Connect with us

ROMÂNIA

VIDEO Dacian Cioloș, mesaj pentru România înaintea deținerii președinției UE din 2019: ”Dați-mi o viziune națională despre dezvoltarea socio-economică a României și vă voi construi o poziție eficientă a României în interiorul UE”

Published

on

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene bate la ușă, iar cu trei ani înainte de acel moment România trebuie să se pregătească pentru o astfel de responsabilitate, a declarat premierul Dacian Cioloș în deschiderea forumului de dezbateri europene Eurosfat 2016.

”Ceea ce se va întâmpla în 2019 este că România va avea pentru prima dată ocazia să își asume poziția și viziunea în Uniunea Europeană într-o calitate în care își poate exercita influența”, a spus prim-ministrul României. 

”Este un subiect prin definiție îndepărtat”, însă ”o astfel de responsabilitate se pregătește din timp, cu atât mai mult cu cât este pentru prima dată când vom deține această președinție”,a continuat acesta. 

Exercitarea influenței la nivel european ”nu înseamnă că impunem ce vrem, ci ne asumăm capacitatea de a media puncte de vedere comune între statele membre, ținând cont de agenda de la acel moment. Va fi o agendă impusă de realitățile momente, dar și subiecte pe care România le va putea propune dezbaterii, în măsura în care va găsi aliați: alte state membre, Comisia Europeană, Parlamentul European”, a mai spus Cioloș.

Fost comisar european, premierul a punctat că ”va trebui să ținem cont de contextul european și să urmărim modul în care vor evoluța dezbaterile la nivel european. Ne aflăm într-un moment de cotitură în UE. Trebuie să finalizăm digestia extinderii masive. Imediat după finalizarea acestui proces de masiv de extindere al UE a apărut criza financiară și cea economică, în care Europa a trebuit să gestioneze într-un nou format.

Nu există altundeva în lume un proiect ca cel al Europei Unite

Într-o perioadă în care există tendințe ale unei epidemii naționaliste și în care populismul este practicat foarte des, Dacian Cioloș a spus că ”trebuie să ne reamintim că proiectul european este unul unic la nivel internațional și acesta să fie un modus vivendi. Nu avem de unde să luăm lecții despre asta, deci trebuie să depunem eforturi pentru modalități de conviețuire dinamică și constructivă. Europa e construită pentru ca orice problemă regională devine una europeană.Când promovăm discursuri naționaliste vrem să nu mai avem responsabilități, dar să ne păstrăm drepturile”.

13140649_1060213624021631_1296359920_n

”Vedem acum ușurința cu care se creează falii. E nevoie de efort la nivelul clasei politice, dar ne confruntăm și cu alte probleme: nevoia de reconectare a leadership-ului politic la problematica socială”, a mai punctat premierul.

Trebuie să fim pregătiți pentru compromisuri: ”Am folosit des acest cuvânt în calitate de comisar european, dar deciziile europene se iau prin compromisuri”.

Ce demersuri face Guvernul Cioloș pentru pregătirea președinției rotative: ”Dați-mi o viziune națională despre dezvoltarea socio-economică a României și vă voi construi o poziție eficientă a României în interiorul Uniunii Europene”

”Avem nevoie de dezbateri realiste, să avem curajul să punem problemele pe masă, indiferent că este vorba de un stat membru mai vechi sau mai nou, mai experimentat sau mai puțin experimentat. Prin prisma acestei responsabilități – de a asigura președinția UE – dacă o pregătim bine, aceasta se poate transforma în ocazia de a contribui la viitorul proiectului european.Și nu doar de a sta pe margine și a ne plânge de ceea ce se decide la Bruxelles. Să ne punem în valoare, în primul rând, prin dialog. ”, a mai declarat premierul.

Parafrazându-l pe Nicolae Titulescu, care spunea că ”dați-mi o politică internă bună și vă voi construi o politică externă bun”, premierul Dacian Cioloș a enunțat: ”Dați-mi o viziune națională despre dezvoltarea socio-economică a României și vă voi construi o poziție eficientă a României în interiorul Uniunii Europene pentru a contribui la dezvoltarea economică și socială a României. Trebuie să știm ce vrem de la noi”.

