Connect with us

INTERNAȚIONAL

VIDEO Predarea ștafetei transatlantice. Barack Obama, la Berlin: Dacă veți căuta un model în lume atunci uitați-vă la Germania și la povestea incredibilă a Angelei Merkel

Published

on

Barack Obama și Angela Merkel au susținut joi seară ultima conferință comună de presă în calitate de lider al SUA, respectiv cancelar al Germaniei, după o întrevedere bilaterală care a avut loc la Berlin și care a fost percepută de presa internațională drept momentul în care președintele american predă ștatefa de apărător și promotor al ordinii internaționale de inspirație occidentală lui Merkel.

“Încerc să respect regula de a nu mă amesteca în politica altora, însă tot ce pot spune este că Angela Merkel a fost un partener extraordinar”, a transmis Obama, întrebat despre sprijinul său pentru o eventuală nouă candidatură a cancelarului german, aflat la putere de 11 ani, și care ar putea candida pentru un al patrulea mandat în fruntea guvernului federal al Germaniei.

La rândul său, cancelarul german i-a mulțumit președintelui american pentru opt ani “de cooperare strânsă și prietenoasă”, scrie Agerpres.

Predarea ștafetei?

Barack Obama a evocat în timpul conferinței de presă că Angela Merkel era în fruntea relației transatlantice atunci când el a venit la Casa Albă și că dacă cineva are nevoie de un model în politica internațională atunci să se uite la Germania și la cancelarul german.

Rezultatele Europei din ultimii 70 de ani au condus spre o prosperitate și o securitate fără precedent, posibile numai prin cooperare. Dacă veți căuta un model despre ceea ce este posibil atunci uitați-vă la Germania, Berlin și povestea incredibilă a Angelei Merkel”, a subliniat partenerul transatlantic al Europei și al Germaniei din ultimii opt ani, Barack Obama.

”Angajamentul Statelor Unite față de Europa este de durată și își are rădăcinile în valorile pe care le împărtășim și pe care Angela (n.r. – Merkel) le-a menționat: democrație, stat de drept, demnitatea tuturor oamenilor”, a mai spus liderul SUA, citat de Euronews.

De precizat că valorile menționate de Obama sunt aceleași pe care Angela Merkel i le-a evocat lui Donald Trump în mesajul său de felicitare după ce republicanul a câștigat alegerile din SUA: ”Germania și America sunt unite de către aceleași valori – democrație, libertate, respectarea statului de drept, demnitatea oamenilor indiferent de originea lor, culoarea pielii, religie, gen, orientare sexuală sau opinii politice. Pe baza acestor valori împărtășite, mă ofer să lucrez îndeaproape cu viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii”. 

Același mesaj l-a transmis Angela Merkel către viitorul de la Washington și în ultima conferință de presă cu actualul președinte al SUA.

În țările noastre și în toată lumea, alianța noastră cu partenerii din NATO a fost o piatră de temelie pentru politica externă americană de 70 de ani, atât în vremuri bune, cât și mai puțin bune și cu președinți de la ambele partide, pentru că Statele Unite au un interes fundamental în stabilitatea și securitatea Europei”, a mai adăugat Obama.

Pe parcursul conferinței de presă, cei doi lideri transatlantici au abordat două chestiuni fundamentale pe care Europa și SUA le vor avea de gestionat împreună, dar cu Donald Trump la șefia Casei Albe: relația cu Rusia și viitorul cooperării euro-americane.

merkel obamaObama: Președintele ales să fie dispus să condamne Rusia atunci când aceasta deviază de la respectarea normelor

Obama și-a exprimat speranța că succesorul său la Casa Albă se va opune Rusiei atunci când va fi nevoie și nu va încerca să ajungă la compromisuri cu orice preț cu Moscova.

Pe parcursul celor opt ani am avut aceeași abordare față de Rusia: am căutat o relație constructivă, dar am fost și realist în ceea ce privește faptul că există diferențe semnificative între felul cum vede Rusia lumea și felul cum o facem noi. Speranța mea este că președintele ales va prelua o abordare constructivă similară: identificarea zonelor unde putem coopera cu Rusia, acolo unde valorile și interesele noastre se aliniază, dar să fie dispus să condamne Rusia atunci când aceasta deviază de la respectarea normelor și valorilor internaționale”, a declarat Obama, citat de Politico Europe.

Nu mă aștept ca președintele ales să aibă aceeași abordare, însă speranța mea este ca el să nu aibă o abordare de tip realpolitik prin care dacă ajungem la niște înțelegeri cu Rusia, chiar dacă aceasta încalcă regulile internaționale, creează vulnerabilități în anumite țări sau produce probleme pe termen lung în alte țări precum Siria”, a mai spus Obama care a recunoscut că Rusia este ”o putere, o superputere militară și a cărei cooperare este necesară, dar asta nu înseamnă că putem tolera încălcarea normelor”.

Merkel: Negocierile privind TTIP nu se pot finaliza

De cealaltă parte, Angela Merkel a recunoscut că acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și SUA (TTIP) nu mai poate fi semnat, având în vedere așteptările privind politica mai protecționistă pe care ar dori să o aplice viitorul lider de la Washington, Donald Trump.

FOTO: Bundesregierung

FOTO: Bundesregierung

M-am implicat mult în realizarea acestui acord de liber schimb cu SUA, am avansat în negocieri, dar acum ele nu se pot finaliza. Ceea ce ne unește este convingerea comună că globalizarea trebuie organizată uman, politic și că nu este posibilă o întoarcere la vremea de dinaintea globalizării”, a spus cancelarul german, citat de Agerpres.

Acordul TTIP a fost intens susținut de Obama și Merkel, însă în interiorul UE s-au afirmat în ultima vreme tot mai multe voci împotriva lui, mai ales în Franța, în contextul îngrijorărilor că o asemenea înțelegere va implica o relaxare a normelor sociale, ecologice și de sănătate în statele blocului comunitar.

Speranțele semnării acordului au fost diminuare și de discursul rezervat al lui Trump față de liberul schimb, viitorul președinte manifestându-și intenția de a denunța alte acorduri de acest fel pe seama cărora el pune pierderea locurilor de muncă în SUA, încheie sursa citată.

Citiți și Cei mai importanți lideri transatlantici ai ultimului deceniu, față în față pentru ultima oară: Barack Obama și Angela Merkel, apel lansat de la Berlin pentru continuitatea relației Europa-SUA

Ultima vizită a lui Barack Obama în Europa ca președinte al Statelor Unite se încheie în aceeași țară unde s-a adresat pentru prima oară europenilor, în calitate de candidat la șefia Casei Albe: Germania. 

Parte a ultimului său turneu ca lider al SUA, care a mai cuprins Grecia și va fi încheiat în Peru, Germania este locul unde Obama a transmis cel din urmă semnal pentru viitorul cooperării transatlantice.

Vineri, la finalul ultimei sale vizite la Berlin, Barack Obama se va întâlni cu importanți parteneri europeni pe lângă cancelarul german Angela Merkel, liderul american se va reuni și cu premierul britanic Theresa May, președintele francez Francois Hollande, premierul spaniol Mariano Rajoy și premierul italian Matteo Renzi.

Pe fondul alegerii lui Donald Trump, vizita lui Barack Obama în Germania, a șasea în calitate de președinte al SUA, are în cele din urmă importante semnificații: prilejul unei ultime discuții cu partenerii europeni și de ce nu, o tranziție simbolică spre Angela Merkel și spre europeni rolul de cei din urmă promotori ai ordinii internaționale de sorginte occidentală, pe care mulți se pregătesc să îi proclame declinul.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Premierul Boris Johnson a semnat acordul de retragere a Marii Britanii din UE: ”Această semnătură anunță un nou capitol în istoria națiunii noastre”

Published

on

© Boris Johnson/ Facebook

Premierul britanic Boris Johnson a semnat, vineri seară, în numele țării sale, Acordul de Retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, prevăzută pentru 31 ianuarie, atunci când Marea Britanie va deveni primul stat membru din istorie care părăsește UE.

Johnson, considerat un artizan politic al Brexit-ului, a marcat momentul semnării Acordului printr-o serie de postări pe Facebook și pe Twitter, salutând “un nou capitol din istoria” ţării sale.

Am semnat astăzi Acordul de Retragere pentru ca Regatul Unit să părăsească UE la 31 ianuarie, onorând mandatul democratic al poporului britanic. Această semnătură anunță un nou capitol în istoria națiunii noastre”, a scris Johnson.

Semnarea acordului de către Boris Johnson vine după ce tot vineri, în cursul dimineții, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au semnat, în prezența negociatorului-șef Michel Barnier, acordul privind Brexit, pentru a permite ratificarea acestuia de către Parlamentul European.

După trei ani de criză politică în Regatul Unit, dar și în negocierile cu UE, după referendumul din 2016, Brexitul trebuie acum să fie ratificat de Parlamentul European, miercurea viitoare, pe 28 ianuarie, înainte de a putea intra oficial în vigoare pe 31 ianuarie, la miezul nopții. La 1 februarie 2020, Marea Britanie va deveni primul stat membru care se retrage din UE.

Semnarea acestui acord, negociat în forma sa finală în luna octombrie de premierul Boris Johnson cu Comisia Europeană, a fost posibilă după ce Regina Elisabeta a II-a şi-a dat joi consimţământul pentru textul care reglementează modalităţile separării după 47 de ani de apartenenţă a Marii Britanii la UE.

Textul a fost anterior adoptat definitiv miercuri seara de către Parlamentul britanic, după o procedură complexă.

Parlamentul European va fi ultima instituție care se va pronunţa cu privire la acord. Eurodeputaţii membri ai Comisiei pentru afaceri constituţionale au recomandat joi seara cu o foarte largă majoritate de 23 de voturi aprobarea textului în sesiune plenară la 29 ianuarie. Reprezentanții permanenți ai statelor membre ale UE îl vor aproba a doua zi în scris, iar aceasta va fi ultima etapă a procedurii.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

UE și alte 16 state membre ale OMC, acord pentru înființarea unui organism pentru soluționarea litigiilor comerciale paralel Organului de Apel blocat de SUA

Published

on

© International Trade Department of the EU/Twitter

Uniunea Europeană și miniștrii din 16 state membre ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au convenit, vineri, la Davos, să dezvolte un aranjament instituțional paralel care să le permită să analizeze apelurile de soluționare a litigiilor în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), fără participarea Statelor Unite, potrivit unui comunicat de presă

UE discută de ceva vreme înființarea unei noi instanțe de soluționare a litigiilor fără SUA. Susținătorii planului consideră că președintele SUA, Donald Trump, nu le-a lăsat de ales, deoarece administrația a blocat numirea judecătorilor în Organul de Apel al OMC, în 2017, lipsind statele de un forum în care să-și rezolve disputele comerciale. 

Potrivit comisarului european pentru comerț, Phil Hogan, această declarație atestă importanța ridicată pe care UE și membrii OMC o acordă păstrării unui proces de soluționare a litigiilor în două etape în chestiunile comerciale ale OMC.

„Acordul de arbitraj stabilit între mai multe părți va garanta că membrii OMC participanți vor continua să aibă acces la un sistem de soluționare a litigiilor obligatoriu, imparțial și de înaltă calitate”, a explicat comisarul european, care a subliniat că „aceasta rămâne o măsură de urgență necesară din cauza paraliziei Organului de Apel al OMC”.

Acordul provizoriu multipartit se va baza pe articolul 25 din Înțelegerea OMC privind soluționarea litigiilor (DSU). Acesta va asigura că membrii OMC participanți (Australia, Brazilia, Canada, China, Chile, Columbia, Costa Rica, Uniunea Europeană, Guatemala, Republica Coreea, Mexic, Noua Zeelandă, Norvegia, Panama, Singapore, Elveția și Uruguay) vor avea parte de un proces eficient  de soluționare a litigiilor în potențialele litigii comerciale dintre aceștia.

Acordul este o măsură de urgență și se va aplica numai până când Organul de Apel al OMC devine din nou operațional. UE consideră că un organ de apel independent și imparțial, care oferă garanțiile necesare privind hotărârile de cea mai înaltă calitate, trebuie să fie în continuare una dintre caracteristicile esențiale ale sistemului de soluționare a litigiilor OMC.

Continue Reading

NATO

MApN anunță că Forțele Terestre Române vor lua parte la Defender Europe 20, cel mai mare exercițiu militar organizat de SUA în Europa în ultimii 25 de ani

Published

on

© NATO/ Flickr

Forțele terestre ale Armatei României vor lua parte, anul acesta, la Defender Europe 20, cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimul sfert de secol și pentru care forțele americane au început joi pregătirile.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale, pentru anul 2020, structurile celei mai numeroase categorii de forţe din Armata României vor rămâne angajate în importante evenimente de instrucţie, în context multinaţional şi întrunit, la exerciţii naţionale şi în afara spaţiului naţional.

”Forţele terestre vor fi implicate şi în exerciţiul Defender Europe 20, ca parte a Operațiunii Atlantic Resolve”, se arată în comunicatul citat.

Armata americană a început joi pregătirile pentru Defender Europe 20, cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat de Statele Unite în Europa în ultimii 25 de ani, la care vor participa peste 28.000 de militari americani, a anunțat Ambasada SUA la București într-o postare pe pagina sa de socializare, însoțită de un infografic ce detaliază aspecte.

Exerciţiul va creşte nivelul de pregătire şi mobilitatea forţelor NATO, mai informează misiunea diplomatică.

Defender Europe 20 va spori pregătirea și interoperabilitatea strategică prin exercitarea capacității militare a Statelor Unite de a implementa rapid o forță și echipamente credibile de luptă din Statele Unite către Europa. 

Potrivit EUCOM, Defender Europe confirmă faptul că angajamentul SUA față de NATO și apărarea Europei rămâne neclintit.

Exercițiul comun de pregătire multinațională este programat să se desfășoare din aprilie până în mai 2020, cu mișcări de personal și echipamente care se desfășoară în perioada februarie – iulie 2020. 

Celor 20.000 de militari americani – dintre care 12.250 activi, 7.000 din partea Gărzii Naționale și 750 în rezervă – li se vor alătura aproximativ 9.000 de militari SUA staţionaţi în Europa. În total, urmează să participe 37.000 de militari aliaţi. Potrivit unui comunicat al MApN, forţele terestre ale Armatei Românei vor fi implicate în acest exercițiu militar.

Exerciţiile vor avea loc în 10 state diferite, dar cele mai importante dintre ele se vor desfăşura în Germania şi Polonia. În total, vor fi desfășurate 20.000 de echipamente militare.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending