COMISIA EUROPEANA
Vicepreședinta CE, Roxana Mînzatu a lansat „Uniunea Competențelor”, o inițiativă strategică menită să sprijine dezvoltarea capitalului uman și consolidarea competitivității UE
Published
2 months agoon
By
Andreea Radu
Vicepreședinta Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, a lansat miercuri „Uniunea Competențelor”, o inițiativă strategică ce vizează sprijinirea dezvoltării capitalului uman și consolidarea competitivității Uniunii Europene.
„Uniunea competențelor reprezintă strategia noastră de a sprijini oamenii să rămână în frunte într-o lume în continuă schimbare și de a păstra Europa competitivă și echitabilă. În Europa, punem oamenii pe primul loc, deoarece succesul fiecărei persoane în învățare, la locul de muncă și în viață este esențial pentru competitivitate și pentru o Uniune stabilă și rezilientă”, a declarat Roxana Mînzatu, potrivit comunicatului oficial.
O inițiativă-cheie a primelor 100 de zile ale Comisiei Europene, „Uniunea Competențelor” va:
- Asigura niveluri mai ridicate de competențe de bază, de exemplu prin proiectul pilot Basic Skills Support Scheme;
- Oferi oportunități de învățare pe tot parcursul vieții pentru adulți, permițându-le să se perfecționeze și să se recalifice periodic, de exemplu prin intermediul unui proiect pilot de garantare a competențelor;
- Facilita recrutările de către întreprinderi în întreaga UE, de exemplu prin intermediul unei inițiative privind portabilitatea competențelor;
- Atrage și păstra competențele și talentele necesare în economia europeană, de exemplu prin acțiunea „Alege Europa”;
- Avea o bază solidă de guvernanță.
De la copiii din școli până la cei care ajung la pensionare, această inițiativă va oferi oamenilor din întreaga Europă abilitățile necesare pentru a prospera. În plus, va stimula portabilitatea competențelor pe întregul continent, prin libera circulație a cunoștințelor și inovației.
Comunicarea „Uniunea competențelor” este însoțită de un plan de acțiune pentru competențele de bază și un plan strategic pentru educația STEM, menite să îmbunătățească abilitățile în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, să promoveze carierele STEM, să atragă mai multe fete și femei și să crească pregătirea pentru tranzițiile către tehnologii digitale și ecologice.
Noi obiective pentru 2030
Comisia Europeană propune o serie de obiective noi până în 2030:
- Ponderea rezultatelor slabe la alfabetizare, matematică, științe și competențe digitale ar trebui să fie mai mică de 15 %, în timp ce ponderea performanțelor maxime la alfabetizare, matematică și științe ar trebui să fie de cel puțin 15 %;
- Ponderea elevilor înscriși în domenii STEM în VET de nivel mediu inițial ar trebui să fie de cel puțin 45 %, cu cel puțin 1 din 4 elevi de sex feminin;
- Ponderea studenților înscriși în domenii STEM în învățământul de nivel terțiar să fie de cel puțin 32%, cu cel puțin 2 din 5 studenți de sex feminin;
- Ponderea studenților înscriși la programe de doctorat în domeniul TIC ar trebui să fie de cel puțin 5%, cu cel puțin 1 din 3 studenți de sex feminin.
Construirea unei baze solide prin educație și formare
Educația și formarea joacă un rol esențial în crearea de locuri de muncă și condiții de viață de calitat. „Uniunea Competențelor” va sprijini alfabetizarea, matematica, științele, competențele digitale și cetățenești prin programul pilot pentru sprijinirea competențelor de bază. În colaborare cu statele membre, Comisia va dezvolta și va oferi suport financiar pentru un cadru de măsuri eficiente de intervenție (cum ar fi alerta timpurie, monitorizarea, sprijinul personalizat, rețelele). Acest program, destinat copiilor și tinerilor care întâmpină dificultăți în dobândirea competențelor de bază, va contribui la îmbunătățirea performanțelor acestora.
Perfecționarea și recalificarea continuă ca nouă normă
Comisia va lansa un proiect-pilot de garantare a competențelor, care va oferi lucrătorilor implicați în procese de restructurare sau celor care riscă să devină șomeri oportunitatea de a-și continua carierele într-o altă companie sau într-un alt sector. UE va simplifica și va consolida Academiile de competențe ale Uniunii, care furnizează abilitățile necesare întreprinderilor pentru tranziția ecologică și pentru „Clean Industrial Deal”.
Sprijinirea liberei circulații a persoanelor calificate
Potențialul deplin al pieței unice va fi deblocat prin punerea în circulație a competențelor. Pentru a deschide mai multe oportunități pentru lucrători și întreprinderi, o inițiativă privind portabilitatea competențelor va facilita recunoașterea și acceptarea competențelor și calificărilor în întreaga UE, indiferent de locul în care au fost dobândite. Inițiativa va promova utilizarea acreditărilor digitale.
Transformarea Uniunii Europene într-un magnet pentru talente
Uniunea competențelor va consolida capacitatea UE de a atrage, dezvolta și păstra talentele-cheie, atât din interiorul UE, cât și din întreaga lume. De exemplu, Comisia va lansa o acțiune pilot Marie Skłodowska-Curie intitulată „Alege Europa”, cu un buget de 22,5 milioane de euro, pentru a atrage cele mai bune talente la nivel mondial, oferind condiții excelente de muncă și de angajare în domeniul științific și perspective de carieră.
În plus, odată adoptată de Parlament și Consiliu, Comisia va înființa un ansamblu de talente al UE pentru recrutarea din afara Uniunii la toate nivelurile de calificare, cu un accent deosebit pe ocupațiile afectate de penurii severe. Tot în acest an, va fi prezentată o strategie privind vizele, menită să sprijine atragerea studenților, a lucrătorilor calificați și a cercetătorilor de top.
O nouă guvernanță puternică
Realizarea Uniunii Competențelor va necesita un angajament colectiv, ambiție sporită, investiții și implementarea eficientă a reformelor. În acest scop, Uniunea Competențelor se va baza pe o guvernanță solidă, susținută de un Observator European pentru Informații privind Competențele. Acesta va furniza date și analize privind competențele, facilitând identificarea timpurie a deficitelor în sectoare critice sau strategice.
Un nou Comitet European de Nivel Înalt pentru Competențe va reuni furnizori de educație și formare, lideri din mediul de afaceri și parteneri sociali, oferind factorilor de decizie din UE o perspectivă amplă asupra competențelor. Bazându-se pe datele furnizate de Observator, Comitetul va asigura o viziune coordonată și va identifica măsurile esențiale pentru consolidarea capitalului uman.
Deoarece capitalul uman, educația și competențele sunt aspecte esențiale pentru asigurarea competitivității europene, Comisia intenționează să introducă o nouă recomandare UE-27 privind educația și competențele în ciclul semestrului european, oferind astfel îndrumare statelor membre și actorilor relevanți.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

You may like
FMI avertizează că războiul comercial al lui Trump afectează grav economia globală și sporește riscul unei crize financiare
Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, efectuează prima vizită oficială în Republica Moldova
Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia după încetarea focului, anunță Zelenski înainte de noi discuții cu aliații la Londra
Maia Sandu va participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc: Lumina pe care a aprins-o în inimile oamenilor să ne călăuzească spre o lume mai bună
Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general
Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”
COMISIA EUROPEANA
Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general
Published
20 hours agoon
April 22, 2025By
Andreea Radu
Comisia Europeană invită părțile interesate să contribuie cu experiența lor practică la conturarea unor reguli clare și accesibile privind modelele de inteligență artificială cu uz general (GPAI), care vor fi incluse în viitoarele orientări ale Comisiei.
Potrivit comunicatului oficial, orientările vor clarifica conceptele-cheie care stau la baza dispozițiilor din Legea IA privind modelele GPAI.
Documentul aflat în pregătire va oferi explicații detaliate pentru întrebări esențiale, precum: „ce este un model de inteligență artificială cu uz general?”, „care entități sunt considerate furnizori în diferite configurații?” și „ce acțiuni constituie introducerea pe piață?”. De asemenea, orientările vor descrie rolul Biroului pentru Inteligență Artificială în sprijinirea respectării cerințelor legale.
Help shape the EU guidelines on general-purpose AI (GPAI) models under the AI Act.
We invite all stakeholders and citizens to share feedback by 22 May in a targeted consultation.#EUHaveYourSay
— European Commission (@EU_Commission) April 22, 2025
Totodată, va fi explicat modul în care semnarea Codului de bune practici – dacă este aprobat de Biroul și Consiliul pentru Inteligență Artificială – poate reduce povara administrativă pentru furnizori și poate funcționa ca un reper pentru conformitatea cu reglementările.
În acest sens, orientările vor completa Codul de bune practici privind GPAI, aflat în prezent în faza finală de elaborare.
Toți actorii interesați – inclusiv furnizori de modele GPAI, furnizori secundari de sisteme IA, reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic, experți și autorități publice – sunt invitați să trimită opinii până pe 22 mai.
Orientările nu vor avea caracter obligatoriu, dar vor aduce clarificări cu privire la modul în care Comisia, în calitate de autoritate responsabilă cu supravegherea și aplicarea regulilor privind GPAI, intenționează să le interpreteze și implementeze în baza Actului privind IA. Publicarea orientărilor și a versiunii finale a Codului de bune practici este așteptată înainte de luna august 2025.
În plus, ca parte a eforturilor sale de a sprijini părțile interesate în punerea în aplicare a Legii privind inteligența artificială, Comisia va lansa în curând o consultare specifică privind clasificarea sistemelor de inteligență artificială drept sisteme cu risc ridicat.
COMISIA EUROPEANA
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
Published
22 hours agoon
April 22, 2025By
Teodora Ion
Marile companii tehnologice, inclusiv X, Meta, Apple și TikTok, ar trebui să știe că blocul european este pregătit să pună în aplicare toate regulile digitale de care dispune, indiferent de cine se află la conducerea acestora sau unde sunt ele situate, este avertismentul transmis de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
”Normele adoptate de co-legislatorii noștri trebuie aplicate” a declarat von der Leyen într-un răspuns scris la întrebările adresate de Politico referitoare la angajamentul UE față de prevederile din sectorul digital.
”Acesta este motivul pentru care am deschis investigații împotriva TikTok, X, Apple, Meta, pentru a numi câteva. Nu ne interesează proveniența unei companii și cine o conduce. Ne pasă de protejarea oamenilor”, a completat oficialul european.
Remarcile indică hotărârea UE de a pune în aplicare un pachet extins de norme digitale care au fost aspru criticate de membri de rang înalt ai administrației președintelui american Donald Trump.
Vicepreședintele JD Vance a condus lupta împotriva legilor europene, cum ar fi Actul privind serviciile digitale (DSA), care reglementează conținutul, sau Actul privind inteligența artificială, susținând că acestea cenzurează libertatea de exprimare și înăbușă inovarea în Europa.
Cu două luni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, Vance a stabilit o legătură directă între participarea permanentă a Washingtonului la NATO și normele digitale ale Europei, afirmând că Statele Unite s-ar putea retrage din alianță dacă UE ar aplica norme privind platformele.
O astfel de presiune a dus la îngrijorarea că UE ar putea renunța la aplicarea legislației sale pentru a nu înfuria administrația Trump, în special în mijlocul discuțiilor tensionate privind tarifele comerciale americane care vizează Europa.
Întârzierile aparente ale amenzilor așteptate de mult timp, în special pentru aplicarea Actului privind piețele digitale – care urmărește să asigure o piață digitală echitabilă – și a DSA, au consolidat astfel de preocupări, unii oficiali plângându-se deschis de aparenta ”politizare” a aplicării normelor Big Tech.
Insistența lui Von der Leyen că UE își va menține regulile împotriva oricărei companii ”indiferent de cine o conduce” respinge astfel de critici.
Elon Musk, proprietarul platformei tehnologice X, este unul dintre principalii susținători ai lui Trump și joacă un rol în administrația sa în calitate de șef al Departamentului pentru eficiență guvernamentală.
Comisia Europeană analizează în prezent eventualele amenzi împotriva X, după ce a finalizat o anchetă împotriva platformei în ianuarie.
New York Times a relatat la începutul lunii aprilie că Bruxelles-ul ar aplica o amendă de până la 1 miliard de dolari – deși această afirmație a fost negată de un purtător de cuvânt al Comisiei.
COMISIA EUROPEANA
UE dă curs unei solicitări de multă vreme a României: Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră axată pe securitate
Published
5 days agoon
April 18, 2025
Comisia Europeană va prezenta până vara aceasta noua sa strategie pentru Marea Neagră, concepută ca un cadru politic cheie pentru conectarea țărilor din regiune și cu un accent pus pe securitate, a declarat joi comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Marta Kos, la ”Forumul 2025 UE întâlnește Balcanii”, desfășurat la Sofia, relatează agenția EFE.
Uniunea Europeană ”are nevoie de o viziune mai largă a contextului din vecinătatea sa” și ”de o nouă perspectivă asupra regiunii Mării Negre, cu accent pe securitate și pe principalele provocări și oportunități regionale”, a afirmat comisarul european, citat de Agerpres.
Marta Kos a menționat printre aceste provocări agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, lucrările de deminare și alte chestiuni maritime, de mediu și climatice, despre care speră că vor putea fi abordate pe baza unui plan pe care Bruxelles-ul îl elaborează în prezent și pe care ea îl va prezenta ”înainte de vară” împreună cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas.
Documentul va oferi un ”cadru politic cheie pentru conectarea țărilor din regiune. România și Bulgaria se vor afla în centrul acestor considerații, împreună cu Turcia, care joacă un rol cheie în regiunea Mării Negre”, a explicat Marta Kos.
Subiectul a fost discutat în ultimele luni cu noua componență a Comisiei Europene și de ministrul român de externe, Emil Hurezeanu, care a abordat tema unei strategii a UE pentru regiunea Mării Negre cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas, și cu comisarul european pentru extindere, Marta Kos.
O strategie a Uniunii Europene pentru Marea Neagră este o solicitare îndelungată din partea României, Bucureștiul propunând inclusiv crearea unui post de Reprezentant Special al UE în regiune ca parte a unei strategii politice, economice și de comunicare strategică.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Boloș: Îngrijirea paliativă nu este un moft. MIPE anunță un apel de proiecte de peste 58 mil. euro pentru investiții în infrastructura serviciilor de paliație

FMI avertizează că războiul comercial al lui Trump afectează grav economia globală și sporește riscul unei crize financiare

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, efectuează prima vizită oficială în Republica Moldova

Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia după încetarea focului, anunță Zelenski înainte de noi discuții cu aliații la Londra

Maia Sandu va participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc: Lumina pe care a aprins-o în inimile oamenilor să ne călăuzească spre o lume mai bună

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- CONSILIUL UE1 week ago
UE amână cu până la doi ani obligațiile de raportare privind sustenabilitatea: Directiva “Stop-the-clock”, adoptată în numele competitivității europene și al simplificării pentru mediul de afaceri
- NATO1 week ago
De la Odesa, secretarul general NATO temperează acuzațiile lui Trump la adresa lui Zelenski: Rusia a început acest război. Nu există nicio îndoială
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Răbdarea lui Trump și perspectiva ca Putin să-l tragă pe sfoară în dosarul ucrainean
- NATO6 days ago
“Dacian Spring 2025”: 4.000 de soldați din zece țări NATO vor participa la un amplu exercițiu militar pe teritoriul României, anunță MApN