Săptămâna aceasta are loc cea de-a doua sesiune plenară (11-14 februrie) din anul 2019 la Strabourg cu aproximativ 100 de zile înainte de alegerile europarlamentare. Europarlamentarii vor dezbate teme importante aflate pe ordinea de zi, precum: Viitorul Europei, Protecție Civilă, Acordul de liber schimb dintre UE și Singapore, Investiții Regionale, Analizarea atentă a investițiilor străine, Micșorarea comisioanelor pentru plățile transfrontaliere din UE aflate în afara zonei euro, Combaterea percepției negative la adresa comunității rome.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan a fost și el prezent în Strasbourg, unde a votat în Parlamentul European pentru creșterea fondurilor UE post-2020 și în același timp a semnalat autoritățile române: Cer Guvernului României să obțină același vot în Consiliul UE, chestiunea fondurilor europene a fost atinsă și în interviul acordat pentru Calea Europeană.
Potrivit comunicatului, remis Calea Europeană,Plenul Parlamentului European a votat ieri poziția proprie privind modificările aduse fondurilor europene structurale și de investiții post-2020. Poziția Parlamentului cuprinde și solicitarea eurodeputatului Siegfried Mureșan, din avizul Comisiei pentru bugete de a crește fondurile de coeziune pentru perioada 2021 – 2027 cu 47,5 miliarde de euro, față de propunerea inițială a Comisiei Europene. Se vorbește de o creștere de la 330,6 miliarde de euro, la 378,1 miliarde de euro. Asta înseamnă mai multe fonduri europene de absorbit pentru statele membre care au decalaj economic față de media UE, cum este și cazul României.
Decizia privind modificările fondurilor structurale și de coeziune se ia în comun de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene (UE) ținând cont de acordul politic stabilit în Consiliul European. Cum președinția Consiliului UE este deținută în acest semestru de România, cer Guvernului Dăncilă să susțină și să obțină votul celorlalte guverne pentru această creștere de fonduri benefică pentru România.
Totodată, poziția Parlamentului European cuprinde și o serie de modificări care ar duce la simplificarea absorbției de fonduri europene, precum și la o mai mare transparență a folosirii banilor europeni.
,,Aștept de la Guvernul României să sprijine și aceste modificări votate de Parlamentul European.”, subliniază Siegfried Mureșan.
Eurodeputatul a accentuat faptul că trebuie să existe o cooperare strânsă între instituțiile UE și guvernele statelor membre, ca Uniunea Europeană să răspundă în continuare la toate provocările cu care se confruntă cetățenii europeni, acest lucru se aplică și pentru guvernul României: ,,Este rolul Guvernului României, care deține președinția Consiliului UE în acest moment, să obțină consensul guvernelor pentru creșterea alocărilor financiare în viitorul Buget multianual al UE”
În INTERVIUL acordat pentru Calea Europeană, europarlamentarul a subliniat importanța fondurilor europene și faptul că banii pentru politica de coeziune nu trebuie să fie mai puțini ,,nu poți să faci mai mult, din mai puțini bani”. Din perspectiva europarlamentarului regulile și legislația privind acordarea de fonduri europene, trebuie simplificate.
Având în vedere că în mai puțin de 100 de zile vor avea loc alegerile europarlamentare ,,nu știm cum va arăta Parlamentul European, dar totuși există cateva certitudini, cum ar fi: grupul PPE se află pe primul loc, influența populiștilor s-a prăbușit, iar în urma alegerilor se poate crea o coaliție din trei grupuri politice și nu două, cum s-a obișnuit până acum.”
În ceea ce privește situația actuală din România privind fostul șef DNA, Laura Codruta Kovesi, respectiv actualul candidat cap de listă pentru postul de procuror șef la Parchetul European, Siegfried Mureșan consideră că încercarea de a o împiedica pe Laura Codruta Kovesi în candidatura sa, nu face decât ca guvernul României ,,să piardă și mai multă credibilitate.”