Connect with us

INTERNAȚIONAL

VIDEO Predarea ștafetei transatlantice. Barack Obama, la Berlin: Dacă veți căuta un model în lume atunci uitați-vă la Germania și la povestea incredibilă a Angelei Merkel

Published

on

Barack Obama și Angela Merkel au susținut joi seară ultima conferință comună de presă în calitate de lider al SUA, respectiv cancelar al Germaniei, după o întrevedere bilaterală care a avut loc la Berlin și care a fost percepută de presa internațională drept momentul în care președintele american predă ștatefa de apărător și promotor al ordinii internaționale de inspirație occidentală lui Merkel.

“Încerc să respect regula de a nu mă amesteca în politica altora, însă tot ce pot spune este că Angela Merkel a fost un partener extraordinar”, a transmis Obama, întrebat despre sprijinul său pentru o eventuală nouă candidatură a cancelarului german, aflat la putere de 11 ani, și care ar putea candida pentru un al patrulea mandat în fruntea guvernului federal al Germaniei.

La rândul său, cancelarul german i-a mulțumit președintelui american pentru opt ani “de cooperare strânsă și prietenoasă”, scrie Agerpres.

Predarea ștafetei?

Barack Obama a evocat în timpul conferinței de presă că Angela Merkel era în fruntea relației transatlantice atunci când el a venit la Casa Albă și că dacă cineva are nevoie de un model în politica internațională atunci să se uite la Germania și la cancelarul german.

Rezultatele Europei din ultimii 70 de ani au condus spre o prosperitate și o securitate fără precedent, posibile numai prin cooperare. Dacă veți căuta un model despre ceea ce este posibil atunci uitați-vă la Germania, Berlin și povestea incredibilă a Angelei Merkel”, a subliniat partenerul transatlantic al Europei și al Germaniei din ultimii opt ani, Barack Obama.

”Angajamentul Statelor Unite față de Europa este de durată și își are rădăcinile în valorile pe care le împărtășim și pe care Angela (n.r. – Merkel) le-a menționat: democrație, stat de drept, demnitatea tuturor oamenilor”, a mai spus liderul SUA, citat de Euronews.

De precizat că valorile menționate de Obama sunt aceleași pe care Angela Merkel i le-a evocat lui Donald Trump în mesajul său de felicitare după ce republicanul a câștigat alegerile din SUA: ”Germania și America sunt unite de către aceleași valori – democrație, libertate, respectarea statului de drept, demnitatea oamenilor indiferent de originea lor, culoarea pielii, religie, gen, orientare sexuală sau opinii politice. Pe baza acestor valori împărtășite, mă ofer să lucrez îndeaproape cu viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii”. 

Același mesaj l-a transmis Angela Merkel către viitorul de la Washington și în ultima conferință de presă cu actualul președinte al SUA.

În țările noastre și în toată lumea, alianța noastră cu partenerii din NATO a fost o piatră de temelie pentru politica externă americană de 70 de ani, atât în vremuri bune, cât și mai puțin bune și cu președinți de la ambele partide, pentru că Statele Unite au un interes fundamental în stabilitatea și securitatea Europei”, a mai adăugat Obama.

Pe parcursul conferinței de presă, cei doi lideri transatlantici au abordat două chestiuni fundamentale pe care Europa și SUA le vor avea de gestionat împreună, dar cu Donald Trump la șefia Casei Albe: relația cu Rusia și viitorul cooperării euro-americane.

merkel obamaObama: Președintele ales să fie dispus să condamne Rusia atunci când aceasta deviază de la respectarea normelor

Obama și-a exprimat speranța că succesorul său la Casa Albă se va opune Rusiei atunci când va fi nevoie și nu va încerca să ajungă la compromisuri cu orice preț cu Moscova.

Pe parcursul celor opt ani am avut aceeași abordare față de Rusia: am căutat o relație constructivă, dar am fost și realist în ceea ce privește faptul că există diferențe semnificative între felul cum vede Rusia lumea și felul cum o facem noi. Speranța mea este că președintele ales va prelua o abordare constructivă similară: identificarea zonelor unde putem coopera cu Rusia, acolo unde valorile și interesele noastre se aliniază, dar să fie dispus să condamne Rusia atunci când aceasta deviază de la respectarea normelor și valorilor internaționale”, a declarat Obama, citat de Politico Europe.

Nu mă aștept ca președintele ales să aibă aceeași abordare, însă speranța mea este ca el să nu aibă o abordare de tip realpolitik prin care dacă ajungem la niște înțelegeri cu Rusia, chiar dacă aceasta încalcă regulile internaționale, creează vulnerabilități în anumite țări sau produce probleme pe termen lung în alte țări precum Siria”, a mai spus Obama care a recunoscut că Rusia este ”o putere, o superputere militară și a cărei cooperare este necesară, dar asta nu înseamnă că putem tolera încălcarea normelor”.

Merkel: Negocierile privind TTIP nu se pot finaliza

De cealaltă parte, Angela Merkel a recunoscut că acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și SUA (TTIP) nu mai poate fi semnat, având în vedere așteptările privind politica mai protecționistă pe care ar dori să o aplice viitorul lider de la Washington, Donald Trump.

FOTO: Bundesregierung

FOTO: Bundesregierung

M-am implicat mult în realizarea acestui acord de liber schimb cu SUA, am avansat în negocieri, dar acum ele nu se pot finaliza. Ceea ce ne unește este convingerea comună că globalizarea trebuie organizată uman, politic și că nu este posibilă o întoarcere la vremea de dinaintea globalizării”, a spus cancelarul german, citat de Agerpres.

Acordul TTIP a fost intens susținut de Obama și Merkel, însă în interiorul UE s-au afirmat în ultima vreme tot mai multe voci împotriva lui, mai ales în Franța, în contextul îngrijorărilor că o asemenea înțelegere va implica o relaxare a normelor sociale, ecologice și de sănătate în statele blocului comunitar.

Speranțele semnării acordului au fost diminuare și de discursul rezervat al lui Trump față de liberul schimb, viitorul președinte manifestându-și intenția de a denunța alte acorduri de acest fel pe seama cărora el pune pierderea locurilor de muncă în SUA, încheie sursa citată.

Citiți și Cei mai importanți lideri transatlantici ai ultimului deceniu, față în față pentru ultima oară: Barack Obama și Angela Merkel, apel lansat de la Berlin pentru continuitatea relației Europa-SUA

Ultima vizită a lui Barack Obama în Europa ca președinte al Statelor Unite se încheie în aceeași țară unde s-a adresat pentru prima oară europenilor, în calitate de candidat la șefia Casei Albe: Germania. 

Parte a ultimului său turneu ca lider al SUA, care a mai cuprins Grecia și va fi încheiat în Peru, Germania este locul unde Obama a transmis cel din urmă semnal pentru viitorul cooperării transatlantice.

Vineri, la finalul ultimei sale vizite la Berlin, Barack Obama se va întâlni cu importanți parteneri europeni pe lângă cancelarul german Angela Merkel, liderul american se va reuni și cu premierul britanic Theresa May, președintele francez Francois Hollande, premierul spaniol Mariano Rajoy și premierul italian Matteo Renzi.

Pe fondul alegerii lui Donald Trump, vizita lui Barack Obama în Germania, a șasea în calitate de președinte al SUA, are în cele din urmă importante semnificații: prilejul unei ultime discuții cu partenerii europeni și de ce nu, o tranziție simbolică spre Angela Merkel și spre europeni rolul de cei din urmă promotori ai ordinii internaționale de sorginte occidentală, pe care mulți se pregătesc să îi proclame declinul.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Șeful OMS deplânge decalajul imens între fondurile necesare și fondurile alocate la nivel mondial pentru combaterea COVID-19

Published

on

© Tedros Adhanom Ghebreyesus/ Facebook

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat luni despre existența unui decalaj imens între fondurile necesare pentru combaterea pandemiei de COVID-19 şi fondurile promise la nivel mondial, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Potrivit unui bilanţ Reuters, peste 19,92 de milioane de persoane au fost infectate cu noul coronavirus la nivel mondial, dintre care 729.883 au murit. Infectări cu SARS-CoV-2 au fost identificate în peste 210 ţări şi teritorii după identificarea primelor cazuri în China în decembrie 2019.

„Trebuie să extindem în mod fundamental modul în care finanțăm ACT-Acceleratorul și să acordăm prioritate utilizării de noi instrumente”, a spus Tedros în cadrul ultimei informări media a OMS. „În vreme ce suntem recunoscători celor care au adus contribuții, suntem doar la 10% din necesarul de finanțare de ordinul miliardelor pentru realizarea obiectivelor ACT”, a atenționat acesta.

Doar finanțarea necesară pentru vaccinuri se ridică la peste 100 de miliarde de dolari. Deși mulți bani, cifra este „mică în comparație cu cele 10 trilioane de dolari care au fost deja investite de țările G-20 în stimulente fiscale pentru a face față până acum consecințelor pandemiei”, a precizat acesta potrivit CNBC.

ACT-Accelerator a fost lansat în aprilie 2020 și încearcă să reunească guvernele lumii, organizațiile de sănătate, oamenii de știință, întreprinderile și filantropii pentru a accelera sfârșitul pandemiei, sprijinind dezvoltarea, producerea și accesul echitabil la testele COVID-19, tratamente și vaccinuri.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

UE solicită autorităților din Belarus să elibereze imediat protestatarii pașnici care au fost reținuți în noaptea alegerilor prezidențiale

Published

on

© European Union

Șeful diplomației externe, Josep Borrell, reiterează faptul că Uniunea Europeană și-a exprimat în mod repetat așteptările cu privire la desfășurarea corespunzătoare a alegerilor prezidențiale din Belarus.

„Noaptea alegerilor a fost marcată cu o violență inacceptabilă din partea statului împotriva protestatarilor pașnici. Se pare că acest lucru a dus la pierderea vieții unui cetățean, iar mulți alții au fost răniți. Condamnăm violența și solicităm eliberarea imediată a tuturor deținuților din noaptea alegerilor. Autoritățile din Belarus trebuie să se asigure că dreptul fundamental al întrunirii pașnice este respectat”, au transmis într-o declarație comună Josep Borrell și comisarul european pentru Extindere și politica de vecinătate.

De asemenea, oficialii europeni anunță că vor continua să urmărească îndeaproape evoluțiile din Belarus în ceea ce privește continuare răspunsului UE și relațiile cu Belarus, având în vedere situația în desfășurare.

Totodată, președintele Consiliului European, Charles Michel, critică autoritățile din Belarus pentru violența manifestată împotriva protestarilor care au ieșit în stradă în urma alegerilor prezidențiale, care l-au desemenat pe Aleksandr Lukașenko pentru a șasea oară în funcția de șef al statului.

Forțele de ordine au intervenit ieri seară în Belarus după ce mai mult proteste au început în urma rezultatului alegerilor prezidențiale, care a prezentat cea de-a șasea victorie pentru Aleksandr Lukaşenko,  obținând un scor copleștior de aproximativ 79,7%.

Forţe de poliţie şi ale Ministerului de Interne au fost desfăşurate duminică în număr mare pe străzile capitalei Minsk, blocând numeroase căi de acces şi clădiri oficiale, în timp ce autorităţile îi invitau pe belaruşi să nu iasă în stradă la manifestaţii.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European critică autoritățile din Belarus: ”Violența împotriva protestatarilor nu este răspunsul”

Published

on

© European Union 2020

 

Președintele Consiliului European, Charles Michel, critică autoritățile din Belarus pentru violența manifestată împotriva protestarilor care au ieșit în stradă în urma alegerilor prezidențiale, care l-au desemenat pe Aleksandr Lukașenko pentru a șasea oară în funcția de șef al statului.

„Violența împotriva protestatarilor nu este răspunsul. Trebuie să se mențină libertatea de exprimare, libertatea de întrunire, drepturile fundamentale ale omului”, a scris oficialul european într-un mesaj pe contul de Twitter.

Forțele de ordine au intervenit ieri seară în Belarus după ce mai mult proteste au început în urma rezultatului alegerilor prezidențiale, care a prezentat cea de-a șasea victorie pentru Aleksandr Lukaşenko,  obținând un scor copleștior de aproximativ 79,7%.

Forţe de poliţie şi ale Ministerului de Interne au fost desfăşurate duminică în număr mare pe străzile capitalei Minsk, blocând numeroase căi de acces şi clădiri oficiale, în timp ce autorităţile îi invitau pe belaruşi să nu iasă în stradă la manifestaţii.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending