Connect with us

Corina Crețu

Victor Ponta: Eurodeputații Corina Crețu și Mihai Tudose vor face parte din grupul Socialiștilor și Democraților Europeni din Parlamentul European

Published

on

© Pro Romania/Facebook

Comisarul Corina Creţu şi fostul prim-ministru Mihai Tudose vor face parte din grupul social-democraţilor din Parlamentul European, a anunțat, marți, liderul Pro România, Victor Ponta.

„Totul este bine când se termină cu bine / Corina Creţu şi Mihai Tudose sunt adevăraţi social-democraţi şi locul lor natural era în Grupul Social Democrat din Parlamentul European-mai ales că au fost acceptaţi fără să fie obligaţi să intre în Delegaţia PSD ! Totul în regulă, totul conform cu ceea ce au promis celor 600.000 de oameni care i-au votat!”, a scris Ponta pe pagina sa de Facebook și pe pagina de internet a partidului Pro România.

Fostul premier nu a ratat ocazia să critice atitudinea actualului lider al grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, cel care s-a opus unei afilieri a eurodeputaților Pro România la noul grup centrist din hemiciclu, alcătuit din ALDE european, partidul președintelui francez Emmanuel Macron și Alianța 2020 USR PLUS.

Prin afilierea celor doi eurodeputați Pro România la grupul S&D din Parlamentul European, social-democrații vor ajunge la 154 de mandate în legislativul european, la 28 distanță de prima forță politică, grupul Partidului Popular European, devansând însă cu 46 de mandate grupul Renew Europe.

Apartenența Corinei Crețu, membru al Parlamentului European din 2007 până în 2014 din partea PSD și vicepreședinte al instituției înainte de a fi numită comisar european, și a fostului prim-ministru Mihai Tudose la grupul S&D este confirmată după aproape o lună de negocieri politice.

Imediat după alegerile europene, Victor Ponta a anunțat că a fost invitat să facă parte atât din grupul social-democraţilor europeni, cât şi din cel nou format de ALDE, En Marche şi Alianța USR PLUS din Parlamentul European.

Afilierea la grupul S&D a fost însă imposibilă în contextul în care Pro România s-a format ca o alternativă la PSD, singurul partid din România care aparține familiei socialiștilor europeni și care va da grupului S&D opt membri și un al nouălea după Brexit.

În ce ține de afilierea la Renew Europe, formațiunea lui Ponta nu a aderat formal la noul grup în care Alianța USR PLUS reprezintă principala forță din România, ci a încercat să activeze în cadrul acestei grupări ca urmare a afilierii la Partidul Democrat European, o formațiune politică europeană înființată în 2004 și care, în Parlamentul European, face parte în mod tradițional din grupul ALDE.

Noul grup Renew Europe a reacționat prompt și a transmis că afilierea Pro România la noul grup politic nu a fost aprobată, care are o delegație română puternică formată din Alianța 2020 USR PLUS.

În ce o privește pe comisarul Corina Crețu, care va demisiona curând din funcția de comisar european pentru politică regională pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat, aceasta a activat timp de șapte ani ca europarlamentar în cadrul grupului S&D și a participat în ultimii ani la majoritatea reuniunilor Partidului Socialist European, fie întruniri în cadrul congresului acestei familii politice europene, fie întâlniri în marja summiturilor Consiliului European.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu salută decizia ministrului român de externe de a constitui un task force privind situația din Orientul Mijlociu

Published

on

© European Union 2017 - Source : EP

Europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, S&D) s-a declarat îngrijorată profund situația din Orientul Mijlociu, condamnând cu fermitate tirurile de rachetă lansate din Fâşia Gaza, care vizează zone civile locuite din Israel.

“Regret pierderile de vieţi înregistrate în ultimele zile în rândul populaţiei civile și transmit sincere condoleanțe familiilor nevinovate. Evoluțiile din ultimele zile pot deteriora grav situaţia de securitate din regiune, fiind necesară evitarea unei escaladări suplimentare a tensiunilor”, a scris Crețu, pe Facebook.

Ea a salutat decizia Ministrului român de Externe de a constitui un Task Force la nivelul MAE, pentru monitorizarea permanentă şi evaluarea situaţiei, precum şi identificarea principalelor direcţii de acţiune menite să sprijine cetăţenii români şi membrii familliilor acestora care se află în zona afectată de conflict.

Totodată, Corina Crețu a amintit că în perioada 2010-2014, când era vicepreședinte al Comisiei pentru dezvoltare din Parlamentul European, a încercat să contribuie la realizarea unei păci durabile în regiune şi a susținut implementarea soluţiei celor două state, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate.

“Consideram aceasta ca fiind singura opţiune viabilă de natură să răspundă aspiraţiilor legitime ale părţilor”, a amintit ea, referindu-se la organizarea unei dezbateri în Parlamentul European, care l-a avut ca invitat pe fostul Premier britanic Tony Blair – la acea vreme Emisar Special al Cvartetului pentru Pace în Orientul Mijlociu.

“Îmi doresc din toată inima ca pacea să prevaleze și ca suferința umană să se încheie, fiind o situație care privește nu doar cele două părți implicate, ci întreaga regiune și relațiile dintre state la nivel internațional”, a conchis Crețu.

Consiliul de Securitate al ONU va ţine duminică la orele 14.00 GMT o reuniune publică virtuală cu privire la conflictul israeliano-palestinian, după tergiversări cu Statele Unite care au refuzat organizarea acesteia vineri, au indicat joi surse diplomatice, notează AFP, informează Agerpres.

Sesiunea a fost solicitată de Tunisia, Norvegia şi China.

Emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, norvegianul Tor Wennesland, precum şi reprezentanţi ai Israelului şi palestinienilor ar urma să participe.

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu, îngrijorată de “politizarea” PNRR: Prezentarea planului în Parlamentul României este esențială. Adevăratul succes va fi folosirea tuturor acestor bani

Published

on

© European Union 2018 - Source : EP

Prezentarea Planului Național de Redresare și Reziliență în Parlamentul României este esențială, a afirmat joi europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, S&D), referindu-se la mesajele transmise de oficialii europeni miniștrilor Guvernului României care au fost in aceasta săptămâna la Bruxelles.

“Prezentarea în Parlamentul României este esențială, așa cum au transmis oficialii europeni miniștrilor care au fost in aceasta săptămâna la Bruxelles. La fel de importanta era consultarea cu beneficiarii finali și administrațiile locale, indiferent de culoarea lor politica. Politizarea PNRR, mai ales a sumelor destinate Primăriilor, reprezintă o îngrijorare reală. Fiecare zi care trece scurtează termenele de implementare a proiectele, si așa scurte. Acesta este prețul întârzierii PNRR și, îmi pare rău, dar a lipsei de coerență”, a criticat Crețu, într-o postare pe Facebook.

Totodată, ea a criticat și faptul că despre rezultatele obținute de Guvern și miniștrii privind noua forma a Planului National de Redresare și Reziliență, toate informațiile care apar sunt ”pe surse”.

“Opacitatea despre care vorbesc de luni de zile se păstrează, ceea ce e total contraproductiv.Deși inițial Guvernul a depășit termenul inițial de 30 aprilie pentru depunerea formei finale a PNRR, nu se știe cât de mult s-a avansat”, și-a continuat europarlamentarul român criticile.

Potrivit Corinei Crețu, Guvernul României va trebui să ofere garanții că poate realmente implementa aceste proiecte în negocierile pe care le poartă cu Comisia Europeană.

“Infrastructura de transport – și mă refer aici la autostrăzi – pare a fi la această oră un punct nevralgic în negocieri, întrucât Comisia Europeană se întreabă – și pe bună dreptate – cum va putea România să ducă la îndeplinire aceste proiecte dacă nu a reușit să absoarbă nici fondurile de coeziune disponibile pentru acest tip de investiții. E prezentat ca un mare succes faptul că se depun proiecte pentru toți cei 29 miliarde EUR. Și pentru 2014-2020 s-au depus proiecte pentru toate sumele, iar la 7 ani de la semnarea programelor operaționale din 2015, absorbția e de 52 la suta. Trist. După ce am depus eforturi imense, împreuna cu Premierul Victor Ponta și serviciile Comisiei, sa încheiem exercițiul bugetar 2007-2014 (primul buget multianual de care a beneficiat Romania ca membra a Uniunii Europene) cu o absorbție de 92%!!! Adevăratul succes va fi folosirea tuturor acestor bani, nu faptul că se propun proiecte pentru toți banii“, a mai punctat ea, pe larg.

Reformele majore pe care România le va include în în Planul Național de Redresare și Reziliență vizează reforma pensiilor, reforme în politica fiscală în companiile cu capital de stat sau operaționalizarea Băncii Naționale de Dezvoltare, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene într-un comunicat în care prezintă exemple de investiții.

Cele mai mari alocări vor pentru domeniile transporturilor (8,5 miliarde de euro), educației (3,7 miliarde de euro) și sănătății (2,5 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 50% din PNRR. Printre exemplele de investiții mature se regăsesc alocări de aproximativ 600 de milioane de euro pentru digitalizare și de 300 de milioane pentru un fond destinat digitalizării și acțiunii climatice.

România va depune un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru toată suma alocată, 29,2 miliarde de euro, a declarat, joi, premierul Florin Cîţu, subliniind că doreşte ca PNRR să fie aprobat din momentul în care va ajunge la Bruxelles, șeful Guvernului făcând aceste afirmații după o vizită de două zile la Comisia Europeană, unde s-a întâlnit cu președinta Ursula von der Leyen cu vicepreședinții executivi Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis și cu comisarul pentru transporturi Adina Vălean.

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu, la o dezbatere cu IMM-urile: Sunteți coloana vertebrală a economiei. PNRR reprezintă o șansă istorică de reducere a decalajelor

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Europarlamentarul Corina Crețu a participat joi la dezbaterea organizată de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, pe marginea PNRR, la invitația lui Florin Jianu, președinte al CNIPMMR.

“În intervenția mea, am menționat faptul că săptămâna viitoare, în plenul Parlamentului European, s-a propus realizarea unei dezbateri de urgență pe tema Programelor de Redresare și Reziliență, precum și adoptarea unei Moțiuni prin care se solicită Comisiei Europene să prezinte în forul legislativ european stadiul de negociere a acestor programe cu fiecare țară în parte”, a spus Crețu, ulterior, într-o postare pe Facebook.

 

Ea a indicat că PNRR reprezintă o șansă istorică de reducere a decalajelor dintre state și din interiorul țării.

“Am fost Raportor din partea Parlamentului European pentru acest Mecanism și sunt bucuroasă că am reușit să facem unele schimbări în sensul extinderii datelor de angajare (până la 31 decembrie 2024) și a datelor de finalizare a lucrărilor (31 decembrie 2026), față de cele inițiale care erau mult mai strânse”, a continuat aceasta.

Corina Crețu a mai subliniat că IMM-urile sunt coloana vertebrală a oricărei economii, acesta fiind și motivul pentru care în 2016 a aprobat în Programul Operațional Regional Inițiativa pentru IMM-uri, iar în 2018 a aprobat o realocare cu peste 150 milioane EUR

“Așteptăm acum forma finală a PNRR. Cele mai multe țări au primit deja acceptul Comisiei Europene, și sper ca Guvernul României să finalizeze PNRR-ul în urma dezbaterilor din această săptămână cu Comisia Europeană”, a conchis Corina Crețu.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

Dacian Cioloș12 hours ago

Dacian Cioloș, despre rezolvarea situației românilor reținuți în centrele pentru migranți din Regatul Unit: Nu ați greșit când ați trimis opt deputați USR PLUS în PE

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Campania de reducere a extremismului online inițiată de Emmanuel Macron și Jacinda Ardern a fost impulsionată cu sprijinul SUA

Alin Mituța13 hours ago

Alin Mituța: Poliția de frontieră britanică va opri reținerile cetățenilor români în centrele pentru migranți

SUA16 hours ago

Bloomberg: SUA și UE au ajuns la un acord temporar privind tarifele la importurile de oțel și aluminiu

U.E.17 hours ago

UE salută comunicarea la nivel tehnic între Armenia și Azerbaidjan și continuă monitorizarea situației îngrijorătoare din zona comună de graniță

SUA18 hours ago

Secretarul de stat american Antony Blinken a trimis un emisar la Tel Aviv pentru detensionarea conflictului dintre Israel și militanții palestinieni

ROMÂNIA19 hours ago

Marcel Ciolacu, sunat de premierul Florin Cîțu privind PNRR: Îi voi pune la dispoziție toți specialiștii PSD

NATO2 days ago

Ministrul apărării și comandantul Forțelor pentru Operații Speciale SUA în Europa au discutat despre descurajarea Rusiei și asigurarea stabilității la Marea Neagră

FONDURI EUROPENE2 days ago

Ministrul Cristian Ghinea, despre viziunea integratoare buget național – PNRR: “Cine coordonează asta? Eu împreună cu primul ministru”

POLITICĂ2 days ago

Ziua națională a victimelor comunismului. PMP aduce un omagiu martirilor regimului comunist și îndeamnă partidele să respingă tendințele extremiste

Mircea Hava5 days ago

Mircea Hava regretă lipsa consultărilor cu eurodeputații români pe tema PNRR: Dacă nu ne ducem foarte bine pregătiți la sfârșitul lui mai, nu ne vom întoarce cu 29,2 mld. de euro

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, către Joe Biden, la summitul B9: Pledez pentru o creștere a prezenței militare a SUA în România și sudul flancului estic al NATO

NATO5 days ago

Secretarul general al NATO: Participarea lui Joe Biden la Summitul “București 9” demonstrează angajamentul SUA de a întări Alianța Nord-Atlantică

NATO6 days ago

Klaus Iohannis: Prezența lui Joe Biden și a lui Jens Stoltenberg la summitul B9 arată că am reușit să creștem reziliența și postura de descurajare a NATO pe flancul estic

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Comisarul european Adina Vălean anunță că trenul Connecting Europe Express își va începe călătoria de promovarea a transportului feroviar verde în toamnă. Pe 18 septembrie, trenul se va opri și la București

CONSILIUL EUROPEAN6 days ago

Moment istoric la Strasbourg. Emmanuel Macron și liderii instituțiilor UE au lansat Conferința privind viitorul Europei: Să ne scriem noi înșine noile noastre legende

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Conferința privind viitorul Europei reprezintă oportunitatea de a construi un nou scop comun

PARLAMENTUL EUROPEAN7 days ago

Președintele PE, la lansarea Conferinței privind Viitorul Europei: Dacă reflecțiile cetățenilor implică o actualizare a Tratatelor, să fim curajoși! Nu ar trebui să existe niciun tabu legat de modul în care funcționează UE

Dragoș Pîslaru7 days ago

Dragoș Pîslaru: Prima idee pentru viitorul Europei este legătura dintre economic și social. Europa nu este doar despre milioane de euro, ci despre milioane de cetățeni

Dragoș Pîslaru1 week ago

Dragoș Pîslaru, înaintea Summitului Social de la Porto: Dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile, ne punem valorile democrației în pericol

Advertisement
Advertisement

Trending