Vicepremierul pentru parteneriate strategice, Ana Birchall, la Milano: Transparența și implicarea activă a cetățenilor în actul de guvernare, priorități ale Guvernului României

Deschiderea administraţiei şi participarea civică reprezintă condiţii esenţiale pentru a putea construi o societate mai incluzivă, o economie mai performantă şi mai echitabilă şi o democraţie mai transparentă, a declarat luni viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Oficialul român a apreciat că “schimbul de bune practici în domeniul guvernării deschise poate fi un sprijin important pentru ţara noastră în continuarea implementării unor angajamente precum cele referitoare la achiziţii publice transparente, date deschise sau accesul la informaţii de interes public”.

Birchall a participat luni, la Milano, la Forumul european al liderilor pentru guvernare deschisă (European Open Goverment Leaders’ Forum).

Obiectivul principal al dezbaterilor din cadrul forumului, la care au participat lideri politici europeni şi reprezentanţi ai societăţii civile din UE, a fost acela de a identifica soluţii pentru îmbunătăţirea participării civice la politicile publice.

De asemenea, în marja evenimentului, reprezentanta Guvernului României a avut întrevederi bilaterale cu Helen Turek, coordonator de programe pentru România în cadrul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (OGP), cu Thea Tsulukiani – ministrul Justiţiei din Georgia şi cu Marianna Madia – ministrul Simplificării şi Administraţiei Publice din Italia.

Viceprim-ministrul Ana Birchall a subliniat că România este pregătită să îşi asume o mai bună conectare a cetăţenilor la actul de guvernare, în acord cu principiile Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă, precizează sursa citată.

“Vă asigur de determinarea prim-ministrului şi a Guvernului României de a acţiona în conformitate cu principiile Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă, într-o manieră mai activă pentru o mai bună implicare a cetăţenilor în actul propriu-zis al guvernării”, a spus Birchall în discursul susţinut cu această ocazie.

În mesajul transmis în cadrul Forumului european al liderilor pentru guvernare deschisă, ea a accentuat că “modelarea proceselor de politici publice şi a serviciilor de administraţie publică, în acord cu interesele directe ale cetăţenilor, reprezintă o preocupare de prim-plan a Guvernului României”. “Suntem determinaţi să acţionăm transparent şi să stimulăm o participare cât mai largă a publicului la lucrările guvernului, astfel încât vocea cetăţenilor să fie cât mai bine auzită”, a afirmat ea.

Totodată, vicepremierul a punctat că, pentru ca principiile unei guvernări deschise să fie cu succes implementate, este nevoie de o implicare la toate nivelele societăţii.

“Avem nevoie ca instituţiile naţionale şi locale, societatea civilă, mediul academic şi comunitatea de afaceri să manifeste un interes real, să participe activ la elaborarea şi implementarea Planurilor Naţionale de Acţiune. Concepte precum e-guvernare, bugetul cetăţenilor, standarde deschise privind datele contractuale, educaţie deschisă, date deschise, Parlament deschis, oraşe şi comunităţi durabile nu trebuie să rămână la stadiul de idei. Dimpotrivă, aceste concepte au devenit parte din viaţa de zi cu zi şi trebuie să le folosim mai mult pentru binele cetăţenilor noştri”, a explicat Ana Birchall, citată în comunicat.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.