Connect with us

ROMÂNIA

Zilele iei la Bruxelles au debutat cu spectacole și concerte folclorice

Published

on

ziua iei

Foto: diasporaprogresista.eu

Manifestările de la Bruxelles prilejuite de Ziua iei românești (24 iunie) au debutat în weekend cu spectacole și concerte folclorice organizate de “Diaspora Progresistă – Romanian Open Society Abroad (DP-ROSA)”, cu sprijinul Fundației Valențe Umane, notează Agerpres.

La cea de-a doua ediție a celebrării iei populare, a portului tradițional popular românesc în diaspora, numeroși români au asistat mai întâi la un picnic al iilor, după care a urmat un amplu spectacol de dansuri și cântece populare susținut de tânărul ansamblu folcloric “Flori Mureșene” din Simeria (Hunedoara), format din elevi olimpici, de soliștii Alex Vasiu și Liviu Cătănaș și de formația Arhaic.

De la manifestările românești care au avut loc la Citadelle de Namur și la Biserica “Sfânta Patrascheva”, nu au lipsit cozonacul, brânzoaicele, prăjiturile tradiționale românești.

ROMÂNIA

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat decretul de decorare a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK)

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat luni, 28 aprilie 2025, decretul de decorare a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK), potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale,

Astfel, în semn de apreciere pentru meritele deosebite avute în cei peste 20 de ani în care a jucat un rol determinant în consolidarea relațiilor strategice comerciale și investiționale româno-germane, implicându-se activ în susținerea companiilor, în îmbunătățirea condițiilor de afaceri din România și în afirmarea Republicii Federale Germania drept principalul investitor străin în economia țării noastre, președintele Ilie Bolojan a conferit Ordinul „Meritul Industrial și Comercial” în grad de Ofițer Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK).

AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane în România. AHK România, înfiinţată în 2002, numără peste 600 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe.

Prin serviciile pe care le oferă şi prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine activ companiile germane la intrarea lor pe piaţa românească şi este totodată partener al firmelor româneşti interesate de piaţa germană.

Continue Reading

ROMÂNIA

Președintele interimar Ilie Bolojan participă luni și marți, la Varșovia, la summitul aniversar de zece ani al Inițiativei celor Trei Mări

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele interimar Ilie Bolojan va participa luni și marți, la Varșovia, la cel de-al zecelea summit al Inițiativei celor Trei Mări, o reuniune aniversară care va aduce laolaltă liderii din cele 13 țări UE participante la Inițiative din jurul celor trei mări – Adriatică, Baltică și Neagră -, reprezentând peste 120 milioane de cetățeni.

Conform programului difuzat de Administrația Prezidențială, șeful interimar al statului va participa luni la dineul oficial găzdui de președintele polonez Andrzej Duda la Palatul Prezidențial, iar marți va fi prezent la segmentul dedicat șefilor de stat și de guvern din cadrul Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări și la Summitul Inițiativei celor Trei Mări.

Luni începe la Varșovia cel de-al 10-lea Summit al celor Trei Mări. Reuniunea jubiliară va fi găzduită de președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, aflat la final de mandat. Sesiunea plenară principală, la care participă șefii de stat și de guvern din cadrul Inițiativei celor Trei Mări, va avea loc marți la Castelul Regal.

Statele Unite, partener strategic al I3M, vor fi reprezentate de secretarul energiei Chris Wright.

Creată în 2015 la inițiativa Poloniei și a Croației, Inițiativa celor Trei Mări reunește acum 13 țări membre ale UE cuprinse între mările Adriatică, Baltică și Neagră, două state participante asociate (Ucraina și Republica Moldova) și are trei parteneri strategici ai I3M (Statele Unite, Comisia Europeană și Germania).

Precedentul summit din Polonia a avut loc în 2017, iar atunci SUA au fost reprezentate de președintele Donald Trump, aflat în prima jumătate de an a primului său mandat.

Polonia este a doua dintre țările participante la I3M care organizează pentru a doua oară un Summit al Inițiativei. În ultimii zece ani, România a găzduit de două ori summitul Inițiativei celor Trei Mări prin președintele Klaus Iohannis. 

La primul summit găzduit de România, 17-18 septembrie 2018, au fost adoptate decizii esențiale pentru viitorul Inițiativei, precum lista de proiecte prioritare majore de interconectare în domeniile transportului, energiei şi digital; organizarea primului Forum de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări (cu peste 600 oficiali şi reprezentanți ai mediului de afaceri din statele participante la Inițiativă şi din alte state membre UE, din SUA, Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic, precum şi reprezentanți ai UE şi ai instituțiilor financiare europene şi internaționale); lansarea rețelei Camerelor de Comerț a I3M (prin semnarea Declarației comune de înființare a acestei rețele de către 7 Camere de Comerț din cele 12 state participante); inițierea procedurii de lansare a Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (prin semnarea Scrisorii de Intenție privind Fondul de Investiții al I3M de către 6 instituții de profil din cele 12 state participante). De asemenea, pentru prima dată în istoria Inițiativei, la summitul din 2018 au participat, alături de SUA, Germania și Comisia Europeană, în calitate de parteneri ai formatului.

La cel de-al doilea summit găzduit de România, 5-6 septembrie 2023, Grecia a devenit cel de-al 13-lea stat participant la Iniţiativă, iar Ucraina şi Republica Moldova au obţinut calitatea de state asociate. Un alt rezultat important al Summitului de la Bucureşti a fost actualizarea listei proiectelor prioritare strategice, prima astfel de listă fiind lansată cu prilejul Summitului precedent de la Bucureşti, din 2018. În total, țările participante la Inițiativa celor Trei Mări sunt ancorate în 143 de proiecte prioritare. De asemenea, a fost adoptată o Declaraţie Comună care a constituit un reper important pentru viitorul şi dezvoltarea Iniţiativei, mai ales în ceea ce priveşte interconectările transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transport, al energiei şi al digitalizării, dar şi privind consolidarea şi diversificarea instrumentelor financiare ale Iniţiativei. 

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care a reunit la început 12 state membre ale Uniunii Europene (acum 13 prin cooptarea Greciei) aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Continue Reading

ROMÂNIA

Președintele interimar Ilie Bolojan, la funeraliile Papei Francisc: Un apărător al păcii și un lider care a acționat neobosit pentru a-i sprijini pe cei aflați în nevoie

Published

on

© Administrația Prezidențială

Papa Francisc a fost un apărător al păcii și un lider care a acționat neobosit pentru a-i sprijini pe cei aflați în nevoie,  a afirmat sâmbătă președintele interimar, Ilie Bolojan, care a participat, alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, la ceremonia de înmormântare a Suveranului Pontif, care s-a desfășurat pe esplanada Pieței Sfântul Petru de la Vatican.

“Astăzi, la Vatican, l-am omagiat pe Sanctitatea Sa Papa Francisc, o voce care ne-a reamintit mereu importanța bunătății, a empatiei și a grijii față de cei vulnerabili. Papa Francisc a fost un apărător al păcii și un lider care a acționat neobosit pentru a-i sprijini pe cei aflați în nevoie. Moștenirea sa, plină de înțelepciune și compasiune, va continua să ne inspire și în anii ce vor urma”, a scris Bolojan, pe Facebook.

Sâmbătă a fost zi de doliu național în România în memoria Papei Francisc, decedat luni, în a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani, în urma unui accident vascular cerebral.

Funeraliile Papei Francisc au avut loc sâmbătă în Piața Sfântul Petru de la Vatican, unde au participat peste 250 de cardinali și episcopi, dar și delegații din 130 de țări, inclusiv 12 monarhi, 55 de șefi de state și 14 șefi de guvern.

La acest moment semnificativ, au luat parte președintele interimar Ilie Bolojan, premierul Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, ministrul afacerilor externe, Emil Hurezeanu și ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, George Bologan.

Din partea Bisericii Catolice din România, au luat parte arhiepiscopul Aurel Percă, arhiepiscopul Gergely Kovacs, episcopul Virgil Bercea, episcopul Laszlo Bocskei, episcopul Iosif Csaba Pal și episcopul auxiliar Cristian-Dumitru Crișan.

Din partea Patriarhiei Ortodoxe Române, au luat parte episcopul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale, preasfințitul Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române a Italiei și preotul Angelo Zucchi.

Al doilea Suveran Pontif care a vizitat România. Vizita istorică a Papei Francisc în România, în 2019, la două decenii după Ioan Paul al II-lea

În 2019, la 20 de ani distanță de la prima vizită a unui suveran pontif într-o țară majoritar ortodoxă, România a fost gazda primitoare a Sanctităţii Sale Papa Francisc, care a întâlnit o societate deschisă şi diversă, o ţară bogată în tradiţii şi o naţiune încrezătoare în viitorul pe care îl construieşte prin comuniunea tuturor cetăţenilor săi, indiferent de grai sau credinţă.

Vizita de stat, pastorală şi ecumenică a Papei Francisc în România s-a desfășurat, la invitația președintelui Klaus Iohannis, perioada 31 mai – 2 iunie, la Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj, sub genericul ”Să mergem împreună!”. Suveranul Pontif s-a aflat la Bucureşti pe 31 mai, la Şumuleu Ciuc şi la Iaşi pe 1 iunie şi la Blaj pe 2 iunie.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
COMISIA EUROPEANA5 minutes ago

Germania solicită Comisiei Europene o derogare de la limitele UE privind împrumuturile care i-ar permite să își majoreze cheltuielile militare în următorii ani

INTERNAȚIONAL32 minutes ago

ANALIZĂ Stargate vs. InvestAI: Diferențele strategice dintre SUA și UE în cursa transatlantică pentru AI

EVENIMENTE36 minutes ago

Provocările femeilor în sistemul de sănătate românesc: prevenția și accesul la servicii medicale esențiale, dezbătute de experți și parlamentari în cadrul Conferinței „Sănătatea femeii. Gender Medicine”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a propus soluții pentru securitatea UE, printr-o scrisoare către Comisia Europeană și Consiliul European: Europa trebuie să își protejeze cetățenii

U.E.1 hour ago

Merz anunță primele numiri în noul guvern german: CDU revine la conducerea Ministerului de Externe după 60 de ani prin Johann Wadephul. Gunther Krichbaum va fi ministru de stat pentru Europa

ROMÂNIA1 hour ago

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat decretul de decorare a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK)

SUA3 hours ago

Ajutorul acordat deja de SUA Ucrainei nu va fi inclus în acordul privind mineralele, anunță premierul Denys Shmyhal: Am definit în mod clar liniile noastre roșii

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Rubio, despre ”calea spre pace” între Ucraina și Rusia: Suntem aproape, dar nu suficient de aproape. Urmează o săptămână foarte importantă

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Președintele Consiliului European, la Sofia: Bulgaria are un rol-cheie în UE. Se află în plin proces de adoptare a monedei euro și face progrese remarcabile

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Groenlanda nu va fi niciodată ”o bucată de proprietate” care poate fi cumpărată, transmite ferm premierul insulei arctice: Suntem pregătiți pentru un parteneriat puternic cu SUA, dar vrem respect

ROMÂNIA4 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO6 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending