World Economic Forum: Care sunt cele 5 trenduri pentru creșterea economică mondială

drapele-ale-statelor-lumiiEconomia Chinei stagnează, creșterea economică în Europa se apropie de 0, iar la nivel mondial lumea este în recesiune dacă ne raportăm la moneda americană. În același timp, inegalitatea la nivel de venituri este pe un trend ascendent, dacă ne referim la scară globală, anunță World Economic Forum.

Instabilitatea politică se manifestă din ce în ce mai acerb, mai precizează sursa citată. Ar putea întoarcerea spre creșterea economică să fie sursa rezolvării pentru aceste probleme? Și dacă da, cum este posibil ca aceasta să fie atinsă?

Peter De Keyzer, economist la BNP Paribas Fortis, a expus și examinat problema în cartea sa, „Creșterea economică te face fericit.” Având o viziune pe termen lung, acesta pornește de la asumpție simplificată: bunăstarea are 2 factori determinanți, creșterea demografică și creșterea productivității. Ultima menționată depinde de capacitatea de inovare. Prima este rezultatul alegerilor individuale și depinde de sistemul de sănătate al statului. Dar care dintre ele determină o dezvoltare sănătoasă?

  1. Demografia este viitorul

Este simplu. Cu cât un stat are mai mulți indivizi tineri încadrați în câmpul de muncă, cu atât statul în cauză este mai predisupus la a avea creștere economică și dezvoltare a bunăstării. Cu cât există un număr mai mare de indivizi care muncesc raportat la numărul total al populației, cu atât numărul potențialilor participanți la creșterea economică este mai mare, acest lucru datorându-se nivelului ridicat de cheltuieli. Desigur, un rol important îl joacă și deciziile politicienilor, dar și capacitatea de inovare pe care un stat o are, dar ideea fundamentală este aceea că demografia reprezintă viitorul.

  1. Creșterea populației duce, de asemenea, la volatilizare demografică

Atunci când populația unui stat crește brusc este posibil ca acesta să se confrunte cu probleme. Studiile arată că între instabilitate, conflicte și mișcările de masă și nivelul ridicat al populației cu vârstă cuprinsă între 16-30 ani există o relație de interdependență. Puctul critic este dat de o situație în care populație cu vârstă sub 30 de ani depășește, procentual vorbind, gradul de 60%. În acest caz, șansa ca un război civil să izbucnească este ridicată. Acest lucru explică situația din Congo, Iran, Irak, Pakistan sau Palenstina.

  1. Femeile reprezintă soluția pentru o creștere demografică sănătoasă.

Atunci când femeile au un nivel de educație ridicat, statul în cauză se bucură de o creștere economică echilibrată, deoarece tranziția demografică este și ea, de asemenea, echilibrată. În aceste societăți, piramida demografică este mai curând una a „expansiunii lente” decât a „creșterii rapide”. Un studiu realizat de Fondul Monetar Internaținal a arătat că există și alte efete pozitive, dacă femeile au accest la o educație mai bună. În acesta era precizat că „acordare a 1% din PIB-ul statulu indian ar putea determina un număr mai mare al femeilor încadrate în câmpul muncii, acesta atingând cota de 2%.”

  1. Necesitatea este mama invenției.

Pentru statele care nu se bucură de o divizare demografică, singura modalitate de a ajunge la bunăstare este aceea de a apela la cea de-a doua componentă a creșterii economice: creșterea productivității. Acest lucru este întâlnit în multe dintre statele vestice, precum Germania sau Japonia.

  1. Guvernul, prin deciziile pe care le ia, permite creșterea economică.

Cum ne putem asigrua că putem profita din plin de beneficiile inteligenței artificiale, de roboți, etc.? Creșterea productivității în secoul XXI depinde în mare măsură de inovări, iar acestea depind, la rândul lor, de nivel ridicat al populației, dar și de sumele alocate centrelor de cercetare și inovare. Acesteam sunt determinate de măsura în care Guvernul decide să aloce fondurile necesare sferelor educației, dezvoltării și cercetării.

După cum putem observa, nivelul de educație joacă un rol important în tot acest proces al creșterii economice. Pentru a ne asigrua că această creștere demografică determină o creștere economică în cadrul statelor cu economii emergente, accentul ar trebui să fie pus pe o tranziție demografică lină. Acest lucru depinde de gradul de educație pe care femeile îl au. Pentru a ne asigura că declinul demografic nu va duce la o criză economică, ar trebui să existe o atenție sportiă acordată creșterii productivității.

Teodora R. Ion

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.