Connect with us

COMISIA EUROPEANA

VIDEO Sănătatea din Europa, la raport: Europenii trăiesc mai mult, însă anii în plus nu sunt trăiți într-o stare de sănătate bună. Speranța de viață în România a crescut cu 5 ani față de anul 1990

Published

on

Speranța de viață în Uniunea Europeană este în prezent de peste 80 de ani în țările membre ale UE, însă aproximativ 10% din populația Uniunii suferă de mai multe boli cronice, se arată într-un raport comun întocmit de către Comisia Europeană și OCDE și publicat miercuriSperanța de viață în România este de 75 de ani, cu cinci ani sub media Uniunii Europene (80 de ani), dar cu cinci mai mult față de speranța de viață din anul 1990.

Raportul „Sănătatea pe scurt: Europa 2016” estimează că 50 de milioane de persoane din UE suferă de mai multe boli cronice și mai mult de jumătate de milion de persoane aflate la vârsta activă mor în fiecare an din cauza lor, ceea ce reprezintă un cost anual de aproximativ 115 miliarde euro pentru economiile statelor membre ale UE.

Comisia Europeană: Sunt necesare eforturi pentru a asigura un acces mai facil la asistența medicală | OCDE: Mai multe vieți ar putea fi salvate prin ridicarea standardelor de asistență medicală

“Raportul „Sănătatea pe scurt” conține informații utile pe care statele membre le pot utiliza pentru a modela acțiunile lor în domeniul sănătății care afectează toate domeniile de politică. El arată că, în UE, multe persoane mor în fiecare an din cauza unor boli care pot fi evitate, asociate unor factori de risc precum fumatul și obezitatea. Raportul evidențiază și necesitatea de a continua eforturile noastre de a asigura un acces mai facil la asistența medicală. El reprezintă aspectul cel mai important al parteneriatului dintre Comisie și OCDE pentru a dispune de cunoștințe specifice țărilor și transnaționale referitoare la starea de sănătate și la sistemele de sănătate, ca primă etapă a „Stării sănătății în UE”, a declarat Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, cu prilejul lansării raportului.

“Mult mai multe vieți ar putea fi salvate dacă standardele de asistență medicală ar fi ridicate la cel mai înalt nivel în întreaga UE. Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a reduce inegalitățile în materie de acces și de calitate a asistenței medicale, iar sistemele de sănătate europene trebuie să devină mai eficiente în direcționarea resurselor acolo unde acestea au cel mai mare impact asupra indicatorilor sănătății, inclusiv în profilaxie”, a adăugat și Angel Gurría, secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Starea sănătății în România: câteva date

– Mai mult de 10% dintre cetățenii din patru țări din UE (România, Cipru, Grecia și Bulgaria) nu aveau acoperite costurile pentru îngrijiri medicale în anul 2014;

worried people– Aproximativ 40.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani au murit în mod prematur în 2013 în România, statele care au devansat țara noastră la acest capitol fiind: Germania, Polonia, Franța, Marea Britanie, Italia și Spania. În total, peste jumătate de milion de europeni au murit în mod prematur la nivelul UE;

– Speranța de viață în România era de 75 ani în 2014, cu cinci ani sub media Uniunii Europene (80 de ani), dar cu cinci mai mult față de speranța de viață din anul 1990;

– Pe de altă parte, rata mortalității în România era de 1500 persoane/ 100.000 de locuitori. Rata mortalității în rândul bărbaților era de 1800 de persoane/ 100.000 de locuitori. În rândul femeilor, rata de mortalitate era de 1200 de persoane/ 100.000 de locuitori.

Mai multe detalii aici.

Sănătatea pe scurt în Europa: De ce au nevoie statele europene

1) Avem nevoie de sisteme de sănătate mai eficace: 550 000 de persoane aflate la vârsta activă mor în fiecare an din cauza unor boli care pot fi evitate. În prezent, 16 % dintre adulți sunt obezi (în creștere față de 11 % în 2000), iar unul din cinci adulți încă fumează. Multe vieți ar putea fi salvate, în primul rând prin direcționarea mai multor resurse în strategii de promovare a sănătății și de profilaxie a bolilor, pentru a contracara factorii menționați, precum și alți factori, iar în al doilea rând, prin îmbunătățirea calității asistenței medicale acordate în caz de boli acute și cronice.

2) Avem nevoie de sisteme de sănătate mai accesibile: 27 % dintre pacienți merg la secția de urgențe din cauza lipsei disponibilității asistenței medicale primare; în medie, 15 % din cheltuielile medicale sunt plătite direct de către pacienți, existând diferențe mari între țări; iar probabilitatea ca europenii săraci să aibă dificultăți în a beneficia de asistență medicală adecvată din motive financiare este, în medie, de 10 de ori mai mare decât în cazul celor mai înstăriți. Ar trebui ca politicile statelor membre să se concentreze pe diminuarea obstacolelor financiare care îngreunează accesul la asistență medicală, pe creșterea accesului la asistența medicală primară, precum și pe reducerea timpilor de așteptare excesivi.

3) Avem nevoie de sisteme de sănătate mai rezistente: În ansamblul UE, ponderea populației cu vârsta peste 65 de ani a crescut de la mai puțin de 10 % în 1960 la aproape 20 % în 2015 și se estimează că va crește la aproape 30 % până în 2060. Îmbătrânirea populației, combinată cu creșterea prevalenței bolilor cronice și cu restricțiile bugetare, vor necesita schimbări în modul nostru de a furniza asistența medicală, inclusiv prin dezvoltarea informatizării sănătăți, reducerea numărului de zile de spitalizare prin organizarea mai bună a serviciilor în cadrul asistenței primare și comunitare, precum și prin efectuarea cu mai multă înțelepciune a cheltuielilor cu produsele farmaceutice, inclusiv prin utilizarea deplină a oportunităților de substituire cu medicamente generice.

Starea sănătății în ciclul UE

Ciclul „Starea sănătății în UE” este menit să ajute statele membre să răspundă provocărilor menționate mai sus, sprijinindu-le în eforturile lor de a dispune de cunoștințe mai bune în domeniu și de a elabora politici relevante pe baza unor dovezi mai consistente. El cuprinde o serie de produse analitice, realizate în parteneriat cu OCDE și cu Observatorul European pentru sisteme și politici de sănătate.

Raportul publicat astăzi este primul produs din acest ciclu. Următorul pas este realizarea profilurilor specifice tuturor celor 28 de țări care constituie UE, evidențiind caracteristicile și provocările specifice fiecăreia, până în noiembrie 2017.

Cele 28 de profiluri vor fi însoțite de un document de analiză elaborat de Comisie, care să facă legătura între constatări și agenda mai cuprinzătoare a UE și care să evidențieze circumstanțele fiecărui stat membru. Ciclul se va încheia cu schimburi facultative de informații pe care statele membre pot să le propună.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

UE a alocat încă 4 mil. euro Ugandei pentru a ajuta această țară să facă față fluxului de noi refugiați din Congo

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

UE a alocat încă 4 milioane de euro Ugandei, pentru a ajuta această țară să facă față afluxului de noi refugiați din Republica Democratică Congo (RDC) și să abordeze problema insecurității alimentare în regiunea Karamoja din Uganda, la granița cu Kenya, se arată în comunicatul oficial al Comisiei Europene. 

 „Insecuritatea predominantă din estul RDC a dus la o creștere a numărului de sosiri de refugiați în țara vecină Uganda, care găzduiește deja cea mai mare populație de refugiați din Africa. Această finanțare le va permite partenerilor noștri umanitari să abordeze cele mai urgente nevoi de urgență, inclusiv sprijinirea celor nou strămutați. În plus, au fost alocate fonduri Ugandei pentru a ajuta această țară să abordeze situația securității alimentare care se deteriorează rapid în regiunea Karamoja, unde jumătate de milion de persoane au nevoie urgentă de asistență alimentară”, a declarat Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Suma suplimentară aduce finanțarea totală pentru Uganda la 34 de milioane de euro în 2022. Situația de securitate din RDC a dus la un număr mare de persoane care au căutat refugiu în țara vecină Uganda, peste 57.000 de persoane sosind din ianuarie 2022. Uganda găzduiește deja cea mai mare populație de refugiați din Africa (1,5 milioane) și a treia ca mărime din lume. Zona Karamoja, în nord-estul Ugandei, se confruntă în prezent cu consecințele devastatoare ale secetei care afectează Cornul Africii – deseori descrisă ca fiind “cea mai gravă din ultima generație”.

Peste 500.000 de persoane au nevoie urgentă de asistență alimentară, aproximativ 100.000 de copii și femei însărcinate și care alăptează fiind grav malnutrite. Finanțarea suplimentară alocată de UE va permite partenerilor umanitari să ofere asistență alimentară și nutrițională, inclusiv asistență imediată pentru salvarea vieții celor mai vulnerabili.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Incendii de vegetație în Europa: Ursula von der Leyen, recunoscătoare României pentru sprijinul oferit Franței

Published

on

© Ursula von der Leyen - Twitter

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este recunoscătoare României pentru sprijinul oferit Franței, care se confruntă cu incendii de vegetație.

„Mii de pompieri eroi lucrează neobosit împotriva incendiilor care fac ravagii pe întreg continentul nostru. UE a mobilizat ajutoare pentru Portugalia, Slovenia, Cehia, Albania și Franța prin intermediul instrumentului RescEU. Sunt recunoscătoare Greciei, Suediei, Italiei, Germaniei, Poloniei, Austriei și României care sprijină în prezent Franța”, a scris șefa Executivului European pe contul său de Twitter.

România vine în sprijinul Franței în lupta cu incendiile și trimite 17 mijloace de intervenție și personal de intervenție aferent, respectiv 77 pompieri salvatori.

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis CaleaEuropeană.ro, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Franța pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul acestora.

Ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență, pentru autoritățile Republicii Franța.

Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, două aeronave aflate în dotarea Bazei PAPA de transport aerian strategic, utilizând resursele de zbor destinate Ministerului Apărării Naționale din România, vor efectua începând cu data de 11.08.2022 o misiune internațională de sprijin în Franța, în scopul limitării extinderii incendiilor de pădure, care au pus stăpânire pe teritoriul acestora.

Cele două aeronave, care vor pleca din București, respectiv Timișoara vor fi folosite pentru transport logistic ce constă în:

  • 17 mijloace de intervenție: 8 mașini cu capacitate de stingere, două cisterne de apă care vin în sprijinul lor și alte mijloace de intervenție necesare pompierilor;
  • personal de intervenție aferent, respectiv 77 pompieri salvatori: 7 ofițeri și 70 de subofițeri pompieri.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Sancțiuni europene împotriva Rusiei: Embargoul UE asupra cărbunelui rusesc a intrat oficial în vigoare

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP. Photographer: Philippe BUISSIN

După patru luni de la prezentarea celui de-al cincilea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei, în luna aprilie, embargoul european asupra cărbunelui rusesc a intrat în vigoare mierucuri la miezul nopții, relatează AFP și Agerpres

Acest embargo decretat în aprilie de statele membre devine efectiv la finalul unei perioade de tranziţie de 120 de zile. Numai contractele comerciale încheiate înainte de 9 aprilie au putut fi onorate în această perioadă. Este vorba despre prima sancţiune a UE care loveşte sectorul energetic rusesc. Europenii au decis apoi, la sfârşitul lui mai, un embargo progresiv până la sfârşitul lui 2022 asupra celei mai mari părţi din petrolul rusesc.

Cel de-al cincilea pachet de sancțiuni prezentat de Ursula von der Leyen în luna aprilie avea șase linii principale de acțiune, printre care sectorul energetic, dar și cel bancar. Astfel UE a decis atunci să interzică importul de cărbune din Rusia, a cărui valoare se ridică la 4 miliarde de euro anual, reducând astfel o sursă importantă de venituri pentru Moscova. 

Reamintim că la începutul lunii martie, Comisia Europeană a prezentat inițiativa “RePowerEU”, care reprezintă liniile generale ale unui plan menit să asigure independența Europei de combustibilii fosili din Rusia cu mult înainte de 2030, începând cu gazele naturale, măsura fiind accelerată ca urmare a agresiunii militare a Rusiei în Ucraina.

Prin această inițiativă, Comisia Europeană propune ca, până la data de 1 octombrie, stocurile de gaz din Uniunii Europene să fie la 90% din capacitatea lor pentru a avea rezerve și cantități suficiente de gaz. Printre alternativele luate în calcul de Bruxelles se numără diversificarea aprovizionării cu gaze prin importuri mai mari de gaz natural lichefiat sau de la alți furnizori în afară de Rusia și punerea în aplicare a pachetului de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 care ar diminua consumul anual de gaze cu 30%.

Continue Reading

Facebook

U.E.4 hours ago

UE recomandă Georgiei în raportul anual privind punerea în aplicare a Acordului de asociere să fie ”conștiincioasă” în consolidarea statului de drept, având în vedere regresele înregistrate

U.E.5 hours ago

UE îi critică pe talibani, la un an după ce aceștia au preluat puterea în Afganistan, pentru că ”ignoră aspirațiile poporului afgan” de a avea un ”sistem politic incluziv”

U.E.7 hours ago

Olaf Scholz efectuează în perioada 21-23 august o vizită în Canada pentru a discuta despre sprijinul pentru Ucraina și despre securitatea energetică

Eugen Tomac9 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac a vizitat Memorialul victimelor regimului comunist din Estonia: Trebuie să păstrăm vie memoria tuturor celor care au avut de suferit în perioada comunistă

SUA11 hours ago

Joe Biden și Olaf Scholz condamnă ”atacul brutal” asupra scriitorului Salman Rushdie: Curajul și reziliența sunt elemente de bază ale societății libere și deschise

NATO11 hours ago

Emmanuel Macron a promulgat legea prin care Franța a ratificat aderarea Finlandei și Suediei la NATO

NATO1 day ago

Estonia subliniază că împreună cu Finlanda ar avea mijloacele necesare pentru a închide Golful Finlandei pentru navele militare ruse: ”Marea Baltică va fi o mare a NATO”

U.E.1 day ago

Volodimir Zelenski, un nou apel către UE pentru interzicerea vizelor pentru cetățenii ruși: Uniunea ”nu trebuie transformată într-un supermarket”

SUA1 day ago

SUA pregătesc ”o foaie de parcurs ambițioasă” privind relațiile comerciale cu Taiwanul, în replică la acțiunile ”provocatoare” ale Chinei

CONSILIUL UE1 day ago

UE va discuta luna aceasta dacă interzice acordarea de vize pentru toți cetățenii ruși. Președinția cehă a Consiliului UE: ”Ar putea fi o altă sancţiune foarte eficace”

ROMÂNIA3 days ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

Team2Share

Trending