Cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană intră luni într-o fază crucială a tratativelor privind obținerea unui acord asupra pachetului de relansare economică europeană, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
“După trei zile și trei nopți de negocieri maraton, intrăm acum într-o fază crucială“, a declarat von der Leyen, sosind la cea de-a patra zi a summitului extraordinar consacrat negocierii pachetului de redresare post-COVID-19 de aproximativ 1.800 de miliarde de euro.
Deși negocierile între lideri au diminuat propunerea inițială a Comisiei Europene cu cel puțin 26 de miliarde de euro, de 1.100 de miliarde la 1.074 de miliarde în ce privește cadrul financiar multianual 2021-2027, șefa executivului european s-a arătat optimistă.
“Am impresia că liderii europeni doresc într-adevăr un acord. Ei au arătat voința clară de a găsi o soluție și avem nevoie de o soluție“, a spus ea, afișând o imagine pozitivă asemenea cancelarului german Angela Merkel.
“Nu suntem încă la un acord, dar mergem în direcția bună”, a conchis ea.
Ursula von der Leyen a propus la 27 mai un pachet de redresare de 1.850 de miliarde de euro, alcătuit dintr-un instrument de recuperare de 750 de miliarde de euro și un buget pe termen lung de 1.100 de miliarde de euro. La rândul său, fondul de redresare a fost compus dintr-o propunere de 500 de miliarde de euro granturi și 250 de miliarde împrumuturi. Pe baza acestei propuneri, președintele Consiliului European a prezentat la 10 iulie un document de negociere alcătuit dintr-un fond de 750 de miliarde de euro, cu aceeași compoziție, și un buget multianual de 1.074 de miliarde de euro.
Un compromis continuă să fie împiedicat de poziția statelor frugale, care în frunte cu Olanda și Austria vor condiții mai stricte și subvenții mai puține pentru statele afectate de criză, o condiție greu de acceptat de statele din sud, dar și de Germania și Franța.
Discuțiile începute vineri dimineață între liderii UE și aflate în desfășurare s-au concentrat pe posibilitatea reducerii cuantumului subvenţiilor la 450 de miliarde de euro din totalul fondului de relansare și apoi la 400 de miliarde de euro, faţă de 500 de miliarde de euro iniţial, la limita a ceea ce Franţa şi Germania, principalii susţinători ai planului de relansare economică, sunt gata să accepte. În varianta cu 400 de miliarde de euro, cuantumul împrumuturilor din valoarea pachetului general ar fi de 350 miliarde de euro, faţă de propunerea iniţială, în valoare de 250 miliarde de euro. O altă propunere vehiculată a vizat o distribuție egală a planului de 750 de miliarde de euro în 375 de miliarde de euro în granturi și 375 de miliarde de euro în împrumuturi. A existat, de asemenea, o propunere din partea statelor frugale de diminuare a acestui fond la 700 de miliarde de euro. Cea mai recentă propunere aflată în discuție este de 390 miliarde de euro sub formă de subvenții și 360 de miliarde de euro împrumuturi.