Connect with us

COMUNICATE DE PRESĂ

VIDEO New Strategy Center și Universitatea de Vest din Timișoara au organizat cea de-a șaptea ediție a conferinței internaționale “Security Challenges in the Balkans”

Published

on

© New Strategy Center

New Strategy Center și Universitatea de Vest din Timișoara au organizat vineri, la Timișoara, a șaptea ediție a conferinței internaționale “Security Challenges in the Balkans”, un eveniment unic în regiunea de vest a României, cu desfășurare anuală.

Conferința, organizată în cadrul parteneriatului existent între Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center și sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, a devenit un eveniment anual de referință ce aduce în prim plan vechile și noile provocări de securitate din zona Balcanilor. Partenerii organizatori și-au asumat prin acest eveniment să contribuie la creșterea semnificativă a semnificației academice la nivel regional a municipiului de pe Bega și, în același timp, să sublinieze preocuparea României pentru o abordare consolidată în orientarea către stabilitatea regiunii balcanice.

Așa cum s-a anunțat, evenimentul a reunit oficiali români și străini, precum și reprezentanți din sectoarele academice și non-guvernamentale, atât din România cât și din străinătate, mai ales din zona Balcanilor. În cadrul dezbaterilor din cadrul conferinței, subiectele au traversat mai multe interese strategice, de la amenințările convenționale și hibride la reziliență, de la perspectivele economice regionale, rolul actorilor străini în regiune, până la impactul războiului din Ucraina și contextul post-pandemic.

 

Cea de-a șaptea ediție a conferinței internaționale „Security Challenges in the Balkans” a fost deschisă de Marilen Gabriel Pirtea, Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Ionel Nițu, Președintele New Strategy Center, Iulian Fota, Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe, România, Dominic Fritz, Primarul Municipiului Timișoara, și Alin Cristian Moș, Vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, a subliniat: „Consider că este de datoria universităților să preia problemele emergente, cum ar fi securitatea, și să le deschidă înțelegerii publicului. Întregul context de securitate și geostrategic în care trăim s-a schimbat și a devenit mai volatil ca niciodată, astfel că această conferință își relevă o importanță aparte, într-un mod tot mai distinct, oferindu-ne șansa de a ne aduce contribuția pentru o mai bună înțelegere a trecutului, prezentului și viitorului. România se află la intersecția dintre Occident și Orient, o țară latină, dar balcanică, o țară care a trecut prin diferite regimuri și care, îmi place să spun, este țara cea mai estică din Occident, în timp ce Timișoara este cel mai vestic oraș din Est.”

Președintele New Strategy Center, Ionel Nițu, a transmis în cadrul evenimentului: „Relevanța geopolitică a Balcanilor capătă o nouă dimensiune atunci când este abordată împreună cu Marea Neagră. Într-un mediu internațional incert, caracterizat în special de amenințări hibride, devine necesară identificarea de soluții pentru integrarea europeană a Balcanilor, iar întreaga hartă a zonei poate fi văzută într-o altă perspectivă de la Timișoara, orașul care găzduiește anual conferința internațională „Security Challenges in the Balkans” realizată în parteneriat de New Strategy Center și Universitatea de Vest din Timișoara.”

Idei aflate în dezbatere și concluzii rezultate din lucrările în paneluri:

Panelul I. Euro-Atlantic Integration at a Turning Point: EU & NATO, Complementarity in the Balkans – panel prezidat de Ambasadorul (Ret.) Gheorghe Magheru, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, România. Speakerii au fost: Iulian Fota, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe, România, Leonard Orban, membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, fost comisar european și fost consilier pentru afaceri europene al Președintelui României, Ardita Abazi Imeri, coordonator de programe, European Policy Institute, Macedonia de Nord, Mirko Mussetti, analist geopolitic, Limes, Italia și Jochen M. Richter, lector, Universitatea din Düsseldorf, expert în afaceri europene, Luxemburg.

Integrarea europeană a Balcanilor este esențială pentru stabilitatea regională. În plus, reducerea tensiunilor actuale dintre Kosovo și Serbia este importantă pentru securitatea regională și, de asemenea, pentru securitatea României, mai ales că țara s-ar confrunta cu instabilitate pe două fronturi (Sud și Est). Dialogul facilitat de UE ar trebui să fie utilizat ca instrument de către cele două părți pentru a aborda tensiunile actuale și a evita escaladarea.