”Acest lucru vrea acest guvern să-l înceapă și este responsabilitatea întregii clase politice, a Parlamentului și a societății civile. Așa cum sunt construite economia și dezvoltarea societății sau strategia de securitate energetică ne arată că suntem din ce în ce mai conectați între noi și tocmai din aceea avem nevoie de acest dialog. Cu atât mai mult cu cât Uniunea Europeană are reguli pentru aceste dialoguri”, a mai spus Cioloș.

Nici subiectul aderării la moneda comună nu a fost ignorat de premier: ”Pregătirea președinției înseamnă pentru mine o viziune la noi acasă despre ce vrem să facem în anii următori. Eu încadrez aici și proiectul nostru de aderare la zona euro, iar asta rămâne o prioritate pentru noi. E nevoie de o anumită pregătire a economiei și a societății”.

Mesaj către partidele politice

Dacian Cioloș și-a manifestat interesul pentru un dialog cu actorii politici după alegerile locale pentru a iniția un dialog constructiv în vederea deținerii președinției române a UE.

”Imediat după alegerile locale sper să găsim o fereastră de interes și la nivelul partidelor politice. Cu atât mai mult cu cât vin alegerile parlamentare, iar Parlamentul ales va acoperi și perioada președinției Consiliului. Vrem să lansăm o dezbatere structurată și cu partidele politice și cu societatea civilă și despre o dezvoltare pe termen mediu a României, dar și de pregătire a președinției, în sensul de a putea defini prioritățile României pentru acel moment”, a spus Cioloș.

”Pregătirea președinției presupune și o pregătire administrativă și logistică, cu atât mai mult cu cât noi avem nevoie de o reformă administrativă. Pentru a ne atinge obiectivele avem nevoie să pregătim administrația românească pentru această responsabilitate. Sunt mai mult de 100 de comisii și comitete pe care înalții funcționari români le vor prezida și vor trebui să găsească compromisuri și să medieze dialogul. Cu trei ani înainte de președinție nu e prea devreme. Trebuie să obținem un acord politic pentru ca un astfel de staff să aibă continuitate”, a mai declarat prmierul.

La final, Cioloș a subliniat că guvernul său a început pregătirile administrative pentru această președinție și speră ca guvernul numit după alegerile parlamentare să continue demersurile începute.

După alegerile parlamentare vom avea un guvern asumat politic, iar pentru noi este important să avem o continuitate pentru ca o astfel de echipă să existe și să se pregătească la nivel administrativ. Avem la nivelul guvernului un Comitet pentru afaceri europene în care fiecare minister este reprezentat la nivel de secretar de stat. Acolo nu discutăm doar problematica europeană, ci începem să pregătim fiecare minister pentru președinția ce va urma”.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Eurostat: În 2020, România s-a aflat pe ultimul loc din UE privind cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare

Published

on

© European Union, 2011/ Source: EC - Audiovisual Service

În 2020, statele membre UE au cheltuit aproximativ 311 miliarde de euro pentru cercetare și dezvoltare (R&D), înregistrându-se astfel o scădere de 1 miliard de euro în comparație cu 2019, arată datele  prezentate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat). 

Cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare ca procent din PIB, s-a situat la 2,3 % în 2020, față de 2,2 % în 2019. Pe ultimul loc din Uniunea Europeană se află România, care anul trecut a alocat pentru acest domeniu doar 0,47% din PIB. 

În cadrul întreprinderilor s-au înregistrat cele mai mari cheltuieli pentru cercetare și dezvoltare, reprezentând 66 % din totalul cheltuielilor pentru cercetare în 2020, urmat de sectorul învățământului superior (22 %), sectorul guvernamental (12 %) și sectorul privat non-profit . 

Conform Eurostat, Belgia și Suedia s-au aflat pe primul loc anul trecut, cu 3,5% din PIB pentru cercetare, urmate de Austria (3,2%) și Germania (3,1%). Șase state membre UE au alocat mai puţin de 1% din PIB pentru cercetare şi dezvoltare: Cipru, Bulgaria şi Slovacia (toate cu aproximativ 0,9% din PIB), Malta şi Letonia (ambele cu 0,7% din PIB) şi România (0,47% din PIB).

© Eurostat

În ultimii zece ani, intensitatea cercetării și a dezvoltării a crescut în 24 de state membre, cea mai mare creștere fiind înregistrată în Belgia (+1,5 puncte procentuale), Grecia (+0,9 puncte procentuale), Polonia și Cehia (ambele +0,7 puncte procentuale). În contrast, singurele scăderi au fost înregistrat în Finlanda, Irlanda şi Luxemburg.

Continue Reading

POLITICĂ

Cristian Diaconescu: PMP a decis înființarea unei comisii privind aplicarea PNRR, care să monitorizeze modul în care sunt cheltuiți banii europeni

Published

on

© Cristian Diaconescu/ Facebook

Partidul Mișcarea Populară a decis înființarea unei comisii de monitorizare a implementării PNRR, care să funcționeze ca un organism de control a modului în care sunt cheltuiți banii europeni, a transmis luni liderul PMP, Cristian Diaconescu. 

Din această comisie fac parte, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe și al Justiției, Lucia Varga, fost ministru al Mediului, Cristian Petrescu, fost ministru al Turismului, Ion Ariton, fost ministru al Economiei, Petru Movilă, fost deputat în Parlamentul României și Mihaela Natea, profesor universitar.

„Programul Național de Redresare și Reziliență este de fapt, programul de guvernare al noului Cabinet. PMP va sta, permanent, cu ochii pe cheltuirea banului public, național și european și va sesiza problemele care ar putea să apară în ceea ce privește folosirea fondurilor europene. Avem o șansă istorică de redresare economică și nu ne permitem să ratăm țintele impuse de PNRR”, a declarat liderul PMP, Cristian Diaconescu.

Reamintim că România a transmis Planul Național de Redresare și Reziliență la 31 mai și l-a publicat la 2 iunieȚara noastră dispune de o alocare de 29,2 miliarde de euro, 14,2 miliarde de euro granturi și 14,9 miliarde de euro împrumuturi, acestea din urmă fiind contractate la o dobândă foarte avantajoasă, de 0,085%.

Citiți și: PNRR-ul României este oficial aprobat: Consiliul UE a adoptat planul de 29,2 miliarde de euro. Bucureștiul va putea accesa o prefinanțare de 3,6 miliarde de euro

La o lună distanță, miniștrii economiei și finanțelor din statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, în mod oficial, Planul Național de Redresare și Reziliență al României, prin care țara noastră va putea accesa 29,2 miliarde de euro.

Continue Reading

ROMÂNIA

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

România va trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cei 39 de cetățeni blocați în Africa de Sud, după ce mai multe curse aeriene au fost blocate ca urmare a îngrijorărilor generate de noua variantă de COVID-19.

Miniștrii Cabinetului Nicolae Ciucă s-au întrunit duminică în ședință de guvern pentru a lua în discuție măsuri care se impun în contextul apariției noii variante Omicron a virusului SARS-CoV-2. Și Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit tot duminică, pentru actualizarea listei statelor de risc epidemiologic, informează Digi24

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că un avion Tarom va zbura în Africa de Sud pentru recuperarea cetățenilor români blocați din cauza tulpinii Omicron și a arătat deschiderea țării noastre de oferi această capabilitate și celorlalte țări europene care nu au reușit să-și extragă cetățenii de acolo.

”Am identificat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria și va prelua cetățenii români. Pentru că în aeronavă vor mai fi alte 50 sau 55 de locuri libere, oferim această capabilitate și celorlalte țări europene care nu au reușit să-și extragă cetățenii din Africa de Sud și vom urca această disponibilitate a noastră pe Mecanismul European pentru Situații de Urgență”, a precizat Ciucă în ședința de guvern.

În egală măsură, prim-ministrul a anunțat că România a inclus o Malawi pe lista țărilor aflate în zona roșie, în urma informațiilor primite de la Comisia Europeană.

”Ieri a fost adoptată o hotărâre în care au fost adoptate primele măsuri pe care țara noastră le va lua în acest sens. Ulterior am mai primit încă o nominalizare de țară – este vorba de Malawi – de la Comisia Europeană și în felul acesta a fost nevoie să mai organizăm o ședință astăzi, să completăm hotărârea CNSU de ieri”, a mai spus acesta.

România a decis interzicerea trecerii prin punctele de trecere a frontierei de stat a cetăţenilor străini sau apatrizilor care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe, urmând recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. 

În ceea ce privește cetăţenii români, cetăţenii UE, ai spaţiului economic european sau din Confederaţia Elveţiană care sosesc în România din țările mai sus amintite, aceștia vor trebui să stea în carantină pentru o perioadă de 14 zile, fie la domiciliu sau la locaţia declarată, dacă există posibilitatea delimitării faţă de ceilalţi membri ai familiei sau cei cu care locuiesc, fie în spaţii special destinate puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, pentru ei se instituie obligativitatea  testării RT-PCR pentru SARS-CoV-2 la sosirea în România, precum şi în a opta zi de la sosire, iar în cazul unui rezultat negativ acestea pot ieşi din carantină începând cu ziua a zecea. Dacă nu doresc să se testeze în a opta zi, atunci vor rămâne în carantină 14 zile.  

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit vineri să suspende temporar legăturile aeriene cu Africa australă după depistarea unei noi variante a coronavirusului, dând curs propunerii lansate de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și avertismentelor venite din partea Centrului European de Prevenție și Control al Bolilor, care a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că variana Omicron prezintă un ”risc ridicat” care necesită o intervenție politică ”în timp util”.

Un comitet de experţi sanitari din toate cele 27 de state UE ”a convenit asupra necesităţii de activare a <<frânei de urgenţă>> şi impunere de restricţii temporare la toate călătoriile în UE din Africa australă”, a indicat preşedinţia slovenă a Consiliului Uniunii Europene.

Denumită pentru moment B.1.1.529, noua variantă detectată în Africa de Sud prezintă mutaţii multiple şi are potenţialul de a fi extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Alin Mituța6 mins ago

Eurodeputatul Alin Mituța va solicita, din nou, în Comisia CONT din PE o mai bună reprezentare a românilor în conducerea Serviciului European de Acțiune Externă

U.E.6 mins ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

ROMÂNIA39 mins ago

Eurostat: În 2020, România s-a aflat pe ultimul loc din UE privind cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare

U.E.55 mins ago

Donald Tusk consideră că decizia Angelei Merkel de a construi gazoductul Nord Stream 2 reprezintă ”cea mi mare greșeală”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Parlamentul European stabilește repere pentru o administrație mai incluzivă în ceea ce privește chestiunile legate de handicap, orientare sexuală și antirasism

U.E.2 hours ago

Statele membre încurajează schimbul de bune practici în UE privind abordările pentru o învățare mixtă cu scopul asigurării unui învățământ de înaltă calitate și favorabil incluziunii

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Ursula von der Leyen atrage atenția că a început ”o cursă contracronometru” împotriva variantei Omicron și face apel la cetățeni să-și ia măsuri de precauție

POLITICĂ2 hours ago

Cristian Diaconescu: PMP a decis înființarea unei comisii privind aplicarea PNRR, care să monitorizeze modul în care sunt cheltuiți banii europeni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Miniștrii sănătății din țările G7 se reunesc de urgență, luni, pentru a discuta despre noua variantă de coronavirus Omicron

U.E.6 mins ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA22 hours ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța4 days ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

POLITICĂ4 days ago

Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Membrii cabinetului PNL-PSD-UDMR vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îndeamnă companiile farmaceutice care produc vaccinul anti-COVID-19 să deruleze campanii de informare în statele UE pentru a combate dezinformarea

POLITICĂ4 days ago

Premierul desemnat Nicolae Ciucă, în Parlament: Vom garanta stabilitatea României. Vom asigura respectarea statului de drept și o politică externă bazată pe consolidarea rolului în UE și NATO și a Parteneriatului cu SUA

Team2Share

Trending