Connect with us

U.E.

VIDEO Europa l-a omagiat pe Helmut Kohl, cancelarul german care a construit o Uniune fără sârmă ghimpată: ”Europa lui Kohl nu se temea să-și făurească propriul viitor”

Published

on

Peste 20 douăzeci de lideri europeni și internaționali, foști președinți, monarhi, dar și sute de personalități politice s-au reunit sâmbătă în hemiciclul Parlamentului European din Strasbourg – oraș simbol al reconcilierii franco-germane – pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Helmut Kohl, cancelarul reunificării Germaniei, părinte al monedei euro și unul dintre cei trei cetățeni de onoare ai Europei.

Ideea unui omagiu european îi aparține președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, singurul lider actual care i-a fost coleg lui Helmut Kohl în Consiliul European din postura de premier al Luxemburgului.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Helmut Kohl acoperit cu drapelul european și purtat de către opt militari germani a fost instalat pe un catafalc ridicat în hemiciclu pentru această ceremonie, fără precedent în Uniunea Europeană, relatează presa europeană și internațională.

Trei coroane de flori au fost așezate în fața catafalcului: una în culorile drapelului Republicii Federale Germania, alta în numele Uniunii Europene și cea de-a treia în numele soției sale, cu inscripția ‘In Liebe, deine Maike’.

FOTO: EC Audiovisual

De la actuali lideri – Angela Merkel, Emmanuel Macron, Theresa May, Petro Poroșenko, Dmitri Medvedev Benjamin Netanyahu – la foști șefi de stat sau de guvern – Bill Clinton, Nicolas Sarkozy, Silvio Berlusconi, Felipe Gonzales – și la fostul monarh, Juan Carlos I, toți și-au luat rămas bun de la cel care a fost Helmut Kohl, cancelarul care a crezut în ideea lui Thomas Mann, cea a unei ”Germanii europene și nu a unei Europe germane”.

În cadrul ceremoniei, președinții celor trei instituții UE au fost primii care au luat cuvântul pentru a-și prezenta un omagiu.

Europa lui Kohl nu se temea să-și făurească propriul viitor” a spus Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, care a rememorat contribuțiile aduse de Helmut Kohl proiectului european. 

”Astăzi ne luăm rămas bun de la omul de stat german și european, iar eu îmi iau rămas bun de la un prieten de încredere care m-a însoțit ani mulți. Europa îi datorează mult”, a spus, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a făcut referire la ”un gigant” și ”un monument continental”.

”Puțini au fost cei în Europa care au înțeles, precum Helmut Kohl, care au înțeles importanța revoltelor din Europa Centralei și de Est pentru unificarea Germaniei și a Europei”, a precizat președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk.

Citiți și Premieră în istoria UE: Helmut Kohl, cancelar al reunificării Germaniei și cetățean de onoare al Europei, este omagiat în Parlamentul European

La ceremonie au mai luat cuvântul, apoi, fostul premier spaniol Felipe Gonzales, fostul președinte american, Bill Clinton și actualul premier al Rusiei, Dmitri Medvedev.

”Eram prieteni uniți de încredere, lucru rar întâlnit în relațiile politice. Helmut Kohl era o persoană extrem de loială și avea simțul istoriei”, a reamintit Felipe Gonzales, fost premier spaniol.

Fostul președinte american, Bill Clinton, i-a rugat pe toți cei prezenți să se gândească că toți cei care au avut o funcție publică să se gândească că Helmut Kohl le-a dat ocazia să facă parte din ceva mai măreț.

”Helmut Kohl ne-a dat nouă tuturor șansa să fim implicați în ceva mai presus decât noi înșine, mai presus de mandatele și carierele noastre. Toți, mai devreme sau mai târziu, vom fi într-un sicriu ca acesta. Singurul dar pe care putem să-l lăsăm în urma noastră este un viitor mai bun, să le lăsăm copiilor noștri libertatea propriilor alegeri și propriilor greșeli”, a spus Clinton.

”Helmut Kohl a știut foarte bine ce înseamnă războiul și a lucrat pentru a obține o Europă care să nu fie separată de tranșee și nici de frontiere. Rusia, propria mea țară, a fost partenerul său de încredere. Helmut Kohl a construit o Europă fără sârmă ghimpată, fără ostilitate”, a precizat și Dmitri Medvedev, premierul Rusiei.

Ultimele luări de cuvânt au aparținut președintelui francez, Emmanuel Macron, și cancelarului german, Angela Merkel.

”Dacă uneori ne lăsăm cuprinși de îndoială să ne gândim atunci la marele Helmut Kohl, cu toată recunoștința pe care i-o datorăm. Mult timp exemplul său ne va ajuta pentru a obține ceea ce ne trebuie pentru progresul comun: curajul și speranța”, a spus Emmanuel Macron.

”Ca tânăr a studiat istorie și, iată, acum și-a câștigat locul în cărțile de istorie. Helmut Kohl incorporează o epocă. Avem o Europă unită, o piață unică și asta i se datorează lui. Uniunea Europeană există în forma actuală și asta este strâns legată de Helmut Kohl”, a spus și Angela Merkel.

Citiți și Helmut Kohl a fost întruchiparea unei Germanii unite într-o Europă unită

Cancelar al reunificării Germaniei, cel mai longeviv lider german în funcție (1982-1998) și unul dintre susținătorii puternici ai integrării europene post-Război Rece, Helmut Kohl, a decedat pe 16 iunie la vârsta de 87 de ani.

În calitate de cancelar al Germaniei el este recunoscut intern nu doar pentru reunificarea țării, ci și pentru refacerea economică a Germaniei.

Venit în fruntea guvernului federal în anul 1982, Helmut Kohl a fost primul cancelar din istoria Germaniei Federale a cărui venire la puterea nu avea loc ca rezultat al alegerilor, ci după ce coaliția socialistă pierdea votul de încredere în Parlament.

Kohl a fost unul dintre liderii europeni care au susținut politica de destindere în raport cu țările din blocul comunist est-european și a militat pentru relațiile transatlantice. Anii post-Război Rece din mandatele lui Helmut Kohl vor rămâne, probabil, și cei mai des invocați de istorie.

Reunificarea Germaniei, atât în interiorul NATO, cât și în interiorul construcției europene, a fost posibilă prin consensul pe care Helmut Kohl l-a găsit în raport cu toți partenerii și aliații externi, fapt ce i-a permis acestuia să devină ”cancelarul reunificării”.

În anii 90, Kohl a susținut puternic extinderea și consolidarea Uniunii Europene, rămânând în istorie drept unul dintre ”părinții monedei comune euro” și un ”om liber al Europei”.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ALEGERI EUROPENE 2019

Bloomberg: Angela Merkel a fost curtată la Summitul de la Sibiu de mai mulți lideri europeni pentru a deveni noul președinte al Consiliului European

Published

on

©️ Calea Europeană/ Diana Zaim

Mai mulți lideri europeni au făcut lobby pe lângă cancelarul german Angela Merkel pentru ca aceasta să accepte funcția de președinte al Consiliului European, relatează Bloomberg, citând surse apropiate discuțiilor care au avut loc în timpul reuniunii la nivel înalt de la Sibiu, primul summit din istoria UE organizat de Ziua Europei.

Potrivit EU Observer, care citează Bloomberg, Merkel a respins oferta, sursele citate notând că Germania dorește ca președintele Băncii Centrale din Germania, Jens Weidmann, să îl succeadă pe Mario Draghi în funcția de președinte al Băncii Centrale Europene.

Amintim faptul că tot Bloomberg a lansat în spațiul public faptul că numele Kristalinei Georgieva, actual director al Băncii Mondial și fost vicepreședinte al Comisiei Europene, a fost propus de mai mulți șefi de stat sau de guvern pentru a deveni viitorul președinte al Comisiei Europene.

Pe de altă parte, informațiile privind lobby-ul la adresa lui Merkel apar la o săptămână după ce cancelarul german a respins categoric orice astfel de evoluție, încercând să pună capăt speculațiilor pe seama viitorului ei politic.

Angela Merkel a declarat joia trecută, după o întâlnire cu premierul olandez Mark Rutte, că “nu sunt disponibilă pentru nicio funcție politică, indiferent de loc, nici măcar în Europa”.

Cu toate acestea, ea este luată în calcul în majoritatea analizelor din publicațiile europene pentru o funcție la nivel înalt în ierarhia instituțională a UE. Interesant este și faptul că pe seama scenariilor privind mutarea politică a lui Merkel de la Berlin la Bruxelles și a presiunilor lui Emmanuel Macron de a bloca procedura Spitzenkandidat în care germanul Manfred Weber este favorit să devină noul președinte al Comisiei Europene, cancelarul german a ieșit public să nuanțeze ”diferențele de mentalități” care există între ea și liderul de la Paris.

În interviul acordat presei germane înaintea ultimelor alegeri europene la care ia parte în calitate de cancelar al Germaniei, Angela Merkel a arătat că există mai multe divergențe între ea și Emmanuel Macron în privința viitorului Uniunii Europene. ”Există diferențe de mentalitate între noi, precum și diferențe în modul în care înțelegem rolurile noastre”, a spus Merkel, menționând că Franța și Germania au avut culturi și sisteme politice diferite.

În replică, Macron şi-a asumat ceea ce a anumit a fi o ”confruntare care dă roade” cu cancelarul german, după ce aceasta s-a referit la o ”relație conflictuală și la diferenţe de abordare cu președintele francez.

Citiți și
”Urzeala tronurilor” în Europa, între rezultate electorale și jocuri de culise. Cine va fi viitorul președinte al Comisiei Europene?
”Marea vânătoare de posturi europene”: Cine sunt cei 17 politicieni proeminenți care ar putea prelua frâiele UE până în 2024 (Reuters)

Alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai, considerate unele cruciale pentru viitorul UE, vor da startul procesului specific și complex de schimbare la vârful instituțiilor europene. Noul Parlament European se va reuni de la 1 iulie 2019, în timp ce mandatul actualei Comisii Europene se încheie la 31 octombrie 2019. Ulterior, la 30 noiembrie 2019 își vor finaliza mandatele și președintele Consiliului European și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, care deține și poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene. În ceea ce privește viitorul președinte al Consiliului European.

Primele opțiuni oficiale ale liderilor europeni vor ieși la suprafață la Consiliul European special din 28 mai, convocat de președintele Donald Tusk, pentru ca șefii de stat sau de guvern să discute despre funcțiile europene de top. De altfel, Tusk s-a referit, la finalul Summitului de la Sibiu, atât la responsabilitatea liderilor de a crea consens, cât și realitatea politică că acesta ar putea să nu fie întrunit în condițiile în care numirile în ierarhia europeană ar trebui să țină cont și de echilibrul geografic și de cel de gen.

Continue Reading

U.E.

The Times: Premierul Theresa May ar putea să demisioneze vineri | Ministrul britanic de Externe: Aceasta va fi încă prim-ministru atunci când Trump va efectua vizita la Londra, care începe la 3 iunie

Published

on

Premierul britanic Theresa May este așteptată să își anunțe vineri plecarea din funcție, anunță cotidianul The Times, fără a cita surse, conform agenției Reuters, informează Agerpres.

Theresa May va rămâne prim-ministru pe perioada procesului în două etape prin care va fi desemnat succesorul său la conducerea Partidului Conservator, anunță cotidianul londonez.

Ultimii doi candidaţi care vor rămâne în cursă se vor confrunta într-un vot final al celor 125.000 de membri ai Partidului Conservator.

The Guardian scrie că May încearcă să își prelungească șederea la Downing Street 10 prin întrevederi cu miniștrii de Cabinet, în încercarea de a discuta rescrierea proiectului de lege pentru retragerea din Uniunea Europeană, în pofida presiunii extreme exercitată de partidul său, aceea de a renunța la post după anunțarea rezultatelor alegerilor europarlamentare.

Premierul va amâna publicarea legislației în cauză până la începutul lunii viitoare, ascultând nemulțumirile pe care le au miniștrii legate de posibilitatea de a organiza un nou referendum pe tema Brexit.

Abordarea lui May privind ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană a provocat deja prima demisie din Cabinet. Andrea Leadsom, ministru britanic pentru Relația cu Parlamentul, a anunțat că părăsește postul, argumentând că ”nu mai cred că abordarea noastră va avea ca rezultat aplicarea rezultatului referendumului”.

Potrivit ministrului britanic de Externe, Jeremy Hunt, Theresa May va fi încă premier în timpul vizitei președintelui american Donald Trump, programată pentru începutul lunii iunie.

”Theresa May va fi prim-ministru atunci când îl va întâmpina (pe preşedintele american) şi pe bună dreptate”, a afirmat Hunt, întrebat de jurnalişti la cine se aşteaptă să fie prim-ministru atunci când Trump îşi va începe vizita de stat în Marea Britanie la 3 iunie.

Presiunile tot mai frecvente exercitate asupra premierului May apar în contextul în care scena politică britanică a fost tulburată de prezentarea unui plan în zece puncte privind ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană de către Theresa May, printre mențiuni numărându-se și garanția unui vot pentru parlamentari cu privire la organizarea unui al doilea referendum.

Potrivit unui sondaj al YouGov publicat miercuri, Partidul Conservator al Theresei May ar urma să obţină, la alegerile europene de joi, un dureros loc cinci (7%), cu nu mai puţin de 30 de puncte în spatele Partidului Brexit al lui Nigel Farage, dat în frunte, în faţa liberal-democraţilor (19%), a Partidului Laburist (13%) şi a Verzilor (12%).

Continue Reading

ROMÂNIA

Rețea infracțională de români de etnie romă, cu sute de acte de furt și jaf la activ în Italia și alte țări europene, eliminată de poliția italiană

Published

on

Poliția italiană au anunţat joi că a confiscat 1.665 de maşini folosite de o reţea infracţională de români pentru a jefui oameni pe stradă în Italia şi în alte ţări europene, informează agenţia DPA şi presa italiană, relatează Agerpres.

În cadrul operaţiunii carabinierilor din Peninsulă, opt persoane au fost plasate în arest preventiv pentru a fi judecate şi una în arest la domiciliu. Unii suspecţi au fost reţinuţi în Spania şi Marea Britanie pe baza unor mandate de arestare europene.

Potrivit unei declarații a poliției italiene,  102 cazuri de furt și jaf comise de 42 de suspecţi români de etnie romă au fost rezolvate în urma unei investigații care a durat 2 ani. 

În ceea ce privește modul de operare, suspecţii analizau împrejurimile din maşină şi se opreau lângă un trecător pentru a-l întreba încotro ar trebui să meargă pentru a ajunge într-un anumit loc. În acel moment o femeie cobora din maşină şi, mimând că ar dori să îmbrăţişeze victima, îi sustrăgea acesteia un ceas sau alte obiecte de valoare.

Victimele vizate erau alese din rândul persoanelor în vârstă și vulnerabile, mai precizează poliţia, adăugând că suspecţii au obţinut astfel milioane pe care le-au cheltuit pe maşini de lux şi vile pe care le afișau pe reţelele de socializare pentru a atrage atenția. 

Operațiunea condusă de autoritățile italiene a implicat cooperarea transfrontalieră cu poliția din România, Spania, Germania, Franţa, Bulgaria, Austria, Elveţia, Ungaria şi Polonia.

Continue Reading

Referendumul național din 26 mai

#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Dragi români,Cu toții ne dorim să trăim într-o țară în care hoții și corupții stau la pușcărie, nu în fruntea statului. Pe 26 mai, să spunem răspicat DA pentru România europeană, DA pentru România pe care o iubim, țara oamenilor cinstiți și integri, în care nimeni nu este mai presus de lege. Votați DA la referendum și nu îi lăsați pe alții să decidă în locul vostru! Românii votează pentru că românii contează!#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Publicată de Klaus Iohannis pe Joi, 16 mai 2019

”Alege-ți viitorul” – dedataastavotez.eu

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending