Connect with us

NEWS

Ziua Universală a Iei. Portul românesc, sărbătorit în peste 100 de orașe ale lumii

Published

on

În fiecare an, la 24 iunie este sărbătorită Ziua Universală a Iei, bluza tradițională românească fiind un simbol internațional al culturii române și o piesă emblematică a costumului popular național românesc.

Foto: ICR.ro

La 21 ianuarie 2013, comunitatea online “La Blouse Roumaine” fondată de Andreea Tănăsescu a propus ca data de 24 iunie să devină o zi dedicată iei. În același an, odată cu sărbătoarea de Sânziene, “La Blouse Roumaine” a organizat prima Zi Universală a Iei, care a devenit în timp un eveniment global, sărbătorit în peste 50 de țări.

În 2015, primarul din Washington D.C, Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie drept „Ziua Universală a iei”, datorită eforturilor comunității românești din capitala Statelor Unite și a Ambasadei României la Washington. În acest fel, bluza românească este recunoscută ca un simbol internațional al culturii române și o sursă de inspirație pentru creatorii de modă din lumea întreagă.

O serie de expoziţii, prezentări de modă, concerte, dansuri sau conferinţe vor fi organizate de reprezentanţele din străinătate ale Institutului Cultural Român la Chişinău, Budapesta, Roma, Beijing şi Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Iei, informează Agerpres.ro.

La nivel internațional, Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită în peste 100 de orașe ale lumii, precum Washington, New York, Los Angeles, Toronto, Paris, Londra, Madrid, Amsterdam, Milano, Viena.

.

INTERNAȚIONAL

Criză politică în Italia: Președintele Sergio Mattarella dorește ca partidele politice să ajungă la un acord rapid pentru formarea noului guvern

Published

on

© European Parliament

După demisia premierul italian, Giuseppe Conte, președintele Italiei, Sergio Mattarella, se așteaptă ca partidele politice să ajungă la un acord pentru formarea unui nou guvern în zilele următoare dacă acestea vor să evite alegerile anticipate, potrivit presei străine, relatat de Agerpres.

Preşedintele a început consultările pentru a putea forma un nou guvern, după ce coaliţia aflată la putere s-a destrămat şi premierul Giuseppe Conte a demisionat.

Această demisie a urmat după ce vicepremierul și ministrul de interne italian, Matteo Salvini, a lansat o moțiune împotriva premierului Giuseppe. Tot acesta solicită noi alegeri, fiind susținut și de partidul Forza Italia, condus de Silvio Berlusconi și de partidul de extremă dreaptă – Frații din Italia.

Joi, Mattarella se va întâlni cu delegaţii din partea Partidul Democrat de centru-stânga şi a Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem), care ar putea forma o nouă coaliţie de guvernare.

Înainte de a-și anunța demisia, Giuseppe Conte a spus că decizia lui Matteo Salvini “are consecințe majore asupra țării și economiei”.

Citiți și: Premierul italian, Giuseppe Conte, și-a anunțat demisia: “Acest guvern se termină aici”

Dacă o majoritate parlamentară alternativă devine o posibilitate, președintele Sergio Mattarella ar putea decide să instaleze un nou guvern fără alegeri noi.

Presa italiană scrie despre trei scenarii privind formarea noului guvern

Primul scenariu este organizarea de alegeri anticipate la sfârşitul lunii octombrie, aşa cum îşi doreşte Salvini. Ori sondajele prezintă Liga lui Salvini drept favorită la obţinerea majorităţii absolute, relatează Adevărul.  

Al doilea scenariu este înfiinţarea unui guvern de tranziţie, cu o configuraţie greu de prevăzut în acest moment. Acest guvern ar gestiona treburile ţării până la organizarea de noi alegeri, cel târziu în primăvara anului viitor, potrivit unor analişti. 

Al treilea scenariu este formarea unui guvern „legislativ“, propunerea venind, în mod surprinzător, de la fostul premier Matteo Renzi. Este vorba de o majoritate constituită în jurul Partidului Democrat şi M5S. Ori constituirea unei astfel de majorităţi a fost împiedicată în primăvara lui 2018, după alegerile  legislative, chiar de către Renzi. Acum miza este dublă, explică el, întrucât există riscul ca Salvini să conducă singur, în timp ce o recesiune ameninţă Italia.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Raport al Băncii Mondiale: Lumea se confruntă cu o criză invizibilă a calității apei care diminuează cu o treime posibila creștere economică în zonele puternic poluate și amenință bunăstarea oamenilor și a mediului

Published

on

Lumea se confruntă cu o criză invizibilă a calității apei care diminuează cu o treime posibila creștere economică în zonele puternic poluate și amenință bunăstarea oamenilor și a mediului, arată un raport al Băncii Mondiale dat publicității la 20 august, remis CaleaEuropeană.ro. 

Raportul, intitulat ”Calitate necunoscută: Criza invizibilă a apei”, arată, cu date și metode noi, modul în care o combinație de bacterii, ape uzate, substanțe chimice și materiale plastice absoarbe oxigenul din sursele de apă și transformă apa în otravă pentru oameni și ecosisteme.

Pentru a face lumină în acest caz, Banca Mondială a compilat cea mai mare bază de date din lume despre calitatea apei culese de la stațiile de monitorizare, prin tehnologia de teledetecție și învățare automată (machine learning).

Raportul constată că, în absența unor măsuri urgente, deteriorarea calității apei va continua să blocheze progresul economic, să împiedice potențialul uman ca urmare a unor efecte grave asupra sănătății și să reducă masiv producția de alimente. Acest lucru necesită luarea unor măsuri imediate la nivel mondial, național și local împotriva acestor pericole cu care se confruntă atât țările dezvoltate, cât și țările în curs de dezvoltare.

”Absența apei curate limitează creșterea economică cu o treime și exacerbează sărăcia,” a precizat președintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass. ”Lucrăm împreună cu guvernele și alți parteneri la dezvoltarea unor politici și a unor practici care pot contribui la combaterea poluării apei, astfel încât țările să se poată dezvolta în moduri echitabile și sustenabile din punct de vedere al protecției mediului.”, a completat acesta.

În raport mai este semnalat că atunci când Cererea de Oxigen Biologic – o măsură a gradului de poluare organică a apei și o măsură alternativă a calității globale a apei – depășește un anumit prag, creșterea PIB-ului în regiunile din aval scade cu până la o treime din cauza impacturilor asupra sănătății, agriculturii și ecosistemelor.

Banca Mondială punctează că un factor care contribuie semnificativ la calitatea slabă a apei este azotul, care, utilizat ca îngrășământ, ajunge în cele din urmă în cursul apelor, lacuri și oceane unde se transformă în nitrați. Expunerea timpurie a copiilor la nitrați afectează creșterea acestora și dezvoltarea creierului lor, afectând sănătatea acestora și potențialul de dezvoltare al acestora la vârsta adultă. Scurgerea și deversarea în apă a fiecărui kilogram suplimentar de îngrășământ pe bază de azot pe hectar poate mări nivelul de oprire a creșterii în copilărie cu până la 19 la sută și poate reduce dezvoltarea viitorului adult cu până la 2 la sută, în comparație cu cei care nu sunt expuși.

Raportul constată, de asemenea, că pe măsură ce salinitatea apei și a solului crește din cauza secetelor intense, a furtunilor și exploatării intensive a rezervelor de apă, producția agricolă scade. Lumea pierde, din cauza apei saline, în fiecare an alimente suficiente pentru a hrăni 170 de milioane de oameni – echivalentul populației Bangladeshului.

Raportul recomandă o serie de măsuri pe care le pot lua statele pentru îmbunătățirea calității apei. Acestea includ: politicile și standardele de protecție a mediului; monitorizarea precisă a factorilor poluatori; sisteme eficiente de aplicare a legilor şi reglementărilor în domeniu; o infrastructură de epurare a apelor sprijinită de stimulente pentru investițiile private, și comunicarea unor informații corecte şi precise către gospodării pentru a atrage implicarea cetățenilor.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ziariști cu experiență vor fi angajați de Facebook pentru selectarea știrilor

Published

on

Facebook va angaja o echipă de zece ziarişti cu experienţă pentru a nu mai lăsa selecţia ştirilor promovate exclusiv pe seama algoritmilor, semnalează AFP, potrivit Agerpres

Cu toate acestea, analiştii consultaţi de agenţie consideră că efortul nu va fi suficient pentru a revoluţiona mass-media.

Reamintim că directorul Facebook a făcut modificări algoritmilor ”de rankare” încă de la sfârșitul anului 2018, pierzătorii fiind publisherii, site-urile de știri care au avut vizibilitate din ce în ce mai redusă în ”news-feed-ul” utilizatorilor. Această modificare a fost făcută pentru că Mark Zuckenberg și-a dorit ca rețeaua socială să pună mai mult accent pe interacțiunea socială, în locul consumului pasiv de năutăți.

Reţeaua socială afirmă că urmăreşte afişarea ştirilor relevante într-un News Tab, o filă dedicată ştirilor, separată de fluxul tradiţional în care este afişat conţinutul promovat de prietenii fiecărui utilizator de Facebook. Jurnaliştii proprii ai reţelei nu vor edita articole, ci doar vor selecta ştirile de pe diferite site-uri.

Va fi prima funcţie a Facebook care foloseşte moderatori umani, după ce anul trecut a fost închisă secţiunea controversată Trending Topics (Subiecte populare – n. red.). Echipele naţionale care moderau aceste categorii au fost de multe ori acuzate de subiectivism şi cenzură. În News Tab, jurnaliştii vor modera doar secţiunea Top News, în timp ce selecţia tuturor articolelor se va baza în continuare pe algoritmi, conform presupuselor preferinţe ale fiecărui utilizator şi istoricului de navigare pe internet, relatează Agerpres.

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending