europene.
Acest lucru va fi precedat de audierile comisarilor desemnați în fața comisiilor parlamentare relevante, în conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului.
Pe baza aprobării date de către Parlamentul European, Consiliul European numește în mod oficial Comisia Europeană, în conformitate cu articolul 17 alineatul (7) din TUE.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă
UE analizează o schemă de investiții cu grad mai mare de risc pentru a crește profitul din activele rusești înghețate
Ucraina acuză Rusia că respinge de „100 de zile” propunerea de armistițiu, „prim pas fundamental către pace”: „A intensificat teroarea, în loc să îi pună capăt”
Franța pregătește o inițiativă europeană pentru soluționarea conflictului dintre Israel și Iran
Israelul subminează „decenii de principii umanitare” prin blocarea ajutorului pentru civilii din Gaza, afirmă Kaja Kallas: Ce vedem merge dincolo de autoapărare. Destul este destul
Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani
COMISIA EUROPEANA
Comisia Europeană a constatat că AliExpress, companie chineză, a încălcat normele digitale ale UE privind produsele ilegale și riscă o amendă dacă nu remediază situația
Published
2 days agoon
June 18, 2025By
Teodora Ion
Comisia Europeană a adoptat două măsuri majore în cadrul investigației sale privind conformitatea AliExpress cu Actul privind serviciile digitale (DSA).
Prin măsurile adoptate miercuri și DSA, executivul european urmărește să asigure siguranța online a utilizatorilor și consumatorilor, potrivit unui comunicat.
În primul rând, Comisia Europeană a acceptat și a făcut obligatorii o serie de angajamente asumate de AliExpress pentru a soluționa o serie de probleme, cum ar fi transparența platformei privind publicitatea și sistemele de recomandare.
În al doilea rând, în urma investigației sale aprofundate, Comisia Europeană a constatat, cu titlu preliminar, că AliExpress a încălcat obligația sa de a evalua și de a reduce riscurile legate de difuzarea de produse ilegale în temeiul DSA.
„Măsurile luate astăzi demonstrează puterea Actului privind serviciile digitale atunci când vine vorba de crearea unui mediu online mai sigur și mai echitabil. Am reușit să luăm măsuri concrete pentru a asigura un nivel ridicat de siguranță pentru cetățenii UE, menținând în același timp condiții de concurență echitabile pentru platforme și comercianți pe piața UE. Această decizie servește drept ilustrare a așteptărilor Comisiei atunci când ne exprimăm îngrijorarea. Salutăm angajamentele AliExpress de a deveni mai sigură pentru utilizatori, mai echitabilă pentru comercianții legitimi și o platformă online mai bună pentru toți”, a transmis Henna Virkkunen, vicepreședinte executiv pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație.
Angajamente oferite de AliExpress
Comisia a acceptat și a făcut obligatorii o serie de angajamente cuprinzătoare care răspund preocupărilor ridicate de Comisie în legătură cu
- Sistemele platformei de monitorizare și detectare a produselor ilegale, cum ar fi medicamentele, suplimentele alimentare și materialele pentru adulți, răspândite, de asemenea, prin legături ascunse și programe de afiliere, și care ar putea afecta sănătatea utilizatorilor și bunăstarea minorilor;
- Mecanismul de notificare și de acțiune al platformei pentru semnalizarea produselor ilegale;
- Sistemul intern de gestionare a plângerilor;
- Transparența sistemelor de publicitate și de recomandare ale AliExpress, inclusiv depozitul de anunțuri și opțiunile de personalizare a sistemelor de recomandare;
- Trasabilitatea comercianților în cadrul serviciilor AliExpress;
- Accesul cercetătorilor la datele publice.
Prin aceste angajamente, informațiile și instrumentele de limitare a răspândirii conținutului ilegal vor fi ușor accesibile atât utilizatorilor înregistrați, cât și celor neînregistrați pe platformă.
AliExpress s-a angajat, de asemenea, să mențină un cadru structurat de monitorizare internă, supravegheat de o echipă dedicată, pentru a evalua sistematic punerea în aplicare corespunzătoare și eficacitatea tuturor acestor angajamente, alimentând, de asemenea, exercițiile periodice de evaluare a riscurilor.
Platforma va prezenta rapoarte periodice unui mandatar de monitorizare independent, care va raporta anual Comisiei cu privire la punerea în aplicare a angajamentelor.
Decizia de astăzi face ca angajamentele să fie obligatorii din punct de vedere juridic, astfel încât orice încălcare a acestora ar duce imediat la o încălcare a DSA și, prin urmare, ar putea conduce la amenzi.
Constatări preliminare privind obligațiile AliExpress de evaluare și atenuare a riscurilor
În urma investigației sale aprofundate, Comisia a constatat, cu titlu preliminar, că AliExpress a încălcat obligația sa de evaluare și atenuare a riscurilor legate de difuzarea de produse ilegale în temeiul DSA. În special, constatările preliminare arată:
- În evaluarea sa de risc, AliExpress nu ia în considerare resursele limitate alocate sistemelor sale de moderare pentru a evita difuzarea de produse ilegale, subestimând astfel un asemenea risc.
- AliExpress nu aplică în mod corespunzător politica sa de sancționare a comercianților care postează în mod repetat conținut ilegal.
- Sistemele pro-active de moderare a conținutului AliExpress prezintă deficiențe sistemice, ceea ce le face mai puțin eficiente și permite manipularea de către comercianții rău intenționați.
Aceste constatări încalcă obligațiile platformelor online foarte mari (VLOP) de a evalua și atenua în mod corespunzător riscurile sistemice legate de difuzarea de conținut ilegal, cum ar fi produsele contrafăcute sau produsele care nu respectă normele europene de siguranță.
Concluziile preliminare transmise astăzi de Comisie nu aduc atingere rezultatului final al investigației, AliExpress având acum posibilitatea de a-și exercita dreptul la apărare prin examinarea documentelor din dosarul de investigație al Comisiei și prin răspunsul în scris la concluziile preliminare ale Comisiei.
În cazul în care opinia preliminară a Comisiei va fi confirmată în cele din urmă, Comisia va adopta o decizie de neconformitate prin care va constata că AliExpress nu respectă articolele 34 și 35 din DSA și va impune o amendă.
În plus, o astfel de decizie de neconformitate ar obliga furnizorul AliExpress să prezinte un plan de acțiune pentru remedierea încălcării într-un termen specificat, care urmează să fie aprobat de Comisie după avizul Consiliului coordonatorilor serviciilor digitale.
COMISIA EUROPEANA
Comisia Europeană propune măsuri de simplificare a birocrației care să accelereze investiții de 800 de miliarde de euro în apărare și producție militară
Published
3 days agoon
June 17, 2025
Comisia Europeană a propus marți măsuri menite să accelereze investițiile și producția în domeniul apărării, pentru ca Uniunea Europeană să poată răspunde mai eficient provocărilor de securitate actuale, așa cum sunt ele descrise în Cartea Albă privind Apărarea Europeană – Readiness 2030.
Măsurile, reunite într-un pachet legislativ intitulat Defence Readiness Omnibus, vizează sprijinirea statelor membre și a industriei în extinderea capacităților și infrastructurii de apărare, pentru a atinge nivelul de pregătire necesar în vederea prevenirii unui conflict de intensitate ridicată. Acestea reduc birocrația, facilitează investițiile în capacități de apărare și oferă o predictibilitate mai mare industriei. De asemenea, se va facilita accesul la finanțări europene.
„Singura modalitate de a asigura pacea în Europa este să fim pregătiți să ne apărăm credibil și rapid. Prin acest pachet, venim cu propuneri ambițioase de reducere a birocrației și facilităm investiții în apărare de 800 de miliarde de euro – investiții de care statele membre au urgentă nevoie pentru a atinge pregătirea europeană pentru apărare până în 2030″, a declarat, într-un comunicat, comisarul european pentru apărare Andrius Kubilius.
Citată în același comunicat, Henna Virkkunen, vicepreședinte executiv pentru Suveranitate Tehnologică, Securitate și Democrație, a precizat că prin acest pachet este transmis un „semnal politic clar”, respectiv acela că „Europa ia în serios apărarea și construiește o capacitate reală de reacție”.
Totodată, comisarul european pentru economie Valdis Dombrovskis, responsabil și pentru simplificarea procedurilor, a precizat că pachetul de simplificare propune valorificarea potențialului economic al Europei prin eliminarea barierelor interne, reducerea birocrației și clarificarea normelor.
În acest scop, pachetul propune șase direcții de acțiune:
Introducerea unui regim de autorizare accelerat pentru proiectele de apărare: în prezent, obținerea autorizațiilor poate dura ani de zile. Propunerea limitează acest termen la 60 de zile și prevede înființarea unor puncte unice de contact în statele membre pentru industria de apărare.
Reducerea sarcinii administrative în cadrul Fondului European de Apărare (EDF) pentru solicitanți și participanți, precum și facilitarea participării entităților ucrainene la acest fond.
Simplificarea achizițiilor publice prin încurajarea achizițiilor comune și creșterea pragurilor contractuale, accelerând astfel transferurile transfrontaliere de produse de apărare.
Clarificarea aplicării reglementărilor UE existente, precum cele privind concurența sau protecția mediului.
Adaptarea reglementărilor privind substanțele chimice la nevoile apărării.
Îmbunătățirea accesului la finanțare prin simplificarea criteriilor de eligibilitate InvestEU, furnizarea de îndrumări privind investițiile durabile în apărare și clarificarea conceptului de arme interzise în cadrul Cadrului pentru Finanțare Durabilă.
Împreună, aceste modificări vizează consolidarea capacității Europei de a acționa rapid, de a coordona eficient și de a permite industriei de apărare să livreze în ritm și volum adecvate.
Propunerile legislative urmează să fie negociate în Parlamentul European și în Consiliu, conform procedurii legislative ordinare.
Inițiativa se bazează pe viziunea formulată în Cartea Albă privind Pregătirea Europeană pentru Apărare 2030, care identifică simplificarea și armonizarea reglementărilor ca instrumente esențiale pentru consolidarea pregătirii Europei în domeniul apărării.
Propunerea completează modificările punctuale aduse în aprilie 2025 programelor de finanțare ale UE, pentru a sprijini investițiile rapide, flexibile și coordonate în baza tehnologică și industrială europeană de apărare (EDTIB).
Inițiativa include și feedback-ul obținut în urma consultării publice lansate la 25 martie 2025, care a reunit opinii ale statelor membre, ale actorilor industriali din domeniul apărării, IMM-urilor și altor părți interesate din întreaga UE. Sunt incluse, de asemenea, concluziile din cadrul dialogului strategic cu industria uropeană de apărare prezidat de președinta von der Leyen (12 mai) și ale Dialogului de Implementare prezidat de comisarul Kubilius.
Inițiativa răspunde și solicitării Consiliului European din 6 martie 2025 ca executivul european să acorde prioritate unui omnibus de simplificare specific apărării, recunoscând nevoia de a sprijini industria de apărare europeană în fața provocărilor de securitate aflate în continuă evoluție.
COMISIA EUROPEANA
Roxana Mînzatu reliefează importanța unei schimbări radicale de mentalitate în educație pentru a asigura competitivitatea UE: Trebuie să fie o prioritate politică zero, nu o notă de subsol în dezbateri politice
Published
3 days agoon
June 17, 2025By
Teodora Ion
Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, care gestionează dosarele ce vizează drepturile sociale, competențele, locurile de muncă de calitatea și pregătirea pentru situații de criză, a participat la deschiderea Forumului european privind tranziția verde, desfășurat săptămâna aceasta în Bulgaria.
Evenimentul i-a oferit prilejul de a avea mai multe întâlniri cu oficiali de la Sofia, printre care premierul bulgar Rossen Jeliazkov, Natalya Kyselova, președinta Parlamentului bulgar, și Borislav Gutsanov, ministrul muncii și al politicilor sociale.
În intervenția pe care a susținut-o în cadrul forumului, Roxana Mînzatu a pus accentul pe viziunea „Comisiei Europene privind investiția în educație și competențe în următorii ani – our Union of Skills – Uniunea Competențelor”.
„Educația trebuie să fie o prioritate politică zero la nivel european și în fiecare stat membru. Nu o notă de subsol în marile dezbateri politice. Educația și formarea de competențe sunt priorități care au nevoie de implicarea tuturor decidenților, nu doar a celor responsabili de portofoliu. Dar și de întreaga societate și de mediul de afaceri”, a arătat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.
Aceasta a reliefat importanța unei schimbări radicale de mentalitate, ritm și ambiție „în privința modului în care educam, formăm și investim în aceste domenii și în cei care predau”, pentru relansarea competitivității Europei „într-un mod sustenabil, într-un mod care să fie înțeles, susținut și resimțit de fiecare cetățean”.
Sprijinul pentru politicile sociale, educaționale s-a aflat și pe masa discuțiilor pe care Roxana Mînzatu le-a avut cu prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov.
„Am abordat rolul Bulgariei în deciziile și politicile europene. Temele cheie au fost viitorul buget multianual 2028-2034 al UE și importanța susținerii politicilor sociale, educaționale, un Erasmus+ mai puternic, care să ajungă la fiecare tânăr din Europa dar și negocierile și transpunerea directivelor europene în domeniul muncii. E extrem de importantă vocea puternica a Bulgariei și a întregii regiuni pentru viitorul Uniunii Europene, inclusiv în contextul recent adoptatei strategii UE pentru regiunea Mării Negre”, a arătat oficialul european.
Roxana Mînzatu a participat și la expoziția unei artiste din Bulgaria, desfășurată la sediul ministerului bulgar al muncii.
„Fanka, însă, are o istorie specială – de o vârstă cu mine, este o femeie născută și trăită doar în centre de plasament, unele cu condiții teribile. Desenează magnific în creion, pornind de la ochii subiecților, și este atât de veselă și motivată. Trăiește intr-un centru social de mici dimensiuni, merge zilnic la un centru de zi pentru recuperare și terapie dedicat persoanelor cu dizabilități. Este un talent descoperit din multă suferință”, a mai spus vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.
O inițiativă-cheie a primelor 100 de zile ale Comisiei Europene, „Uniunea Competențelor” va:
- Asigura niveluri mai ridicate de competențe de bază, de exemplu prin proiectul pilot Basic Skills Support Scheme;
- Oferi oportunități de învățare pe tot parcursul vieții pentru adulți, permițându-le să se perfecționeze și să se recalifice periodic, de exemplu prin intermediul unui proiect pilot de garantare a competențelor;
- Facilita recrutările de către întreprinderi în întreaga UE, de exemplu prin intermediul unei inițiative privind portabilitatea competențelor;
- Atrage și păstra competențele și talentele necesare în economia europeană, de exemplu prin acțiunea „Alege Europa”;
- Avea o bază solidă de guvernanță.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă

Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp

PE dă undă verde pentru începerea negocierilor interinstituționale privind prima lege a UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

Parlamentul European susține un Pact Industrial Curat care să unească competitivitatea industrială cu acțiunea climatică

Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare avans al lucrărilor în construcții în aprilie

Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania
Trending
- NATO1 week ago
“Suntem cu toții pe flancul estic. Nu mai există Est sau Vest, ci doar NATO”, afirmă Mark Rutte într-un avertisment că Rusia ar putea ataca NATO în cinci ani: Rusia produce muniție în trei luni cât NATO într-un an
- ROMÂNIA1 week ago
Nicușor Dan, la Odesa: Șeful statului participă la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est și la o trilaterală România – Ucraina – R. Moldova privind aderarea celor două țări la UE
- ROMÂNIA1 week ago
Tranzacție majoră pe piața de curierat din România: Sameday cumpără Cargus, prima companie privată de curierat din România
- ROMÂNIA4 days ago
Ministerul Sănătății, 1.300 de zile de mandat, marcate de reforme majore, investiții strategice și modernizarea legislației în domeniul sănătății publice
- NATO1 week ago
Regele Spaniei, primul lider extern primit de Nicușor Dan, la grupul de luptă NATO de la Cincu: Prezența militarilor spanioli în România, o dovadă clară a angajamentului față de apărarea colectivă