Panelul II. The Balkan Powder Keg & the Lessons Learned from the Russian New Generation Warfare in Ukraine – panel prezidat de Col. AF (Ret.) Mihai Știr, Expert Asociat, New Strategy Center, România. Panelul a avut următorii vorbitori: Simona Cojocaru, Secretar de Stat, Ministerul Apărării Naționale, România, Igor Bandović, Director, Belgrade Centre for Security Policy, Serbia, MG (Ret.) Leonardo Dinu, Membru al Consiliului Științific al New Strategy Center, România, Greg Melcher, Chief Operations Officer, Centre for the Study of New Generation Warfare, SUA și Mehmet Ugur Ekinci, Cercetător, Foundation for Political, Economic and Social Research (SETA), Turcia.

Dinamica securității este încă fragilă în această regiune, așa cum a fost demonstrat de recentele escaladări din nordul Kosovo. România consideră Balcanii ca fiind o zonă de importanță capitală pentru securitatea sa și contribuie militar în regiune. Pe măsură ce Uniunea Europeană a trecut prin mai multe crize începând cu anii 2000, Balcanii au început să iasă de pe ordinea de zi ca prioritate. Ca urmare, în special din 2015, Rusia și China au devenit din ce în ce mai active în regiune. Deși un conflict complet în Balcani este foarte puțin probabil în acest moment, regiunea se confruntă cu riscuri de securitate enorme, legate de aspecte precum statul de drept, amenințările hibride sau propaganda rusă. Acestea sunt adevăratele provocări pentru Balcani. Între timp, o provocare considerabilă pentru Uniunea Europeană este sprijinul fără precedent al sârbilor pentru Rusia, ce trebuie atrasă spre aderare pentru a inversa acest trend social și politic.

Special Session. Hybrid Threats in the Balkans: from Narratives to Destabilization – o sesiune a conferinței moderată de Ileana Rotaru, profesor asociat, Universitatea de Vest din Timișoara, Senior Associate Expert, New Strategy Center, România. Cei doi speakeri din sesiune au fost Roberta Răducu, expert în comunicare, New Strategy Center, România și Srdjan Hercigonja, Senior Researcher, Belgrade Centre for Security Policy (BCSP), Serbia. Aceasta a marcat prezentarea unui studiu New Strategy Center, în colaborare cu Centrul Belgrad pentru Politici de Securitate, intitulat „Hybrid Threats in the Balkans: from Narratives to Destabilization”.

Puterea Rusiei în Balcani este adesea supraestimată în anumite aspecte, deoarece nu există o prezență militară rusă în regiune, legăturile economice sunt mult mai reduse decât cele cu Uniunea Europeană, iar țările din Balcani au un sector energetic relativ diversificat. Totuși, așa cum susține studiul, noua eră a războiului este cea a războiului informațional. Lucrarea se concentrează pe războiul informațional și pe narațiunile pe care Rusia le împinge în România, Bulgaria, ca state membre UE și NATO, și Serbia și Bosnia și Herțegovina, ca state care nu sunt membre. Rusia încearcă să găsească puncte slabe în fiecare societate pe care o vizează. Rusia a folosit mai multe metode în instrumentalizarea războiului informațional, cum ar fi framing-ul, camerele de ecou informațional, gaslighting și știrile false. Rusia înțelege că oamenii au tendința de a-și abate atenția de la războaiele reale și de a se angaja emoțional în războaie inutile, ideologice, în cadrul societății și exploatează această realitate la maximum.

Panelului III. Cyber Challenges and Societal Resilience. How Will We Protect the Front in our Homes? – panel moderat de către Claudiu Brândaș, profesor la Universitatea de Vest din Timișoara. Speakerii invitați în cadrul panelului au fost: Maria-Manuela Catrina, director adjunct al Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică, Tal Pavel, director și fondator al Institutului pentru Studiul Politicilor Cibernetice din Israel, Octavian Stancu, director al Serviciilor de Securitate Cibernetică la Eviden GDC România și Alexandru Mărgineanu, lider al MS Security Practice în cadrul Nokia.

Astăzi nu mai suntem doar cetățeni, ci cetățeni cibernetici, fapt care eludează și granițele spațiale dintre state și amenințări. Astfel, dispozitivele pe care le utilizăm ne vulnerabilizează în fața războiului hibrid, astfel că avem nevoie de abordări de reziliență cibernetică și societală pentru a gestiona această amenințare. Balcanii au fost epicentrul unor conflicte de-a lungul istoriei chiar și pe plan cibernetic, iar acestea se manifestă sub forma unor operațiuni malițioase sponsorizate de state sau de criminalitate informatică, exemple relevante fiind chiar atacurile cibernetice recente din Albania sau Muntenegru. Prin urmare, dincolo de educarea societății civile și un cadru legal solid, instituții ca DNSC colaborează și desfășoară exerciții cibernetice cu parteneri din Balcani și nu numai în vederea creșterii rezilienței cibernetice.

Panelul IV. Economic Resilience in the Balkans. Diversifying Resources and Opportunities – un panel moderat de Claudiu Boțoc, prodecan al Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor din UVT. Speakerii invitați în cadrul panelului au fost: Ana Dumitrache, Country Head CTP (Romania), Ileana Gabor, North-American Economic Club, CFO Eastern Europe building technology Honeywell (Romania), Alexandru Maximescu, vicepreședinte OMV Petrom, (Romania, via VTC), general (ret.) Florian Coldea, profesor asociat la Universitatea de Vest din Timișoara și Nina Vujanović, expertă în economie la Vienna Institute for Economic International Studies din Muntenegru.

A fost subliniat contextul favorabil dezvoltării cooperărilor regionale, axate pe parteneriate internaționale și schimburi bilaterale, cu accent pe rutele clasice dar și pe rutele emergente între zonele economice balcanice.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMUNICATE DE PRESĂ

New Strategy Center organizează, la Sinaia, conferința internațională “The Reconstruction of Ukraine and the Strategic Role of Romania”

Published

on

© New Strategy Center

New Strategy Center organizează conferința internațională “The Reconstruction of Ukraine and the Strategic Role of Romania” în perioada 13-14 Decembrie 2023, în Sinaia, în vederea dezbaterii multiplelor aspecte referitoare la procesul de reconstrucție a Ucrainei și evidențierea rolului strategic pe care România trebuie să-l joace în acest context. Conferința reunește oficiali din Ucraina, Republica Moldova, din România și din alte state UE și NATO, experți independenți, reprezentanți ai mediului de afaceri, academic, ai corpului diplomatic, fiind cea mai amplă conferință din România dedicată acestei teme. Conferința este organizată sub patronajul Guvernului României.

Evenimentul va putea fi urmărit integral în format online pe site-ul www.newstrategycenter.ro sau pe pagina de Facebook New Strategy Center, dar și pe pagina de Facebook Calea Europeană, partener media al evenimentului.


Agenda conferinței și biografiile speakerilor pot fi consultate aici.


Deși războiul din Ucraina continuă cu intensitate, este tot mai amplă dezbaterea la nivel internațional privind maniera în care se va desfășura procesul de reconstrucție și sursele sale de finanțare. Va fi cel mai amplu proces de reconstrucție de după al Doilea Război Mondial, depășind ca magnitudine și costuri celebrul Plan Marshall. Cele mai optimiste evaluări indică o valoare a costurilor de minim 400 miliarde USD, dar acestea cresc deoarece distrugerile provocate de Rusia continuă.

Procesul de reconstrucție a debutat deja în regiunile eliberate în 2022 de sub ocupația rusă, așteptându-se ca dinamica sa să fie mult mai accelerate odată cu încetarea ostilităților. Este necesar ca România să participe din plin la acest proces, susținând companiile românești care au experiența și competența necesare pentru a participa în multiple domenii de interes la reconstrucția țării vecine. Totodată, România trebuie să își asume rolul de hub pentru eforturile occidentale de reconstrucție a sudului Ucrainei, una dintre ariile cele mai afectate de război. Proximitatea față de regiuni precum Odesa, Mykolaiv, Herson sau Zaporojie crează un mare avantaj pentru România și face din țara noastră o platformă firească pentru companiile străine. Zona Galați-Brăila se poate dezvolta într-un hub logistic care, ulterior, cu finanțare europeană, să adauge și porturile Giurgiulești, din Republica Moldova, și Reni și Izmail din Ucraina. Ar putea fi un exemplu de cooperare transfrontalieră, cu efecte benefice pentru toate cele trei țări. Cooperarea transfrontalieră va dinamiza prezența economică și investițiile străine inclusiv în județele din estul României, aflate la granița cu Republica Moldova și Ucraina, zona Moldovei înregistrând încă decalaje de dezvoltare, comparativ cu alte regiuni ale României.

În plus, România va avea avantajul unei surse de energie constante și predictibile pentru următorii 12-15 ani, vitală pentru companiile care fabrică mai ales materiale de construcții și care folosesc multă energie în procesul de producție. Este vorba de gazul din Marea Neagră, o sursă de peste 100 miliarde metri cubi (minim 8 m3 anual). În 2027, odată cu începerea producției din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, România va deveni cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană.

Procesul de reconstrucție este, în același timp și un proces de modernizare a Ucrainei, în contextul aderării acestei țări la UE. România poate ajuta Ucraina, la fel și Republica Moldova, prin pregătirea reprezentanților administrației publice locale și centrale, prin cursuri de formare finanțate de UE.

Reconstrucția sudului Ucrainei trebuie privită de România ca un proces care să angreneze și Republica Moldova, conectivitatea și dezvoltarea economică contribuind la bunăstarea României și a vecinilor noștri și la sucesul integrării acestora în Uniunea Europeană.

New Strategy Center crede că este în interesul României ca Ucraina să fie un stat independent prosper, democratic, integrat în UE și NATO. Un stat stabil, predictibil și un bun vecin al țării noastre. Tocmai de aceea este necesar ca România să sprijine în continuare eforturile Ucrainei de a-și recâștiga suveranitatea asupra teritoriilor ocupate și să o susțină să devină un membru cu drepturi depline al comunității democratice euro-atlantice.

New Strategy Center este un think tank românesc specializat în politică externă, de apărare și de securitate, o organizație non-partizană și non-guvernamentală. New Strategy Center își desfășoară activitatea pe trei paliere principale: furnizarea de contribuții analitice și consultanță de specialitate pentru factorii de decizie; organizarea de dezbateri regulate, atât interne, cât și publice, pe teme de actualitate; dezvoltarea activității externe prin parteneriate cu instituții sau organizații similare din întreaga lume, documente politice comune și conferințe internaționale. Regiunea Mării Negre și a Balcanilor sunt domenii prioritare de interes pentru New Strategy Center.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Institutul Francez și Mushuroi Creative Hub organizează o nouă ediție “EuroFabrique Cluj”, laboratorul de proiecte educaționale și artistice

Published

on

© Mushuroi Creative Hub

Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Institutul Francez din România și Mushuroi Creative Hub în colaborare cu ANdÉA – Asociația Națională a Școlilor de Artă și Design din Franța organizează în perioada 5 – 10 decembrie 2023 EuroFabrique Cluj, a doua ediție a proiectului inițiat în 2022 la Grand Palais Ephèmere de RMN-Grand Palais, École des Arts Décoratifs Paris și ANdÉA în cadrul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

EuroFabrique Cluj este un spațiu de coeziune și un laborator de proiecte educaționale și artistice care încurajează producțiile culturale interdisciplinare și participative. Proiectul înființează la Cluj-Napoca la Mushuroi Creative Hub (Piața 1 mai nr 4-5, Cluj-Napoca), un spațiu de interacțiune care reunește 170 de studenți și profesori din diferite domenii artistice din România, Franța, Germania, Italia, Letonia, Portugalia, Republica Moldova și Ucraina, personalități importante ale scenei culturale și artistice europene și reprezentanți ai publicului larg. Scopul EuroFabrique Cluj este de a stimula creativitatea în diferite contexte de colaborare, de a crește calitatea acțiunii artistice, a cercetării, a colaborării interdisciplinare.

Astfel, 19 instituții de învățământ superior cu profil artistic au fost invitate să colaboreze în cadrul a 4 microproiecte creative cu impact cultural, educațional și social. EuroFabrique Cluj adaptează formatul și metoda de lucru originale EuroFabrique, cu studenți și profesori de la 5 universități de artă din România, în parteneriat cu 7 școli de artă din Franța și 7 universități din alte țări europene, care se reunesc în echipe multinaționale pentru a reflecta asupra identității noastre europene și a imagina Europa de mâine în cadrul atelierului intensiv de la Mushuroi Creative Hub. Implementarea unor metode pedagogice alternative la nivel educațional-artistic și organizarea de mese rotunde, conferințe, sesiuni de mentorat în cadrul acestui atelier de creativitate colaborativă problematizează un spectru larg de cunoaștere prin participarea la eveniment a unor personalități și intelectuali de prestigiu internațional.

Răpirea Europei este tema care reiterează mitul european și pune în egală măsură sub semnul întrebării obiectivele societății noastre globalizate. Problemele actuale, cum ar fi migrația și schimbările climatice, precum și iminentele crize economice, sanitare, sociale și politice, au repercusiuni imediate și conduc la stări succesive de insecuritate. În același timp, acestea ne motivează să ne reconsiderăm valorile, punând la îndoială deciziile prompte și luând măsuri care stabilesc un curs viabil pentru viitorul omenirii.

Procesele, metodologia, experimentul, afirmă doza de creativitate de care depinde tot mai mult viitorul nostru. Prin intermediul EuroFabrique Cluj ne imaginăm situații și fapte, formulăm predicții și abordăm provocări în mediile sensibile în care coexistăm. Suntem deschiși către natură și viață, susținuți de tradiție și de noile tehnologii. Intenția este de a recupera, metaforic, ideea de coeziune a identităților culturale și de constituire a unui limbaj plurivalent al comunității europene. Diversitatea acestui limbaj rezidă în bogăția posibilităților de a imagina multiplele fațete ale unui viitor european comun, stabil.

În paralel cu atelierul, Institutul francez din România Cluj-Napoca – cu sprijinul Institutului Francez Paris – organizează un program profesional dedicat studenților participanți. Axate pe aspecte legate de mobilitate și rezidențele europene care oferă oportunități tinerilor artiști, o serie de mese rotunde le vor permite studenților să afle mai multe despre perspectivele lor profesionale în Europa. De asemenea, în programul evenimentului o serie de prelegeri și mese rotunde vor fi susținute la invitația Clusterului de Industrii Creative Transilvania de o serie de personalități marcante ale scenei de artă contemporană din România care vor face cunoscute participanților detalii importante din mecanismele de funcționare ale acesteia. 

După o perioadă de lucru intensiv cu circuit închis,  proiectele colaborative vor putea fi vizionate în cadrul  Preview Day, de către persoanele invitate special la eveniment, iar în cadrul Open Day de publicul larg. Astfel, în data de 8 decembrie 2023, cu ocazia Preview Day, peste 20 de curatori, directori de centre de artă și critici de artă europeni sunt invitați să se implice în sesiuni de mentorat cu studenții participanți, iar reprezentanții sponsorilor, ai mass media și invitații speciali sunt așteptați să participe la deschiderea oficială a evenimentului de la ora 10.00 și la diferite tururi ghidate. În aceeași zi, Institutul Francez invită Asociația Națională a Centrelor de Artă Contemporană din Franța, o rețea de aproape 50 de centre de artă contemporană să organizeze o masă rotundă axate pe problematici ecologice și de mediu, cu participarea a numeroase personalități.

Publicul larg este invitat să participe în data de 9 decembrie 2023 la EuroFabrique Open Day, în cadrul căreia se vor organiza tururi ghidate ale proiectelor artistice (în intervalul orar 12.00 – 18.00) și închiderea oficială a evenimentului (16.00 – 18.00).   

EuroFabrique Cluj găzduiește și prima ediție a EuroFabrique Think Camp, un proiect de cooperare condus de ANdEA în parteneriat cu Fundația Cerveira Art Biennal (PT), Clusterul de Industrii Creative Transilvania (RO) și Le Signe, Centre National du Graphisme (FR), alături de Académie de Recherche et d’Enseignement Supérieur (BE), l’Ecole des Arts Décoratifs Paris (FR) și Réunion des Musées Nationaux – Grand Palais și cu sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene pentru a contribui la tranziția energiei EuroFabrique într-un proiect pe termen lung, continuând să activeze aceeași abordare colaborativă și implicarea activă a tinerilor creativi europeni. Această primă tabără își propune să formalizeze transformarea EuroFabrique într-o marcă ce poate fi adoptată de orice rețea de școli de artă din țările europene.

Instituții de învățământ superior participante

 ‘’Europe’s wall’’

RO: Universitatea Națională de Arte din București

FR: Ecole supérieure d’Art & Design Le Havre / Rouen

LATV: Art Academy of Latvia, Riga

FR: École Supérieure d’Art et Design Valence-Grenoble

“Looking for a name [unraveling the myth]”

RO: Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași

UKR: Kyiv National University of Culture and Arts

MD: Academy of Music, Theatre and Fine Arts Chișinău

FR: Ecole Supérieure d’Art Annecy Alpes

GE: Koeln International School of Design

FR: Ecole nationale supérieure des arts de Bourges

‘’The Myth of Orpheus and Eurydice in Fine and Performing Arts’’

RO: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – Facultatea de Teatru și Film

RO: Universitatea Națională de Arte Teatrale și Cinematografice I.L. Caragiale București

FR: École des arts décoratifs, Paris

 IT: Universita di Firenze

“EuroTales – Less Waste Connecting Identities”

RO: Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Arte și Design

FR: Haute école des arts du Rhin Mulhouse – Strasbourg

FR: L’ École des Beaux-Arts de Nantes 

PT: University of Beira Interior – ​​Covilhã

IT: Brera Academy of Fine Arts – Milan

Organizatori

Clusterul de industrii creative Transilvania (CICT) – reprezintă industriile creative din regiunea de Nord-Vest a României, ca ONG al cărui scop este de a contribui la conectarea cu alte industrii din ecosistemul local, național și internațional. CICT sprijină inițiativele sectorului public-privat și se concentrează pe potențialul de internaționalizare a mediului creativ, artistic și cultural al regiunii. Prin urmare, CICT dezvoltă idei de proiecte și depune cereri de acces la fonduri publice, naționale sau europene pentru a atrage resursele necesare pentru cluster. Scopul CICT este de a crește competitivitatea întreprinderilor din domeniul industriilor creative, bazată pe utilizarea intensivă a cunoștințelor și de a sprijini și promova proiecte de interes comun, inclusiv proiecte transfrontaliere de anvergură, prin crearea unor mecanisme de colaborare eficiente.

Institutul Francez din România la Cluj-Napoca – Subordonat Ministerului francez al Europei și Afacerilor Externe, Institutul Francez din România este un centru de acțiune lingvistică și culturală care funcționează sub autoritatea Ambasadei Franței în România. Inaugurat în 1991, Institutul din Cluj face parte dintr-o rețea de 4 filiale ale Institutului Francez din toată țara. În fiecare an, de activitățile Institutului Francez din Cluj beneficiază aproximativ 30.000 de persoane. Principalele sale obiective sunt: promovarea limbii franceze, organizarea de evenimente culturale, de schimburi artistice între cele două culturi și de dezbateri pe diverse teme, cooperarea cu autoritățile române, cu universitățile și școlile din regiune, cu societatea civilă și cu alte centre culturale din țară, cursuri, examene, mediatecă.

Mushuroi – este conceput ca o structură de spații și funcții complementare care permit și susțin procesul creativ de dezvoltare a ideilor în proiecte și produse, cu o abordare durabilă și interdisciplinară. Ca spațiu de producție creativă, dedicat promovării creativității ca proces continuu de depășire a mediocrității, Mushuroi oferă un mediu experimental și interactiv în care artiștii și creativii se reunesc pentru a descoperi expresii care îi motivează și îi inspiră.

În colaborare cu:

ANdEA – Asociația națională franceză a școlilor superioare de artă și design – ANDEA este rețeaua celor 45 de școli franceze de artă și design aflate sub egida Ministerului Culturii, repartizate în 60 de campusuri din Franța, inclusiv în teritoriile sale de peste mări. Instituții de învățământ superior și de cercetare, acestea formează 12 000 de studenți în fiecare an și acordă diplome naționale, combinând know-how tradițional și inovator, alimentând cercetarea contemporană și fiind în centrul comunității profesionale de artă și design internaționale. ANdÉA promovează și dezvoltă modele pedagogice și de cercetare unice care alimentează experimentarea și gândirea critică, contribuind la dezbaterea internațională privind ideile contemporane, susținând modelul unic și emancipator al școlilor de artă ca lideri în creație, dar și în responsabilitate și transformare. ANdÉA este angajată cu hotărâre într-o dinamică internațională, cu precădere europeană. ANdÉA este unul dintre cofinanțatorii EuroFabrique Paris și inițiatorul EuroFabrique Think Camps.

Proiect co-finanțat de programul Creative Europe al Uniunii Europene. Cu susținerea financiară a: Ministerului Culturii din România, Institut français, OFAJ, Franco-German Youth Office, Fondation Hippocrène, Banca Transilvania

Powered by Parteneri strategici: Energom, Electroglobal, EnergoBit

Sponsori: BRD, Fundația Transilvania Leaders, USAMV, Da Pino, Epson, PMA invest

Cu sprijinul: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoc și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Reprezentanții ICI București au susținut un curs de Cyber Diplomacy în cadrul Interregional CyberDrill pentru Europa și Asia-Pacific, eveniment dedicat îmbunătății capacităților de răspuns la incidente de securitate informatică

Published

on

© ICI București - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică/ Facebook

Reprezentanții ICI București – Carmen-Elena Cîrnu, Director Științific, și Alexandru Georgescu, Cercetător Științific – au susținut un curs de Cyber Diplomacy în cadrul Interregional CyberDrill pentru Europa și Asia-Pacific, care s-a desfășurat în Cipru în perioada 28 noiembrie – 1 decembrie.

Potrivit unui comunicat al institutului, evenimentul a fost organizat de Biroul de Dezvoltare a Telecomunicațiilor (BDT) al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU).

Acesta a fost găzduit de Autoritatea de Securitate Digitală din Cipru în cadrul Inițiativei regionale a ITU pentru Europa privind încrederea în utilizarea telecomunicațiilor/TIC și a Inițiativei regionale a ITU pentru Asia și Pacific privind contribuția la un mediu sigur și rezistent al tehnologiei informației și comunicațiilor, conform acordului de la Conferința mondială de dezvoltare a telecomunicațiilor din 2022 (WTDC-22).

Interregional Cyber Drill pentru Europa și Asia-Pacific a avut ca scop îmbunătățirea capacităților de comunicare și de răspuns la incidente ale echipelor participante, precum și asigurarea unui efort colectiv și colaborativ continuu pentru atenuarea amenințărilor cibernetice în rândul echipelor de răspuns la incidente de securitate informatică din Europa și Asia-Pacific (CSIRT).

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.6 mins ago

Într-o reacție ce pare îndreptată spre Ungaria, Dmitro Kuleba spune că ”nu puteți merge împotriva cursului istoriei”: Ucraina va deveni membră a UE. Singura întrebare este dacă cineva va încetini procesul

CONSILIUL UE57 mins ago

Ministrul german de externe subliniază importanța continuării sprijinirii Ucrainei pentru a-și putea ”elibera poporul din iad”: Este în interesul nostru de securitate

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Consiliul UE subliniază “valoarea adăugată” a Misiunii UE în R. Moldova pentru “politica de securitate și apărare comună” în actualul mediu geostrategic

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Maia Sandu, distinsă cu Premiul “Mihnea Constantinescu” decernat de Institutul Aspen România ca apreciere pentru păstrarea “traiectoriei pro-europene a R. Moldova”

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Patru lideri europeni solicită o dezbatere la summitul Consiliului European pentru a stabili o poziție clară asupra situației din Gaza, considerând urgentă sprijinirea unui proces politic pentru soluția a două state

ROMÂNIA2 hours ago

“Air Schengen” pentru România și Bulgaria? Austria a anunțat oficial condițiile pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengen cu frontierele aeriene

COMUNICATE DE PRESĂ3 hours ago

New Strategy Center organizează, la Sinaia, conferința internațională “The Reconstruction of Ukraine and the Strategic Role of Romania”

U.E.3 hours ago

Premierul Estoniei atrage atenția asupra campaniei de dezinformare a Rusiei care urmărește ”să ne facă să credem că sprijinul pentru Ucraina este o cauză fără speranţă”: Putem demonstra contrariul

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Volodimir Zelenski afirmă că a avut un schimb de replici ”foarte direct” cu Viktor Orban, înaintea unui summit care are pe agendă aprobarea începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina

Mircea Hava4 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava: Viitorul UE este unul în care granițele interne sunt nimic mai mult decât linii pe o hartă

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

ROMÂNIA6 days ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA7 days ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO2 weeks ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Trending