Connect with us

SUA

”Utilizarea inumană a alimentelor drept armă de război de către Kremlin”, principala temă pe care Antony Blinken a discutat-o la telefon cu ministrul turc de externe

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a discutat cu ministrul turc de externe Hakan Fidan despre ”necesitatea urgentă de a aborda utilizarea inumană a alimentelor drept armă de război de către Kremlin”.

”Secretarul de stat a mulțumit Turciei pentru poziția de lider în cadrul Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră și a remarcat necesitatea urgentă de a aborda utilizarea inumană a alimentelor ca armă de război de către Kremlin. Secretarul a mulțumit, de asemenea, Turciei pentru angajamentul său de a trimite protocolul de aderare a Suediei la NATO către parlamentul turc pentru ratificare”, precizează Departamentul de Stat într-un comunicat.

O discuție telefonică cu șeful diplomației turce a avut și ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, tema fiind tot Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră.

”Am subliniat impactul nociv al retragerii Rusiei asupra țărilor africane și asupra securității alimentare globale. Turcia va continua eforturile pentru a restabili acordul. Am discutat, de asemenea, despre calendarul de contacte bilaterale”, a menționat Kuleba într-un mesaj publicat pe Twitter.

Țările lumii încearcă să convingă Rusia să revină asupra hotărârii de a ieși din Inițiativa privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Într-o discuție telefonică desfășurată recent, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a subliniat lui Putin că această înțelegere, care reprezintă ”un pod către pace”, vine în întâmpinarea nevoilor țărilor cu venituri mici.

La rândul lor, Uniunea Europeană, prin Înaltul său Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, și SUA, prin secretarul său de stat, Antony Blinken, au îndemnat comunitatea internațională să și intensifice ”propria asistență în sprijinul securității alimentare globale” și să îndemne Rusia să revină la masa negocierilor privind exportul de cereale ucrainene.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

SUA

Senatul SUA l-a confirmat pe generalul de culoare Charles Brown pentru funcția de șef al Statului Major Întrunit

Published

on

© US Air Force

O majoritate a Senatului american l-a susținut miercuri pe șeful Forțelor Aeriene americane, generalul Charles Q. Brown Jr., pentru a deveni cel mai înalt ofițer al armatei americane, în timp ce legiuitorii au trecut la confirmarea unora dintre cei mai înalți ofițeri ale căror promovări au fost blocate din cauza opoziției unui senator republican, relatează CNN.

Senatul a susținut cu 83 de voturi pentru și 11 împotrivă nominalizarea lui Brown de către președintele Joe Biden pentru funcția de președinte al Statului Major Întrunit.

Acesta va fi al doilea ofițer de culoare care va prezida Statul Major, după Colin Powell în urmă cu două decenii.

Senatul a avansat cu voturile pentru Brown și alți doi ofițeri militari de rang înalt, întrucât liderul majorității, democratul Chuck Schumer, a folosit o manevră procedurală pentru a ocoli un blocaj al senatorului republican Tommy Tuberville.

Tuberville a început să blocheze confirmările pentru posturile de rang înalt de la Pentagon în luna martie pentru a protesta împotriva unei politici a Departamentului Apărării, adoptată anul trecut, care oferă concediu plătit și rambursează costurile pentru cadrele militare care călătoresc pentru a face avort.

Brown și alți oficiali militari declaraseră că blocarea de către Tuberville a sute de promovări militare ar putea avea un impact de amploare în toate forțele armate, afectând trupele și familiile acestora și aducând atingere securității naționale.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, l-a felicitat pe Brown pentru confirmarea sa, i-a mulțumit lui Schumer pentru că a organizat votul și l-a criticat pe Tuberville pentru blocajul creat. „Ar fi fost deja timpul să confirmăm ceilalți peste 300 de militari nominalizați”, a declarat Austin într-un comunicat.

Nominalizarea lui Brown de către Biden, anunțată în luna mai, a urmat numirii lui Austin în funcția de prim secretar american de culoare al apărării, cea mai înaltă funcție civilă la Pentagon.

Confirmarea lui Brown înseamnă că americanii de culoare dețin pentru prima dată cele două poziții de top la Pentagon, o piatră de hotar majoră pentru o instituție care este diversificată în rândurile sale inferioare, dar în mare parte alcătuită din bărbați albi la vârf.

Schumer a deschis, de asemenea, calea pentru voturile din Senat privind nominalizarea de către Biden a generalului Randy George pentru a deveni șeful Statului Major al armatei și a generalului Eric Smith pentru a deveni următorul comandant al Corpului de Marină.

Brown îi va succeda generalului Mark Milley și va deveni primul general al Forțelor Aeriene care va ocupa această funcție de când generalul Richard Myers a renunțat la ea în 2005 – și doar al cincilea membru al Forțelor Aeriene din istoria de 73 de ani a acestei funcții.

Pilot de carieră pe avioane de vânătoare F-16, Brown va contribui cu aproape patru decenii de serviciu militar la cea mai înaltă funcție militară a națiunii, inclusiv în calitate de comandant în Pacific și în Orientul Mijlociu. De asemenea, acesta ar fi al doilea militar de culoare care ocupă funcția de președinte, după generalul de armată Colin Powell, care a ocupat funcția de președinte între 1989 și 1993.

Încadrat în 1984, Brown a fost atât instructor, cât și comandant al Școlii de Artilerie a Forțelor Aeriene ale SUA, una dintre cele mai exigente școli din cadrul armatei și întruchiparea conceptului de luptători Top Gun. De asemenea, a condus escadrile de vânătoare în Coreea de Sud și Italia înainte de a ocupa poziții cheie în comandamente importante din inima securității naționale a SUA.

În 2014, Brown a fost director de operațiuni pentru descurajare strategică și integrare nucleară pentru Forțele Aeriene ale SUA în Europa, la scurt timp după ce Rusia a invadat Crimeea; din 2015 până în 2016, a comandat Forțele Aeriene Centrale ale SUA, în timp ce SUA și aliații săi desfășurau o campanie aeriană împotriva grupării Statul Islamic; iar din 2018 până în 2020, a condus Forțele Aeriene din Pacific, chiar în momentul în care SUA și-au mutat accentul strategic de la combaterea terorismului în Orientul Mijlociu la descurajarea Chinei în Pacific.

Continue Reading

NATO

Forțele Aeriene SUA își extind raza de acțiune în sud-estul Europei. Americanii au finalizat o investiție de 34 de milioane de dolari la Baza de la Câmpia Turzii

Published

on

© Baza 71 Aeriana Câmpia Turzii/ Facebook

Oficialii militari americani au marcat marți finalizarea unei modernizări de 34 de milioane de dolari la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, o bază strategică din centrul României, unde peste 100 de milioane de dolari sunt cheltuite pentru inițiative menite să extindă raza de acțiune a Forțelor Aeriene americane în sud-estul Europei, relatează publicația americană Stripes.

Lucrările la Baza 71 Aeriană includ o nouă facilitate de operațiuni a escadrilei, un hangar pentru avioane și o platformă de parcare, potrivit unei declarații de marți a Corpului de ingineri al Armatei SUA, menționează sursa citată.

Facilitatea de operațiuni va fi folosită ca “centru principal” pentru planificarea și dirijarea misiunilor care operează de la bază, a precizat Corpul de Armată.

Între timp, un nou hangar de aeronave de 14.000 de metri pătrați a fost proiectat pentru a găzdui mai multe avioane de război NATO.

“Aceste proiecte contribuie la asigurarea faptului că baza poate susține operațiunile avioanelor și echipajelor SUA și NATO”, se arată în comunicat.

 

România a fost un punct central pentru Pentagon, care încearcă să intensifice operațiunile în regiunea Mării Negre. Pe lângă avioanele de luptă, Forțele Aeriene zboară în mod obișnuit și drone MQ-9 Reaper de la Câmpia Turzii, oferind aliaților o capacitate suplimentară de supraveghere nu departe de granița României cu Ucraina.

Inițiativele de la Câmpia Turzii fac parte dintr-un program mai amplu de construcții la bază, care implică alte nouă proiecte și depășește în total 100 de milioane de dolari. 

Alte construcții în valoare de 220 de milioane de dolari au loc la alte instalații din România, inclusiv la un teren de antrenament din Cincu și la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, care servește ca principal centru de operațiuni al armatei americane în România.

Proiectele din România “contribuie la pregătirea și capacitatea de reacție a forțelor americane din Europa” și “consolidează apărarea și securitatea colectivă a aliaților din NATO”, a declarat Roger Vogler, șeful departamentului de inginerie și construcții

Fondurile pentru acestea sunt alocate prin intermediul Iniţiativei de Descurajare a US European Command, care se concentrează pe întărirea capabilităţilor militare prin pregătirea teritoriului NATO împotriva agresiunilor ruseşti.

Americanii au început în 2021 lucrările de modernizare ale Bazei Aeriana Câmpia Turzii în care SUA vor investi 152 de milioane de dolari în 15 lucrări de modernizare a infrastructurii bazei. Dintre acestea, 130,5 de milioane de dolari au fost alocate pentru anul trecut și au reprezentat cea mai mare investiție militară americană în Europa pentru anul 2021 prin intermediul Inițiativei pentru Descurajare Europeană, program lansat de SUA în 2014, după ce Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea.

Continue Reading

SUA

John Kerry subliniază necesitatea ca Beijingul să „își sporească ambiția” privind accelerarea decarbonizării și reducerea emisiilor de metan

Published

on

© State Department photo/ Public Domain

Trimisul american pentru climă, John Kerry, s-a întâlnit marți, la New York, cu vicepreședintele chinez Han Zheng și a subliniat necesitatea ca China să „își sporească ambiția” în eforturile de accelerare a decarbonizării și de reducere a emisiilor de metan, a anunțat Departamentul de Stat.

Kerry a vizitat recent China și s-a întâlnit cu omologul său chinez, Xie Zhenhua, cei doi discutând despre măsurile politice și progresele înregistrate în ceea ce privește acțiunile pe care ambele țări le-au întreprins pentru a aborda schimbările climatice.

„Secretarul Kerry a reiterat urgența limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, ceea ce va necesita acțiuni ambițioase din partea Statelor Unite și a RPC (China)”, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat publicat marți, după ce Kerry s-a întâlnit cu Han.

„Acesta a subliniat, de asemenea, necesitatea ca RPC să își sporească ambiția în eforturile de a accelera, printre altele, decarbonizarea și de a reduce emisiile de super-poluanți precum metanul.”

Vicepreședintele chinez a declarat că Beijingul și Washingtonul ar trebui să mențină dialogul și cooperarea în această privință.

Întâlnirea a avut loc la o zi după ce Han a purtat discuții cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, cele două părți convenind să mențină liniile de comunicare deschise.

Marți, în cadrul unui discurs rostit la Adunarea Generală a ONU, președintele american Joe Biden a declarat că administrația sa nu se va „decupla” de Beijing.

„Când vine vorba de China, vreau să fiu clar și consecvent”, a spus Biden. „Căutăm să gestionăm în mod responsabil competiția dintre țările noastre, astfel încât să nu se ajungă la conflict. Am spus că suntem pentru reducerea riscurilor, nu pentru decuplare, în relația cu China”, relatează Reuters. 

Biden a declarat că Beijingul și Washingtonul trebuie să coopereze în domeniul climei și a făcut referire la dezastrele naturale recente – valuri de căldură devastatoare, secete și inundații în întreaga lume – ca parte a unui „instantaneu” care spune „povestea urgentă a ceea ce ne așteaptă dacă nu reușim să ne reducem dependența de combustibilii fosili și să începem să facem lumea rezistentă la schimbările climatice”.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ONU5 hours ago

De la tribuna ONU, președintele sud-coreean atrage atenția asupra pericolului unor tranzacții cu armament între Rusia și Coreea de Nord: Nu vom privi cu indiferență această ”provocare directă”

COMUNICATE DE PRESĂ6 hours ago

Consiliul Investitorilor Străini trage un semnal de alarmă: Noul pachet de măsuri fiscale pune investițiile sub semnul întrebării

U.E.6 hours ago

Giorgia Melonia face apel la ONU pentru un război global împotriva traficanților de ființe umane: Italia intenționează să se afle în prima linie în această problemă

MAREA BRITANIE7 hours ago

De la tribuna Senatului francez, regele Charles al III-lea propune un parteneriat franco-britanic pentru sustenabilitate, climă și biodiversitate

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Polonia și Ucraina sunt gata să înceapă negocierile pentru a stinge disputele în spirală cu privire la cerealele ucrainene

MAREA BRITANIE8 hours ago

Macron și Regele Charles al III-lea au revigorat, la Versailles, “Antanta cordială franco-britanică”: În ciuda Brexit, vom continua să scriem împreună o parte din istoria Europei

SUA8 hours ago

Senatul SUA l-a confirmat pe generalul de culoare Charles Brown pentru funcția de șef al Statului Major Întrunit

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

UE intră în cursa globală pentru a fi o putere industrială în domeniul semiconductorilor, după ce legea europeană a cipurilor a intrat în vigoare

ROMÂNIA10 hours ago

Ministrul Energiei atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă investitorii serioși din piața energiei regenerabile: Sunt incomodaţi de cei care nu joacă în mod corect

U.E.10 hours ago

Scholz cere Rusiei să se conformeze cererii ONU de retragere a trupelor din Ucraina și anunță că Berlinul va găzdui în 2024 următoarea Conferință de Reconstrucție

Victor Negrescu12 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA12 hours ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE1 day ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU1 day ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.1 week ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending