Connect with us

NEWS

FOTO&VIDEO EXCLUSIV. Corespondență de la New York – Klaus Iohannis și Papa Francisc au participat la sesiunea de deschidere a Summit-ului ONU

Published

on

Pe 25 septembrie, începând cu ora locală 09.30 (16.30 în România), a avut loc momentul inaugural al summit-ului ONU privind adoptarea Agendei de Dezvoltare post-2015. Președintele Klaus Iohannis a participat la deschiderea sesiunii și va asista la alocuțiunea Papei Francisc I.

În deschiderea oficială a summit-ului, începând cu ora locală 10.15 (17.15 în România), Papa Francisc I s-a adresat Adunării Generale. De la ora 11.00 (18.00 în România), a  continuat sesiunea plenară a Summit-ului ONU pentru adoptarea agendei de dezvoltare durabilă.

CaleaEuropeana.ro a transmis LIVE prin intermediul corespondenților săi de la New York cele mai importante evenimente și declarații din cadrul summitului, de la ora locală 10.00 (în România – 17.30).

Sursă video: CaleaEuropeana.ro


Sursă video: United Nations Web TV

EXCLUSIV:

IMAGINI VIDEO cu președintele KLAUS IOHANNIS la prima sa participare la ONU.

Primirea PAPEI la ONU. Klaus Iohannis a fost prezent în sală.

UPDATE, ora 18:20

Papa Francisc a subliniat, în discursul susținut în fața Adunării Generale a ONU, necesitatea de a combate schimbările climatice, susținând că ”orice rău făcut mediului” este ”un rău făcut umanității”.

O parte dintre remarcile sale au reluat ideile prezentate, cu o zi în urmă, în fața Congresului SUA în ce privește modalitatea de a gestiona schimbările climatice, dar și inegalitatea socială și tema refugiaților.

“Trebuie să punem capăt ideologiilor care pot produce atrocităţi imense”, a declarat Papa Francisc în discursul său rostit în limba spaniolă. ”Trebuie să punem capăt traficului de persoane, comerţului cu organe şi ţesuturi umane, exploatării sexuale a copiilor, muncii forţate, inclusiv prostituţiei, sclaviei moderne, traficului de droguri şi de arme, terorismului “, a spus acesta.

”Criza ecologică”, după cum a fost numită de Suveranul Pontif și ”distrugerea biodiversității la scară largă” amenință ”însăși existența speciei umane”. Papa Francisc a legat distrugerea mediului înconjurător de probleme precum lăcomia celor bogați și inegalitatea economică.

”Cei mai săraci sunt cei ce suferă cel mai mult” din cauza a trei motive: ”sunt îndepărtați din societate, sunt forțați să supraviețuiască din ce e aruncat de ceilalți și suferă pe nedrept în urma abuzurilor asupra mediului”, a susținut Suveranul Pontif.

Papa a vorbit și despre ”culturii risipei”, atrăgând atenția asupra cantității impresionante de alimente ce ajung adesea la gunoi.

După discursul în Adunarea Generală ONU, Suveranul Pontif se va deplasa în zona Ground Zero, unde se aflau Turnurile WTC doborâte pe 11 septembrie 2001. Papa va vizita apoi o şcoală catolică elementară din cartierul Harlem.

În momentul sosirii la sediul ONU, Papa Francisc a fost întâmpinat de Ban Ki-moon, secretarul general al Naţiunilor Unite, care era împreună cu soţia, Yoo Soon-Taek. Papa Francisc a ajuns la New York joi seară, venind de la Washington, unde a vorbit în Congresul SUA.

Președintele României, prezent la summit, a scris pe pagina sa de Facebook că ”am asistat astăzi, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, la discursul Papei Francisc, un lider spiritual autentic, un om cu viziune și atașament special față de valorile umanității. Papa Francisc a dovedit în toți acești ani ai pontificatului său că smerenia și grija pentru cei din jur nu se proclamă, ci se trăiește în fiecare zi prin fapte și prin comportament. Tot astăzi, s-a adoptat în cadrul Summitului ONU, Agenda de dezvoltare post-2015, pentru că este important să știm nu doar cum vrem să arate lumea în care trăim noi, ci mai ales ce lăsăm celor care vin după noi”.

UPDATE, ora 16:40

Fotografii din cadrul Adunării Generale ONU:

DSC05254

Delegația română condusă de președintele Klaus Iohannis

DSC05250

Delegația română condusă de președintele Klaus Iohannis

iohannis onu 1

De la dreapta la stânga: președintele Klaus Iohannis, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, șeful Cancelariei Prezidențiale Dan Mihalache

 

DSC05232

Delegația română condusă de președintele Klaus Iohannis

UN assembly

Adunarea Generală ONU

un assembly 2

Adunarea Generală ONU

DSC05246

Papa Francisc așteptând să susțină primul discurs la ONU

Preluarea conținutului acestui material (foto, video și text) se va realiza doar cu menționarea și citarea sursei (CaleaEuropeana.ro) către articolul original.

Papa Francisc se va adresa de la pupitrul unicei arene globale celor 193 de state membre, după ce zilele trecute a participat la o reuniune bilaterală cu președintele american, Barack Obama și a vorbit pentru prima dată în fața Congresului SUA, aflându-se totodată în prima vizită oficială în Statele Unite.

Citiți și Papa Francisc primit de Barack Obama pentru prima dată la Casa Albă: ”Lupta împotriva schimbărilor climatice nu poată fi lăsată în seama generației viitoare”

Cu privire la una dintre prioritățile administrației Obama – schimbările climatice – Suveranul Pontif a insistat asupra urgenței unei lupte “ce nu poată fi lăsată în seama generației viitoare“. În același timp, el a pledat pentru “schimbările care se impun în vederea unei dezvoltări durabile și integrale“. “O asemenea schimbare cere din partea noastră ca, în mod serios și responsabil, să luăm în considerare milioanele de persoane care trăiesc într-un sistem care le-a marginaliza”.

papa franciscPapa s-a adresat și Congresului, o premieră în istoria SUA, pledând pentru apropierea americano-cubaneză, pentru combaterea schimbărilor climatice, pentru soluționarea crizei refugiaților și pentru combaterea fundamentalismului.

“Sunt foarte recunoscător pentru invitația de a mă adresa acestei sesiuni comune a Congresului, pe tărâmul libertății și casa celor bravi”, și-a început Papa alocuțiunea.

“Trebuie să acordăm o atenție specială oricărui tip de fundamentalism, fie el religios sau de orice altă natură. Este necesar un echilibru delicat pentru a combate violența comisă în numele unei religii, unei ideologii, apărând în același timp libertățile individuale“, a spus Papa Francisc.

Suveranul pontif a mai afirmat că actuala criză a refugiaților este una de o amploare nemaiîntâlnită după cel de-Al Doilea Război Mondial și care cere numeroase decizii dificile.

Lumea noastră se confruntă cu o criză a refugiaților de o amploare nemaiîntâlnită după cel de-Al Doilea Război Mondial. Această criză ne pune în fața unor mari provocări și numeroase decizii dificile“, a declarat el, în acest prim discurs al unui papă în Congresul SUA.

Citiți și Klaus Iohannis la ONU. Corespondență Specială de la NEW YORK

Pentru președintele Klaus Iohannis va fi a doua întâlnire cu Papa Francisc, după întrevederea bilaterală la nivel înalt din 14-15 mai de la Vatican.

În cursul acelei întâlniri deosebit de cordiale, care au avut loc în ziua aniversării a exact 25 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice, au fost discutate relaţiile dintre România şi Sfântul Scaun. De ambele părți a fost exprimată satisfacția deosebită cu privire la caracterul excelent în care s-au dezvoltat aceste relații în ultimii 25 de ani. S-a reafirmat, totodată, interesul reciproc pentru dezvoltarea în continuare a dialogului și a cooperării bilaterale, cu accent pe domenii precum promovarea libertăţii religioase, dialogul interreligios şi combaterea fundamentalismului. A avut loc, de asemenea, şi un schimb de opinii pe teme internaţionale de actualitate.

Citiți și CORESPONDENȚĂ de la Vatican. Papa Francisc a acceptat invitația președintelui Klaus Iohannis de a veni în România

iohannis-papaPreședintele României i-a adresat Sanctității Sale invitația de a vizita România. Invitația a fost acceptată cu plăcere, data vizitei urmând a fi convenită ulterior pe canale diplomatice. ”Un moment prielnic ar fi anul 2018”, spunea Klaus Iohannis, prefigurând momentul simbolic de 100 de ani de la Unire.

Cei doi au făcut atunci schimb de cadouri. Klaus Iohannis i-a oferit o gravură cu cetatea și orașul Sibiu transmițându-i Papei că aceasta este un ”simbol al faptului că în Sibiu sunt mai multe confesiuni”. Papa Francisc i-a dăruit președintelui României o imagine cu îngerul păcii învingând moartea, ca un simbol pe care Papa îl oferă șefilor de stat. Mesajul Sanctității sale a fost că îngerul păcii simbolizează faptul că șefii de stat trebuie să promoveze pacea.

Printre liderii mondiali ce și-au anunțat participarea la Adunarea Generală a ONU, desfășurată în acest an sub motto-ul aniversar ”Strong UN. Better World” alături de Papa Francisc I și președintele României, Klaus Iohannis, sunt președintele Rusiei, Vladimir Putin (prezent după 10 de ani la summit-ul ONU), președintele Chinei, Xi Jinping (aflat la prima participare), președintele francez, Francois Hollande (care după eveniment va vizita o tabără de refugiați din Liban), cancelarul Germaniei, Angela Merkel sau președintele cubanez, Raul Castro. La lucrările Adunării Generale vor lua parte, printre alții, și președintele Consiliului European, Donald Tusk și premierul Republicii Moldova,Valeriu Streleț

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
8 Comments

INTERNAȚIONAL

Antony Blinken, convorbire telefonică cu ministrul ucrainean de externe: Am subliniat sprijinul SUA pentru consolidarea Ucrainei din punct de vedere militar și diplomatic

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat sâmbătă la telefon cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, despre apărarea continuă a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, informează comunicatul oficial

Aceștia au discutat despre cele mai recente eforturi ilegale și ilegitime ale Moscovei de a schimba granițele Ucrainei prin forță, precum și despre atrocitățile tot mai multe comise de forțele ruse împotriva poporului ucrainean, inclusiv despre crimele de război și încălcările drepturilor omului.

Antony Blinken a reiterat mesajul președintelui Biden, potrivit căruia Statele Unite vor respecta întotdeauna frontierele recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei și că vor continua să sprijine eforturile Ucrainei de a recâștiga controlul asupra teritoriului său prin consolidarea militară și diplomatică a acesteia.

„Atrocitățile și încercările nelegitime ale Moscovei de a schimba granițele Ucrainei prin forță nu vor funcționa niciodată. I-am reiterat lui Dmytro Kuleba angajamentul nostru ferm față de Ucraina și am subliniat sprijinul nostru pentru a consolidarea Ucrainei din punct de vedere militar și diplomatic, astfel încât aceasta să-și poată apăra patria”, a transmis secretarul de stat american, pe Twitter.

 

Mai mult, secretarul de stat l-a pus la curent pe ministrul de externe cu privire la asistența americană în domeniul securității, inclusiv pachetul de 1,1 miliarde de dolari al Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, anunțat săptămâna aceasta, precum și cu livrările viitoare.

„În cadrul convorbirii telefonice de astăzi cu Antony Blinken, am mulțumit Statelor Unite pentru sprijinul său neclintit, inclusiv pentru ultima asistență bugetară și de securitate în valoare de 12,35 miliarde de dolari. Secretarul de stat m-a asigurat că, indiferent de orice demers ilegal al lui Putin, SUA vor continua să sprijine Ucraina în lupta noastră dreaptă”, a scris Dmytro Kuleba, pe Twitter.

 

Mai mult, Antony Blinken și ministrul de externe au discutat și despre eforturile de a se asigura că grânele ucrainene continuă să ajungă la cei mai nevoiași din întreaga lume și despre asigurarea siguranței instalațiilor nucleare ucrainene.

Reamintim că în data de 30 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a proclamat anexarea a patru regiuni ocupate militar parțial în estul și sudul Ucrainei invadate de Federația Rusă la 24 februarie, în ceea ce reprezintă cea mai mare anexare teritorială în Europa de la Adolf Hitler încoace, precum și cea mai semnificativă escaladare a războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

Într-o primă reacție a administrației americane ca urmare a deciziei lui Vladimir Putin, Joe Biden și secretarul de stat Antony Blinken au declarat, la unison, că Statele Unite resping fără echivoc „încercările frauduloase” ale Rusiei de a schimba granițele recunoscute internațional ale Ucrainei și vor impune costuri rapide și severe ca răspuns la încălcarea suveranității Ucrainei de către Federația Rusă.

Drept reacție la acțiunea lui Putin, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat, vineri, după ședința Consiliului de Securitate, cererea de aderare a țării sale la NATO, acesta solicitând desfășurarea unei proceduri accelerate de intrare a Ucrainei în Alianță.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Președinta Comisiei Europene cere ca Vladimir Putin să fie adus în fața justiției internaționale pentru „crimele de război” comise în Ucraina

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pledat joi în favoarea aducerii preşedintelui rus Vladimir Putin în faţa justiţiei internaţionale pentru crimele de război comise în Ucraina, potrivit unui interviu acordat unei publicaţii germane, relatează AFP, conform Agerpres.

„Putin trebuie să piardă acest război şi să fie tras la răspundere pentru actele sale, aceasta este important pentru mine”, a declarat Ursula von der Leyen pentru canalul de televiziune al cotidianului Bild.

Fără îndoială că în Ucraina au fost comise „crime de război”, de la declanşarea ofensivei ruse la sfârşitul lunii februarie, „de aceea susţinem strângerea de probe pentru o procedură în faţa Curţii Penale Internaţionale”, a adăugat şefa Executivului european, care a efectuat o vizită la Kiev în cursul zilei.

„Bazele sistemului nostru de drept internaţional cer să urmărim penal astfel de crime şi, în cele din urmă, Putin este responsabil pentru ele”, a adăugat ea.

Întrebată despre probabilitatea ca şeful statului rus să poată fi adus într-o zi în faţa justiţiei internaţionale, Ursula von der Leyen a răspuns: „Cred că este posibil”.

De asemenea, preşedinta Comisiei Europene a promis joi, în cursul vizitei la Kiev, că UE va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie” în faţa Rusiei, într-un moment în care trupele ucrainene înregistrează succese în contraofensiva lor.

Reamintim că Ursula von der Leyen a fost decorată, joi, la Kiev cu „Ordinul Iaroslav cel Înțelept” de către președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru sprijinul pe care Uniunea Europeană l-a acordat Ucrainei pentru a face față războiului declanșat de Federația Rusă, inclusiv prin acordarea statutului.

Șefa Comisiei Europene s-a deplasat miercuri într-o vizită la Kiev, imediat după discursul său privind Starea Uniunii Europene din plenul Parlamentului European de la Strasbourg, acolo unde a avut-o drept invitată de onoare pe Olena Zelenska, soția președintelui Zelenski și Prima Doamnă a Ucrainei.

De altfel, în cadrul discursului său privind Starea UE, șefa Comisiei Europene a precizat că „oamenii din Balcanii de Vest, din Ucraina, Moldova și Georgia sunt parte din familia europeană. „Viitorul vostru este în Uniunea noastră, iar Uniunea noastră nu este completă fără voi!”, a spus von der Leyen.

Ucraina va participa la prima reuniune a „Comunităţii politice europene”, care îi va reuni pe 6 octombrie, la Praga, pe liderii celor 27 state membre ale Uniunii Europene şi pe cei ai ţărilor candidate sau vecine ale UE, summitul având loc după ce liderii UE au decis, la 23 iunie, să acorde Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate la UE.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Evocând „spiritul de la Maastricht”, von der Leyen anunță noi propuneri privind regulile bugetare ale UE care să deschidă calea pentru investiții strategice

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

În discursul său anual privind starea Uniunii Europene, președinta Executivului european, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE va prezenta, în luna octombrie, noi idei pentru guvernanța economică. 

„Pentru a asigura viitorul copiilor noștri, trebuie să investim în sustenabilitate, dar și să facem investiții sustenabile. Trebuie să finanțăm tranziția către o economie digitală, neutră din punct de vedere climatic. Trebuie însă, totodată, să recunoaștem că există o nouă realitate, aceea a creșterii datoriei publice”, a declarat șefa Comisiei Europene. 

De asemenea, Ursula von der Leyen a precizat că Uniunea Europeană are nevoie de reguli ale politicii fiscal-bugetare care să permită efectuarea de investiții strategice, protejând, în același timp, sustenabilitatea finanțelor publice.

 

Făcând trimitere la regulile care vor ajuta țările membre să facă față provocărilor acestui deceniu, președinta Comisiei Europene a împărtășit câteva principii de bază. Ea a subliniat că statele membre ar trebui să dispună de mai multă flexibilitate în ceea ce privește modalitățile de reducere a datoriei și ar trebui, de asemenea, să existe „mai multă responsabilitate” cu privire la realizarea obiectivelor convenite.

Mai mult, Ursula von der Leyen a afirmat că ar trebui să existe reguli mai simple, pe care să le poată urma toate statele membre.

„Ar trebui să se deschidă calea pentru investiții strategice și să li se dea piețelor financiare încrederea de care au nevoie. Haideți să stabilim din nou o cale comună pe care să o urmăm cu toții! Care să prevadă mai multă libertate în ceea ce privește investițiile. Și un control mai strict al progreselor înregistrate. Un grad mai mare de implicare din partea statelor membre. Și rezultate mai bune pentru cetățeni. Haideți să redescoperim spiritul de la Maastricht, deoarece stabilitatea și creșterea economică nu pot merge decât mână în mână”, a punctat aceasta. 

În plus, Ursula von der Leyen a amintit că Uniunea Europeană trebuie să se bazeze  pe valorile durabile ale economiei  sociale de piață: „economia noastră socială de piață ne încurajează pe toți să excelăm, dar are grijă, în același timp, de fragilitatea noastră în calitate de ființe umane”, a spus ea. 

Aceasta a pledat și pentru un mediu de afaceri favorabil, o forță de muncă dotată cu competențele potrivite și de acces la materiile prime „de care are nevoie industria noastră”.

„Competitivitatea noastră viitoare depinde de toate acestea. Trebuie să eliminăm acele obstacolele care stau în continuare în calea micilor noastre întreprinderi”, a mai menționat Ursula von der Leyen. 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA6 hours ago

Klaus Iohannis, în discursul de Ziua Națională: “Avem mare nevoie să ne consolidăm încrederea în valorile euroatlantice şi să nu ne îndepărtăm de ele”

ROMÂNIA12 hours ago

Bogdan Aurescu, în cadrul Consiliului Ministerial al OSCE din Polonia: România va sprijini eforturile internaționale de aducere în fața justiției a celor vinovați de atrocitățile comise în Ucraina

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

România va primi 232 de milioane de euro din Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură 2021-2027

U.E.13 hours ago

UE sprijină cu 30 milioane de euro modernizarea forțelor de apărare din Georgia și Bosnia și Herțegovina

CHINA13 hours ago

Xi Jinping îi dă asigurări lui Charles Michel că ”nu există niciun conflict strategic între China şi UE”

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Ucraina: Miniștrii de externe ai OSCE sprijină propunerea lui Josep Borrell de a aduce Rusia în fața justiției pentru crime de război

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis efectuează o vizită în Grecia: Șeful statului se va întâlni cu președintele și premierul Greciei și va participa la reuniunea liderilor PPE

ENERGIE14 hours ago

Coridorul vertical al gazelor: Transgaz a semnat un memorandum care include ca parte semnatară și compania din Grecia care va opera terminalul de gaz natural lichefiat de la Alexandroupolis

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

De Ziua Națională a României, UNESCO a inclus “Arta cămășii cu altiță”, element de identitate culturală pe ambele maluri ale Prutului, în patrimoniul umanității

SCHENGEN14 hours ago

Surse oficiale: Ordinea de zi a Consiliului JAI privind aderarea României la Schengen nu s-a schimbat. Guvernul olandez va propune Parlamentului un vot pozitiv pentru România

NATO1 day ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București înseamnă foarte mult pentru prestigiul României și pentru securitatea României

NATO1 day ago

Ministrul turc de externe salută ”pașii pozitivi” făcuți de Suedia și Finlanda, dar anunță că Turcia așteaptă ”măsuri concrete” pentru a le elibera drumul către NATO

NATO2 days ago

NATO a decis, la București, să intensifice sprijinul pentru R. Moldova, Georgia și Bosnia, “trei parteneri valoroși care se confruntă cu presiunea rusă”

NATO2 days ago

Avertismentul NATO după ministeriala de la București: Aliații trebuie să evalueze dependențele euro-atlantice de China și să reducă vulnerabilitățile

NATO2 days ago

Stoltenberg condiționează o eventuală aderare a Ucrainei la NATO de „triumful său ca stat suveran și independent” și de un parteneriat politico-militar mai strâns

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Marian-Jean Marinescu subliniază nevoia ”cooperării puternice între statele membre și autoritățile locale” din regiunile carbonifere pentru succesul tranziției spre economie verde, avându-i pe oameni în centru

INTERNAȚIONAL2 days ago

Șeful diplomației SUA, în România, la 25 de ani de Parteneriat Strategic: În 1989, democrația a prins rădăcini. Să fim întăriți de amintirea curajului poporului român în cel mai întunecat moment al său

NATO2 days ago

Klaus Iohannis, către miniștrii de externe NATO reuniți la București: Trebuie să implementăm cât mai curând deciziile privind postura de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră

NATO2 days ago

Blinken și Aurescu au discutat despre contribuția României la viitoarea strategie a SUA pentru Marea Neagră: Nu ne lăsăm descurajați, vom consolida prezenţa NATO în Marea Neagră

NATO3 days ago

Mircea Geoană, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Noua realitate a descurajării și apărării în Europa presupune claritate asupra nevoilor NATO. Bucureștiul, unul dintre locurile în care ne vom reenergiza comunitatea

Team2Share

Trending