Vizita lui Dalai Lama în Parlamentul European, motiv de tensiune între UE și China: Beijingul nu va rămâne indiferent

Beijingul a criticat Parlamentul European pentru găzduirea liderului sipritual tibetan, Dalai Lama, clasificând decizia ca fiind o „acțiune greșită”. Dalai Lama a cerut Europei să-și înăsprească poziția pe care o are față de China,  informează Deutsche Welle.Dalailama1_wikipedia

Ministrul de externe chinez și-a exprimat revolta față de Parlamentul European pentru primirea liderului spiritual tibetan, Dalai Lama, săptămâna trecută, amenințând cu adoptarea unor măsuri, ca fromă de răspuns la „adoparea unei poziții greșite.”

“China se opune ferm acțiunilor greșite ale Parlamentului European. Aceasta nu poate rămâne indiferentă și vom adopta măsurile corecte, în conformitate cu evaluarea situației”, a susținut purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Lu Kang în cadrul unei declarații de presă.

În vreme ce acesta nu a oferit un răspuns concret în momentul în care i s-a cerut să detalieze despre ce măsrui concrete este vorba, Lu Kang a precizat că liderii europeni, înclusiv președintele Parlamentului European, au ignorat „opoziția fermă” a Chinei.

De data aceasta, liderii Parlamentului European insistă să urmeze o cale proprie și să facă o alegere greșită, subminând interesele fundamentale ale Chinei și afectând în mod semnificativ fundamentele politice ale relațiilor bilaterale parlamentare”, a precizat Lu Kang.

Beijingul îl consideră pe câștigătorul premiului Nobel pentru Pace un seapratist care caută să obțină indepedneța tibetă ărin intermediul unui „terorism spiritual”.

Dalai Lama a vizitat sediul Parlamentului European din Strasbourg săptămâna trecută, unde s-a întâlnit cu Martin Schulz și a vorbit în fața Consiliului Europei.

Călugătul tibetan a cerut Uniunii Europene să adopte o „critică constructivă” privind problema independenței în statul său, „mai ales într-un moment în care liderii chinezi se confruntă cu o dilemă privind modul în care poate fi genstionată această problemă”.

Regiunea Autonomă Tibet a fost invadată și ocupată de coumniștii chinezi în 1951. Dalai Lama a fugit în India după o revotă eșuată din 1959. Acesta încă este venerat de tibetani.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.